Aikoinaan Suomen suurin tietotekniikkasivusto Muropaketti.com perustettiin 20. helmikuuta 1999.

20 vuotta on suomalaisessa mediassa kunnioitettava saavutus ja usein juhlan aihe. Perinteisesti mediassa koko vuosi saatetaan pyhittää juhlavuodeksi, kuten esimerkiksi Mikrobitti-lehti juhlisti vuonna 2004 omaa 20-vuotista taivaltaan jokaisen numeron kannessa. Ruotsin suurin tietotekniikkasivusto Sweclockers.com täyttää myös tänä vuonna 20 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi muun muassa sivuston logo on muokattu uusiksi ja kaikki vuoden aikana aiheeseen liittyvät julkaisut ja muistelujutut on kerätty omalle juhlasivulleen.

Muropaketti.com täytti 20 vuotta virallisesti eilen 20. helmikuuta 2019. Sivuston nykyinen omistaja Otavamedia, vastaava toimittaja Reijo Ruokanen tai muu toimitus eivät reagoineet asiaan mitenkään.

Miten tähän tilanteeseen on päädytty?

Lokakuussa 2016 silloinen omistaja Otavan Uudet Liiketoiminnat Oy ilmoitti uudistavansa sivustojaan sisällöllisesti ja lähti vahvistamaan Muropaketin asemaa tietotekniikka- ja pelimediana. Käytännössä tämä tarkoitti Dome.fi:n sisältöjen eli peli- ja elokuva-aiheiden siirtymistä Muropaketti.com:iin.

”Nyt on tullut aika kehittää tekemistä uudella tavalla, koska tavoitteenamme on nostaa se sisältömediana entistä merkittävämmäksi”, Otavan Uusien Liiketoimintojen johtaja Jaakko Haapakangas kertoi.

”Sivuston rima on jatkossakin erittäin korkealla, kun toiminta ja seuranta-alue laajenevat”, Otavan Uusien Liiketoimintojen liiketoimintapäällikkö, Muropaketin päätoimittaja Lauri Sihvonen sanoi.

Sisältöön oli tarkoitus panostaa lisää ja sisältötarjontaa laajentaa käyttäjien ehdoilla. Tarkoituksena oli saada Muropaketti kasvamaan entistä kattavammaksi tietotekniikkasivustoksi. Tuolloin julkaistun tiedotteen mukaan Muropaketti.com ja siihen kuuluva MuroBBS-keskustelufoorumi keräsivät 300 000 viikkokävijää ja Dome.fi:llä on yli 100 000 viikkokävijää.

Reilu 2 vuotta myöhemmin kävijämäärä on 262 000. Viikottaisten sivulatausten määrä on pudonnut lähes 3 miljoonasta alle miljoonaan. Panostukset tietotekniikkasisältöön eivät ole juurikaan näkyneet käytännössä sillä esimerkiksi viimeisen vuoden aikana sivustolla on julkaistu yksi prosessoritesti ja yksi näytönohjaintesti. Uutisia kirjoittaa kasvoton nimimerkki Muropaketin Toimitus. Sivusto siirtyi jossain vaiheessa kaikessa hiljaisuudessa Tekniikan Maailman alaisuuteen TM-perheeseen, päätoimittaja vaihtui ja puheet uudistuksista loppuivat. Ulospäin näyttää vertauskuvallisesti siltä, että 20-vuotias laiva seilaa internetin valtameressä ilman päämäärää tai kapteenia.

Miksi io-tech uutisoi 20-vuotiaasta Muropaketista?

Allekirjoittanut perusti Muropaketin 20 vuotta sitten harrastusprojektina, joka keräsi tietotekniikasta kiinnostuneita kävijöitä ja kasvoi tavallista kotisivuprojektia isommaksi. Vuonna 2000 sivusto myytiin SoneraPlazalle ja sivuston tekeminen jatkui täysipäiväisenä palkkatyönä. Vuodesta 2003 lähtien Muropaketin sisällöntuotantoa ja kehittämistä varten perustettiin yritys, johon palkattiin vuosien varrella useita tekijöitä, muun muassa io-techin nykyisistä tekijöistä Juha Kokkonen ja Petrus Laine. Lähes 18 vuoden jälkeen yhteistyö kuitenkin päättyi ja lokakuussa 2016 oli jäähyväisten aika.

io-tech.fi aloitti toimintansa virallisesti 1.1.2017 ja reilussa kahdessa vuodessa se on kasvanut 300 000 kuukausittaiseen kävijään. Sivuilla vieraillaan kuukaudessa noin 1,5 miljoonaa kertaa ja sivulatauksia kertyy yli 10 miljoonaa. TechBBS-keskustelufoorumille on rekisteröitynyt 28 000 käyttäjää ja foorumille kirjoitetaan päivittäin 5000-7500 viestiä. Foorumia on kehitetty ja sisältöön on panostettu käyttäjäpalautetta kuunnellen. Uusina sisältökanavina io-techin Youtube-kanava on yli 21 000 tilaajalla kasvanut Suomen suurimmaksi tekniikka-aiheiseksi Youtube-kanavaksi ja Twitchissä ja Youtubessa suorana lähetettävä ja jälkikäteen Spotifyssä ja iTunesissa kuunneltavissa olevaa viikon tekniikkakatsaus kerää viikottain muutama tuhat kuulijaa.

io-techin toimitus onnittelee 20-vuotiasta Muropakettia. Voit käydä katsomassa, miltä sivusto näytti 20 vuotta sitten täältä.

This site uses XenWord.
;