NVIDIA julkaisi tänään uudet Turing-arkkitehtuuriin perustuvat GeForce RTX 20 Super- ja GTX 16 Super -näytönohjaimet kannettaviin. Uusien mallien lisäksi yhtiö kertoi myös muista edistysaskelistaan kannettavien parissa.

Ensimmmäinen NVIDIAn uusista ominaisuuksista on Dynamic Boost. Kyseessä on käytännössä AMD:n SmartShift-teknologian kaltainen toteutus, jossa kannettavassa voidaan siirtää osa prosessorille varatusta tehobudjetista erilliselle grafiikkasirulle. Dynamic Boost toimii sekä AMD:n että Intelin prosessoreiden kanssa ja yhtiön esimerkkidiassa heti, kun sen hetkinen rasitus muuttuu GPU-rajoitteiseksi, kuristaa järjestelmä prosessorin virransyöttö 15 watin edestä ja antaa GPU:n käyttää 15 wattia enemmän. NVIDIAn dian mukaan teknologialla saadaan pelistä riippuen reilun 5 – vajaan 10 prosentin parannus suorituskykyyn RTX 2080 Super -näytönohjaimella ja Core i7 -prosessorilla varustetussa Acer Triton 500 -kannettavassa.

Advanced Optimus on puolestaan sivuaskel Optimuksesta. Alun perin Optimus-teknologian tavoite oli mahdollistaa helppo vaihto erillisen grafiikkapiirin ja integroidun grafiikkaohjaimen välillä käyttämällä integroitua näyttöohjaimena kummallekin. Tämän vuoksi renderöintiin tuli ylimääräistä latenssia, kun erillispiiri joutui lähettämään ruudun näytölle integroidun grafiikkaohjaimen läpi, jonka lisäksi näytön ominaisuudet rajoittuivat integroidun tukemiin ominaisuuksiin.

Advanced Optimus hylkää tuon ajatuksen ja yrittää nyt vaihtaa lennossa täysin grafiikkaohjaimesta toiseen. Kyse ei ole ensimmäinen kerta, kun tätä yritetään NVIDIAnkin toimesta, mutta nyt yhtiö vakuuttaa vaihdon toimivan täysin saumattomasti. Sen lisäksi, että käytäntö eliminoi ylimääräisen latenssin, se mahdollistaa myös esimerkiksi G-Sync-tuen peleissä vaikka työpöydällä käytettäisiinkin integroitua grafiikkaohjainta.

Yhteensä NVIDIA kehuu sen uusien Max-Q-teknologioiden olevan jopa kaksi kertaa niin tehokkaita kuin aiemmat Max-Q-teknologiat. Muita uutuuksia Max-Q-saralla ovat matalamman jännitteen GDDR6-muistit ja uuden sukupolven jänniteregulaattorit, jonka lisäksi NVIDIA listaa nyt myös DLSS:n osaksi pakettia.

Lähde: AnandTech