NVIDIA on ilmoittanut CES 2019 -messujen alla pitämässään keynotessa merkittävän päivityksen näyttötukeensa. Pitkän odotuksen jälkeen yhtiö on avaamassa tuen VESA Adaptive-sync -teknologialle.
NVIDIAn toimitusjohtaja Jensen Huang ilmoitti yllättäen keynote-esityksessään yhtiön alkavan tukea Adaptive-sync-näyttöjä. Käyttäjät ovat jo pitkään valitelleet yhtiön päätöstä tukea vain omaan G-Sync-teknologiaan perustuvia vaihtelevaa virkistystaajuutta tukevia näyttöjä, koska vastaavat Adaptive-sync-näytöt ovat usein merkittävästi edullisempia. Hintaero johtuu paitsi NVIDIAn pyytämästä lisenssimaksusta, myös erillisestä G-sync-piiristä näytön sisällä, kun Adaptive-sync-näytöt pärjäävät perinteisellä skaalaimella. Lisäksi yhtiön kannettaviin tarkoitettu versio G-Syncistä perustuu tämän hetkisten tietojen perusteella todellisuudessa Adaptive-synciin jo valmiiksi.
Täysin yksioikoisesta tuesta ei ole kuitenkaan kyse. Huang kertoi yhtiön antavan testaamilleen ja riittävän hyviksi toteamilleen Adaptive-sync-näytöille G-Sync Compatible -leiman. Tähän mennessä leiman ovat saaneet yhteensä kaksitoista eri näyttöä: Acerin XFA240, XG270HU, XV273K, XZ321Q, Agonin AG241QG4, AOC:n G2590FX, Asuksen MG278Q, XG248, VG258Q, XG258, VG278Q ja BenQ:n XL2740. NVIDIA kertoo blogissaan antavansa käyttäjille mahdollisuuden ottaa tuki käyttöön myös hyväksymättömillä näytöillä manuaalisesti, mutta tällöin kokemuksen laatu ei välttämättä kohtaa yhtiön vaatimaa tasoa.
Adaptive-sync-teknologiaa tukevat ajurit julkaistaan 15. tammikuuta. VESA:n Adaptive-sync-teknologiaa tukevia näyttöjä markkinoidaan usein AMD FreeSync -näyttöinä.
Päivitys klo 11:25:
NVIDIA jakaa jatkossa G-Syncin kolmeen kategoriaan. Entinen G-Sync HDR tunnetaan jatkossa nimellä G-Sync Ultimate, G-Sync on ja pysyy G-Syncinä ja Adaptive-sync-näytöt voivat saada nyt kylkeensä G-Sync Compatible -leiman.
Lähde: NVIDIA
Vinkkinä näyttöä metsästäville että Dellin S2719DGF freesync tuki 40-155hz. Irtoaa tavallisesti alle 400 eurolla.
Eli toimiiko jatkossa omissa GTX 1070:ssa ja AOC AG322QCX:ssa sitten tuo syncci?
Varmasti vaikuttaa hintoihin tuo ratkaisu! :tup: tulis vaan kans 4k 144hz näyttöjen hinnat reilusti alaspäin, niin pääsisi päivittelee järkevällä hinnalla.
Q9FN:n VRR-toiminta-alue on muistaakseni 48-60 Hz. Eipä sitä muulla saa yhdistettyä kuin HDMI:llä.
Virallisesti ei, mutta käytännössä varmaan toimii tuolla "ohituksella". Tuokaan näyttö ei siis ole nvidian testattujen listalla, mutta todennäköisesti melkein kaikki toimivat tavalla tai toisella. Testaamalla selviää, kunhan nvidia julkaisee nuo ajurit.
Mahtava uutinen.
Toivottavasti ei tule heti G-Sync lisää noihin sertifikoituihin näyttöihin. Voisi itsekin vihdoin päivitellä uuden näytön.
noniin nyt voi vihdoin vaihtaa nvidiaan.
Ohhoh. Viimein Nvidiakin on taas vaihtoehto näyttispuolella.
Joo, ei ole. Ainakaan niin kauan kuin siellä on cudan tapaisia perseilyjä joilla lukitaan kaikki yhden firman taakse.
Kukaan ei pakota käyttämään CUDA:aa Nvidialla. En keksi miten lukitset itsesi mihinkään käyttämällä heidän korttejaan.
Minkähän takia 12:sta näytöstä 11:sta valmistajan nimi alkaa A:lla ja 1 on B? Haluttu nostaa vain 12 ensimmäistä esiin ettei mallilista esityksessä ole ”yli-informatiivinen”?
Ehkä mitään sen kummempaa mallin tarkastusta Nvidia ei edes tee jos malli täyttää tietyt ehdot.
nVidia on tunnettu siitä, että joka kerran kun se keksii jotain se on takuulla nVidia only ja optimoitu niin, että ei taatusti toimi millään kilpailijalla. En näe mitään syytä tukea firmaa joka näyttää kuluttajalle keskisormea joka käänteessä tekemällä koko ajan epästandardia kamaa joka toimii vain yhdellä valmistajalla. Samasta syystä en osta Applenkään tuotteita. Loppupeleissä tuosta kärsii joka kuluttaja. Osa heistä vain ei tajua sitä.
Tästä adaptive sync tuesta heti IO-tech testi kun mahdollista. Olis hyvä uutinen, jos tämä oikeasti toimii!
Eipä semmoinen testi ole hyödyllinen, josseivät saa vähintään parikymmentä monitoria testiin.
Tämä taitaa olla semmoinen foorumi, että käyttäjävoimin ilmestyy kohta tänne oma ketju, jossa koostetaan käyttäjien kokemuksia Freesync + Nvidia. Toivottavasti jonkun tilastonikkarin (@sbasil ?) voimin ja saadaan aloitusviestiin kauniita yhteensopivuustaulukoita.
Se, ettei nvidia ole tukenut avointa standardia ennen on harmillista ja kritiikki tämän suhteen ihan ansaittua. Mutta se, että nillitetään firman kehittävän itselleen jotain teknologiaa jota haluaa käyttää kilpailuvalttina on aika outoa.
—
Olisipa olemassa näytönohjainvalmistajain kolhoosi, mitä kansallisvaltio valvoisi ja jokainen valmistaja joutuisi osallistumaan keskitettyihin kehityskustannuksiin kykyjensä mukaan, mutta sitten vastaavasti saisivat kolhoosista käyttöönsä teknologiaa tarpeidensa mukaan.
Taitaa tulla lähinnä siitä että ennen NVIDIAn perseilyä näytönohjainteknologiat menivät verrattain avoimesti (sen jälkeen kun alkuperäiset valmistajakohtaiset rajapinnat kuolivat) ja kilpailija on jos jotain vain "parantanut tapojaan" julkaisemalla melkein kaiken ihan open sourcena
Hyvä että lopulta antoivat periksi en olisi uskonut että se olisi ikinä tullut nvidian ohjaimiin nyt saa vähän enemmän valinnanvaraa näytön oston.
Nyt jopa ymmärtää Gigabyte pelinäytön idean julkistaa freesync tuellisen version (jos nvidia tukee).
Muistaakseni vuosien mittaan on ollut useita uutisia joista on saanut vahvasti sen kuvan, että suurin osa noista nVidian teknologiaan perustuvista efekteistä yms. toimisi oikein hyvin AMD:lläkin jos softa vain ei sattuisi tarkistamaan, että alla on taatusti nVidian kortti. Sinusta en tiedä, mutta minua ainakin vituttaa ostaa peli tms. ohjelma jossa osa toiminnoista ei toimi keinotekoisen rautarajoituksen takia. Maksa 100% hinnasta ja saa joku 80% tuotteesta…
Ja samaan aikaan AMD on ahkerasti standardoinut ja jakanut vapaasti omia tuotoksiaan. Kumpaa sinusta kannattaa tukea?
Kyllä AMD:kin varmaan perseilisi, jos pystyisi, mutta markkinatilanteen takia se ei tietysti onnistu.
NVIDIA on perseillyt tavalla tai toisella myös silloin kun markkinaosuudet olivat suht tasaiset
Se on bisnestä. Ei toki kuluttajien kannalta mieluista mutta miksi sitä itse suunnitteleman teknologian antaisi kilpailijoille jos sillä voi tehdä rahaa? Jos minä kehittäisin jotain uutta niin mielellään sen pitäisi itsellään ja keräisi voitot. En tietenkään ole NVIDIAn kannalla, vaan kun puhut perseilystä niin automaattisesti tulee mieleen että täytyy olla jotain hampaankolossa, sillä ymmärrät varmasti miten bisnes toimii .
Koska PC-pelaaminen olisi tuskin noussut nykyiseen kukoistukseen ilman sitä avoimuutta mitä harrastettiin vuosia ilman sen suurempia kampittamisia kuin ehkä testiohjelmahuijauksia ja pieniä vendor checkejä joillekin ominaisuuksille
Piti ihan tsekata, mikä ton oman Asus MG248QR:n range on, ja lupailevat 40-144Hz lukemia. Jännityksellä odotetaan, skulaako.
En minä ainakaan ole kärsinyt Cudan käytöstä, hyvin dokumentoitu, hyvin tuettu. Huomattavasti enemmän olisin kärsinyt jos olisin AMD:n streamiä tai OpenCL:ää yrittänyt käyttää.
Harmi ku ei toimi mun GTX580.. Antiikin aikainen laitos
Tuon näytön taustavalo välkkyy sitten häiritsevän pienellä taajuudella kaikilla kirkkauksilla, jotka on alle 98. Päänsärkyä ja silmien väsymistä luvassa tuon näytön kanssa.
FlickerFree on ainakin itselle tärkeämpi kuin hdr yms. 🙂
Olennaisin kysymys on tuleeko tämä kaikkille Nvidia näytönohjaimille vain vain uusimmille RTX sarjan ohjaimille.
GTX10-sarjasta ylöspöyl nyt alkuun.
Vain niistä 3% näytöistä näytönvalmistaja suostui maksamaan leiman saannista ?
Tuo suppea VRR-alue poistaakin tuon telkun vaihtoehdoista.:tdown:
Periaatteessa kyllä, ainakin jos hinnassa ei merkittäviä NVidia-lisiä.:geek:
En nopealla googlauksella löytänyt yhtäkään eurooppalaista kauppaa joka tuota myy.
Ja kun ostat Nvidian ohjaimen niin miten se silloin haittaa?
Tai Freesync 2 tason näyttö, tuossa 2 versiossa AMD laittoi oikeasti järkevät rajat sille millaista näyttöä saa kutsua Freesync (2) näytöksi.
Syynä voi olla se että:
"
This model has AMD Free-Sync 40-144Hz via DisplayPort; 40-70Hz via HDMI
"
ainakin ketjun: what is the freesync range of the Acer XF270HU Abmiidprzx <= mukaan. (Taitaa olla HUA malli mutta kuitenkin) Eli ehkä tuo HDMI:n 40-70 pudottaa sitten listalta pois?
Miksi poistaa? Tuskin se saa nVidian leimaa, mutta voi silti toimia. Vai et kai tarkoita, että pelaat alle 48 fps? :nb:
VRR-alue Q9FN:ssä luultavasti kasvaa ylöspäin, kun saataville tulee One Connect Boxeja HDMI 2.1-liitännöillä, jolloin telkasta luulisi saavan 4K:ta 120 Hz:llä HDMI:n kautta – mikäli seuraaviin nVidian näyttiksiin tulee HDMI 2.1.
Itse osti täältä syksyllä:
Dell S2719DGF TN – Knaitek Verkkokauppa
Tuo 48-60Hz taajuusalue juurikin, pitää seurata jos tuohon tulee päivityksenä laajempi alue.
48-60Hz taajuusalue on kyllä yhtä tyhjän kanssa. Freesync ei edes aktivoidu jos alue on alle 10Hz leveä ja tuo on hyvin lähellä sitä. Jopa 48-75 on turhan ahdas mihinkään järkevään käyttöön.
Ja millä perusteella? Eikö tuon idea xboxin puolellakin ole se, että saadaan se parin framen viive pois mikä tulee vsyncin kanssa?
Uusi CES 2019 julkaisu : MSI Prestige PS341WU
MSI Prestige PS341WU
MSI Global
– 34" 21:9 5K2K UW 5120×2160
Toistaiseksi vähän tietoja, mutta todennäköisesti MSI:n oma versio LG:n 34K95U-W -näytöstä.
Joo, mutta jos menee yli 60fps niin freesync kytkeytyy pois päältä.
Onhan noissa Sampan Qledeissä VRR-alue 20-120Hz 1080p moodissa. Sama lienee 1440p moodissa.
4K-pelaamisessa taas laittaa frame limiterin 60 ja säätää asetuksia hieman, niin ettei fps putoa 48 alle.
Paljon parempi tuo on kuin 4K 60fps ilman syncciä, esim GTA V repeilee ilman vsync järkyttävän paljon, ja sync päällä joutuu laskemaan asetukset niin, että fps on jatkivasti yli 60, tai muuten putoilee välillä kolmeenkymmeneen.
Itse ainakin odotan innolla että pääsee testailemaan, GTX 1080 kanssa 4K:na on monessa pelissä vaikea saada lukittu 60 fps, mutta 48 minimi on huomattavasti helpommin saavutettavissa.
Ainakin amd korteilla frame limiter pitää laittaa noin 3-5 alle maksimin, muuten freesync yläraja paukkuu silloin kun framerate nousee hyvin rajusti. Tiedä sitten olisiko jotain parempaa keinoa rajoittaa kuin amd hallintapaneeli.
En kyllä luottaisi siihen, että Samsungin telkkareihin tulisi päivityksenä uusi One Connect Box. Q900R:ään se on toki luvattu, mutta se on eri asia, kun se on 8k-telkkari, joka ei vielä pysty ottamaan 8k-signaalia sisään. Pidän myös ihan mahdollisena, että Q9FN:ssä boxin ja telkkarin välillä virkistystaajuuden maksimi on 60 Hz 4k-tarkkuutta käytettäessä. Valmistajan kun ei kannata ylimitoittaa tekniikkaa.
Sinänsä varmaan kohta julkistetaan Q9FN:n seuraaja (viime vuonna tuli maaliskuussa), mutta sen hinta lienee tuttuun tapaan hirveä.
Tämän alla olevan videon perusteella tuli mieleen myös overdrive. Eikö tässä kyseisessä mallissa ole ollut tuon kanssa jotain ongelmia? Asia ei itseäni juuri häiritse, mutta itse en ainakaan pysty vaihtamaan normaaliasetusta toiseksi vaikka pistäisin Freesyncin pois päältä.
RTSS selkeästi paras vaihtoehto. Muistaakseni sekä Freesyncillä että Gsyncillä kannattaisi kummallakin rajoittaa FPS 1-2 alle maksimin.
Omassa Sampan C32HG70:ssä käsittääkseni on freesync-alueena vähintään 48-144, oisko jopa 20-144? Kunhan on firmware-updatet tehty usb-tikun kautta, kuten meikällä.
Onko muuten tietoja minkä näytöohjainsukupolven se vaatii että saa toimimaan?