NVIDIA on ilmoittanut CES 2019 -messujen alla pitämässään keynotessa merkittävän päivityksen näyttötukeensa. Pitkän odotuksen jälkeen yhtiö on avaamassa tuen VESA Adaptive-sync -teknologialle.
NVIDIAn toimitusjohtaja Jensen Huang ilmoitti yllättäen keynote-esityksessään yhtiön alkavan tukea Adaptive-sync-näyttöjä. Käyttäjät ovat jo pitkään valitelleet yhtiön päätöstä tukea vain omaan G-Sync-teknologiaan perustuvia vaihtelevaa virkistystaajuutta tukevia näyttöjä, koska vastaavat Adaptive-sync-näytöt ovat usein merkittävästi edullisempia. Hintaero johtuu paitsi NVIDIAn pyytämästä lisenssimaksusta, myös erillisestä G-sync-piiristä näytön sisällä, kun Adaptive-sync-näytöt pärjäävät perinteisellä skaalaimella. Lisäksi yhtiön kannettaviin tarkoitettu versio G-Syncistä perustuu tämän hetkisten tietojen perusteella todellisuudessa Adaptive-synciin jo valmiiksi.
Täysin yksioikoisesta tuesta ei ole kuitenkaan kyse. Huang kertoi yhtiön antavan testaamilleen ja riittävän hyviksi toteamilleen Adaptive-sync-näytöille G-Sync Compatible -leiman. Tähän mennessä leiman ovat saaneet yhteensä kaksitoista eri näyttöä: Acerin XFA240, XG270HU, XV273K, XZ321Q, Agonin AG241QG4, AOC:n G2590FX, Asuksen MG278Q, XG248, VG258Q, XG258, VG278Q ja BenQ:n XL2740. NVIDIA kertoo blogissaan antavansa käyttäjille mahdollisuuden ottaa tuki käyttöön myös hyväksymättömillä näytöillä manuaalisesti, mutta tällöin kokemuksen laatu ei välttämättä kohtaa yhtiön vaatimaa tasoa.
Adaptive-sync-teknologiaa tukevat ajurit julkaistaan 15. tammikuuta. VESA:n Adaptive-sync-teknologiaa tukevia näyttöjä markkinoidaan usein AMD FreeSync -näyttöinä.
Päivitys klo 11:25:
NVIDIA jakaa jatkossa G-Syncin kolmeen kategoriaan. Entinen G-Sync HDR tunnetaan jatkossa nimellä G-Sync Ultimate, G-Sync on ja pysyy G-Syncinä ja Adaptive-sync-näytöt voivat saada nyt kylkeensä G-Sync Compatible -leiman.
Lähde: NVIDIA
Tämähän on hieno uutinen!
Gsynkillä on iso toi hz-range missä synkin pitää toimia, ja freesync vähän pahamaineinen siitä että toi range voi olla älyttömän suppea, esim. 60-90hz.
Luulen että gsync "leiman" saa ne freesync näytöt jotka pystyy gsyncin speksiin. Siinä tapauksessa tää ois kuluttajalle hieno uutinen, kun ei tartte näytön freesync rangee selvittää gsync leimaa pidemmälle.
Sieltä se "it just works" lista freesync näytöistä sitten tulee… enpä olisi uskonut että sen laatii nvidia. Jotain tällaista on kyllä kaivattu, listaa näytöistä joissa freesync testatusti toimii. Toivottavasti tämän myötä näiden näyttöjen taso noin yleisestikin nousee, kun valmistajilla on kaksi lehmää ojassa.
Parin sekunnin googletuksella selvisi, että XG270HU -näytön tuotesivulla on AMD Freesync logo selvästi esillä.
Kappas, mitä me juuri eilen keskusteltiin @Kaotik . Tämä on oikea ilon ja onnen päivä.:geek:
Adaptive sync ultrawideja odotellessa. 🙂
Tuossa aiemmassa viestissäni juuri sellasen linkitin.
Onhan noita pitkä rivi? Sieltä valkkaat vaan suosikin: Choose A Monitor – PCPartPicker
Ei ole edes 100Hz, VA-paneeli jne.. Meh!
Dellin Alienwarea (AW3418DW:n kaltaista) odotellessa…
Choose A Monitor – PCPartPicker
Tosta 100 Hz++ rajoitettuna
Tuohan voi kertoa vain siitä, että Freesync-näyttöjen laatu taitaa vaihdella suht paljon eikä NVidia halua antaa G-Sync Compatible leimaa ihan jokaiselle kuranäytölle.
Mainitsin Alienwaren myös input lagin vuoksi: Dell Alienware AW3418DW Review – TFT Central
Tämä uutinen teki tuosta telkusta entistä houkuttelevamman, tähän asti odotellut tulevia BFGM-näyttöjä että saa Syncin toimimaan, mutta nythän tosiaan perus töllötkin saa toimimaan.:kippis:
Toimiiko tuo sitten miten isolla ruudunpäivityksellä ja käytetäänkö HDMI kaapelia?
Tämähän onkin ilon ja onnen päivä, tämän Samsuingin C27HG70:n takia olinkin vastentahtoisesti ostamassa taas Vegaa, mutta nyt tuo RTX2070/60 vaikuttaakin kiinnostavemmalta vaihtoehdolta.
Näyttö nyt ei toistaiseksi ole Nvidian listoilla, mutta jos tuon kerta manuaalisesti saa päälle niin kaippa all is well.
Näyttö kumminkin toiminut Freesyncin kanssa hyvin AMD korteilla niin tuskinpa mitä flickerin jne. ongelmia nvidiankaan kanssa tulee, nuo kumminkin ovat varmaan enemmän näytöstä kuin kortista valmistajasta kiinni.
Tämähän onkin ilon ja onnen päivä, tämän Samsuingin C27HG70:n takia olinkin vastentahtoisesti ostamassa taas Vegaa, mutta nyt tuo RTX2070/60 vaikuttaakin kiinnostavemmalta vaihtoehdolta.
Näyttö nyt ei toistaiseksi ole Nvidian listoilla, mutta jos tuon kerta manuaalisesti saa päälle niin kaippa all is well.
Näyttö kumminkin toiminut Freesyncin kanssa hyvin AMD korteilla niin tuskinpa mitä flickerin jne. ongelmia nvidiankaan kanssa tulee, nuo kumminkin ovat varmaan enemmän näytöstä kuin kortista valmistajasta kiinni.
Toivotaan että oma tuore Dellin freesync näyttö tukis tätä. RTX 2070 artifakti tuotepalautuksen jälkeen toivon jos olis ongelmat korjattu RTX 2060 sarjassa.
En tule kyllä koskaan ostamaan noita BFGD-näyttöjä, jos hinta huitelee siellä viidessä tonnissa 😀 Tässä Q9FN:ssä on vielä jotain Samsungin omia kuvansulavoitusjuttuja, jotka eivät juuri lisää input lagia (itse en huomannut mitään eroa). G-syncin puuttuminen unohtui hyvin äkkiä, kun kuva on muuten niin jumalainen.
Ohho. Tulipas hyvää aikaan freesync näyttö tilattua 🙂
Toimii 95Hz, mutta ei tosiaan ole 100Hz. Aivan paskaa siis. 😉
Onhan nuo järkyttävän hintaisia toki sekä koko rajoittuu tuohon 65-tuumaisiin joka kenties turhan pieni, mutta nytpä valikoima laajena heti urakalla (tai valikoimaa yleensäkin tuli, sillä BFGD:t ne vain odottaa julkaisuaan).
Jep itselle piisaa kyllä toi 95 Hz vallan mainiosti, kun tähän mennessä on aina menty 60 Hz näytöillä. Ja tuolla resolla ja GTX 1080:llä nyt tuskin kovin moni moderni peli pyöriikään päälle 100 fps.
Kyllä mä mielummin metsästäisin Alienwaren vastinnetta 120Hz:lla ja sen input lagilla. Kukin tyylillään.
Tuota, alustavasti katoin tolta nyt tuetulta listalta viisi näyttöä, niin ne näyttää kaikki että niiden freesync-range on 40/45-144hz. Näyttää siis aika vahvasti siltä että nvidia kelpuuttaa vain näyttöjä jotka pystyy samaan sync-rangeen kuin gsync, eli 40-144hz.
Listalta puuttuu esim Asus MG279Q joka on ollut markkinoilla pitkään, mutta jonka freesync-range on vain 35-90hz.
Löytääkö kukaan listalta näyttöä joka ei kykene 40/45 – 144hz / näytön maksimi virkistystaajuus Hz rangeen?
Vahvistaa aika pitkälti sitä käsitystä että nvidia antaa gsynk "leiman" vain näytöille jotka täyttää nvidian gsynkille asettamia vaatimuksia / standardin.
Oho, todella hyvä uutinen. Juuri odottelen toista FreeSync-näyttöä (XF270HU, ei suoraan tuettuna nähtävästi), toivottavasti tuo todetaan toimivaksi jonkun toisen omistajan toimesta aikanaan. Vegan ostin vain ja ainoastaan FreeSyncin takia, muuten olisin ehdottomasti ostanut nopeampaa nVidiaa tilalle.
Noniin, eli hyvin todennäköisesti kaikki muutkin freesync-näytöt toimii ihan hyvin, mutta pienemmällä virkistystaajuusskaalalla.
Vitsi miten hyvä juttu. Oon pitkään tuskaillu uuden näytön hankkimisen kanssa, mutta nuo kiloeuron ultrawidet g-syncillä ei oikein ole hintansa takia napostelleet.
Tulee varmasti toimimaan, mutta näyttö ei varmaan tuu saamaan 'leimaa' jos toi havainto että syn-rangen täytyy mätchää gsynkin kanssa pitää paikkansa.
Joo, tuota yritin itsekin tuoda ilmi, tosin heikosti siinä onnistuen. :rofl:
Freesync näytöistä suurin osa on ihan paskoja kun puhutaan adaptiivisesta virkistystaajuudesta. Freesync-range on luokkaa 40-70Hz ja overdriven aiheuttamat overshoot / undershoot ongelmat vaihtelevat virkistystaajuuden mukaan jne.
Saattavat ne silti tarjoat smoothimman kuvan kuin ilman adaptiivistä virkistystaajuutta, mutta väritoisto voi olla etenkin transitioissa mitä sattuu.
Eiköhän se näin taida mennä, vaikeahan sitä ois avoimesta standardista tukea "vain muutamaa" mutta eiköhän nvidia siinäkin onnistuis 😉
Mulla ei oo nyt aikaa käydä tota koko listaa läpi, mutta jos joku haluaa/on tylsää niin googleen näytön mallinimi ja perään "freesync range" niin antaa kyllä tuloksia mukavasti, oishan tuo hauska tietää että onko tossa joukossa semmosta paneelia jossa ois pienempi sync-range mitä gsynkissä eli 40 – näytön_maksimi_hz 🙂 Ja jos ei oo niin sittenhän se ois ainakin yksi speksi confirmed millä noita leimoja jaetaan, muista "vaatimuksista" paha mennä sit sanomaan!
Tätä itsekin mietin, sillä Feesync-näytöissä ei taida olla mitään laatuvaatimuksia, joten miksi antaa jokaiselle räpellykselle G-Sync leima jos ne ei toimi ongelmitta edes AMD-näytönohjainten kanssa.:D Tuo Hz-raja voi hyvinkin olla yksi rajoittava tekijä leiman saamiseen, mutta en usko että se on ainoa kriteeri.
Heh! Eli jos ostaa Freesync näytön amd kortille, kannatta valita Nvidia suosittelee versio 😉
Jos olisit viitsinyt yhden linkin katsoa ennen kommentointia niin tuo 95Hz oli juuri ilman frame skippingiä. 100+ nopeuksilla aiheutti skippingiä, joten sellaisia ei kannata tuolla näytöllä ajella.
Vaikkei olisi ainoa kriteeri niin voi olla että se on pääkriteeri. Eiköhän nvidia ole ottanut testiin vain ne joissa tiedetään olevan reilu range. Tuskin ovat oikeasti testanneet niitä 400 näyttöä, vaan katsoneet 400 näytön speksit ja hylännyt suoraan 95% näytöistä. 🙂
Mutta eikö tuo mainittu näyttö nimenomaan saman logiikan mukaan leiman ansaitsisi, kun tuettu skaala on juurikin tuo edellä mainittu 40-144? Range on tosin eri liitännästä johtuen, ehkä sillä on vaikutusta.
Ihmettelen suuresti miten AG271QG4 on listalla, mut ei täysin vastaava 27' joka taas itselläni on
Niin, no jos kriteereinä on esim 40hz alaraja ja siihen nähden kolminkertainen yläraja, niin freesync-näytöistä putoaa suoraan suurin osa pois.
En minäkään "vihollisen" näyttöjä leimaisi omalla "seal of aproval" leimalla huvikseni.
Tämä julkistus poistaa omalta osaltani viimeisenkin hidasteen vaihtaa nvidian näyttikseen. 4K freesync-näyttö paskoilla rangeilla löytyy jo työpöydältä ja elättelin toiveita, että saisin jossain vaiheessa viimein jonkun järjellisen AMD-kortin jolla hyödyntää sitä, mutta nyt kun Nvidiallakin saa syncit edes auttavasti kuntoon, niin RTX2060 tilaukseen heti kun sellaisen saa vain jostain.
Tarkoitin kyllä yleisesti, enkä pelkästään tuota yhtä näyttöä.
Joo en sano että nvidian pitäisi tuota leimaa yhtään kevyemmin lyödä. Toivottavasti vain kertovat mitä se vaatii, jotta entistä useampi freesync näytön valmistaja alkaa tavoitella juuri niitä minimejä. Jatkossa tuo leima kertoo että adaptive sync on toteutettu järkevästi ja laadukkaasti. Tällaista certiä amd ei jostain syystä ole noille saanut tehtyä.
Kyllähän tämä tosiaan helpottaa monen tuskailua siitä että osaakko amd, vain freesyncin takia, vai jättääkö näyttönsä adaptive syncit hyödyntämättä. Jatkossa ei tarvitse freesyncinkään kanssa lukittautua yhteen(++) valmistajaan.
…Ennen Freesync2 HDR sertiään. Jos nyt oikein muistan tuon saamiseen amd vihdoinkin todella kiristi vaatimuksiaan.
nVidia vaatimukset "G-Sync Compatible" -sertifioiduille AdaptiveSync-näytöille:
– tukee VESA AdaptiveSync -määritystä
– min 2.4 VRR max/min refresh rate suhde
– ei välkkymistä (flicker), ei repimistä (tearing), ei mustaksi piirtoa (blanking)
– menee läpi subjektiivisesta visuaalisesta testauksesta (kriiteerit mitä?)
Tämän lisäksi tulee G-Sync (Ultimate) -sertifioidut näytöt, joissa on G-Sync rauta sisällä (+lisähinta) ja G-Sync Ultimate kontrolli/sertifiointi eri ominaisuuksille (kaikki mitä G-Sync Compatible sertifioiduilta vaaditaan ja lisäksi: HDR, 3D värikorjaustuki, FALD-taustavalokontrolli, matalin spesifioitu latenssi, minimoitu pikselivaste ja motion blur/ghosting, DCI-P3 väriavaruus, tehdaskalibroitu).
Eli tulevaisuudessakin, jos haluat parhaan peli-piirto ja korkean framerate näytön HDR-tuella, niin valinta on nVidian mukaan G-Sync Ultimated -sertifioitu G-sync -rautanäyttö (ei siis voi enabloida vain ajurista) ja sitä ajaa nVidia näyttis.
G-Sync Ultimate on vain uusi nimi G-Sync HDR:lle. Ei taida tarjota mitään mitä FreeSync 2 HDR ei tarjoaisi paitsi helvetisti lisähintaa, saattaa jopa jäädä jälkeen FreeSync 2 HDR:stä ellei tue vastaavaa suoraan GPU:lla näytölle tehtävää tonemappingia
En muistanutkaan että tuossa oli myös vaatimuksia vasteaikojen osalta. Freesync rangen osalta ei taida vieläkään olla vaatimuksia, toisin kuin tuolle g-sync leimalla.
Eli jatkossa paras näyttö on sellainen jossa g-sync leima adaptive syncille ja Freesync 2 HDR leima HDR:lle. Tosin saako samalla näytöllä jatkossa olla freesync + g-sync leimoja?
Tuleeko tämä kaikille gpu:ille vaiko vain uusille?
Ei vaatimuksia, mutta mahdollinen range on suurempi kuin G-Syncillä.
Onhan tuossa rivi G-Sync-leiman saaneita FreeSync-näyttöjä?
Se mikä on vielä itselle auki on tukeeko nuo myös FreeSync 2 HDR -näyttöjä vai vain FreeSync-näyttöjä. FreeSync 2 HDR sisältää kaiken mitä FreeSync ja päälle, mutta esim Samsung erikseen mainitsee joidenkin näyttöjen kohdalla että FreeSynciä ei ole, FreeSync 2 HDR on.
Tämän hetkisten tietojen mukaan GTX 10 -sarjasta lähtien
Nämä tiputtaa suurimman osan näytöistä.
Käytännössä 60Hz näytön pitäisi olla Freesync-range 25-60Hz tai 144Hz näytön 60-144Hz. Asuksella on vielä niitä vammaisia 90Hz näyttöjä, jotka ovatkin 144Hz, eiku..
Ja itsellä on juuri Samsungin UW-paneeli, joka vähän välkyttää.
nVidian mukaan 400 näyttöä on nyt testattu, 12 on päässyt läpi toistaiseksi.
Se kertoo jotain suhteesta.
Toki tuon G-Sync ajuriominaisuuden voi laittaa päälle myös ei-sertifioidulla näytöllä kuten alkup. uutisessa mainittiin, ja katsoa kuinka se toimii. Tuskin se huonontaa pelikokemusta (?).
Nyt on mielenkiintoista nähdä alkaako noita G-Sync Compatible näyttöjä tippua markkinoille enemmän kun valmistajien vähän sinnepäin vetäisty range ei mennytkään nVidian seulasta läpi. Jos alkaa, niin AMD kiittää ja kumartaa myös eli hommassa voi olla jotain hyvääkin.
Olisi kyllä mielenkiintoista nähdä miten tuo Sampan paneeli toimisi nyt nvidian kortilla. Eli onko tuo välkeongelma tosiaan AMD korttien/ajureiden ongelma vai itse näytössä oleva bugi. Se on kyllä ärsyttävä, mutta omien testien mukaan vaikuttaisi enemmän ajuribugilta.
Miksei toimisi? Sama VESAn Adaptive sync siellä VRR:n noilla hoitaa. Ei kait se AMD ole tähänkään asti mitään proprietary kamaa itse näyttöihin laittanut. Toisaalta itseäni kiinnostaa toimiiko nvidialla VRR nyt HDMI kautta myös sitä tukevilla näytöillä.
FreeSync 2 HDR käyttää ihan omaa FreeSync-rajapintaa mikä mahdollistaa tonemappingin yhdellä kertaa GPUlla juuri näytölle sopivaksi eikä näytön tarvitse tehdä enää omia säätöjään.
Se ei ole itsestäänselvyys että freesync toimisi sellaisenaan niissä näytöissä, jonkun pitäisi testata asiaa
Toivottavasti tämä kannustaa näyttövalmistajat vähän parantamaan noita adaptive sync implementaatioitaan. Rangen extendaukset ja virkistystaajuusriippuvaiset over/undershoot korjauskartat display controllereihin olisivat aika kova sana.
Varmasti kannustaa. Veikkaan että suurin osa valmistajista vaihtaa nyt G-sync rahoituksen freesyncciin, jolloin sekin alkaa muuttua paremmaksi. Voi olla aika harvassa ne jotka maksavat tuosta G-sync Ultimatesta.