Volta on NVIDIAn seuraavan sukupolven grafiikkapiirien arkkitehtuuri.

NVIDIA on ehtinyt jo esittelemään ensimmäisen Volta-arkkitehtuuriin perustuvan piirinsä ainakin nimellisesti. Xavier-koodinimellinen seuraavan sukupolven Tegra käyttää grafiikkaohjaimessaan Volta-arkkitehtuuria, ja saapuu markkinoille vuonna 2018.

Netissä on liikkunut paljon erilaisia huhuja NVIDIAn Volta-grafiikkapiirien aikataulusta. Yhtiön virallisen roadmapin mukaan Voltan pitäisi olla vuoden 2018 tuote samaan tapaan kuin Pascal oli vuoden 2016 tuote. Tuoreet kuulumiset Deep Learning Institute 2017 -tapahtumasta kertovat kuitenkin muuta.

nvidia-tegra-xavier-soc-volta-20170119

Japanilaisen Mynavi-sivuston mukaan NVIDIAn kehitysosastoa johtavalta Bill Dallylta oli kysytty tapahtumassa, miksi Volta-arkkitehtuuri saapuu ensimmäisenä Tegra-järjestelmäpiiriin. Dallyn kerrotaan vastanneen, että vaikka Xavier ehdittiin esittelemään ensimmäisenä, se ei olisi ensimmäinen Volta-arkkitehtuuriin perustuva tuote. Dallyn mukaan ensimmäinen Volta-tuote tulee olemaan tieteelliseen laskentaan suunnattu GV100, joka esiteltäisiin GTC 2017 -tapahtumassa toukokuussa.

nvidia-summit-sierra-volta-20170119

GV100-piiriä tuskin tullaan näkemään kuluttajaluokan tuotteissa, vaan todennäköisimmin se seuraa GP100:n jalanjälkiä ja tulee saataville yksinomaan supertietokoneisiin ja muihin Tesla-kiihdyttimiä käyttäviin järjestelmiin. Yhdysvaltain energiahallinnon tiedetäänkin jo suunnittelevan vuoden 2017 lopulla käyttöön otettavia Summit- ja Sierra-supertietokoneita, joiden laskentavoimasta vastaavat IBM:n Power9 ja NVIDIAn Volta-arkkitehtuuri.

Vaikka Volta ja GV100 esiteltäisiin GTC 2017 -tapahtumassa, se tullee saataville GP100:n tavoin vasta kesällä ja silloinkin rajoitetusti NVIDIAn omissa kokoonpanoissa ja erillisissä supertietokoneissa. Suurempi kysymys lienee tällä hetkellä se, julkaistaanko myös Volta-perheen pelikäyttöön tarkoitetut grafiikkapiirit vielä tänä vuonna, vai siirtyvätkö ne myöhemmäksi. Se, että NVIDIA ei ole vieläkään julkaissut odotettua GP102-grafiikkapiiriin perustuvaa GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjainta vihjaa, ettei Voltaa odoteta markkinoille ainakaan ihan lähitulevaisuudessa.

This site uses XenWord.
;