Hotspot-lämpötilojen raportointi piirin reunalta mitattavien rinnalla aloitettiin alun perin AMD:n toimesta Vega-arkkitehtuuriin perustuvien näytönohjainten myötä.

AMD aloitti grafiikkapiirien kuumimman pisteen eli ns. hotspotin lämpötilan raportoinnin perinteisemmän piirin reunalta mitattavan lämpötilan ohella Vega-arkkitehtuuriin perustuvien näytönohjainten myötä. Totuttua korkeammat ilmoitetut lämpötilat olivatkin pitkään omiaan herättämään hämmennystä keskustelupalstoilla.

Nyt Igor’s Lab raportoi myös NVIDIAn grafiikkapiireistä löytyvän vastaava mahdollisuus mitata piirin kuumimpia pisteitä reunalämpöjen sijasta. Sinänsä ominaisuuden olemassaoloa ei voida pitää yllätyksenä, sillä vaikkei NVIDIA kuluttajalle lukemia paljastakaan, on kuumimpien pisteiden lämpötilat kriittistä tietoa piirien kehittäjille.

Igor Wallosekin tekemien mittausten mukaan NVIDIAn GeForce RTX 3090 Founders Edition -näytönohjaimella piirin hotspot-lämpötila oli lyhyehkössä mittauksessa 11 – 14 astetta korkeampi, kuin piirin normaalisti raportoima reunalämpötila. Verrokiksi oli tarjolla MSI:n RX 6800 XT Gaming X Trio, jossa ero hotspot- ja reunalämpötilojen välillä oli vastaavassa testissä 12 – 20 astetta. Wallosek jättää auki tulkinnan siitä, johtuvatko erot sensorien asettelusta vai todellisista eroista. Graafeissa näkyy selvästi myös erilainen lähestymistapa lämpöjen hallintaan; siinä missä AMD:lla lämpötila nousee tiettyyn tasoon ja jää sille, nousee NVIDIAlla lämmöt aluksi jopa 10 astetta korkeammiksi, kuin mihin lämpötila lopulta asettuu.

Wallosek ei paljastanut, millä metodeilla hän on saanut mitattua NVIDIAn hotspot-lämpötilat, mutta todennäköisimmin kyse on yhteistyöstä HWiNFOn kanssa. HWiNFOn pian julkaistava uusi beetaversio tuo NVIDIAn hotspot-lämpötilojen mittaamisen kaiken kansan saataville.

Lähde: Igor’s Lab

This site uses XenWord.
;