Selvitimme Intelin uusien Coffee Lake -prosessoreiden käyttöjännitteen käyttäytymistä ylikellotustesteissä.

Uutinen päivitetty 17.10.2017:

Saimme ylikellotettua viime viikolla julkaistussa io-techin Coffee Lake -artikkelissa suorituskykyisimmän Core i7-8700K -prosessorin toimimaan Prime95-vakaasti AVX-käskyjen kanssa 4,7 GHz:n ja ilman AVX-käskyjä 4,9 GHz:n kellotaajuudella.

Asuksen ROG Strix Z370-F Gaming -emolevyllä testeissä kuitenkin havaittiin, että Coffee Lake -prosessoreille piti syöttää melko korkea käyttöjännite, mutta samaan aikaan CPU-Z-ohjelma raportoi rasituksessa huomattavasti alhaisempia lukemia. Myöskään todellista käyttöjännitettä asetettuun käyttöjännitteeseen tasaava Load Line Calibration -ominaisuus ei tuntunut toimivan odotetun mukaisesti.

Samoja havaintoja Asuksen ROG Strix -sarjan Z370-emolevyillä ovat tehneet niin io-techin lukijat TechBBS-foorumilla kuin Reddit-käyttäjät maailmalla.

Selvitimme asiaa yhdessä Asuksen R&D-osaston kanssa. Sieltä kerrottiin mittauspisteet prosessorin todellisen käyttöjännitteen mittaamiseksi, jotka löytyvät emolevyn takapuolelta prosessorikannan vierestä. Maa täytyy ottaa kuvaan merkitystä pisteestä.

  • Asetettu käyttöjännite (Manual): 1,385 V
  • Mitattu käyttöjännite (Prime95): 1,363 V
  • CPU-Z: 1,312V
  • Intel Extreme Tuning Utility: 1,395 V
  • HWiNFO 64: 1,395V & 1,312 V

Lopputuloksena todettiin, että vaikka CPU-Z-ohjelma näyttää prosessorin käyttöjännitteen tippuvan noin 0,080-0,092 volttia, todellisuudessa jännite tippuu vain noin 0,020-0,022 volttia. Tällä hetkellä mikään testaamistamme monitorointiohjelmista ei osannut näyttää todellista käyttöjännitettä.

LLC-ominaisuus on jo vakiona Auto-tilassa maksimiarvossaan eli Level 7 -tasolla, joten ainakaan tällä hetkellä sen avulla prosessorin käyttöjännitettä ei saa nostettua yli manuaalisesti asetetun arvon.

Ilman AVX-käskyjä Prime 95:ssä ja muissa testiohjelmissa kokoonpano saatiin vakaaksi 4,9 GHz:n kellotaajuudella, kun käyttöjännite nostettiin 1,385 volttiin ja emolevyltä mitattuna se oli 1,363 volttia. Prime95:ssä ilman AVX-käskyjä prosessorin lämpötila nousi 95 asteeseen ja Package TDP -arvo 178 wattiin ja Handbrakessa x264-enkoodauksessa 93 asteeseen ja 163 wattiin.

Asus antoi alunperin väärät mittauspisteet prosessorin käyttöjännitteen mittaamiseksi ja oikeat löytyvät emolevyn takapuolelta keskeltä Socket 1151 -kantaa pintaliitoskondensaattoreista. Todellisuudessa CPU-Z:n ilmoittama jännite on hyvin lähellä todellista tasoa eli prosessorin käyttöjännite laskee rasituksessa melkein 0,1 volttia. Asus on parhaillaan työstämässä BIOS-päivitystä, joka korjaa Load Line Calibration -ominaisuuden ja mahdollistaa todellisen käyttöjännitteen tasaamisen manuaalisesti asetetun jännitteen tasolle.

Uutinen päivittyy.

 

This site uses XenWord.
;