Mobiilipiirijätti Qualcomm on julkaissut jo viidennen sukupolven modeemin sekä antennit sisältävän 5G-ratkaisun. Snapdragon X70 -modeemi lupaa tarjota merkittäviä parannuksia niin nopeudessa, viiveessä, kuuluvuudessa kuin energiatehokkuudessakin.

Qualcomm Snapdragon X70 5G modeemi-radiotaajuusjärjestelmä eli tutummin 5G-modeemi on yhtiön ensimmäinen tekoälykiihdytintä hyödyntävä modeemi. Kiihdyttimet ovat yleistyneet nopeasti mobiilijärjestelmäpiireissä ja Qualcommin mukaan siitä on merkittävää hyötyä myös modeemikäytössä. Valitettavasti kiihdyttimen tarkemmasta luonteesta ja raportista yhtiö ei kertonut ainakaan tässä vaiheessa sen enempää.

Qualcomm 5G AI Suite on tekoälykiihdyttimen ympärille rakentuva ekosysteemi. Ensimmäisessä iteraatiossaan sen avulla hyödynnetään kiihdytintä esimerkiksi mmWave-säteen hallinnassa, verkon valinnassa, kanavan tilan tulkinnassa ja dynaamisessa optimoinnissa sekä antennien säädössä. Yhdessä parannusten myötä modeemin luvataan yltävän jopa 10 Gbps:n latausnopeuksiin.

Snapdragon X70 tukee maailman kaikkia kaupallisia 5G-taajuuksia 600 MHz:stä aina 41 GHz:n verkkoihin asti. Se tukee 4x kantoaaltojen yhdistämistä sekä TDD- että FDD-tiloissa. Lisäksi modeemi tukee kahta samanaikaista aktiivista 5G SIM-korttia (Dual-SIM Dual-Active, DSDA) mmWave-tuen kera. Piiri on suunniteltu myös ohjelmistopäivitettäväksi 5G Release 16 -ominaisuuksia tukevaksi.

Snapdragon X70:n baseband-piiri valmistetaan 4 nanometrin prosessilla, mutta kaikkien sirujen valmistusprosessia ei paljasteta erikseen. Alustaan sisältyy X70, mmWave-moduuli, radiolähetinvastaanotin sekä sen front end -piirit.

Qualcomm tulee aloittamaan testipiirien toimitukset asiakkailleen tämän vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Yhtiö odottaa ensimmäisten modeemia hyödyntävien mobiililaitteiden saapuvan markkinoille jo kuluvan vuoden lopulla.

Lähde: Qualcomm