Snapdragon 4 Gen 1 -laitteita voi odottaa näkevänsä vielä kuluvan vuoden kolmannen neljänneksen aikana, mutta 6 Gen 1 -piiriä markkinoilla nähdään näillä näkymin vasta ensi vuonna.

Qualcomm on julkaissut uudet Snapdragon 6 Gen 1 ja 4 Gen 1 -järjestelmäpiirit päivittäen koko mallistonsa uuteen nimeämistyyliin ja tuoden samalla päivitystä myös ylempää keskihintaluokkaa edustavan Snapdragon 7 Gen 1:n alapuolellekin.

Kaksikosta kalliimmaksi sijoittuva Snapdragon 6 Gen 1 on valmistettu tarkemmin määrittelemättömällä 4 nm prosessilla ja sen ominaisuudet ovat pääosin tutut aiemmasta vuotokuvastakin. Käytössä on neljä maksimissaan 2,2 GHz:n kellotaajuuteen yltävää Cortex-A78-pohjaista prosessoriydintä ja neljä 1,8 GHz:n Cortex-A55-pohjaista prosessoriydintä. Adreno-GPU piirissä on toistaiseksi tarkemmin nimeämätön. Snapdragon 6 Gen 1:n luvataan tarjoavan 35 prosenttia nimeltä mainitsematonta edeltäjäänsä parempaa grafiikkasuorituskykyä, 40 prosenttia parempaa laskentatehoa ja kolminkertaista tekoälylaskentatehoa.

Kameroiden osalta piiri tukee maksimissaan 200 megapikselin kameroita ja 4K 30 FPS -videokuvausta. Näyttöjen osalta tuettuna on Full HD+ -resoluutio 120 Hz:n nopeudella ja verkkoyhteyksien, 5G myös mmWave-taajuudella, Wi-Fi 6E sekä Bluetooth 5.2.

Snapdragon 4 Gen 1 puolestaan on valmistettu TSMC:n 6 nm prosessilla ja siinä on kaksi Cortex-A78-pohjaista ydintä maksimissaan 2,0 GHz:n kellotaajuudella sekä kuusi Cortex-A55-pohjaista ydintä 1,8 GHz:n kellotaajuudella. Myöskään 4 Gen 1:n grafiikkapiiriä ei ole nimetty pelkkää Adrenoa tarkemmin. Suorituskykyparannusten osalta 4 Gen 1:n luvataan tarjoavan 15 prosenttia parempaa prosessorisuorituskykyä ja 10 prosenttia parempaa grafiikkasuorituskykyä nimeltä mainitsemattomaan edeltäjään verrattuna.

Yhteysominaisuudet Snapdragon 4 Gen 1:ssä jäävät pykälän 6 Gen 1:n jälkeen, sillä Wi-Fi-tuki jää 5-tasolle, mutta Bluetooth on kuitenkin tuettuna samana 5.2-versiona ja vaikkei ominaisuuslistauksessa sitä luekkaan, tukee piiri Anandtechin saamien tietojen mukaan myös mmWave-taajuuksia. Kameroiden osalta 4 Gen 1 tukee maksimissaan 108 megapikselin kameroita, mutta videokuvauksen maksimiresoluutiota valmistaja ei ole paljastanut. Snapdragon 4 Gen 1:n voi parittaa maksimissaan Full HD+ -resoluutiolla 120 hertsin näytön kanssa.

Snapdragon 6 Gen 1 -järjestelmäpiiriä käyttäviä laitteita voi odottaa markkinoille ensi vuoden ensimmäiselllä neljänneksellä ja Snapdragon 4 Gen 1 -piiriä käyttäviä laitteita puolestaan jo tällä hetkellä meneillään olevalla vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä.

Lähteet: Qualcomm, Anandtech

This site uses XenWord.
;