Tätä nykyä tanskalaisen GN Store Nordin omistama SteelSeries on julkaissut uutta verta näppäimistömarkkinoille. Tällä kertaa saadaan muutakin uutta kuin vain uudet mallinimet, sillä Apex 9 TKL ja Apex 9 Mini kätkevät sisälleen uuden sukupolven kytkimet.
SteelSeries Apex 9 TKL ja Apex 9 Mini ovat yhtiön mukaan puhtaalta pöydältä tosipelaajille suunniteltuja, kustomoitavia ja SteelSeries OptiPoint -kytkinten kautta ennenäkemättömän nopeat käytössä. Markkinointimateriaaleissa uusi, Gateronin valmistama optinen kytkin on jopa 33 % nopeampi kuin kilpailevat kytkimet. Niiden vasteaika on vain 0,2 millisekuntia ja käyttäjä voi vaihdella tarpeen mukaan 1,0 mm:n ”Gaming” ja 1,5 mm:n ”Typing” kytkentäsyvyyksien välillä, joista ensimmäinen selittää myös markkinoidun nopeuden verrokkeihin, joiden kytkentäsyvyydet ovat 1,2 ja 1,5 mm. Kytkimet ovat lisäksi hotswap-vaihdettavia, mikä antaa lisävapauksia näppäimistön kustomointiin omiin tarpeisiin sopiviksi. Kytkinten eliniäksi luvataan 100 miljoonaa painallusta.
Apex 9 TKL on nimensä mukaisesti TKL-kokoa, mutta normaalista poiketen siitä uupuvat myös Print Screen-, Scroll Lock- ja Pause-näppäimet, jotka ovat joutuneet väistymään SteelSeries-logon, rullaohjaimen ja hallintapainikkeen tieltä. Apex 9 Mini noudattaa puolestaan 60 %:n asettelua, eli siitä on karsittu funktionäppäinrivi, kaikki Enteristä oikealle ja muutama muu näppäin. Näppäimistöön voidaan tallentaa 5 erilaista profiilia.
Kummankin rungon rakenne on identtinen: pohja on muovia ja kantena 5000-sarjan ”Aircraft Grade” alumiiniseosta, joka tuo näppäimistöön jämäkkyyttä. Pelisuorituskykyä parantaa entistä nopeampien kytkinten lisäksi luonnollisesti kustomoitava RGB-valaistus, joka hohkaa läpi Double Shot PBT -näppäinhattujen. Näppäimistö ei ole langaton, mutta sen USB-C-kaapeli on irrotettavissa näppäimistöstä. Hauskana yksityiskohtana rungon pohjasta löytyy säilytyspaikka näppäinhattujen irrotustyökalulle.
SteelSeries Apex 9 TKL ja Apex 9 Mini ovat saatavilla välittömästi yhtiön omasta verkkokaupasta ja kumppaneilta 139,99 (Mini) ja 149,99 euron (TKL) suositushinnoin. Valittavana on kumpaankin malliin pohjoismaalaisen asettelun lisäksi brittiläinen, japanilainen, ranskalainen, saksalainen ja yhdysvaltalainen näppäinasettelu.
Lähde: Lehdistötiedote
”Pelisuorituskykyä parantaa entistä nopeampien kytkinten lisäksi luonnollisesti kustomoitava RGB-valaistus”
Mielenkiintoista…
Henkistä ylivoimaa.
Jotenkin nämä nyt kiinnostaa tuon Logitecin muovirupsan tilalle hankkia😂
140€ ja ei edes koteloa, kelluvat kytkimet muovin päällä. Suosittelen lämpimästi katsomaan vaikka keychronin tarjontaa, proshop myi metallista Q1 samalla hintaa vasta, ero on valtava näihin verrattuna.
Selittäkääs tyhmälle, että mitä hyötyä noista 0,2ms viiveen kytkimistä on esim. 1000Hz polling ratella?
Sitä että se signaali rekisteröityy nopeammin sinne. Kysehän ei ole kuitenkaan mistään muusta, kuin siitä että tuossa on liikerata lyhyempi > painalluksesta lyhyempi matka ja siten aika rekisteröitymispisteeseen.
Aiempiin Apex Pro näppäimistöihin verrattuna näyttää olevan edullisempi hinta ja OLED näyttö karsittu pois, mutta se nyt onkin mielestäni täysin turha.
Olikohan näistä tiputettu myös tuo optisen kytkimen säädettävyys pois?
Täytyy tunnustaa, että en ole juurikaan hyödyntänyt sitäkään. Kasvattaa virhepainallusten määrää, jos kytkin aktivoituu kovin kevyellä kosketuksella.
Arvasin että joku tulee haukkumaan tätä(kin) pelinäppäimistöä. Mitä jos kokeilisit ensin, ja kommentoit sitten Mulla on näitä edeltävän sarjan Apex Pro ollut kovassa käytössä, ja kyllä nämä on erittäin laadukkaita näppäimistöjä. Miellyttävä kytkintuntuma jos tykkää lineariisista kytkimistä, eikä tuo kytkentäsyvyyden vaihto lennosta ole surkein idea näppis-markkinoilla. Toki ei mullistavakaan.
Pelkkien kytkinten tuntuma on pitkälti makuasia, mutta noin muuten ainakin last.gen Apex Pro on jämäkkä näppis, rungon päällinen on alumiinia, ja tuntuma on sekä sylissä että pöydällä jämäkkä. Steelseriesin Omnipoint ja nämä uudet Optipoint -kytkimet on speksin puolesta (50milj. vs 100milj.) kestävämmät kuin esim. MX Cherry Red. Näppäinhatuissa ei ole parin vuoden kiihkeän käytön jälkeen mulla mitään kulumaa. Ei kiillä eikä merkit ole haalistuneet. Hiljainen näppis tämä ei ole vakiona, kieltämättä vaikka se Keychronin Q1 varmasti hiljaisempi ”sound absord foam” -myötä, mutta kumisilla O-renkailla Apex Pro hiljeni miellyttävälle tasolle.
Mun makuun ne tavalliset MX Cherry red jne. omaa liian pitkän kytkentäsyvyyden, kun pelatessa painellaan kiihkeästi W A S D , niin ei ole tarvetta millekkän 2 millin kytkentäsyvyydelle, mutta makunsa kullakin. Pidempi säätövara olisi näissä uutisen optipoint -kytkimissä hyvä lisä, jos joku haluaa kirjoitukseen säätää lennosta pidemmän syvyyden. Itse en säädä, käytän pelatessa ja kirjoittaessa jotain n. 1,5mm korkeutta.
Löytyy vielä mahdollisuus ainakin pieneen säätöön, uutisesta poimittu:
Omnipoint -kytkimissä eli edellisen sukupolven kytkimissähän oli peräti 0,4 – 3,6mm säätövara. Alle 1mm kyllä turha joo, kytkeytyy nimenomaan hipaisustakin, mutta sillä lyhyellä saatu ”5x nopeampi..” -mainoslause.
Se pieni OLED-näyttö näppäimistössä oli kieltämättä aika turha, yhden käyttötarkoituksen oon löytänyt: CPU ja GPU TEMP voi laittaa näppiksen näyttöön, niin ei tarvi pitää itse näytöllä mitään layout -hässäköitä Silti ei näppikset tarvi mitään näyttöä, ja Steelseries varmaan huomasi sen itsekkin, kun meni poistamaan uusista malleista.