Raspberry Pi 400 on pienikokoisen näppäimistön sisään rakennettu minitietokone aiempaa suorituskykyisemmällä järjestelmäpiirillä.

Raspberry Pi on kenties tunnetuin luottokorttikokoluokan minitietokoneista. Nyt yhtiö on laajentanut valikoimaansa pelkistä emolevyistä ja kuorista täysmittaiseen kokoonpanoon.

Raspberry Pi 400 on ensimmäinen yhtiön virallinen täysi tietokone. Termi voi tuntua aluksi harhaanjohtavalta, sillä kokoonpano näyttää ulkoisesti pienikokoiselta näppäimistöltä. Sen sisälle on kuitenkin upotettu kaikki tarvittavat komponentit.

Uuden Raspberryn ytimenä toimii aiempaa nopeammaksi viritetty versio Raspberry Pi 4:stä. Broadcomin BCM2711 -järjestelmäpiiri (4x Cortex-A72) toimii nyt 1,8 GHz:n kellotaajuudella, kun Pi 4:ssä kellotaajuus oli 1,5 GHz. Järjestelmäpiirin tukena on 4 Gt LPDDR4-3200-muistia ja microSD-korttipaikka tallennustilaa varten.

Tietokoneessa on lisäksi tuki IEEE 802.11b/g/n/ac Wi-Fille, Bluetooth 5.0:lle ja gigabitin verkkoyhteydelle. USB 3.0 -liittimiä on kaksi ja USB 2.0 -liittimiä yksi. Tietokoneesta löytyy myös 40 GPIO-pinnin rivistö, kaksi micro-HDMI-liitäntää sekä 5 voltin tasavirtaliitin.

Raspeberry Pi 400:sta ei valitettavasti ole ainakaan toistaiseksi esitelty versiota pohjoismaisella näppäinasettelulla. Lähimmäs täkäläistä asettelua osuu Saksan malli QWERTZ-näppäimistöineen.

Tietokone tulee myyntiin sekä sellaisenaan, että valmiina kittinä, jonka mukana tulee hiiri, 16 Gt:n microSD-kortti esiasennetulla Raspberry Pi OS -käyttöjärjestelmällä ja micro-HDMI – HDMI -kaapelilla. Pelkän tietokoneen veroton suositushinta on 70 ja kitin 100 dollaria. Saksan versiot on hinnoiteltu paikallisissa kaupoissa 68,59 ja 97,89 euroon.

Lähde: Raspberry

This site uses XenWord.
;