Compute Module on itse suunniteltuihin järjestelmiin integroitavaksi tarkoitettu versio Raspberry Pi:stä.

Raspberry Pi Foundation on julkaissut uuden jäsenen Compute Module -perheeseensä. Compute Module -yksiköt ovat käytännössä Raspberry Pi -minitietokoneita DDR2 SODIMM -moduulien muodossa, mikä helpottaa niiden integrointia osaksi käyttäjän itse suunnittelemia järjestelmiä. Compute Module -yksiköissä ei ole GPIO-pinnejä tai muita liittimiä, vaan ne on integroitava käytettävälle ”emolevylle”.

Nyt julkaistusta Compute Module 3:sta löytyy vastaavaa rautaa, kuin Raspberry Pi 3:sta. Se tulee saataville sekä tavallisena että Lite-mallina. Molemmista löytyy Broadcomin BCM2837-järjestelmäpiiri, mikä sisältää neljä 1,2 GHz:n Cortex-A53-prosessoriydintä ja kaksiytimisen, 400 MHz:n kellotaajuudella toimivan VideoCore IV -grafiikkaohjaimen. Järjestelmäpiirin kaverina on gigatavu muistia, ja perusversiossa neljän gigatavun eMMC-flash-muisti. Lite-versiossa ei ole valmiiksi integroitua tallennustilaa lainkaan, vaan käyttäjä voi lisätä käyttämälleen ”emolevylle” joko haluamansa eMMC-muistipiirin tai SD-kortinlukijan.

Käyttäjien, jotka haluavat korvata alkuperäisen Compute Modulen uudella mallilla, on syytä huomioida että uusi CM3:n piirilevy on millimetrin alkuperäistä korkeampi.

raspberry-pi-cmio3-20170116

Jotta Compute Modulesta olisi enemmän hyötyä omaa piirilevysuunnittelijan uraansa vasta aloitteleville käyttäjille, Raspberry Pi Foundation julkaisi samalla myös uuden Compute Module IO Board V3:n (CMIO3). CMIO3 sisältää muun muassa HDMI- ja USB-liittimet, ison rivistön GPIO-pinnejä sekä SD-korttipaikan CM3:n Lite-versiolle ja flash-muistin ohjelmointimahdollisuuden perusversiolle. Uusi CMIO3 on yhteensopiva myös alkuperäisen Compute Modulen kanssa.

Compute Module 3:n perusversion veroton suositushinta on 30 ja Lite-version 25 dollaria. Samaan syssyyn alkuperäisen Compute Modulen hinta laskettiin 25 dollariin. Uudet Compute Modulet ovat tilattavissa välittömästi.

Raspberry Pi Foundationin tuore blogi ei kertonut CMIO3:n hintaa, mutta virallisiin partnereihin kuuluvan brittiläisen RS-Onlinen hinnastossa se on hinnoiteltu 96 puntaan.

Lähteet: Raspberry Pi Blog, Hexus

This site uses XenWord.
;