5G-puhelimet alkavat yleistymään pikkuhiljaa, mutta tällä hetkellä valikoima modeemirintamalla on vielä niukkaa. Nyt Samsung on tuomassa oman vaihtoehtonsa markkinoille, mikä lupaa 5G-tukea astetta edullisempiin malleihin.

Samsungin uusi Exynos 980 -järjestelmäpiiri on suunniteltu ylemmän keskiluokan markkinoille. Se sisältää kaksi 2,2 GHz:n ARM Cortex-A77 -ydintä ja kuusi 1,8 GHz:n Cortex-A55-ydintä. Grafiikkaohjaimen virkaa hoitaa ARM Mali G76MP5 ja järjestelmäpiiristä löytyy myös moderni tekoälyyn erikoistunut NPU-kiihdytin.

Järjestelmäpiirin erikoisuus on sen integroidussa modeemissa, joka tukee 5G-yhteyksiä. Modeemi tukee alle 6 GHz:n 5G-taajuuksia ja tarjoaa parhaimmillaan 2550 Mbps:n lataus ja 1280 Mbps:n lähetysnopeuksia. Lisäksi samaan syssyyn järjestelmäpiiriin on lisätty tuki Wi-Fi 6 -standardille. Mediapuolella järjestelmäpiiri tukee parhaimmillaan 4K UHD -videoiden reaaliaikaista pakkausta ja purkua 120 FPS:n nopeudella sekä HDR10+-värimaailmaa.

Exynos 980:n massatuotanto aiotaan aloittaa vuoden loppuun mennessä Samsungin 8 nanometrin 8LP-prosessilla. Järjestelmäpiiriin voidaan olettaa löytyvän ensi vuonna julkaistavista ylemmän keskiluokan Samsung-puhelimista ja mahdollisesti myös muiden valmistajien vastaavan luokan puhelimista.

Lähde: Samsung