Samsungin Galaxy S10 ja S10e yllättävät iloisesti pelkkien Phillips-ruuvien käytöllä, mutta mieli kääntyy nopeasti liiman määrän ja juotetun virtaliittimen myötä. Korjattavuusarvosanaksi puhelimet saivat 3 / 10.

Purkuoppaistaan ja työkaluistaan parhaiten tunnettu iFixit on saanut pöydälleen Samsungin uuden Galaxy S10 -sarjan puhelimia. Purkuartikkelin uhreiksi valittiin sekä edullisin Galaxy S10e että perusmalli S10:stä, mutta myös S10+ pääsi mukaan röntgenkuviin. S10+:sta julkaistiin lisäksi purkuvideo. iFixitin purkuartikkelin puhelimet ovat Pohjois-Amerikan markkinoille suunnattuja versioita Qualcommin Snapdragon 855 -järjestelmäpiirillä, kun esimerkiksi Suomessa on myynnissä Samsungin Exynos 9820 -järjestelmäpiiriä käyttävät versiot puhelimista.

Samsungin uudet puhelimet saavat iFixitiltä heti kiitosta pelkkien standardien Phillips-ruuvien käytöstä. Liian helpolla purkajia ei ole kuitenkaan päästetty, sillä esimerkiksi lasikannet niin puhelinten etu- kuin takapuolilla on liimattu kiinni. Takakannen irrottaminen on kuitenkin aiempaa helpompaa, koska aiemmin takakanteen kiinnitetty sormenjälkilukija kaapeleineen löytyy tällä kertaa näytön alta. Takakantta vasten on sijoitettu muutamia lämpötyynyjä helpottamaan lämmön johtumista.

Puhelinten komponenteista iso osa on valmistettu modulaarisesti, jolloin niiden vaihtaminen on helppoa. Purku antaa myös käsityksen siitä, kuinka pienestä säästöstä 3,5 mm:n kuulokeliitännän poisjättämisessä on kyse: Samsungin tuorein 3,5 mm:n liitin on vain 12 mm pitkä ja 8 mm kanttiinsa. Vaikka iso osa komponenteista on modulaarisia, on latausliitin juotettu aiemmista malleista poiketen suoraan kiinni piirilevyyn. Lämmönsiirrossa avustava kuparinen lämpöputki on läheisempää sukua Note 9:lle kuin S9:lle. Sekä S10:n että S10e:n takakamerat on paketoitu yhteen moduuliin.

Molempien puhelinten piirilevyt ovat pääosin samasta puusta veistettyjä. Käytännössä ainoat erot löytyvätkin juuri kameramoduulin kohdalta, jossa S10:n kolmen kameran ratkaisu vaatii leveämmän aukon sen ympärille tulevaan piirilevyyn. Ainakin iFixitin purkamissa yksilöissä S10e:n 128 Gt:n Flash-muisti on toteutettu Toshiban piirillä, kun S10:ssä on käytössä Samsungin omaa tuotantoa oleva 512 Gt:n Flash-muistipiiri. Toistaiseksi ei ole varmuutta, käytetäänkö tietyillä kapasiteeteille aina saman valmistajan muisteja. Snapdragon 855:n pariksi on paritetty Samsungin oma LPDDR4X-muistipiiri.

Puhelinten akut on liimattu tiukasti paikoilleen, joten akun vaihtaminen ei onnistu aivan käden käänteessä. S10e:n akun kapasiteetiksi ilmoitetaan 11,94 wattituntia ja S10:n 13,09 wattituntia. S10:n näytön alta löytyy S10e:n kohdalla virtapainikkeeseen piilotettu sormenjälkilukija. Valitettavasti ainakin iFixitin kokemuksen perusteella S10:n sormenjälkilukijaa on mahdotonta irrottaa hajottamatta sitä. Myös itse näyttöjen irrottaminen uudelleenkäytettäviksi vaikuttaa mahdottomalta tehtävältä ja S10e:n kohdalla esimerkiksi rikkoutuneen sormenjälkilukijan vaihtaminen vaatii näytön irrottamisen. Samsung on tuttuun tapaan käyttänyt myös näytön pinta-alaa hyödyksi jäähdytyksessä lisäämällä siihen mahdollisimman paljon kuparia ja grafiittia avustamaan lämmönsiirrossa.

Loppupäätelmänä iFixit antaa Samsung S10e- ja S10-puhelimille korjattavuusarvosanaksi 3 / 10. Kiitosta puhelimet saavat pelkkien Phillips-ruuvien käytöstä, neutraalina mainintana on muuten hyvä modulaarisuus, mutta juotettu latausliitin ja miinusmerkkejä jaettiin akun vaihdon hankaluudesta, kiinni liimatuista etu- ja takalaseista sekä näytön korjaamisen hankaluus.

iFixit Galaxy S10 and S10e Teardown

This site uses XenWord.
;