Geekbench-testien mukaan Samsung Galaxy Book4 Edge peittoaisi Applen M2-sukupolven 15" MacBook Air -kannettavan sekä yhden että kaikkien ydinten suorituskyvyssä.

Qualcomm julkaisi Oyron-ytimiin perustuvan, kannettaviin suunnatun Snapdragon X Elite -prosessorin viime lokakuun lopulla. Prosessoriin perustuvia kannettavia odotetaan markkinoille vuoden puolivälin tienoilla ja nyt nettiin on tihkunut ensimmäisiä tietoja Samsungin tarjokkaasta.

Saksalaisen WinFuturen tietojen mukaan Samsung tulee julkaisemaan lähikuukausina 12-ytimiseen Snapdragon X Elite -prosessoriin perustuvan Galaxy Book4 Edge -kannettavan. Qualcommin uutuuteen perustuvien kannettavien odotetaan haastavan Applen M-sarjan järjestelmäpiirit suorituskyvyssä ja tekevän Arm-prosessoreista aidosti käyttökelpoisia Windows-ympäristössä.

WinFuturen raportin mukaan Galaxy Book4 Edge tulee sisältämään 14-tuumaisen näytön ja järjestelmäpiirin tukena on ainakin yhdessä konfiguraatiossa 16 Gt muistia ja 512 Gt:n SSD-asema. Snapdragon X Elite hyödyntää LPDDR5X-muistia, mikä tarkoittaa automaattisesti emolevylle juotettuja piirejä ilman päivitysmahdollisuutta jälkikäteen.

Kuvattu konfiguraatio on ollut myös Geekbench-testissä, jossa se peittoaa M2-sukupolven 15” MacBook Air -kannettavan yhden ytimen suorituskyvyssä vajaan 5 %:n ja kaikkien ydinten testissä jopa lähes 40 %:n erolla. Kellolta kellolle suorituskyky jää siis jälkeen jonkin verran, mutta korkeammat kellotaajuudet kompensoivat puutteen ja ylikin; 12 Oryon-ydintä sykkivät Geekbenchin mukaan 4 GHz:n kellotaajuudella, kun Applen neljä suorituskykyistä ja neljä energiatehokasta ydintä sykkivät parhaimmillaan 3,47 GHz:n kellotaajuudella. Valitettavasti testisovellus ei erittele eri ydinten tai ydintyyppien kellotaajuuksia.

WinFuturen mukaan 12-ytimisen Galaxy Book4 Edgen hinta 16 Gt:n muistilla ja 512 Gt:n tallennustilalla tulee ennakkotietojen valossa maksamaan noin 1800 euroa, Saksan verokannalla tietenkin.

Päivitys:

Nettiin on vuotanut lisää testejä vielä julkaisemattomalla Samsung-kannettavalla. Erdi Özüağin YouTube-videolla on vertailut Intelin Meteor Lake -arkkitehtuuriin perustuvaan Core Ultra 7 155H -kannettavaan. Sekä Galaxy Book4 Edgen että Core Ultra -kannettavan TDP oli 28 wattia.

Visual Studiossa koodin kääntämistestissä Snapdragon X Elitellä vierähti aikaa 37 sekuntia, kun Core Ultra pohti asiaa 54 sekunnin verran. Grafiikkasuorituskyvyssä tilanne oli kuitenkin tasainen ja Adreno vei voiton Arcista vain yhden FPS:n voimin, eli helposti virhemarginaalin sisään. UL Procyon -tekoälypäättelytestissä Snapdragon oli suorastaan murskaava, netoten 1720 pistettä kun Intelillä jäätiin 476 pisteeseen. Procyonissa käytettiin Snapdragonilla SNPE:tä ja Intelillä OpenVINOa, eli kummallakin oli käytössä oma tekoälykiihdytyskehyksensä.

Lähteet: WinFuture, Geekbench (1), (2), Päivitys: TechPowerUp

This site uses XenWord.
;