WeChat ja Xiaomi joutuivat pienimuotoisen mediamyrskyn kohteeksi, kun itsenäisenä analyytikkona nykyisin työskentelevä Benedict Evans julkaisi Twitterissä otteita Googlen dioista, jotka on saatu julkisuuteen Epicin ja Applen välisen oikeustaistelun kautta.
Googlen diojen mukaan Xiaomin MIUI9 seuraa aktiivisesti käyttäjänsä tekemiä rahasiirtoja WeChat-sovelluksessa. Se tallentaa tiedot Xiaomin sovellusperheen käyttöön. Esimerkkeinä mainitaan Xiaomin oma virtuaaliavustaja ja My Expenses -sovellukset. Myös muiden valmistajien tiedetään tarkkailevan tarkkaan itse WeChat-sovellusta sekä sen sisäisen selaimen tunnistetta, kun käyttäjät avaavat linkkejä sovelluksesta. Googlen diat ovat jo useamman vuoden takaa.
Me kysyimme Xiaomilta, mistä tapauksessa oli oikein kyse. Yhtiön io-techille toimittaman lausunnon mukaan Xiaomi ja MIUI ovat sitoutuneet kaikkien operoimiensa maiden lainsäädäntöön ja käytäntöihin, eikä maksuliikennettä ole tallennettu esimerkiksi Euroopassa. Maksutietojen tallennus oli vain MIUI9:n Kiinan-version ominaisuus vuodesta 2017 ja se on poistettu käytöstä heinäkuussa 2020. Tallennusominaisuus oli Kiinassakin käytössä vain, jos käyttäjä oli vastannut hyväksyvästi asiaa kysyvälle ilmoitukselle. Data tallennettiin yhtiön mukaan salatusti ja vain paikallisesti ilman mahdollisuutta siirtää tietoa ulos puhelimesta.
Lähde: Benedict Evans @ Twitter
Ja milläköhän tavalla ilmoitus oli asiasta kysynyt. Mutta ei sen puoleen, etteikö googlekin osaisi vakoilla käyttäjien tekemisiä, mutta enemmän mulla on googleen luottoa, kuin xiaomiin, ja taas sain yhden hyvän syyn kiertää xiaomi kaukaa.
Mutta ei siinä, ostakoot ketkä haluaa, nurkan takana odottanee taas uusi kohu, jos vain joku jaksaa kaivaa pintaa syvemmältä.
data-unfurl="true" data-result-id="191507" data-url="https://www.ghacks.net/2019/05/18/gmail-tracks-all-your-purchases-and-it-is-difficult-to-delete-them-and-impossible-to-stop/" data-host="www.ghacks.net" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Gmail tracks all your purchases, it is difficult to delete them and impossible to stop – gHacks Tech News
http://www.ghacks.net
Yritän mahdollisimman hyvin boikotoida kiinalaiisia yrityksiä.
Tai sitten on. Xiaomi.eu ROM , joka on täälläkin suosittu custom ROM, perustuu siihen kiinalaiseen ROM:iin, jossa näitä tallennettiin. Tiedän yhden henkilön, jolla tämä on käytössä juuri nyt ja itsekin olen sitä koettanut.
Onneksi tallennus loppui vuosi sitten, tai sitten sekin siirtyi vaan paremmin piilotetuksi.
eiköhän ne tiedot päädy yhdysvaltojen vastaaville toimijoille kuten NSA tai CIA. Kansanmurhia nuo tuskin ovat edesauttamassa jollei sitten satu öljyä löytymään samalla mutta erilaisille kylpylälomille saatat kuitenkin joutua kuten esimerkiksi Guantanamo Bayhin.
Custom rommit ei taida nyt liittyä mitenkään aiheeseen. Moni asentaa sattumanvaraisen intialaisen koodarin yksin ylläpitämän ROMin puhelimeensa jos mitään muuta versiota ei ole saatavana. Kukapa sellaisiakaan katsoo lävitse että mitä kaikkea mahdollista on lisäilty kertomatta. Custom ROMin kohdalla vastuu on täysin käyttäjällä itsellään.
Xiaomi.eu ROM:sta on käsittääkseni poistettu kaikki Kiina-tauhka ja harva taitaa muutenkaan WeChattiä käyttää täällä päin maailmaa?
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä