Xiaomin antaman lausunnon mukaan kyseessä oli vain Kiinassa käytössä ollut ominaisuus ja käyttäjän piti erikseen hyväksyä sen käyttöönotto. Seuranta lopetettiin heinäkuussa 2020.

WeChat ja Xiaomi joutuivat pienimuotoisen mediamyrskyn kohteeksi, kun itsenäisenä analyytikkona nykyisin työskentelevä Benedict Evans julkaisi Twitterissä otteita Googlen dioista, jotka on saatu julkisuuteen Epicin ja Applen välisen oikeustaistelun kautta.

Googlen diojen mukaan Xiaomin MIUI9 seuraa aktiivisesti käyttäjänsä tekemiä rahasiirtoja WeChat-sovelluksessa. Se tallentaa tiedot Xiaomin sovellusperheen käyttöön. Esimerkkeinä mainitaan Xiaomin oma virtuaaliavustaja ja My Expenses -sovellukset. Myös muiden valmistajien tiedetään tarkkailevan tarkkaan itse WeChat-sovellusta sekä sen sisäisen selaimen tunnistetta, kun käyttäjät avaavat linkkejä sovelluksesta. Googlen diat ovat jo useamman vuoden takaa.

Me kysyimme Xiaomilta, mistä tapauksessa oli oikein kyse. Yhtiön io-techille toimittaman lausunnon mukaan Xiaomi ja MIUI ovat sitoutuneet kaikkien operoimiensa maiden lainsäädäntöön ja käytäntöihin, eikä maksuliikennettä ole tallennettu esimerkiksi Euroopassa. Maksutietojen tallennus oli vain MIUI9:n Kiinan-version ominaisuus vuodesta 2017 ja se on poistettu käytöstä heinäkuussa 2020. Tallennusominaisuus oli Kiinassakin käytössä vain, jos käyttäjä oli vastannut hyväksyvästi asiaa kysyvälle ilmoitukselle. Data tallennettiin yhtiön mukaan salatusti ja vain paikallisesti ilman mahdollisuutta siirtää tietoa ulos puhelimesta.

Lähde: Benedict Evans @ Twitter

This site uses XenWord.
;