Parhaimmillaan 10 gigabitin sekuntinopeuden mahdollistavan 5G NR -standardin takana on useita aiempiakin matkapuhelinverkkoja standardoinut 3GPP-yhteenliittymä.

Erilaisia 5G-verkkototeutuksia on ehditty testikäyttämään jo useampaankin otteeseen eri tapahtumissa ja tietyt alan toimijat ovat myös julkaisseet omia, yksityisiä 5G-nimellä markkinoituja verkkojaan. Varsinaista yhteistä standardia 5G-verkoille ei ole kuitenkaan ollut tähän mennessä olemassa.

Useita langattomia verkkostandardeja hallinnoiva 3GPP eli 3rd Generation Partnership Project on nyt julkaissut ensimmäisen virallisen 5G-verkkostandardin. Standardi tunnetaan virallisesti nimellä ”5G NR”. Valitettavasti mikään taho ei voi pakottaa palveluntarjoajia käyttämään juuri 3GPP:n standardoimaa 5G NR:ää, vaan markkinoilla saatetaan nähdä jatkossakin yksityisiä 5G-verkkoja.

Standardin yksityiskohdat julkaistaan tämän viikon aikana 3GPP:n verkkosivuilla, mutta jo nyt siitä tiedetään useita yksityiskohtia. 5G NR:n taajuusalueet alkavat 600 MHz:stä ja jatkuvat aina 50 GHz:iin asti. Standardin luvataan myös tarjoavan maksimissaan 10 gigabitin sekuntinopeuksia, joskin käytännössä luvusta jäädään kauas ainakin ensimmäisten aaltojen yhteydessä.

Lähteet: 3GPP, Qualcomm, AndroidPolice

This site uses XenWord.
;