SG10:n juuret ovat Calyosin Kickstarter-projekti NSG S0:ssa, joka törmästi aikoinaan tuotantovaikeuksiin.

Koteloistaan parhaiten tunnettu Streacom on julkistanut joulun kunniaksi uuden passiiviseen käyttöön suunnitellun kotelon. Yhtiön tiedotteen mukaan SG10 kykenee jäähdyttämään yhteensä 600 watin edestä tehoa prosessorilta ja näytönohjaimelta täyspassiivisessa tilassa.

Streacom SG10:n matka alkoi Calyosin NSG S0 -kotelosta, jota kaupattiin aikoinaan Kickstarterin välityksellä. Calyos törmäsi kuitenkin tuotanto-ongelmiin ja lyöttäytyi yhteen Streacomin kanssa ratkoakseen ne. Vaikka SG10:n juuret ovat NSG S0:ssa, on kotelo suunniteltu matkan varrella kokonaan uudelleen.

SG10:n jäähdytystehon takana on yhtiön mukaan sen Loop Heat Pipe- eli LHP-järjestelmä, jossa neste höyrystyy blokissa ja siirtyy patentoidun, kapillaari-ilmiötä hyödyntävän ja ilman liikkuvia osia toimivan Evaporator-pumpun avulla jäähdyttimen luo, jossa se tiivistyy jäähtyessään takaisin nesteeksi ja valuu takaisin blokkiin. Paineistettu kierto mahdollistaa jäähdyttimen sijoittamisen selvästi perinteisiä lämpöputkia kauemmas. Vastaavia rakenteita on kotelossa kaksin kappalein, toinen prosessorille ja toinen näytönohjaimelle.

Ratkoakseen ongelman erilaisten prosessoreiden ja näytönohjainten kanssa Streacom on jakanut jäähdytyksen osiin siellä missä voi. Näytönohjaimille on käytössä useammalle eri mallille sopiva blokki, kustomoitu muistijäähdytys ja erilliset virransyötön siilit, jotka mahdollistavat mahdollisimman laajan tuen mahdollisimman pienellä määrällä erilaisia osia. Yhtiö toteaa kuitenkin suoraan, ettei tämäkään ratkaisu mahdollista kaikkien eri näytönohjainten tukemista.

Kotelon sisällä huomio kiinnittyy vinottain meneviin tukirautoihin. Ne on suunniteltu emolevyn ja näytönohjaimen asennuksia varten ja niiden rakenne mahdollistaa paitsi erikokoiset näytönohjaimet, myös niiden sijoittelun säätämisen sekä X- että Y-akseleilla. Periaatteessa ne mahdollistavat myös vaikka kahden ITX-kokoonpanon asentamista samaan koteloon, joskin se aiheuttanee harmaita hiuksia johdotuksille.

Vaikka Streacom SG10 on suunniteltu käytettäväksi passiivisena, se tukee virallisesti myös tuulettimia. Kummankin jäähdyttimen alle voi asentaa 120 mm:n tuulettimia ilmeisesti neljä kappaletta, minkä luvataan tehostavan jäähdytystä noin 15-20 %. Myös suurempia tuulettimia tuetaan, mikäli ne saa sovitettua joistain kulmistaan edes kahteen neljästä asennuskiskosta.

Palaamme Streacomin uutuuskoteloon lähemmin, kun yhtiö julkaisee sen tarkat tekniset tiedot ja avaa ennakkotilaukset 1000 euron kotelolleen. Kotelon toimitukset se aikoo saada käyntiin toukokuussa 2024. Lisäksi saataville tulee 500 kappaleen erä Copper Edition -malleja, jotka on esijyvitetty Calyosin alkuperäisen NSG S0 -kotelon Kickstarterista tilanneille käyttäjille. Mikäli koteloita jää yli, ne tuodaan yleiseen myyntiin, mutta se pitää teknisistä syistä toteuttaa kaksiportaisena, jossa ensin ostetaan Calyosilta ”Kickstarter-kuponki”, jolla saa ostaa kotelon Streacomilta.

Lähde: Streacom

This site uses XenWord.
;