Tällä kertaa io-techin testilaboratoriossa on jotain siellä ennennäkemätöntä. Allekirjoittanut otti testiin neljä suomalaisten suurten verkkokauppojen myydyimpien listoilla pyörinyttä keskihintaista USB-liitäntäistä headsettiä. Mukaan valikoitui pitkään suosiostaan nauttinut HyperX:n Cloud II, pykälän tuoreempi Logitechin Pro X, enemmän perinteisistä hifikuulokkeista ja kaiuttimista tunnetun JBL:n Quantum 400 ja Razerin tänä vuonna julkaisema Kraken V3 X. Razerin tuore Kraken ei vielä myydyimpien listoille ole ehtinyt, mutta valmistajan 3,5 mm:n liitäntää käyttävä pelkällä Kraken-nimellä kulkeva headset noilta listoilta löytyy.
HyperX Cloud II:n suositushinta on 100 euroa, mutta testin tekoaikaan sitä oli saatavilla edullisimmillaan 75 euroon. Logitech Pro X:n suositushinta on testijoukon korkein 129,99 euroa, mutta tekoaikaan sitä sai 85 euroon. JBL Quantum 400:n 99 euron myyntihinta testin tekoaikaan vastasi hyvin sen 99,99 euron suositushintaan. Myös Razer Kraken V3 X:n hinta oli Suomessa testin tekoaikaan suositushintaa vastaavalla 79,99 euron tasolla.
Lue artikkeli: Vertailussa 70–100 euron hintaiset USB-liitäntäiset headset-kuulokkeet (HyperX, JBL, Logitech, Razer)
Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!
HyperX:n Cloudit on ylivoimaisesti parhaat pelikuulokkeet hinnaltaan. Gigantista saa Cloud Coret 45€. Nuo on samat kuulokkeet kuin Cloud II eri mikrofonilla ja ilman ulkoista USB äänikorttia. Noiden kuulokkeiden pohjalla on TakStar Pro 80, joka on brändätty HyperX logolla ja lisätty mikrofoni.
Oskaria on mukava katsella ja kuunnella. Video on muutenkin laadullisesti huippuluokkaa, että oksat pois. Kuulokkeista voisi tietysti mitata taajuusvasteet ja esitää näihin pohjautuvat analyysit perään, mutta ehkä sitten joskus.
HyperX on nimestään huolimatta kyllä laadukas.
Eniten noissa dedikoiduissa pelikuulokkeissa kuitenkin vituttaa nuo halvalla aasiassa koodattavat ripulisoftat/malwaret jotka lähes poikkeuksetta bugittavat, muistivuotavat, ovat hitaita tai eivät löydä laitteita (köh logitech). Unohtamatta toki sitä kaikista suurinta märkää rättiä päin naamaa á Razer eli jatkuva saatanan "kirjaudu sisään" pakotus heidän ultravittumaisessa Synapse softassaan.
Joo todellakin suositeltavempi vaihtoehto tehdä näin. Valitettavasti kuitenkaan moni ei tuota tiedä tai ei usko niin kyllähän tuollainen testi ihan tarpeeseen menee että mikä on vähiten huono vaihtoehto valmis seteistä
Siinä on jo melkoinen ongelma jos kuulokkeet tarvii jonkun softan koneelle
Niin no en tiedä onko jo edetty sille röyhkeyden tasolle että joku olisi julkaissut kuulokkeet jotka eivät toimi ilman valmistajan malwarea, mutta yleensä jos haluaa ottaa kaikki irti kuulokkeiden ominaisuuksista (RGB valot, tilaääni, EQ jne.) tarvitaan se valmistajan virallinen softa.
Mainio video. Logitechin Equa pääsee hyödyntämään täältä:
https://github.com/jaakkopasanen/AutoEq/tree/master/results/crinacle/gras_43ag-7_harman_over-ear_2018/Logitech%20G%20Pro%20X
Saattaa löytyä profiilit muutamaan muuhunkin luuriin 🙂
Luultavasti tuttusi ovat tietämättöminä ostaneet karmean huonoja pelikuulokkeita, mutta ei nyt kannata ihan liikaa yleistää. Logitech Gaming Pro X ollut n. kuukauden käytössä, ja pelikäyttöön todella hyvä headsetti. Ei jää nettiräiskinnässä kuulokkeista kiinni. Äänenlaatu on tarkka, ja EQ:lla saa säädettyä pelikohtaisesti esim. laukausten, askeleiden yms. taajuuksia. E-sportsaajien valmiita profiileja löytyy myös. Rtings -testeissä näiden äänen tarkkuus hakkasi aika monet +100e musiikkikuulokkeet joita vertasin, eli ainakin äänen tarkkuuden suhteen ihan paskapuhetta että headsetit olisi aina roskaa.
Musiikin kuunteluun ei kannata ostaa, mutta kyllä näillä musiikkiakin kuuntelee. Jos haluaa hirveän bassojumputuksen tai jotain subjektiivista X-factoria ääneltä, niin sitten ei. Itse tykkään musiikissakin että ääni on ns. puhdas ja tarkka, ja sen kuuloinen kuin tekijät on sen halunnut kuulostavan.
Hyvä video! Kyllä näille headseteille menekkiä on, ja esim. mainittu Hyper X tarjoaa erinomaista hintalaatusuhdetta budjettipelaajille. Olkaa vaan tarkkana mitä valitsette, koska tuolta löytyy nykyisin valtavasti eri valmistajia ja malleja, ja osa headseteistä on varmasti äänenlaadultaan karmeita.
Edit: Tässä vielä ehdotukseni testattavista langattomista hedseteistä:
Logitech PRO X Wireless LIGHTSPEED
Sennheiser GSP 370
SteelSeries Arctis 9
HyperX Cloud II Wireless
Mukaan myös pieni vertailu äänen ja mikin laatuun vs langalliset (Logitech ja HyperX).
Katsoin lähinnä Youtube-videon, mutta Sampsan toiveesta tulin antamaan palautetta myös tänne kirjoitettuun versioon. Hyvä testi, joka ottaa huomioon ostajan dilemman eli pitäisi saada kummatkin hyvät eli hyvät äänet kuulokkeista ja kanssapelaajille laadukas ääni mikrofonista. Tuote ei enää itselle ajankohtainen, koska tuote ostettu, mutta hyvä siinä mielessä, että sai verrata omaa hankintaansa näihin testissä olleisiin (oma valinta oli Senheiserin Game One; 176 € tällä hetkellä Hinta.fi). USB-versioiden 5.1 ja 7.1 äänikorttiratkaisut luin itse auki Youtube-arvosteluista ja moitetta saivat lähes aina päällä ollessaan äänenlaadusta. Omassa tietokonekotelossa 3,5 mm liittimet headsetille ja mikille erikseen. Joissakin koteloissa on yhdistelmäliitin. Näiden kaikkien asioiden kanssa joutui siis painimaan. Oliko Senheiserin Game Onet sitten hyvät? Oli, mutta panta oli liian tiukka minun päälle. Kotikonstein laitoin kattilan ympärille ja hiustenkuivaajalla tohotin lämpöä pantaan, jonka jälkeen sain istuvuuden sopivaksi. Ehkä näiden kuulokkeiden mitoitus oletuksena siis Jonne SX. 😉
Langatonta headsettiä odotan taas siltä kulmalta, josko saisin suositeltua parasta vaihtoehtoa sitten isälleni. Oskarin tämän alueen aluevaltaus on kyllä paikallaan, koska miten Sampsakin totesi, niin monella pelaajalla on headsetti käytössä. Ja yhä enemmän tämän koronan myötä myös etätyöntekijöillä. Usean mikrofonit ovat taas TODELLA kuraa.
3,5mm luureissa on se ongelma että on osittain emolevystä/puhelimesta/peliohjaimesta/dacista/ampista kiinni mitä sieltä kuuluu. usb-kuulokkeissa on vahvistin ja virransyöttö itessään joten käyttökokemus on kaikille sama
Nykypuhelimissa on vaan tuo usb ja vaikka olisi 3.5mm niin hankalempien kuulokkeiden ajaminen sillä on vähän niin ja näin. Noita adaptereita tuntuu löytyvät 10e Kiinalaadusta 200e Pro tasolle mutta noiden tasosta ei oikein ole mitään kuvaa.
Itse olen aikoinaan ostanut sekä HyperX Cloud:n että Logitechin G933 Artemis Spectrumin ja kokeillut myös Razerin top kuulokkeita. Jos ei ole koskaan kuunnellut oikeasti hyviä (ei peli) kuulokkeita niin saattaahan noita erehtyä luulemaan äänenlaadultaan hyviksi, mutta todellisuudessa nuo ovat käytännössä huono vitsi. Ei siis sillä etteikö nuo hoitaisi hommansa hyvin pelikäytössä, mutta edes johonki reippaan 100e Sennheisereihin tai vaikka ~15v takaisiin HD595:n nähden nuo eivät edes näe perävaloja.
En ole kokeillut tuota mainitsemaasi Logitechin Gaming Pro X joten voi toki olla että tuo olisi poikkeus, mutta yleensä pelikuulokkeet ja markettikuulokkeet nimenomaan tehdään Hollywood-leffa RGB-jonne yleisölle ja EDM/Hiphop/Gaming-massamarkkinoille joten bassoa buustataan tarkoituksellisesti jotta saadaa "BUMBUM-fiilistä" nostatettua.
Niin siihen pelikäyttöön nämä on suunniteltukin. Siihen että äänet olisi tarkat, ja että käyttömukavuus riittää tuntien pelisessioihin. Ei siihen että jumputetaan jotain poppia bassopäissään siten että ääni muuttuu epätarkaksi. Mutta toki nämä soveltuu myös musiikin kuunteluun, ellei ole kova hifistelijä tai kultakorva.
Sinfonisessa orkesterimusiikissa testailin ja vertailin tätä headsettiä, ja äänen erottelukyky ja sointujen tarkkuus oli hyvää, poislukien aivan korkeimmat ja matalimmat soinnut (esim. viulu ja sello). Keskiäänissä päästään aika lähelle sitä vs että olet itse paikalla kuuntelemassa sinfonista orkesteria. Desibelien noustessa alkaa sointujen erottelukyky murenemaan, mutta korville terveellisillä desibeleillä ei ongelmaa. Musiikinkuunteluun kannattaa hankkia jotain muuta, mutta ei näissä niin hirveä ääni ole että alkaisin aina PC:llä ollessa vaihtamaan toisiin kuulokkeisiin kun kuuntelen musiikkia.
Joo noita headsettejä on paljon, jossa elementeissä on säästetty isolla kädellä. Toisaalta niitä ihan paskoja ”musiikki sankakuulokkeita” löytyy myös, ja usein niissä basso vakiona pilaa äänen tarkkuuden ihan täysin. Katso jos saat kokeiluun nuo Logitech Gaming X Pro. Itse ajattelin ostaa jossain vaiheessa vielä laadukkaammat kuulokkeet musiikinkuunteluun, ja katsotaan näkyykö Logitechille ne perävalot. Pelikäytössä nämä menee varmasti seuraavat 3-5v, se helpoiten hajoava asia eli kaapeli on irrotettava. Logitechilta ollut 20v aikana paljon oheistarvikkeita, eikä yksikään ole vielä mennyt rikki. Siinä yksi syy miksi valitsen logitechilta jos hinta on kohdillaan.