Tulevat PLC-solut helpottavat SSD-asemien kapasiteetin kasvattamista entisestään, mutta samalla heikentäen niiden luotettavuutta.

Toshiba on esitellyt Flash Memory Summit -tapahtumassa omia lähitulevaisuuden suunnitelmiaan. Yhtiö esitteli tapahtumassa muun muassa tarkempia yksityiskohtia sekä tulevista XL-Flash- että BiCS Flash -muisteista.

Flash-markkinoilla on tullut tämän vuoden aikana tarjolle uusia 4 bittiä per solu tallentavia QLC- eli Quad-level Cell -NAND-muisteja. Kehitys ei ole päättymässä kuitenkaan tähän, vaan Toshiballa on jo työn alla PLC- eli 5 bittiä per solu tallentavat Penta-level Cell -NAND-solut. PLC-soluille ei ole tässä vaiheessa antaa mitään aikataulua, mutta yhtiö kertoo onnistuneensa tuottamaan jo toimivia soluja nykyisiä QLC-soluja muokkaamalla.

Yhä enemmän bittejä per solu tallentavia NAND-muisteja tarvitaan tyydyttämään markkinoiden tarve suuremman kapasiteetin SSD-asemalle. Samalla kärsii kuitenkin solujen kestävyys ja luotettavuus. PLC-solujen toimiminen vaatii, että kukin solu kykenee tallentamaan luotettavasti peräti 32 jännitetasoa ja luonnollisesti ohjaimen, joka kykenee myös lukemaan ne luotettavasti.

Toshiban suorituskykyinen XL-Flash on suunniteltu kilpailemaan ennen kaikkea Samsungin Z-NAND- ja Intelin Optane-asemien kanssa. Toshiban mukaan XL-Flash kykenee alle 5 mikrosekunnin lukuvasteaikoihin, mikä on noin 10 kertaa nopeampaa kuin tyypillisillä TLC-NAND-piireillä. Itse sirut ovat kooltaan 128 gigabittisiä ja ne tulevat saataville 2, 4 ja 8 sirun paketoinneissa. Muistien sivukoko on 4 Kt. Yhtiö uskoo voivansa aloittaa nopeille vasteajoille optimoituihin SLC-soluihin perustuvien XL-Flash-tuotteiden massatuotannon ensi vuonna.

Lähde: Tom’s Hardware

This site uses XenWord.
;