Näytämme videolla, miten perinteiset kiintolevyt saadaan tuhottua poraamalla ja flash-muistipiirejä käyttävät SSD-asemat käräytettyä mikroaaltouunissa.

Helsingin Sanomat uutisoi, että lehden tietoturvallisuuteen erikoistunut toimittaja oli eilen vasaroinut hallussaan olevan tietokoneen kovalevyä tuhotakseen lopullisesti sen sisältämät tiedot. Tarkoituksena oli ollut varmistaa lähdesuojan mahdollisimman hyvä toteutuminen liittyen Helsingin Sanomien julkaisemaan Puolustusvoimien Viestikoekeskusta käsittelevään artikkeliin, josta Puolustusvoimat on tehnyt tutkintapyynnön. Epäillyt rikosnimikkeet asiassa ovat turvallisuussalaisuuden paljastaminen ja virkasalaisuuden rikkominen.

Uutisen mukaan kiintolevyn vasaroinnin seuraksena oli savua, jonka vuoksi toimittaja oli kutsunut palokunnan paikalle. Palokunnan mukana tuli myös poliisipartio, joka suoritti erityisen kotietsinnän toimittajan asuntoon mahdollisen todistusaineiston turvaamiseksi.

Koska Helsingin Sanomien uutisoima tapahtumasarja kuulostaa lähes absurdilta sekoilulta, päätimme io-techissä näyttää, miten kiintolevyt ja SSD-asemat tuhotaan oikeaoppisesti. Kiintolevyä vasaroimalla tuskin syntyy savua, joten epäilemme toimittajan vasaroineen kannettavaa tietokonetta tai akkua, jonka seurauksena litiumioniakku on syttynyt tuleen. Lisäksi uudemmissa kannettavissa tietokoneissa on tallennusmediana kiintolevyn sijaan käytössä flash-muistipiireillä varustettu SSD-asema.

Kiintolevyjen tuhoaminen kannattaa hoitaa esimerkiksi poraamalla pari reikää kiintolevystä ja kiekoista läpi tai vielä huolellisemmin hiomalla kiekot käyttökelvottomiksi. SSD-asemat voi hätätapauksessa heittää mikroaaltouuniin, jolloin ne saa käristettyä muutamassa sekunnissa. Paloystävällisempi vaihtoehto on muistipiirien fyysinen tuhoaminen esimerkiksi poraamalla tai rälläkällä.

Viranomaisten kiintolevyjen ja SSD-asemien hävittämisestä on olemassa erilliset määräykset, jotka pohjautuvat silppukokoon eri suojaustasoilla (sivu 58).

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

 

This site uses XenWord.
;