Aikaisen Android Q -version ominaisuuksiin lukeutuu koko käyttöliittymän kattava tumma teema, jonka voi laajentaa myös kolmansien osapuolien sovelluksiin.

XDA-Developers-sivusto on saanut käsiinsä aikaisen uunituoreen koontiversion ensi syksynä vuorossa olevasta Android Q -versiosta ja esitellyt sitä sivuillaan kuvien ja videon muodossa. Sivusto on testannut Android Q:ta Pixel 3 XL -puhelimella ja tehnyt muutamia huomioita sen uusiin ominaisuuksiin liittyen.

Mainituista uudistuksista ehkäpä näkyvin on uusi tumma teema, joka koskee vihdoin myös mm. ilmoitusvalikkoa ja asetusvalikkoa. Sen voi aktivoida käyttöön ajastetusti tai pysyvästi. Lisäksi kehittäjäasetuksista löytyi ”override force-dark”-asetus, joka mahdollistaa myös kolmansien osapuolien sovellusten käyttöliittymän muuttamisen tummaksi – toiminto vaikuttaisi myös toimivan kohtalaisen hyvin.

Sovellusten käyttöoikeuksien hallintaa on muokattu merkittävästi. Käyttäjän on Q:ssa helpompi havaita kuinka paljon mitäkin oikeuksia sovellukset ovat käyttäneet ja tarjolla on monipuolisempia oikeuksien käyttörajoituksia esimerkiksi käytettäväksi vain silloin, kun sovellus on aktiivisena ruudulla. Muita maininnan arvoisia yksityiskohtia ovat vapaasti näytöllä liikuteltavat sovellusikkunat, näyttövideon tallennusmahdollisuus sekä taustakuvan näyttäminen Always On Display -näkymässä.

Android Q:n ensimmäisten julkisten developer preview -versioiden voi odottaa tulevan saataville alkukevään aikana. Viime vuonna Android P:n ensimmäinen kehittäjäversio julkaistiin maaliskuun alussa.

Lähde & otsikkokuva: XDA-Developers

This site uses XenWord.
;