Google julkaisi kehittäjille suunnatun ensimmäisen julkisen esiversion seuraavasta Androidistaan.

Google on julkistanut Androidin uuden P-sukupolven ensimmäisen Developer Preview -kehittäjäversion. Googlen mukaan ohjelmisto on vielä alfa-vaiheeessa, eli se saattaa sisältää vielä runsaasti bugeja. Se antaa kuitenkin hyvää esimakua siitä, mitä seuraava Android-versio tuo mukanaan.

Android P Developer Preview 1 on asennettavissa Pixel-puhelimiin Googlen sivuilta ladattavissa olevana järjestelmäkuvatiedostona (system image). Toimenpide tyhjentää kaikki laitteessa olleet tiedot, joten varmuuskopiointi on suositeltavaa. Vanhoista laitteista Nexus 5X ja 6P sekä Pixel C eivät saa enää virallista tukea Android P:lle.

Android P Developer Preview 1:n teknisen puolen uudistuksia ovat tuki mm. sisätilojen paikannukselle WiFi RTT:n avulla, yleistyvälle näytön yläreunan lovelle, usean kameran samanaikaiselle käytölle, HDR VP9 -videolle ja HEIF-kuvanpakkaukselle. WiFi RTT hyödyntää etäisyystietoja eri WiFi-tukiasemiin, joka mahdollistaa käyttäjän sijainnin määrittämisen 1-2 metrin tarkkuudella. Sovelluskehittäjä voi määrittää miten sisältö mukautuu näytön yläreunaan muotoiltuun loveen ja onko sisältöä mahdollista levittää sen ympärille.

Sovellusrajapinnoista päivityksiä ovat saaneet mm. sovellusten tehtäviä hallitseva JobScheduler, koneoppimiseen liittyvä Neural Networks API ja tekstikenttien automaattitäytöstä vastaava Autofill Framework. Tietoturvaa on parannettu mm. varmuuskopioiden salauksella sekä mikrofonin, kameran ja sensorien käytön rajoittamisella taustasovelluksilta. Yleisellä tasolla mm. suorituskykyä, muistin käyttöä ja virrankulutusta on parannettu entisestään.

Näkyviä uudistuksia ovat visuaalisesti päivittynyt ilmoitusvalikko, joka tarjoaa nyt entistä laajemmat viestintämahdollisuudet suoraan ilmoituksista käsin. Ilmoituksissa voi nyt näkyä henkilöiden kuvat, tarrat ja älykkäät vastausvaihtoehdot. Myös sovelluksissa käytettävää sormenjälkitunnistuksen käyttöliittymää on uudistettu niin, että se on yhtenäinen kaikissa käyttötilanteissa.

Seuraava Developer Preview -versio on ilmoitettu saapuvaksi toukokuussa ja lopulliset sovellusrajapinnat sisältävä kolmosversio kesäkuussa. Kaikkiaan kehittäjäversioita on luvassa viisi, joiden jälkeen lopullinen uusi Android nähdään kolmannella vuosineljänneksellä. Google esittelee todennäköisesti Android P:n uusia ominaisuuksia tarkemmin Google I/O -tapahtumassaan toukokuun alussa.

Lähde: Android Developers Blog

This site uses XenWord.
;