Google on julkistanut Androidin uuden P-sukupolven ensimmäisen Developer Preview -kehittäjäversion. Googlen mukaan ohjelmisto on vielä alfa-vaiheeessa, eli se saattaa sisältää vielä runsaasti bugeja. Se antaa kuitenkin hyvää esimakua siitä, mitä seuraava Android-versio tuo mukanaan.
Android P Developer Preview 1 on asennettavissa Pixel-puhelimiin Googlen sivuilta ladattavissa olevana järjestelmäkuvatiedostona (system image). Toimenpide tyhjentää kaikki laitteessa olleet tiedot, joten varmuuskopiointi on suositeltavaa. Vanhoista laitteista Nexus 5X ja 6P sekä Pixel C eivät saa enää virallista tukea Android P:lle.
Android P Developer Preview 1:n teknisen puolen uudistuksia ovat tuki mm. sisätilojen paikannukselle WiFi RTT:n avulla, yleistyvälle näytön yläreunan lovelle, usean kameran samanaikaiselle käytölle, HDR VP9 -videolle ja HEIF-kuvanpakkaukselle. WiFi RTT hyödyntää etäisyystietoja eri WiFi-tukiasemiin, joka mahdollistaa käyttäjän sijainnin määrittämisen 1-2 metrin tarkkuudella. Sovelluskehittäjä voi määrittää miten sisältö mukautuu näytön yläreunaan muotoiltuun loveen ja onko sisältöä mahdollista levittää sen ympärille.
Sovellusrajapinnoista päivityksiä ovat saaneet mm. sovellusten tehtäviä hallitseva JobScheduler, koneoppimiseen liittyvä Neural Networks API ja tekstikenttien automaattitäytöstä vastaava Autofill Framework. Tietoturvaa on parannettu mm. varmuuskopioiden salauksella sekä mikrofonin, kameran ja sensorien käytön rajoittamisella taustasovelluksilta. Yleisellä tasolla mm. suorituskykyä, muistin käyttöä ja virrankulutusta on parannettu entisestään.
Näkyviä uudistuksia ovat visuaalisesti päivittynyt ilmoitusvalikko, joka tarjoaa nyt entistä laajemmat viestintämahdollisuudet suoraan ilmoituksista käsin. Ilmoituksissa voi nyt näkyä henkilöiden kuvat, tarrat ja älykkäät vastausvaihtoehdot. Myös sovelluksissa käytettävää sormenjälkitunnistuksen käyttöliittymää on uudistettu niin, että se on yhtenäinen kaikissa käyttötilanteissa.
Seuraava Developer Preview -versio on ilmoitettu saapuvaksi toukokuussa ja lopulliset sovellusrajapinnat sisältävä kolmosversio kesäkuussa. Kaikkiaan kehittäjäversioita on luvassa viisi, joiden jälkeen lopullinen uusi Android nähdään kolmannella vuosineljänneksellä. Google esittelee todennäköisesti Android P:n uusia ominaisuuksia tarkemmin Google I/O -tapahtumassaan toukokuun alussa.
Lähde: Android Developers Blog
Suraavaa pusketaan jo läpi vaikka vanhakaan ei toimi. En ymmärrä
Mikä vanhassa ei toimi?:think:
Esim. bluetooth ei toimi vieläkään kunnolla ainakaan Nokia 8:ssa. Samaa ongelmaa oli Pixeleissä eli lienee Androidin BT ajureissa vikaa. 8.1 paransi toimivuutta hiukan, mutta ei täysin.
Tämä ei ole Androidin ongelma vaan ihan Nokian oma. Hyvähän kehittää eteenpäin asiaa. Minulla kyllä Nokiassa hyvin toimii Bluetooth
Tota, mikä siinä nokia 8 BT:ssä on vikana? Mulla toiminut aina ilman mitään ongelmia ja käytössä päivittäin ja päällä 24/7!?
Lähinnä meinasin, että minusta ei pitäisi käyttää resursseja seuraavaan androidiin kun tuo 8 ei ainakaan minulla toimi kunnolla. Keskittyisivät ensin siihen, että nykyinen toimii. Taskussa on Xiaomi Mi A1, eli kyseessä on Android One laite. 1.1.2018 tuli 8.0.0 versio ja siinä on vieläkin. Aikunkesto selvästi huonontunut ja jos ei laita yöksi lataukseen niin aamulla on akku tyhjä. Kumman paljon myös jäätyy kokonaan niin, että pitää käynnistää uudestaan. Varsinkin jos yrittää pitää enempää kuin kolmea ohjelmaa samaan aikaan auki. Ja ennen kuin joku alkaa väittämään, että on Xiaomin vika, niin kaikki toimi täydellisesti Nougatilla. Heti päivityksen jälkeen alkoi tökkimään.
Kai teit factory resetin päivityksen jälkeen? Tai vähintään tyhjäsit recoveryn kautta cachen/datan.
Enpä nyt tosiaan Androidin viaksi laittaisi yksittäisissä laitteissa tai malleissa esiintyviä ongelmia…
Kuten sanottu, Pixeleissä oli (en ole hetkeen seurannut tilannetta onko korjattu) samaa vikaa eli kyllä tuo vähän Androidin vialta kuulostaa. Myös korkeaa virrankulutusta on noissa ollut.
Pitäisi varmaan kokeilla uudelleen asennusta, hupaisaa kun Androidia saa asentaa nykyään uudestaan useammin kuin Windowsia 😀
Juu eiköhän tästä Androidin BT-ongelmasta olisi aika paljon juttua netissä jos se olisi siitä kiinni. Eiköhän tuo ongelma ole ihan jossain muualla kuin Androidissa, eli esim. viallisessa komponentissa joko luurissa tai siinä yhdistettävässä BT-laitteessa, tai jommankumman laitevalmistajan omissa softaviritelmissä.
En ole tosiaan itsekään tarkasti kaikkiin vakio-Androidin vikoihin perehtynyt, mutta sen tiedän, että uusimmissa Pixeleissä on ollut aika paljonkin kaikenlaisia ongelmia, joita on päivityksillä sitten korjattu, ja käsittääkseni ne eivät ole olleet käyttiksestä johtuvia. HTC U11 Lifeä (Android One) olen ainoastaan puhtaalla Android Oreolla käyttänyt ja tässä en ole ainakaan havainnut ongelmia akunkeston tai Bluetoothin kanssa.
Onhan näitä ongelmia käsitelty laajasti, tässä yksi: Google-ryhmät
Linkki vie random postaukseen, mutta jos kelaa ylimpään viestiin, niin siinä näkyy Googlen vastaus. Eli ongelmien parissa työskennellään ja homma jatkuu. Ongelma siis vaikka kuinka monen auton BT laitteen ja BT kuulokkeiden kanssa.
Itsellä auton musiikkitoisto on ongelmallinen. Joskus toimii ja joskus ei. Tähän auttaa BT:n käyttö pois päältä ja uudelleen kytkeminen, mutta hyvin ärsyttävää. Samoin toisto saattaa alkaa pätkimään puhelun jälkeen, jolloin pitää taas jumpata tuo päälle pois.
Mitä nyt nopeasti selailin tuon linkin keskustelua, niin näyttäisi koskevan nuo ongelmat vain Pixel 2 -malleja. Itsellä ei ole autossa Bluetoothia, joten en ole päässyt kokeilemaan Nokialaisia tai muita Android One -luureja siinä käytössä, mutta Bluetooth-kuulokkeita olen käyttänyt kaikilla ongelmitta.
Joo, kuulokkeet toimii minullakin Nokian kanssa ongelmitta. Ongelma on siis nimenomaan auton ja puhelimen yhteispelissä. Edellinen Sonyn luuri kuitenkin toimi auton kanssa ongelmitta.
Totta, ongelmat ovat jostain syystä nimenomaan Pixel 2 mallissa, tiedä sitten onko siinä eri ajurit kuin vanhemmissa malleissa. SoC tuossa ainakin on sama kuin Nokia 8:ssa (Snapdragon 835), siksi sen ongelmat ajureissa voisi selittää vastaavat ongelmat molemmissa malleissa. Nokiasta löytyy aika vähän juttua netistä, niin siksi on tullut seurattua Googlen reagointia tuohon Pixel 2:een.
Hyvin ainakin OP5t ja VW:n orkkis mankka(rns-315(?)) tulee toimeen. Taitaa puhelimessa myös olla tuo snapdragon 835. Enkä kyllä ole huomannut ongelmia myöskään Bluetooth korvanapin kanssa.
Eli mahdollista ei siis missään muotoa voi olla se, että autovalmistaja olisi oikonut jossain tai muninut sen bluetooth toteutuksen?
Tämä on jopa todennäköistä, mutta miksei puhelin voisi käyttää jotain legacy modea sitten? Noita ongelmallisia autoja on kuitenkin satoja tuhansia (?), niin hullua sanoa kaikille että osta uudempi auto. Varsinkin, kun ongelmaa on joissakin uusissakin autoissa. Toki BT toteutus voi näissä olla sama kuin vaikka 5v vanhassa autossa.
Omaan autoon viimeinen päivitys on vuodelta 2015, niin turha pidätellä hengitystä että sieltä tulisi helpotusta asiaan. Vaikka voisin tilata samalla soittimella varustetun auton edelleen. Eli siis uudempi autokaan ei ratkaisi ongelmaa, vaan ratkaisu olisi vaihtaa puhelinta.
Saattaa niissä puhelimissa sellainen ollakin, mutta onko se käytössä? Bluetoothin kanssa kun esimerkiksi uudemmat versiot vähentävät virrankulutusta varsin mukavasti, mikä on erinomainen asia puhelimen akkukeston kannalta. Autossa sen bluetoothin virrankulutus katoaa muiden laitteiden virrankulutuksen pyöristyksiin eli sillä ei ole mitään väliä. Ja uudemmat versiot vaativat yleensä myös uudemman piirin jotka päivittyvät puhelimiin ihan eri tahdilla kuin autoihin jotka saattavat olla jopa yli 10 vuotta käytössä.
Kaipa suurin osa valmistajista on saanu ton p:n julkaisuun mennessä laitteensa oreoon päivitettyä :think:
Millä logiikalla Google on velvollinen korjaamaan 3rd party yhteensopivuusongelmia, mutta autovalmistaja ei ole? Hyvin todennäköisesti Googlen korjaukset ovat "if (valmistaja_xyz) then <tee jotain hiton rumaa> else <toimi normaalisti>.
Jos työskentelisit R&D:ssä hämmentyisit siitä kuinka paljon paskaa on saatu aikaan sillä että joku vitun kustannuslaskija vaihtoi 0.0000001s halvemman komponentin laitteeseen kun halvalla sai neuvoteltua kiinasta jämäerän joka ei kelvannut kenellekkään muulle. Ja vaikka rautaongelma löydettäisiin niin sitä ei korjata koska se maksaa rahaa ja softa on ilmaista (pomojen mielestä).
En oikein osaa päätää miten thän Android P :hen pitäisi suhtautua kun minulle siitä tulee mieleen
http://s3.crackedcdn.com/phpimages/article/9/4/3/66943_v1.jpg
Tämähän oli Lumian aikaan että kaikilla kiinalaisilla bluetooth piireillä ei yhteyttä syntynyt. Mutta android antoi helposti yhteyden. Liekö jotain samaa vieläkin.
Hauskin oli kiinalainen radio joka ei tarvinnu edes yhteyden muodostus varmistuksia.
Ei toki Google pelkästään ole velvollinen, mutta ymmärrät varmaan ettei nykytilanne ole optimi missä puhelimet kehittyy 10x nopeammin kuin vaikka juuri autot (tai ainakin autoja käytetään paljon pidempään). Voisi kuvitella että standardit takaavat toimivuuden myös vanhempien laitteiden kanssa, edes sillä tasolla kuin vanhan laitteen standardi sallii.
Saihan Microsoftkin kauhean paskamyrskyn aikaan sillä, kun päivittivät Vistassa ajurirajapintaa isolla kädellä ja vanhat oheislaitteet eivät toimineet. Tässäkin MS joutui siis korjaamaan 3rd party oheislaitteiden onglemia ja nyt samat Vista-aikaiset romut toimii pääsääntöisesti myös 10:ssä. Toki tässä myös moni 3rd party päivitti ajurinsa. Mutta vastaavaa taaksepäin yhteensopivuutta kaipaisin mobiilipuolelle.
Tiedän kyllä myös nuo säästönäkökulmat, jossa säästetään vähän kaikessa. Bugisia lutikoita saa sitten softarit yrittää saamaan toimimaan parhaansa mukaan. Mielenkiintoista kuitenkin, mikä tuossa BT rajapinnassa on muuttunut niin paljon että ongelmia alkoi tulla. Ainakin Oreon myötä tuli uudempi AVRCP 1.6 ja LDAC yms. uudempia ja parempia koodekeita eli liekkö koko BT stacki kirjoitettu uusiksi? :think:
Itsellä oli Xiaomi Mi5S:ssä bluetoothissa ihan joku rautatason vika. Bluetooth päällä ja jos esim. streamasi musiikkia langattomiin kuulokkeisiin niin puhelin kuumeni huomattavasti ja söi akkua ihan älyttömästi. Lisäksi bluetoothin kantama oli varsin heikko. Jos puhelin oli housujen taskussa niin musiikki pätki langattomissa kuulokkeissa. Liekö sitten periytynyt muihinkin laitteisiin sama ongelma.
tehty
Jos kaipaatte Android Oreon tapaan custom teema tukea Substratumin kautta vakio Androidiin ilman roottia, niin käykää allekirjoittamassa all oleva vetoomus:
Jostain kumman syystä Google on mennyt estämään mahdollisuuden käyttää Substratum lisäosaa Andromedaa ainakin ensimmäisessä Android P dev preview versiossa.
Android P = Android Popsicle?
https://www.cnet.com/news/will-android-p-be-android-popsicle/
https://www.popsicle.com/sicle-trademark-family