Vierailimme Asuksella katsastamassa vuoden 2024 uutuustuotteita. Osa 2.

Kaupallinen yhteistyö Asuksen kanssa

io-tech vieraili joulukuussa Taiwanissa tutustumassa Asuksen uutuustuotteisiin vuodelle 2024. Yhtiön tuotepäälliköt ja insinöörit kertoivat Taipeissa sijaitsevalla pääkonttorillaan ensikäden tietoa tuotteiden suunnitelusta ja ominaisuuksista sekä pääsimme näkemään ja kokeilemaan niitä myös käytännössä.

Artikkelin toisessa osassa tutustumme isokokoiseen ProArt-koteloon, Ryzen Threadripper 7000 -sarjan prosessoreita tukeviin työasemaemolevyihin, NUC-tietokoneeseen ja verkkotuotteisiin. Artikkelin ensimmäisessä osassa katsastettiin Asuksen Back To Future -konsepti, uudet emolevyt, näytönohjaimet, AIO-nestejäähdytykset, näytöt sekä pelitarvikkeet.

 

ProArt PA602 -kotelo

Asuksen uusi ja isokokoinen ProArt PA602 -kotelo on suunniteltu erityisesti työasemakäyttöä ja liikuvuutta ajatellen. Kotelo painaa 15,9 kg, mutta pohjasta löytyy rullat ja päältä kantokahvat. Tuettuna on E-ATX-kokoiset emolevyt, näytönohjaimen enimmäispituus on 450 mm, CPU-coolerin korkeus 190 mm ja katossa on tuki 420 mm:n kokoiselle jäähdyttimelle. Kotelo on jo listattu Suomessa myyntiin noin 270 euron hinnalla.

Ilmankiertoa ajatellen kotelossa on valmiiksi yksi 140 mm:n ja kaksi 200 mm:n tuuletinta esiasennettuna sekä tuuletinhubi. Etupaneelissa on pölyntunnistin, joka ilmoittaa siivoustarpeesta. Muita ominaisuukssia ovat painikkeella vapautuvat sivupaneelit, työkaluton näytönohjaimen kiinnitys ja integroitu näytönohjaimen tuki.

Näytöllä oli kokoonpano kasattuna Asuksen ProArt-sarjan komponenteilla.

Saataville tulee myös puisilla kahvoilla, etupaneelilla ja I/O-paneelilla varustettu BW-malli, jotka nostavat kotelon painon 30 kiloon.

 

Ryzen Threadripper 7000 -emolevyt

AMD:n uusia Zen 4 -arkkitehtuuriin perustuvia Ryzen Threadripper 7000 -sarjan prosessoreita varten Asuksella on kaksi Pro WS TR5 -sarjan emolevyä, joista järeämpi on Pro WS WRX90E-SAGE SE on varustettu jopa seitsemällä PCI Express x16 -liittimellä, jotka kaikki tukevat PCIe 5.0 -nopeutta. Asus mainosti emolevyn rikkoneen 9 maailmanennätystä eri testiohjelmissa 96-ytimisellä AMD Ryzen Threadripper PRO 7995WX -prosessorilla. Molemmat emolevyt tukevat kahden virtalähteen konfiguraatiota.

Pro WS WRX90E-SAGE SE on varustettu muun muassa 2 x USB 4 40 Gbps -liittimillä, kahdella 10 gigabitin verkkoliittimellä ja integroidulla Baseboard Management Controller AST2600 -piirillä. Prosessorin virransyöttö ja M.2 SSD -paikat on aktiivisesti jäähdytetty tuulettimilla.

Pro WS TRX50 SAGE WIFI:ssä on viisi PCI Express x16 -liitintä, jotka toimivat eri nopeuksilla ja se on varustettu yhdellä 10 gigabitin verkkoliitännällä ja tukee Wi-Fi 7 -standardia. USB 4 on tuettuna erillisen lisäkortin kautta.

 

Asus NUC 14 Pro+

Asus ilmoitti syksyllä jatkavansa Intelin NUC-tietokoneiden kehitystä ja valmistusta. Näytillä oli Intelin uuteen Meteor Lake -koodinimelliseen Core Ultra 9 -prosessoriin perustunut Asus NUC 14 Pro+ -malli, jonka kotelo on valmistettu alumiinista. Thunderbolt 4 -liittimiä on kaksi kappaletta, yksi USB 3.2 Gen 2×2 -liitin, kolme USB 3.2 Gen 2 -liitintä ja yksi USB 2.0 -liitin. Yhteyksinä tarjolla on Wi-Fi6E, Bluetooth 5.3 sekä 2,5 gigabitin ethernet. Näyttöulostuloina on kaksi HDMI 2.1 -liitintä.

Sisuksiin pääsee käsiksi liu’uttamalla pohjan pois paikoiltaan ja näkyvillä on kaksi 2 SO-DIMM DDR5- ja kaksi M.2 SSD -liitintä.

 

Verkkotuotteet

Verkkopuolella reitittimet on päivitetty tukemaan WiFi7-tekniikkaa. Lippulaivamalli on nelitaajuus ZenWiFi BQ16 -mesh-reititin. Edullisempi ja suosittu ZenWiFi BT10 tukee kolmea taajuutta ja liitäntöjä on tarjolla hieman rajallisemmin.

ZenWiFi BQ16 on varustettu 12 sisäänrakennetulla antennilla ja tarjolla on kaksi 10 gigabitin ja kolme gigabitin verkkoliitäntää. Sisäänrakennettu Smart Home Master -sovellus tarjoaa helposti aliverkon asennuksen ja hallinnan IoT-laitteille, VPN:ille ja lapsilukoille.

ASUS ZenWiFi Wi-Fi 7:ssä on 8 sisäänrakennettua antennia ja yksi 10 gigabitin ja yksi gigabitin verkkoliitäntä.

Esillä oli myös vuoden 2024-mallit yrityskäyttöön suunnatuista kustannustehokkaista ExpertWifi-tukiasemista, -reitittimistä ja -kytkimistä. Kuten ZenWifi-laitteissa myös ExpertWifi-laitteissa on tuettuna on 4G/5G-matkapuhelimen käyttö varayhteytenä, jos kiinteä nettiyhteys katkeaa.

This site uses XenWord.
;