io-tech otti tuoreeltaan ensituntumat Asusin uudesta ZenFone 6 -huippumallista.

Asus julkisti ZenFone 5 –mallinsa viime vuoden helmikuussa MWC-messuilla ja niistä etenkin kalliimpi 5Z-versio yllätti myöhemmin io-techin testissä erittäin positiivisesti, ansaiten Toimituksen valinta –palkinnon. Parannus ZenFone 4:ään verrattuna oli melkoinen.

Seuraavan sukupolven ZenFone 6 –mallin julkaisu tapahtui tänä vuonna hieman myöhemmin – toukokuun 14. päivä Valenciassa järjestetyssä erillistilaisuudessa. Tällä kertaa päivänvalon näki vain yksi malliversio. Asus kertoo keskittyneensä ZenFone 6:ssa neljään pääkohtaan – näyttöön, kameraan, akkuun ja suorituskykyyn.

io-tech matkusti paikanpäälle seuraamaan uutuuksien julkaisua ja pääsi ottamaan ensituntumat tuoreeltaan paikan päällä.

 

ZenFone 6

Uuden ZenFone 6:n muotoilussa ja ulkonäössä on jotain yhteneväisyyksiä edeltäjämallin kanssa, mutta designiin on tehty myös paljon muutoksia. Eniten edeltäjämallista muistuttaa metallinen kehys, jonka reunoilla kulkee kiiltävä viiste ja joka on muutoin pyöristetty. Näytön reunukset on saatu kutistettua mukavan pieniksi.

Laitteen varustukseen kuuluu stereokaiuttimet ja 3,5 mm ääniliitäntä. Kylkeen sijoitettuun korttikelkkaan sopii kaksi nano-SIM-korttia sekä muistikortti samanaikaisesti.

Takakuori on Gorilla Glass 3 -lasia ja se on pyöristetty pitkiltä sivuiltaan kohti kylkiä käyttömukavuuden parantamiseksi. Kameratoteutus on laitettu kokonaan uusiksi ja ne sijaitsevat nyt horisontaalisesti omassa suuressa moduulissaan takakuoren yläosassa.

Asus ei ole lähtenyt hurvittelemaan näytön alle sijoitetun sormenjälkitunnistimen kanssa, vaan tunnistin on sijoitettu perinteisemmällä toteutuksella takakuoreen. Ratkaisu ei ole lainkaan hullumpi, sillä ainakaan io-techin testeissä ei ole toistaiseksi näkynyt näytön alaista tunnistinta, joka päihittäisi perinteisen tunnistimen nopeudessa ja toimintavarmuudessa.

Laitteen oikean kyljen yläosaan on sijoitettu ylimääräinen pikanäppäin, johon käyttäjä voi ohjelmoida haluamansa toiminnon nopealle painallukselle, tuplapainallukselle ja pitkälle painallukselle. Toisin kuin kilpailijoiden toteutuksissa, siihen voi siis asettaa myös jotain muuta kuin virtuaaliavustajan aktivoinnin.

ZenFone 6:n näyttö on 6,4-tuumainen, eikä siinä käytetä enää lainkaan näyttölovea, vaan reunukset on saatu kavennettua hyvin pieniksi. Näyttö perustuu IPS NanoEdge -paneeliin ja sen tarkkuus on 1080 x 2340 pikseliä. Suojana on uusimman sukupolven Gorilla Glass 6 -lasi. Näyttö tukee DCI-P3-väriavaruutta sekä HDR10-standardia. Kirkkauden mainostetaan olevan 600 nitsiä. Haastavasti valaistussa esittely-ympäristössä näytön kuvanlaadusta ei pystynyt vielä tekemään syvempiä analyysejä.

Tarjotakseen varteenotettavaa suorituskykyä edullisten high-end-puhelimien luokassa ZenFone 6 on varustettu Qualcommin Snapdragon 855 –järjestelmäpiirillä, joka on Android-puhelinmarkkinoiden tämän hetken suorituskykyisin. Puhelimesta tulee saataville kolme muistiversiota, joista hinnat alkaen –mallissa on 6 Gt RAM-muistia ja 64 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa, keskimmäisessä vaihtoehdossa tuplasti tallennustilaa ja kalleimmassa vaihtoehdossa 8 Gt RAM-muistia ja 256 Gt tallennustilaa. Asuksen mukaan pääpiirilevy on asennettu puhelimen sisällä kahteen kerrokseen tilankäytön optimoimiseksi.

Akun kapasiteetti on muhkeahkot 5000 mAh, joka päihittää useimmat markkinoilta löytyvät kilpailijat. Lukema ei ole sinällään Asukselle uusi, sillä yritys on käyttänyt vastaavan kokoisia akkuja myös aiemmissa malleissaan. Puhelin tukee 18 watin Quick Charge 4.0 –pikalatausta (myös USB PD), joka lataa akun tyhjästä kahteen kolmannekseen noin tunnissa. Langatonta latausta ei varustukseen kuulu ja ratkaisu on Asusin mukaan tarkoituksellinen, sillä näin on saatu maksimoitua akun kapasiteetti.

Pääkamera käyttää 48 megapikselin Sony IMX586 –sensoria ja on varustettu laajakulmaobjektiivilla. Toinen kamera on superlaajakulmainen ja tarkkuudeltaan 12 megapikseliä. ZenFone 5Z:n zoom-kamerasta on luovuttu, joka on hieman harmillista, sillä viimevuotinen toteutus oli varsin toimiva.

Kameratoteutuksen erikoisuus on, että se on sijoitettu ylös kääntyvään moduuliin, jonka avulla takakameroita voidaan käyttää myös etukameroina. Ratkaisun avulla Asus on saanut poistettua näyttöloven puhelimen etupuolelta. Kääntyvä mekanismi aukeaa askelmoottorin voimin sekunnissa. Mekanismi on suunniteltu kestämään ainakin 100 000 käyttökertaa ja se sulkeutuu automaattisesti, jos puhelin putoaa. Haluttaessa kameran saa avautumaan myös esimerkiksi 90 asteen kulmaan, jos kuvia haluaa ottaa esimerkiksi ilman kamerajalkaa. Moduuli on valmistettu metalliseoksesta, joka on 20 % kevyempää ja neljä kertaa vahvempaa kuin teräs.

Kameramekanismia voi liikuttaa myös kuvaamisen aikana ja kamerasovelluksesta löytyy Auto Panorama -toiminto, joka hyödyntää mekanismin liikettä panoraamakuvan ottamiseen.

Asus on uudistanut ZenUI-käyttöliittymänsä kuudennen version täysin ja tehnyt siitä tarkoituksella vakio-Androidin kaltaisen. Käyttöliittymää on muokattu lähinnä käyttöä helpottavien lisätoimintojen muodossa. OptiFlex-optimointien ansiosta käyttöliittymän kehutaan olevan markkinoiden nopeimpia ja ainakin ensituntumien perusteella vaikutelma oli kyllä erittäin ripeä.

Asus myös lupaa ZenFone 6:n saavan tulevan Android Q –käyttöjärjestelmäpäivityksen sekä Android R –päivityksen vuotta myöhemmin. Tietoturvakorjauksia luvataan vähintään kahdeksi vuodeksi kahden kuukauden välein.

 

Yhteenveto

Asuksen uusi ZenFone 6 on edeltäjänsä tavoin mielenkiintoinen lisä hintaluokkaansa ja se tarjoaa ensituntumien perusteella vahvan vaihtoehdon esimerkiksi Xiaomi Mi9:ää, OnePlus 7:ää ja Nokia 9:ää harkitseville kuluttajille.

On mielenkiintoista nähdä miten kääntyvä kameraratkaisu pärjää käytännössä edeltäjämallin kaksoiskameralle ja kuinka hyvän toiminta-ajan suuri 5000 mAh akku todellisuudessa tarjoaa. Nämä asiat selviävät, kunhan testikappale saapuu io-techin toimitukseen.

Zenfone 6:n myynti alkaa Suomessa 25. toukokuuta. Lähtöhinta on 499 euroa (6 & 64 Gt), tallennustilan saa tuplattua 559 euron sijoituksella ja 8 & 256 Gt huippumalli maksaa 599 euroa.

This site uses XenWord.