io-tech otti ensituntumat tuoreesta OnePlus 7 -älypuhelimesta.

OnePlus julkisti uusimman sukupolven OnePlus 7 –mallistonsa 14. toukokuuta ja samalla yritys siirtyi ensimmäistä kertaa kahden laitteen strategiaan. Päivänvalon näkivät kaksi puhelinmallia – OnePlus 6T:n seuraajaksi tarkoitettu OnePlus 7 sekä pykälää ylempään hintaluokkaan sijoittuva täysin uusi OnePlus 7 Pro, jonka on tarkoitus kilpailla suoraan mm. Huawein ja Samsungin huippumallien kanssa. OnePlus 7 -perusmallin suositushinta on sama 549 euroa kuin edeltäjämallissa ja se tulee saataville Mirror Gray -värissä kesäkuun 4. päivä.

Pääsimme ottamaan ensituntumat edullisemmasta OnePlus 7:stä ennakkoon, joten pystymme tarjoilemaan ne tuoreeltaan heti julkaisun yhteydessä. Kalliimman OnePlus 7 Pro -mallin saimme testikäyttöön jo viikkoa ennen julkaisua, joten tarjoilemme siitä testiartikkelin heti julkaisupäivänä:

Fyysisesti uusi OnePlus 7 on muuttunut hyvin vähän viime syksynä julkaistusta OnePlus 6T –mallista. Ulkoisesti eroavaisuudet ovat niin pienet, että vain harjaantuneempi katsoja pystyy erottamaan 7:n edeltäjästään. Etupuolella suurin ero on aiempaa leveämpi kuulokkeen ritilä, joka toimii myös Dolby Atmos -yhteensopivien stereokaiuttimien toisena kanavana. Taustapuolella erottavana tekijänä on lähinnä salamavalon sijainti kamerakehyksen sisällä.

Koska muotoilu on pysynyt lähes muuttumattomana, on luonnollisesti myös käsituntuma erittäin tuttu. Rakenne koostuu edelleen alumiinirungosta ja lasisesta etu- ja takakuoresta. Laatuvaikutelma on hyvä, eikä rakenne elä tai pidä ääniä väännellessä. Kustannussyistä laitteelle ei ole vieläkään hankittu IP-sertifiointia, mutta rakenne on siitä huolimatta suojattu vettä ja pölyä ajatellen.

Näyttö on pysynyt samana kuin OnePlus 6T:ssä. Kyseessä on siis tuttu 6,41-tuumainen AMOLED-paneeli, jonka tarkkuus on 1080 x 2340 pikseliä. Näytön yläreunassa on aiempaan tapaan muodoiltaan ”loiva” pisaralovi, johon on sijoitettu tuttu 16 megapikselin etukamera. Näytön yläsaumaan sijoitettu kuulokeritilä oli aiemmin suunnilleen loven levyinen, nyt sen leveyttä on kasvatettu noin kaksinkertaiseksi.

Merkittävimmät muutokset OnePlus 7:ään on tullut rautapuolelle. Suorituskyky on päivitetty vuoden 2019 kärjen tasolle Snapdragon 855 –järjestelmäpiirin avulla ja tallennustila on toteutettu selvästi suorituskykyisemmällä uusimman sukupolven UFS 3.0 –muistilla. Tarjolla on siis vanhan tutun kaavan mukaan markkinoiden huipputason suorituskykyä selvästi monia vastaavan teholuokan puhelimia edullisempaan hintaan. Sisältä löytyy myös uusi iPhone-tyyppinen vaakasuuntainen värinämoottori, jonka tuntuma on tavanomaista voimakkaampi ja napakampi. USB Type-C -liitäntä tukee vihdoin USB 3.1 Gen 1 -nopeutta.

Lasisen takakuoren muotoilu on tuttua OnePlus 6T:stä ja se on muotoiltu pitkiltä sivuiltaan kaareutuvaksi. Kuvissa näkyvä peilipintainen harmaa värivaihto kerää ensikokemusten perusteella erittäin hanakasti sormenjälkiä.

Vaikka osa huhuista väitti toisin, sisäisen akun kapasiteetti on pysynyt samana kuin OnePlus 6T:ssä (3700 mAh). Myös pikalatauksen teho on sama 20 wattia kuin aiemmin. Langattoman latauksen tuki puuttuu varustelusta edelleen.

Takakameran tekninen toteutus on muuttunut edeltäjämallista ja kamerakehys on nyt hieman aiempaa enemmän kohollaan lasikuoren pinnasta. Pääkamera perustuu nyt samaan 48 megapikselin IMX586-sensoriin kuin Pro-mallissa, mutta sen parina on vähemmän valovoimainen f1.7-aukkosuhteen objektiivi optisella kuvanvakaimella. Kamera hyödyntää kuvasensorin Quad Bayer -suodatinta sekä ruutujen pinoamista parhaan mahdollisen lopputuloksen luomiseksi. Mukana on myös paranneltu Nightscape 2.0 -yökuvaustila. Erillisestä hämäräkuvaukseen tarkoitetusta sensorista on luovuttu ja sen tilalla on nyt viiden megapikselin syvyyskamera bokeh-efektin luomiseen. Onkin hieman harmillista, ettei sen tilalle ole toteutettu esimerkiksi superlaajakulma- tai telekameraa.

 

Yhteenveto

OnePlussan ratkaisu siirtyä kahden mallin strategiaan on mielenkiintoinen ja tuo luonnollisesti kuluttajille lisää valinnanvaraa. Kaksoisstrategia mahdollistaa hinnan tuomien rajotteiden eliminoimisen Pro-mallissa ja toisaalta perusmallin hinnan pitämisen mahdollisimman kilpailukykyisellä tasolla. Tavallaan olisimme kuitenkin toivoneet OnePlus 7:n hinnan laskeneen vieläkin kilpailukykyiselle tasolle, sillä laite ei tarjoa luonnollisia suorituskykyparannuksia lukuun ottamatta muita merkittäviä uudistuksia ja toisaalta Xiaomin kaltaiset kilpailijat tarjoavat nykypäivänä vastaavilla ominaisuuksilla ryyditettyjä malleja entistä edullisempaan hintaan.

Pidemmän käytännön testijakson myötä on mielenkiintoista nähdä etenkin miten OnePlus 7:n uudistettu kamera on käytännössä parantunut edeltäjämalleihin nähden. io-tech tulee testaamaan OnePlus 7:n kesäkuun alussa kokeiltua-juttutyypin muodossa, jonka yhteydessä laitetta vertaillaan edeltäneeseen 6T-malliin.

OnePlus 7:n myynti alkaa Suomessa kesäkuun 4. päivä. Suomalaisten jälleenmyyjien kautta saataville tulee ainoastaan 549 euron hintainen 6 & 128 Gt:n muistivariantti, mutta yrityksen omasta verkkokaupasta voi tilata myös 8 & 256 Gt:n variantin 599 euron hintaan.

 

This site uses XenWord.