io-tech otti ensituntumat OnePlus 5T -älypuhelimesta.

Kiinalainen OnePlus on onnistunut haalimaan Suomessa merkittävän siivun alemman high-end-luokan puhelinten markkinoista, sillä OnePlus 5 sekä sitä edeltäneet 3T- ja 3-mallit ovat menneet Elisan valikoimissa kuin kuumille kiville.

Yritys esitteli tämän vuoden huippumallinsa OnePlus 5:n vain viisi kuukautta sitten kesäkuussa, mutta on päättänyt noudattaa viime vuodelta tuttua taktiikkaa julkaisten parannellun 5T-mallin joulumarkkinoille.

OnePlus esitteli uuden 5T-mallinsa marraskuun 16. päivä New Yorkissa ja io-tech pääsi tutustumaan uutuusmalliin Helsingissä vaitiolovelvollisuuden turvin jo viikkoa ennen. Käymme tässä artikkelissa läpi 5T:stä tekemiämme ensihuomioita.

Varsinainen OnePlus 5T testiartikkeli on luvassa io-techissä joulukuun alkupuoliskolla, kunhan olemme ehtineet testaaman laitetta huolellisesti käytännön olosuhteissa.

Ensimmäisenä OnePlus 5T:ssä huomion kiinnittää sen merkittävin tekninen uudistus – 6,01-tuumainen näyttö, jonka kuvasuhde on venytetty 18:9:een. AMOLED-paneeliin perustuva näyttö peittää nyt entistä suuremman alan puhelimen etupuolesta, sillä laitteen ulkomitat ovat pysyneet käytännössä samoina edeltäjämalliin nähden. Näyttö tukee sRGB- ja DCI-P3-väriavaruuksia sekä uutta SunlightDisplay-ominaisuutta, joka parantaa näytön luettavuutta auringonvalossa kontrastia lisäämällä.

Suuremman näytön myötä kaventuneet ylä- ja alareunat ovat johtaneet OnePlus-puhelimien alkuajoista asti mukana olleiden fyysisten navigointipainikkeiden sekä etupuolella sijaitsevan sormenjälkitunnistimen poistamiseen. Navigointipainikkeet sijaitsevat nyt softapohjaisina näytön alaosassa ja ne piiloutuvat automaattisesti koko ruutua hyödyntävissä sovelluksissa.

Näytön yläpuolella sijaitseva 16 megapikselin etukamera on sama kuin OnePlus 5:ssä, mutta sille on löydetty lisää käyttötarkoituksia. Uusi Face Unlock –lukitusominaisuus tulkitsee käyttäjän kasvoista yli 100 erilaista yksityiskohtaa ja avaa puhelimen lukituksen niiden avulla. Kokeilimme ominaisuutta nopeasti hyvin valaistussa sisätilassa ja se vaikutti toimivan erittäin nopeasti.

Kädessä OnePlus 5T tuntuu hyvin samankaltaiselta edeltäjämalli OnePlus 5:n kanssa. Alumiinikuorien muotoilu on lähes identtistä ja suurin eroavaisuus onkin etupuolelta löytyvän näytön koko. Vaikuttaa melkeinpä siltä, että OnePlus 5:n kuoriin on vaihdettu uusi isompi näyttö, vaikka näin ei todellisuudessa ole. Laatuvaikutelma ja tukevuus ovat samaa tasoa edeltäjämallin kanssa, eikä niistä löydy valittamista.

OnePlussan Tuomas Lampénin mukaan yrityksen strategiana ei ole julkaista kahta lippulaivamallia vuodessa, mutta kyseiseen järjestelyyn on päädytty nyt kahtena vuotena käytännön syistä. T-versioiden myötä yritys on kokenut voivansa tarjota käyttäjille lisäarvoa uusien ominaisuuksien muodossa, joita yritys ei pystynyt toteuttamaan vielä kesäkuussa julkaistuihin OnePlus 3- ja 5-malleihin.

OnePlus 5T:n takakuori on edelleen alumiinia ja muodoiltaan lähes identtinen OnePlus 5:n kanssa. Kuoren reunoilla kiertää edelleen terävä Horizon Line –kulma, jonka tarkoituksena on parantaa puhelimesta saatavaa otetta. Kahteen kertaan hiekkapuhalletun alumiinikuoren pinnassa on kolmessa kerroksessa toteutettu 14 mikrometriä paksu Midnight Black –väri sekä sormenjälkiä hillitsevä pinnoite.

Teräväsilmäinen huomaa takakuoressa yhden merkittävän uudistuksen, joka on valmistajan logon yläpuolelle sijoitettu sormenjälkitunnistin. Tunnistimen pinta on keraaminen ja sen luvataan tunnistavan sormen alle 0,2 sekunnissa.

Järjestelmäpiirin (Snapdragon 835), RAM-muistin (6 tai 8 Gt), tallennustilan (UFS 2.1 64 tai 128 Gt) sekä akun (3300 mAh) osalta OnePlus 5T:n rauta on pysynyt täysin samana kuin edeltäjämallissa.

OnePlus 5T:n takakuoren vasemmasta ylänurkasta löytyy edelleen 16 (IMX 398) ja 20 (IMX 376K) megapikselin kuvasensoreita käyttävä kaksoiskamera, jonka muodostama kyhmy on hieman aiempaa korkeampi. Kameran viereen on sijoitettu kaksois-LED-salama.

Toisin kuin OnePlus 5:ssä, 5T:n kaksoiskameran molempien kuvakennojen parina on valovoimainen f1.7-aukkosuhteen objektiivi ja optisesta zoomauksesta on luovuttu hämäräkuvauksen parantamiseksi. OnePlussan mukaan muutos on tehty käyttäjien toiveesta. Zoomauksen kerrotaan olevan edelleen mahdollista digitaalista zoomia paremmalla laadulla multiframe-tekniikan avulla, mutta yritys ei mainosta zoomia häviöttömäksi.

OnePlus kertoo kameran siirtyvän käyttämään ”kakkoskameraa” ympäristön valoisuuden laskiessa alle 10 luksin. Kakkoskamera hyödyntää Intelligent Pixel Technology –tekniikkaa, joka yhdistää kuvasensorin neljä pikseliä yhdeksi. Tämän avulla kuvista kerrotaan tulevan kohinattomampia ja kirkkaampia. Emme kuitenkaan päässeet vielä kokeilemaan hämäräkuvausta käytännössä ja jäi epäselväksi, onko lopputuloksena saatava otos kooltaan viisi vai 20 megapikseliä.

OnePlus on uudistanut kamerasovellusta paremmin yhden käden käyttöön sopivaksi. Kuvaustiloihin pääsee nyt käsiksi kuvausnäkymää ylöspäin pyyhkäisemällä. Nopean kokeilun perusteella kamerasovellus vaikutti selkeältä ja helppokäyttöiseltä.

Lisävarustepuolella OnePlus tarjoaa 5T:n pariksi uusia Bumper Case -kuorivaihtoehtoja, jotka kiertävät puhelimen reunojen ja kulmien yli suojaten näin paremmin pudotuksilta ja iskuilta. Tarjolla on myös puukuosisia vaihtoehtoja, kuten kuvan ruusupuinen malli.

Ensituntumien perusteella OnePlus 5T ei tarjoa suuria yllätyksiä eikä merkittäviä muutoksia suuremman näytön ja muutetun kameraratkaisun ohella. OnePlus 5:n omistajien tuskin kannattaa laitettaan päivittää, mutta samana pysyneen hinnoittelun myötä 5T tarjoaa entistäkin kovemman vastineen noin viidensadan euron sijoitukselle uutta puhelinta hankkiville.

This site uses XenWord.
;