io-techin testissä Asuksen ROG Strix GTX 1070 Ti Advanced -näytönohjain.

NVIDIAn uusi GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjain saapui myyntiin 2. marraskuuta ja testasimme io-techissä heti tuoreeltaan MSI:n Gaming-mallin. Testiimme saapui myös Asuksen Strix-malli, mutta myöhäisen aikataulun johdosta emme ehtineet ajaa sillä testituloksia mukaan alkuperäiseen 1070 Ti -artikkeliin.

GeForce GTX 1070 Ti oli io-techin testeissä useimmissa peleissä hieman nopeampi kuin AMD:n Radeon RX Vega 56 ja suorituskyky jäi niukasti NVIDIAn GeForce GTX 1080 Founders Editionin alapuolelle. Manuaalisesti ylikellottamalla 1070 Ti:stä saatiin suorituskykyisempi kuin vakiona toimivat 1080-mallit. Valitettavasti NVIDIA ei ainakaan toistaiseksi ole viilannut 1,5 vuotta sitten julkaistujen 1070- ja 1080-mallien hintoja ja 1070 Ti on hinnoiteltu Suomessa alkaen 490 eurosta ylöspäin.

Tässä artikkelissa tutustutaan Asuksen ROG Strix GTX 1070 Ti Advanced -näytönohjaimen ominaisuuksiin ja verrataan suorituskykyä, kokoonpanon tehonkulutusta ja melutasoa sekä grafiikkapiirin lämpötilaa MSI:n GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8G -malliin. Mukana on myös ylikellotustestit. Molemmat näytönohjaimet edustavat GeForce GTX 1070 Ti -mallien yläpäätä noin 580 euron hintalapulla.

 

Näytönohjaimen esittely

Asuksen ROG Strix GTX 1070 Ti Advanced -mallissa on käytössä järeä 2,5 korttipaikan korkuinen jäähdytysratkaisu. Mustaan muoviseen ja RGB-tehostevalaistuun ilmanohjaimeen on upotettu kolme tuuletinta ja ne lähtevät pyörimään, kun grafiikkapiirin lämpötila nousee 55 asteeseen.

Strix-mallin Advanced-version hintataso Suomessa on alkaen 575 euroa eli se on noin 85 euroa suositushintaa kalliimpi. Asuksen mallistosta löytyy myös edullisemmat Turbo- ja perus-Strix-mallit, joista ensin mainittu irtoaa 490 eurolla ja jälkimmäisen hintataso on suurin piirtein sama kuin Advanced-versiolla.

NVIDIA on määrännyt, että kaikkien GeForce GTX 1070 Ti -mallien kellotaajuudet täytyy olla vakiona samat eli grafiikkapiirin perustaajuus 1607 MHz, Boost-taajuus 1683 MHz ja GDDR5-muistien nopeus 8 Gbps. Tämän seurauksena Asus on päätynyt käyttämään Advanced-versiossa esitestattuja (binned) ja omien sanojensa mukaan paremmin ylikellottuvia GP104-300-grafiikkapiirejä.

Piirilevy on varustettu yhdellä 8-pinnisellä PCI Express-lisävirtaliittimellä, joka mahdollistaa yhdessä PCI Express x16 -väylän kanssa teoriassa 225 watin tehonkulutuksen. NVIDIAn ilmoittama TDP-arvo GTX 1070 Ti:lle on 180 wattia ja virtalähdesuositus on 500 wattia.

Näytönohjaimen takaosasta löytyy kaksi FanConnect II -tuuletinliitintä, joihin on mahdollista liittää PWM- ja DC-tuulettimia. Tuulettimien kierrosnopeus on mahdollista asettaa säätymään automaattisesti prosessorin tai grafiikkapiirin lämmön mukaan tai kiinteästi tietylle kierrosnopeudelle

Näyttöliittiminä tarjolla on yksi kaksilinkkinen DVI-liitin, kaksi HDMI-liitintä ja kaksi DisplayPort-liitintä. Kaksi HDMI-liitintä tulee tarpeeseen, jos tarkoituksena on käyttää HDMI-liitäntää käyttäviä VR-laseja tai 4k60-televisiota. Lämpimän ilman ulostuloaukot ovat varsin pienet ja suurin osa näytönohjaimen tuottamasta lämmöstä jää kotelon sisälle.

2,5 korttipaikan korkuisessa jäähdytysratkaisussa grafiikkapiiri on kontaktissa nikkelöityyn kuparilevyyn ja sen läpi kulkee kuusi lämpöputkea kahteen erilliseen jäähdytysrivastoon. Vakiotahna oli hieman juoksevaa, mutta kiinteämpää kuin MSI:n Gaming-mallissa. GDDR5-muistipiirejä jäähdyttää vain osittain alumiinilevy, jonka ensisijainen tarkoitus on tukevoittaa rakennetta. Virransyöttö on kontaktissa lämpötyynyn välityksellä jäähdytysrivastoon.

Piirilevy on varustettu yhteensä 7-vaiheisella virransyötöllä, josta kuusi vaihetta on pyhitetty GP104-grafiikkapiirille ja yksi vaihe GDDR5-muisteille.

Virransyöttöä ohjataan uPI Semiconductorin uP9511-ohjainpiirillä (8 Phase Buck Controller) ja grafiikkapiirin vaiheet rakentuvat SiC620-MOSFET-transistorista, Super Alloy Power II -kelasta ja japanilaisesta kondensaattorista (10K black-metallic).

10 minuutin 3D-rasituksessa GP104-grafiikkapiirin kellotaajuus vaihteli noin 1797-1835 MHz:n välimaastossa ja grafiikkapiirin lämpötila nousi 65 asteeseen. Tuulettimen kierrosnopeus nousi 39 %:iin (1375 RPM).

MSI:n GeForce GTX 1070 Ti Gaming -malliin verrattuna Asuksen ROG Strix 1070 Ti Advanced on noin 2 cm pidempi ja 82 grammaa painavampi. Asuksessa on kaksi HDMI-liitintä ja MSI:ssä yksi (kullattu).

Asuksen jäähdytysratkaisu on varustettu kolmella tuulettimella, kun MSI:ssä on kaksi isompaa tuuletinta. MSI:ssä muistipiirit on jäähdytetty kokonaan kunnolla rivoitetulla alumiinisiilillä, kun Asuksessa vain osittain alumiinilevyllä. Asuksessa on yksi 8-pinninen PCIe-lisävirtaliitin, kun MSI:ssä on 6- ja 8-pinniset. MSI:ssä on yhteensä 10-vaiheinen ja Asuksen 7-vaiheinen virransyöttö.

3D-rasituksessa Asuksella grafiikkapiirin kellotaajuus oli noin 50 MHz korkeampi kuin MSI:llä.

 

Suorituskyky

Testasimme jo aiemmin GeForce GTX 1070 Ti:n suorituskyvyn kattavasti, joten tässä artikkelissa verrataan keskenään Asuksen ja MSI:n GeForce GTX 1070 Ti -malleja. Testit ajettiin 2560×1440-resoluutioilla ja käytössä oli uusimmat WHQL-hyväksytyt 388.13-ajurit.

Näytönohjainten testikokoonpano on kasattu Corsairin isohkon Obsidian 800D -kotelon sisälle, jonka pohjassa on yksi 140 mm:n kotelotuuletin ja testit ajettiin kylkipaneeli kiinni. Testikokoonpanona toimi Intelin 4,0 GHz:n kellotaajuudelle ylikellotettu 8-ytiminen Core i7-5960X -prosessori asennettuna Asuksen X99-Deluxe -emolevylle, joka on varustettu 16 gigatavulla DDR4-2400-nopeudella toimivaa keskusmuistia. Käyttöjärjestelmänä on käytössä 64-bittinen Windows 10 Pro asennettuna Kingstonin 480 gigatavun M.2 SSD:lle. Kokoonpanon virransyötöstä vastaa Corsairin 1000 watin HX-virtalähde.

3DMarkin Fire Strike Extreme -testissä Asuksen GTX 1070 Ti:n grafiikkatulos oli grafiikkapiirin korkeamman todellisen kellotaajuuden ansiosta 101 pistettä parempi kuin MSI:llä.

The Witcher 3 -testissä Asuksen GTX 1070 Ti:n ruudunpäivitys9 oli 0,4 FPS:ää parempi, mutta 99. persenttili oli 2 FPS:ää heikompi kuin MSI:llä. Käytännön suorituskyky oli siis odotetusti lähes identtinen.

 

Tehonkulutus, lämpötila ja melu

3D-rasituksena käytettiin Rise of the Tomb Raider -peliä.

Kokoonpanon tehonkulutus ilman näyttöä oli Asuksella 3D-rasituksessa viisi wattia alhaisempi kuin MSI:llä.

Grafiikkapiirin lämpötila nousi Asuksella 3D-rasituksessa 66 asteeseen eli se toimi viisi astetta viileämpänä kuin MSI:llä.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän kiinni olevan kotelon kyljestä. Ympäristön melutaso testikokoonpano pois päältä oli 32,6 desibeliä. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Huom! Melu on logaritminen suure, jonka yksikkö on desibeli (dB). 3 desibelin muutos tarkoittaa melutason kaksinkertaistumista ja 10 desibelin muutos melutason kymmenkertaistumista. Tuulettimen melu voi olla silti häiritsevää, vaikka mitattu desibeliarvo jäisi alhaiseksi. Jokaisella tuulettimella on omanlainen äänensävy, joka on seurausta tuulettimen rakenteesta, kuten lavoista, moottorista ja osien laadusta.

Asuksen ROG Strix GTX 1070 Ti Advanced oli MSI:n tavoin todella hiljainen 3D-rasituksessa noin 36 desibelin melutasolla. Molemmilla näytönohjaimilla tuulettimien kierrosnopeus nousi noin 1400 RPM:ään ja Asus oli mittarin mukaan 0,8 dB hiljaisempi.

 

Ylikellotustestit

Ylikellotustestissä näytönohjain oli asennettuna suljetun kotelon sisälle. Ylikellottaminen suoritettiin MSI:n Afterburner-ohjelmalla, josta säädettiin Power- ja Temp Target- eli tehonkulutuksen ja lämpötilan ylärajat maksimiin ja tuulettimen kierrosnopeuden annettiin olla lämpötilan mukaan automaattisesti säätyvässä Auto-asennossa. Saavutetut kellotaajuudet ovat suuntaa antavia.

Asuksen 1070 Ti:llä Power Target on mahdollista nostaa 120 %:iin ja Temp Target 92 asteeseen.

GP104-grafiikkapiiri saatiin toimimaan vakaasti +175 MHz:n korotuksella eli 1858 MHz:n Boost-taajuudella, jolloin grafiikkapiirin kellotaajuus oli todellisuudessa 3D-rasituksessa 2000 MHz. GDDR5-muistit toimivat vakaasti vain +200 MHz:n korotuksella, joka tarkoittaa 8,4 Gbps:n siirtonopeutta.

Grafiikkapiirin lämpötila nousi ylikellotettuna 71 asteeseen eli viisi astetta. Tuulettimen kierrosnopeus nousi ylikellotettuna 46 %:iin (1600 RPM) ja kokoonpanon melutaso noin 37 desibeliin eli 1,5 dB.

Vertailun vuoksi MSI:n Gaming-mallilla grafiikkapiiri toimi 25 MHz alhaisemmalla kellotaajuudella, mutta GDDR5-muistit venyivät 9 Gbps:n nopeudelle. Asuksella grafiikkapiirin lämpötila oli ylikellotettuna 3 astetta alhaisempi ja melutaso desibelin hiljaisempi.

Rise of the Tomb Raiderissa MSI:n Gaming-malli oli korkeammalle ylikellottuneiden GDDR5-muistiensa ansiosta suorituskykyisempi kuin Asuksen Strix-malli.

 

Loppuyhteenveto

Samanhintaiset Asuksen ROG Strix GTX 1070 Ti Advanced ja MSI:n GeForce GTX 1070 Ti Gaming toimivat NVIDIAn käskystä vakiona samoilla kellotaajuuksilla, mutta 3D-rasituksessa grafiikkapiirin todellinen kellotaajuus oli Asuksella noin 50 MHz korkeampi. Suorituskykyyn tällä oli kuitenkin vain marginaalinen vaikutus.

Asuksen Strix toimi 3D-rasituksessa jopa 5 astetta viileämpänä ja tehonkulutus oli muutaman watin alhaisempi. Näytönohjain oli erittäin hiljainen, kuten MSI ja mittari näytti 0,8 desibeliä alhaisempaa lukemaa.

Ylikellotustesteissä Asuksen Strix venyi GP104-grafiikkapiirin osalta noin 25 MHz korkeammalle kellotaajuudelle, mutta GDDR5-muistit kulkivat erittäin heikosti vain 8,4 Gbps:n nopeudella. MSI olikin ylikellotettuna hieman suorituskykyisempi 9 Gbps:n nopeudella toimineilla muisteillaan.

Käytännön erot näytönohjaimien kesken jäivät niin pieniksi, että näistä kahdesta valinnan voi tehdä puhtaasti omien mieltymysten mukaan.

Asuksen ja MSI:n noin 580 euron hintaiset GeForce GTX 1070 Ti -mallit sijoittuvat hintahaarukan yläpäähän ja niiden onkin tarkoitus olla korvike edullisemmille heikommalla jäähdytyksellä varustetuille 1080-malleille.

This site uses XenWord.
;