io-tech testasi uuden OnePlus 6T -älypuhelimen.

Viime vuosina tasaisesti kasvanut OnePlus on noussut Suomessa varsin tunnetuksi valmistajaksi ja on valloittanut Elisan sekä Telian myydyimpien puhelinten listoja jo reilusti yli vuoden ajan. Keväällä julkaistu OnePlus 6 keräsi osakseen kehuja ja nappasi myös io-techin Toimitukset valinta -kunniamaininnan.

OnePlus jatkaa parilta viime vuodelta tutuksi tullutta puolivuosittaista julkaisusykliään myös tänä vuonna ja julkaisi lokakuun lopulla uuden OnePlus 6T -mallin. Aikaisempien mallien tapaan julkaisu ei tarjonnut kovin suuria yllätyksiä, sillä laitteen keskeisimmät tiedot olivat vuotaneet julki jo reilusti ennen itse julkaisutapahtumaa. Keväällä julkaistun OnePlus 6 -mallin tapaan OnePlus 6T tarjoaa pitkälti isompien valmistajien lippulaivamalleja vastaavaa rautaa huomattavasti kilpailukykyisemmällä hinnalla.

OnePlus 6T myynti on alkanut suomessa 6. marraskuuta ja laitteen hintataso on pysynyt samalla tasolla kevään OnePlus 6 -malliin verrattaessa. Suomessa laitteen myyntikanavat ovat 6T-mallin osalta entistä monipuolisemmat, sillä nyt myös DNA sekä Verkkokauppa.com ovat liittyneet laitteen virallisiksi jälleenmyyjiksi. Suomen osalta OnePlus on päättänyt jättää halvimman kuuden gigatavun keskusmuistilla ja 64 gigatavun tallennustilalla varustetun perusmallin pois ja tuo lähtömalliksi suoraan kuuden gigatavun muistilla ja 128 gigatavun tallennustilalla varustetun version. Suomen myyntihinnat alkavat 549 eurosta (6 Gt / 128 Gt), eli hintaa on nostettu OnePlus 6:n edullisimpaan versioon nähden 30 euroa, joskin tallennustilan määrä on tuplaantunut. Kalliimpi 8 & 128 Gt:n muistiyhdistelmä maksaa 579 euroa ja 8 & 256 Gt huippumalli 629 euroa.

Tutustumme tässä artikkelissa tuttuun tapaan OnePlus 6T:hen runsaan parin viikon käyttökokemusten pohjalta. Käymme artikkelissa läpi havaintoja mm. rakenteeseen, muotoiluun, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, käyttöjärjestelmään, akunkestoon ja suorituskykyyn liittyen. Pohjalle voi halutessaan lukaista heti julkistuksen jälkeen kirjoitetun ensituntumat-artikkelin.

 

Pakkaus ja sen sisältö

OnePlus 6T toimitetaan varsin tutunnäköisessä pahvisessa pakkauksessa, jonka päällispuolta koristaa hopealla värillä koristeltu suurikokoinen numero kuusi. Laatikon sivuilta löytyy tarkempi OnePlus 6T -mallimerkintä. Myyntipakkauksen päällä on vielä erillinen punainen kääre, johon on painettu OnePlus Community -teksti ja jossa korostetaan yhtiön vahvaa sitoutumista omaan OnePlus-yhteisöönsä. Pakkauksen sisäosat ovat aikaisempien mallien punaisesta tehosteväristä poiketen väriltään vaaleat. Pakkaussisältöön kuuluu puhelimen ohella 20 watin (5V, 4A) pikalaturi, USB Type-C -kaapeli, SIM-korttikelkan irrotustyökalu, tarroja, pikaohjeet, taipuisa savunvärinen suojakuori sekä uutena varusteena kuulokeadapteri (Type-C – 3,5 mm).

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

OnePlus 6T ei ole juuri ulkoisesti saanut kovin suuria muutoksia kevään OnePlus 6 -malliin (kuvissa vertailukohtana) verrattuna. Nopealla vilkaisulla laitteita ei välttämättä suoraan pystykään erottamaan toisistaan, mutta eroavaisuuksia on helppo havaita tarkemmalla tutkinnalla.

OnePlus 6T jatkaa pitkälti siitä mihin OnePlus 6 -mallin kanssa jäätiin. Etupuolen lähes kokonaan vallannut näyttö on kasvanut läpimitaltaan 0,13-tuumalla (nyt 6,41 tuumaa). Näytön kuvasuhde on nyt 19,5:9 ja näytön resoluutio on kasvanut 1080 x 2340 pikseliin. OnePlus 6 -mallissa esitelty näyttölovi on nyt kutistettu huomattavasti pienemmäksi ja se on saanut ns. vesipisaraa muistuttavan muodon.

OnePlus 6T tuli julkaisussa saataville tutuissa Mirror Black- ja Midnight Black -väreissä. Reilu viikko virallisen myynninaloituksen jälkeen myyntiin tuotiin myös kaksisävyisen violetti Thunder Purple -värivaihtoehto.

Fyysiset mitat:

  •          Ulkomitat: 157,5 x 74,8 x 8,2 mm
  • Paino: 185 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 85,6 %

OnePlus 6T on fyysisiltä mitoiltaan kohtuullisen kookas ja kevään OnePlus 6 -malliin verrattuna laitteen pituus on kasvanut 1,8 mm, mutta laitteen leveys on kaventunut vastaavasti 0,6 mm. Paksuuden osalta OnePlus 6T on kasvanut 0,4 mm. Painon osalta OnePlus 6T on lihonut kahdeksalla grammalla. Kasvaneen painon huomaa laitetta käsiteltäessä, mutta paino ei kuitenkaan aiheuta miltään osin negatiivisia mielikuvia.

0,13 tuumaa kasvanut näytön koko saattaa aiheuttaa hieman pienikätisemmille käyttäjille vaikeuksia näytön yläosiin kurotellessa, sillä laitteen ohjelmisto ei tarjoa kaikkia markkinoilta löytyviä yhden käden käyttöä helpottavia ominaisuuksia, kuten ruutunäkymän pienentämistä, joita saattaa löytyä osan kilpakumppanien laitteiden ohjelmistosta.

 

OnePlus ei ole lähtenyt muuttamaan OnePlus 6T:n ulkonäöllisiä seikkoja kevään mallista – puhelimen päämateriaalina on edelleen lasi ja laitteen runko on valmistettu alumiinista. Etupuolen lasi on nyt päivitetty heinäkuussa esitellyksi Gorilla Glass 6 -suojalasiksi. Muotoilun osalta huomattavia muutoksia ei ole myöskään tehty, mutta tarkemmalla tutkinnalla laitteen takakuoren reunoihin sekä kylkien muotoihin on tehty jälleen pieniä viilauksia.

OnePlus 6T istuu käteen hyvin ja laitteen takakuoren reunoihin ja kylkiin tehdyt pienet muutokset tarjoavat yhdellä kädellä käyttöä ajatellen hieman mukavamman istuvuuden. Takakuoren reunat ovat hieman pyöristettyjä ja sulautuvat alumiinisiin kylkiin melkein saumattomasti. Henkilökohtaisesti tykkään OnePlus 6T:n muotoilusta enemmän, koska laitteen reunoissa ei ole enää samaa terävää reunaa, joka OnePlus 6:ssa tuntui hieman epämukavalta kädessä.

Kokonaisuutena OnePlus 6T:n laatuvaikutelma on hyvä, eikä siitä oikein löydy valitettavaa. Eroja kalliimpiin kilpailijoihin ei juuri ole ja OnePlus onkin viime vuosina ollut laitteiden muotoilun ja laadun osalta aivan kärkipaikoilla. 6T:n rakenne on jämäkkä, mutta laitetta hieman voimakkaammin väänneltäessä rakenteesta kuulu pientä liimauksista kuuluvaa natinaa. Toisena huomiona voidaan esille ottaa laitteen värinämoottori, joka oli jo OnePlus 6 -mallissa hieman rämisevän oloinen ja harmittavasti sama ”ongelma” vaivaa myös uutta OnePlus 6T:tä.

Rakenteeseen ei ole tehty myöskään sisäisesti suuria muutoksia ja vaativampien käyttäjien toivomaa virallista IP-suojausluokitusta ei edelleenkään ole tarjolla. Valmistajan mukaan laite on suojattu kestämään sadetta ja vesiroiskeita, mutta puhelimen takuu ei tällaisia vahinkoja kata. Yhtiön omien kommenttien mukaan virallinen IP-suojauksen sertifiointi olisi kustantanut noin 30 dollaria per laite ja OnePlussan mukaan saavutettu hyöty ei ole tämän hinnan arvoista. Testijaksolla laite joutui kertaalleen kovaan vesisateeseen, mutta mitään vaikutuksia laitteen toimintaan kastumisella ei ollut.

OnePlus 6T:n suurin ulkonäöllinen muutos näyttöloven ohella löytyy laitteen takakuoresta, johon OnePlus 6 -mallissa oli sijoitettu kameran lisäksi laitteen sormenjälkitunnistin. OnePlus 6T:n osalta sormenjälkitunnistin on poistettu takakannesta ja on toteutettu nyt näytön alle.

Takakuoren materiaalina oleva Gorilla Glass 5 -lasi on, kuten muissakin nykypäivän älypuhelimissa, mielipiteitä jakava asia. Lasi tarjoaa ulkonäöllisesti huomattavasti enemmän liikkumavaraa laitteen suunniteluun, mutta varjopuolena ovat hajoamisherkkyys sekä arkuus sormenjäljille. Lasikuoren viimeistelyssä on tarjolla kaksi eri vaihtoehtoa ja viimeistely riippuu puhelimen värivaihtoehdosta. Testilaitteen Mirror Black -viimeistely on kiiltäväpintainen, kun taas Midnight Black- ja Thunder Purple -värit tarjoavat mattapintaisen viimeistelyn. Kiiltävä Mirror Black -värivaihtoehto on myös kolmikosta herkin sormenjäljille. Lasikuorisille puhelimille tyypillisesti takakuoren pinta tuntuu kuivilla käsillä varsin liukkaalta, mutta hieman kosteammilla näpeillä pitoa löytyy myös paremmin.

Päivitys: OnePlus julkisti vain viikko 6T:n myyntiintulon jälkeen uuden Thunder Purple -erikoisvärin, jonka myynti alkoi Suomessa 15. marraskuuta. Thunder Purple on saatavilla vain 8 & 128 Gt:n muistiyhdistelmällä 579 euron hintaan.

Thunder Purplen väritys on kaksisävyinen sekä takakuoren että metallikehyksen osalta. Puhelimen yläosa on musta ja alaosa violetti. Takakuori on huurretun mattapintainen ja väritys heijastelee valaistuksen ja katselukulman mukaan tyylikkäästi.

Päivitys: OnePlus julkisti joulukuun 11. päivä autovalmistaja McLarenin kanssa yhteistyössä toteutetun erikoismallin, johon tutustumme erillisessä kokeiltua-artikkelissa. 699 euron hintaisessa McLaren Edition -erikoismallissa on oranssilla korostettu hiilikuitukuvioinen takakuori, 10 Gt RAM-muistia, nopeampi Warp Charge -pikalataus sekä runsaampi erikoispakkaus.

 

Tekniset ominaisuudet ja -yksityiskohdat

OnePlus 6T:n keskeisimmät rautaominaisuudet noudattelevat varsin pitkälti OnePlus 6:ssa nähtyä linjaa. OnePlus 6T tarjoaa jälleen kerran erittäin kilpailukykyisellä hinnalla tämän hetken huippumallien tasoista suorituskykyä. Laitteen sisällä oleva Qualcommin Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri on Android-maailmassa tämän hetken suorituskykyisimpiä piirejä, jonka tehoihin pystyy osittain vastaamaan Android-valmistajista ainoastaan Huawein uusimmissa Mate 20 -sarjan lippulaivapuhelimissa käytettävä Kirin 980 -järjestelmäpiiri.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri (4 x 2,8 GHz Kryo 385 Gold CPU, 4 x 1,7 GHz Kryo 385 Silver CPU, Adreno 630 GPU, X20 LTE-modeemi)
  • 6 tai 8 Gt LPDDR4X RAM
  • 128 tai 256 Gt kaksikanavaista UFS 2.1 –muistia (128 Gt mallissa vapaana noin 113 Gt)
  • LTE Cat.16/Cat.13 (1000/150 Mbit/s), 5CA (carrier aggregation), 4x4MIMO, 256QAM, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 2,4&5 GHz, Bluetooth 5.0, aptX & aptX HD -tuki
  • NFC, GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo        

Tallennustilan- ja muistimäärän osalta tilanne vastaa suurimmilta osin OnePlus 6:n kanssa nähtyä tarjontaa, joskin Suomessa on päädytty karsimaan tallennustilan osalta valikoima vain kahteen suurempaan vaihtoehtoon (128 ja 256 Gt). Päätös on sinällään varsin osuva, kun kilpailijat ovat tuoneet lippulaivoihinsa myös pääsääntöisesti 128 gigatavun tallennustilan hinnat alkaen -malleihin. RAM-muistin osalta tarjolla on edelleen kuuden ja kahdeksan gigatavun vaihtoehdot. Testilaitteemme 128 gigatavun tallennustilasta oli vapaana noin 113 gigatavua ja OnePlussalle tyypillisesti laitteesta ei erillistä muistikorttipaikkaa löydy.

Yhteysnopeuksien osalta OnePlus ei edelleenkään käytä järjestelmäpiirin X20 LTE -modeemista aivan kaikkia tehoja irti ja teoreettiset maksiminopeudet ovat edelleen latausnopeuksien osalta 1 Gbit/s ja lähetys onnistuu maksimissaan 150 Mbit/s nopeudella. Ratkaisu on sinällään ymmärrettävä, kun edes Suomessa tällaisten maksiminopeuksien havittelu onnistuu vain harvoilla ja hyvin rajatuilla alueilla. Puhelin tukee edelleen kahta nano-SIM-korttia.

Näytön alapuolelle jää edelleen pieni kaistale, mutta OnePlus on onnistunut vielä kaventamaan sen kokoa. Kokoero OnePlus 6 -malliin on varsin huomaamaton. Puhelimen navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön alaosassa ja valmistajan OxygenOS-käyttöjärjestelmä tarjoaa varsin kattavat kustomointimahdollisuudet painikkeille. Painikkeiden järjestystä voi muuttaa, tai ottaa käyttöön täysin elepohjaisen navigoinnin. Elepohjaisia vaihtoehtoja löytyy vielä kaksi erilaista, joista toinen pohjautuu Googlen Pixel-puhelimissa esiteltyyn ”navigointipilleriin” ja toinen on OnePlusin oma toteutus.

OnePlussan omassa elepohjaisessa navigoinnissa kotinäkymään pääsee pyyhkäisemällä ylöspäin näytön alareunasta, moniajonäkymään pyyhkäisemällä ylös ja jättämällä sormen hetkeksi aikaa näytölle ja paluunäppäimen korvaa pyyhkäisy ylöspäin näytön alanurkasta. Eletoiminnot toimivat varsin hyvin, mutta erityisesti OnePlusin omaan toteutukseen pohjautuvat eleet osoittautuivat varsin herkiksi ja aiheuttivat testijaksolla useita virhepainalluksia, kun laitteen näppäimistö oli auki. Googlen Android Pie -vakiotyyliin pohjautuva elenavigointi toimikin huomattavasti luotettavammin, mutta samalla nipistää hieman suuremman osan näytön käyttöalasta.

Puhelimen alapäätyyn on sijoitettu monokaiutin ja USB Type-C-liitäntä. Tarkkasilmäiset varmasti jo huomasivatkin, että OnePlus on 6T-mallissa päättänyt poistaa 3,5 mm:n ääniliitännän. Paljon kritiikkiä jo ennakkoon aiheuttanut päätös on hieman outo, koska OnePlus on aikaisempina vuosina käyttänyt 3,5 mm ääniliitäntää yhtenä myyntiargumenttinaan ja jopa vitsaillut kilpailijoille sen puuttumisesta. Yhtiö on perustellut liitännän poistamista tilanpuutteella, joka aiheutuu laitteen akkukoon kasvamisesta sekä uudesta näytön alle sijoitetusta sormenjälkitunnistimesta. Kunnollisia purkuvideoita ei vielä artikkelin kirjoitushetkellä löytynyt, mutta muutamilla YouTube-videoilla on esitelty pikaisesti laitteen sisuskaluja ja ainakin omaan silmään OnePlussan perustelut ovat hieman ontuvia, sillä videoiden perusteella laitteen alakulmista näyttäisi käytetyn kohtalaisen väljää komponenttisijoittelua.

Laitteen monokaiutin ei juuri ole muuttunut OnePlus 6 -mallista ja se on edelleen hyvää keskitasoa, mutta jää äänenlaadultaan selkeästi jälkeen monien kilpakumppanien kaiuttimista. Puhelimen USB Type-C-liitäntä tukee edelleen vain 2.0-standardin mukaista siirtonopeutta.

OnePlus 6T:n näytön koko on kasvanut 6,41 tuumaan ja kuvasuhde on kasvatettu trendien mukaiseen 19,5:9:ään. Näyttö perustuu edelleen AMOLED-paneeliin, joka on tarkkuudeltaan Full HD+ -tasoa. Edeltäjämalliin verrattuna näytön läpimitta on kasvanut 0,13 tuumaa. Näyttöä suojaava lasi on myös saanut päivityksen uusimpaan Gorilla Glass 6 -versioon ja näytön reunat ovat aavistuksen pyöristettyjä ja näytön päälle on tehtaalla asennettu myös muovinen suojakalvo. Näyttö tukee myös DCI-P3- sekä sRBG-kalibrointeja ja näille löytyy oma osionsa laitteen asetuksista.

Näytön yläreunasta löytyvä lovi on kokenut varsin ison päivityksen ja OnePlus on typistänyt loven nyt vesipisaraa muistuttavaan muotoon. Loven pystyy edelleen piilottamaan näytön asetuksissa, mutta suurempaa tarvetta sille ei tässä muodossa enää ole. Itse sisällön näyttämisen ja sovellusten toiminnan kanssa ei loven osalta havaittu testijaksolla ongelmia. Loven pienentäminen on tuonut mukanaan muutaman negatiivisen muutoksen, nimittäin OnePlus 6T ei sisällä enää ilmoituslediä. Ilmoitusledin poistaminen on varsin valitettavaa, koska OnePlus 6T:stä ei löydy täysiveristä Always-on-display -ominaisuutta.

Pienimuotoisena huomion näytön kulmat ovat jälleen pyöristettyjä, mutta aikaisempaan verrattuna pyöristys on nyt huomattavasti jyrkempi. Kulmien pyöristykset aiheuttavat pieniä epäyhteensopivuuksia kolmansien osapuolien sovellusten kanssa ja joissain sovelluksissa on selkeästi nähtävissä sovellusgrafiikan leikkaantumista laitteen kulmissa. Laitteen käyttöön näillä tosin ei ole merkitystä, mutta ”ominaisuus” saattaa pistää tarkimpia käyttäjiä silmään.

Ohjelmallisesti toteutettuja näytön lisäominaisuuksia ovat yötila, lukutila ja herätys kaksoisnapauttamalla sekä puhelimen nostamalla aktivoituva vilkaisunäyttö. Ilmoitusnäytön saa aktivoitumaan myös aina kun laitteelle saapuu ilmoitus, jolla pyritään korvaamaan ilmoitusledin puuttumista. Useat valmistajat ovat perustelleet ilmoitusledien puutetta omilla ilmoitusnäyttötoteutuksillaan, mutta tosiasiassa nämä eivät kuitenkaan ilmoituslediä korvaa, etenkään jos käyttöön ei ole mahdollista saada koko ajan päällä olevaa Always-on-Display -ominaisuutta.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  •  6,41-tuumainen AMOLED-näyttöpaneeli
  • 1080 x 2340 pikseliä, 19,5:9-kuvasuhde, 402 PPI
  • Optinen sormenjälkilukija näytön alla
  • Tuki DCI-P3- ja sRGB-väriavaruuksille
  • Gorilla Glass 6 -lasi
  • yötila, lukutila, nostolla aktivoituva ilmoitusnäyttö

Kuvanlaadultaan OnePlus 6T:n näytöstä ei löydy suuremmin moitittavaa. Näytön resoluutiossa on päädytty pitäytymään Full HD+ -tasolla, joten pikselitiheyden osalta näyttö ei kaikille kilpakumppaneilleen pärjää. Henkilökohtaisesti Full HD+ -resoluutio on edelleen täysin riittävä eikä tarkemmalle 2K-resoluutiolle ole laitteiden kanssa juuri tarvetta ollut. Värintoisto on hieman ylisaturoitunutta, joka tuo samalla väreihin huomattavasti enemmän eloa. Halutessaan käyttäjä voi käydä muuttamassa väritilaa, jos arvostaa realistisempia värejä. Oletusvärimaailman lisäksi käyttäjän on mahdollista valita automaattisesti mukautuvan tilan, DCI-P3- tai sRGB-kalibroinnin sekä manuaalisesti säädettävän värilämpötilan väliltä. Näyttö saa myös ison plussan kirkkaudesta, joka vaikuttaisi olevan parantunut OnePlus 6 -malliin verrattuna. Aivan kirkkaimmilla keleillä näyttöä ei päästy enää testaamaan, kiitos Suomen syksyn, mutta näytön maksimikirkkaus oli varsin vakuuttavalla tasolla ja se vaikuttaisi pysyvän luettavana myös kirkkaimmilla kesäkeleillä. Katselukulmat ovat myös hyvällä tasolla, eikä sivusta katsottaessa ole havaittavissa värien vääristymistä.

OnePlus 6T:n yksi suurimpia uudistuksia on näytön alle sijoitettu sormenjälkitunnistin. Yhtiö kertoi julkaisutilaisuudessa yrittäneensä tuoda tekniikkaa puhelimiinsa jo vuosi sitten, mutta sen toiminta ei vielä tuolloin ollut OnePlussan hyväksymällä tasolla. Vuosi eteenpäin ja ollaan tilanteessa, jossa tekniikka on kehittynyt siihen pisteeseen, että näytön alapuolelle sijoitettujen sormenjälkilukijoiden esiinmarssi on alkanut. Vastaavia toteutuksia on nähty tänä vuonna jo mm. Huaweilta (Mate 20 Pro) sekä muilta kiinalaisilta valmistajilta (Oppo, Vivo jne). OnePlussan ratkaisu pohjautuu monien muiden tapaan optiseen tunnistustekniikkaan, joka lukee sormenjäljen AMOLED-näyttöpaneelin läpi.

Ulkomaalaisten tekniikkasivustojen aikaisempien laitteiden arvosteluja lukiessa, näytön alle sijoitetusta sormenjälkilukijoista saa erittäin heikosti toimivan kuvan, joten testijaksolle lähdettiin hieman epäilevin mielin. Kokonaisuutena uusi sormenjälkitunnistin ei kuitenkaan tuottanut pettymystä ja se toimi koko testijakson ajan varsin mallikkaasti. Suurimmat heikkoudet ovat lähinnä tekniikkaan liittyvät rajoittavuudet. Uusi sormenjälkitunnistin ei pärjää nopeudessa vanhalle takakuoreen sijoitetulle lukijalle, mutta ei siitä huolimatta ole missään nimessä hidas. Lisäksi tunnistin vaatii melko tarkan alueen, johon sormi asetetaan, jotta jäljen luku onnistuu. Kolmantena seikkana OnePlusin toteutus vaatii, että näyttö on aktivoitu, eikä puhelimesta löydy esimerkiksi Mate 20 Pro:sta löytyvää ominaisuutta, jossa puhelin huomaa ja sormenjälkilukija aktivoidaan, kun sormi tuodaan näytön lähelle. Suurimmat ongelmat sormenlukijan kanssa havaittiin, jos sormenpäät sattuivat olemaan märät tai likaiset, tällöin uusi tunnistin tuntui yllättävän vastahakoiselta avaamaan näytön lukitusta.

Uutta näytön alaista sormenjälkilukijaa pystyy myös käyttämään sovelluksiin kirjautumisessa, jos sovellus tukee Androidista vakiona löytyviä biometrisen tunnistuksen rajapintoja. Uusi sormenjälkitunnistin jätti varsin positiiviset mielikuvat testijakson jälkeen. Näytön alle sijoitetut sormenjälkitunnistimet ovat vielä ottamassa ensiaskeleita ja jo ensi vuonna tarjolla pitäisi olla uudempaa ja entistäkin parempaa tekniikkaa ominaisuuksien toteutukseen. Esimerkiksi Samsungin huhuttu käyttävän ultraäänitunnistimia tulevissa Galaxy S10 -malleissaan.

OnePlus 6T:n yläpäädystä ei löydy kuin laitteen mikrofonin aukko, muutoin yläpääty on umpinainen. Alert Slider -kytkin, virtapainike ja äänenvoimakkuuden säädin ovat samoilla paikoilla oikean kyljen yläosassa kuin OnePlus 6 -mallissa. Vasempaan kylkeen sijoitetusta SIM-korttikelkasta ei löydy edelleenkään erillistä muistikorttipaikkaa ja kelkkaan pystyy edelleen asettamaan vain kaksi nano-SIM-korttia.

Kuten jo aikaisemmin mainittiin, on näytön yläpuolelle sijoitettu lovi kutistettu nyt mahdollisimman pieneksi. Lovi pitää nyt sisällään ainoastaan laitteen etukameran. Puhelimen kuuloke on toteutettu kapeaan rakoon aivan puhelimen näyttölasin ja rungon saumakohtaan.

OnePlus 6T:n etukamera on teknisesti sama kuin OnePlus 6 -mallin etukamera, eli se käyttää 16 megapikselin Sony IMX 371 -sensoria (pikselikoko 1,0 um) ja sen parina on f2.0-aukkosuhteen kiinteätarkenteinen objektiivi. Etukameraa käytetään myös valmistajan Face Unlock -kasvojentunnistuksessa, jolla puhelin avautuu nopeasti pelkkien kasvojen avulla. Kamerapohjainen kasvojentunnistus ei kuitenkaan ole erityisen turvallinen ja sormenjälkiin tai iirisskannaukseen verrattavissa oleva tunnistautumismetodi.

OnePlus ei ole edelleenkään lasisesta takakannesta huolimatta tuonut OnePlus 6T -malliin langatonta latausta. Päätöstä on jälleen perusteltu tarjolla olevan tekniikan mahdollistaman latausnopeuden hitaudella ja ettei nykytilanne vastaa OnePlus-käyttäjien vaatimuksia. Perustelut ovat nyt vieläkin ontuvampia kuin aikaisemmin, kun kilpailijat ovat tuoneen markkinoille jo jopa 15 watin teholla toimivia langattomia latausratkaisuja. Vaikka todellinen latausnopeus ei noihin nopeuksiin ylläkään, ovat OnePlusin perustelut tekniikan hitaudesta erittäin heikot, etenkin kun kyseessä olisi lisätoiminto langallisen latauksen rinnalle.

Onneksi OnePlus on tuonut 6T:hen yhden pitkään odotetun ja kaivatun uudistuksen, sillä OnePlus 6T:n sisäinen akku on nyt kasvanut 3700 mAh kokoon. Akun kasvu on varsin tervetullut uudistus, varsinkin kun itse laitteen paksuus on myös tässä sukupolvessa kasvanut ja kuulokeliitännästä on jouduttu luopumaan.

Kamera

Ennen OnePlus 6T:n julkaisua huhuissa liikkui tietoja, että OnePlus olisi toteuttamassa 6T-malliin kolmatta kameraa, mutta nämä huhut kumoutuivat mitä lähemmäksi julkistuspäivämäärää päästiin. OnePlus on tyytynyt toteuttamaan OnePlus 6T:n takakamerakaksikon täysin identtisenä kevään OnePlus 6 -malliin verrattuna. Uudistuksia on tuotu vain softapuolelle.

Ulkonäöllisesti kamerat sijaitsevat jälleen omassa metallireunaisessa kamerakyhmyssään takalasin yläosan keskellä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 16 megapikselin värillinen Sony IMX 519 -kuvasensori (1,22 um pikselikoko, 1/2,6” sensori), 27 mm kinovastaava polttoväli, f1.7, OIS
  • 20 megapikselin värillinen Sony IMX 376K -kuvasensori (1,0 um pikselikoko, 1/2,8” sensori), 27 mm kinovastaava polttoväli, f1.7
  • Tarkennustavat: PDAF, DCAF
  • Kaksois-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 60 & 30 FPS, 1080p 60 & 30 FPS, super slow motion 1080p 240 FPS & 720p 480 FPS

Raudaltaan OnePlus 6T:n kamerat ovat identtisiä OnePlus 6:n kameroiden kanssa ja niiden toimintaperiaatekin on pidetty samana. Pääkameran tarkkuus on edelleen 16 megapikseliä ja se pohjautuu Sonyn IMX 519 -sensoriin. Sen parina on valovoimainen f1.7-aukkosuhteen objektiivi, joka sisältää edelleen myös optisen kuvanvakaajan. Tarkennukseen kamera käyttää vaiheentunnistusta ja kahden kameran välistä kuvakulmaeroa.

Toinen kamera on tarkkuudeltaan 20 megapikseliä ja se käyttää Sonyn IMX 376K -sensoria. Kakkoskameran sensori on fyysiseltä kooltaan hieman pääkameraa pienempi. Kakkoskameraa OnePlus käyttää yksinomaan tuomaan parannusta pimeäkuvaukseen sekä syvyysterävyysefektin toteuttamiseen. Kamerasovellus tarjoaa myös kaksinkertaista zoomia, mutta kyseinen tila ei tarjoa optista tai edes häviötöntä zoomausta.

 

Kamerasovelluksen käyttölogiikka on täysin OnePlus 6T:tä vastaava eikä eroja itse sovelluksesta löydy. Käyttöliittymä on asettelultaan ja toiminnaltaan selkä ja helppokäyttöinen ja OnePlus 6 käyttäjille varsin tuttu. Suljinpainikkeen vieressä sijaitsee erilliset kuvaustilat, joihin pääsee myös suljinpainikkeen yläpuolelta vasemmalle pyyhkäisemällä. Vasemman reunan pikavalikosta on myös poistunut erillinen HDR-tilan kuvake, koska perusasetuksilla HDR-tilaa käytetään automaattisesti tarvittaessa. Erillisen HDR:n ohjausmahdollisuuden pystyy kytkemään päälle, jolloin tuttu HDR-kuvake ilmestyy myös kamerasovelluksen pikakuvakepalkkiin. Sovelluksesta puuttuu edelleen myös mahdollisuus valita kameran tarkkuus ja sovelluksesta löytyy ainoastaan valinnat kuvasuhteelle (4:3, 1:1 ja 19:9).

Manuaalikuvaustila löytyy valikosta Pro-tilan nimellä ja se tarjoaa kohtuullisen monipuoliset säädöt sekä histogrammin ja vaakatason osoittavan horisonttiviivan. Manuaalitilasta löytyvät säädöt suljinajalle (1/8000 – 30 s), valkotasapainolle (2300 – 7500 K), valotuksen kompensoinnille (-2…+2), herkkyydelle (ISO 100 – 3400) sekä tarkkuuden säädölle. Kamerasovellus tarjoaa myös mahdollisuuden tallentaa RAW-kuvia.

Kamerasovelluksesta ei löydy varsinaista erillistä tekoälytilaa tai -toimintoa, vaikka kamerasovelluksen taustalla tapahtuu jonkinasteista kuvauskohteen tunnistamista ja asetuksien säätämistä. Lopputulos on suhteellisen todellisuutta mukaileva, eikä mahdollisen tekoälyn tekemät säädöt ainakaan vaikuta kovinkaan räikeiltä.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

OnePlus 6T:n kuviin päätee varsin pitkälti samat huomiot mitä totesimme kevään OnePlus 6 -artikkelissa. Kokonaisuutena OnePlus 6T tuottaa hyvässä valossa varsin hyvää jälkeä. Yhtiö mainitsi julkaisutilaisuudessa työskennelleensä kamera-algoritmiensa parissa ja kuvissa onkin havaittavissa pieniä eroja. Kuvien värientoistossa OnePlus 6T tuntuu tavoittelevan jonkin verran todenmukaisempia värejä. Prosessointi myös terävöi otoksia hieman aiempaa enemmän. OnePlus 6:n laaja dynamiikka löytyy myös OnePlus 6T:stä ja vaikka kovin kirkkailla keleillä kameraa ei pystytty testaamaan, vakuutti kameran tarjoama dynamiikka testaajan, eikä eteen tullut puhkipalaneita kuvia. Kameratoteutus tasapainottelee hyvin yksityiskohtien ja kohinanvaimennuksen suhteen. Aikaisempia malleja paikoinvaivannut kamala vesivärimaalausefekti on saatu uutuudessa pidettyä kurissa.

Myös heikommassa valaistuksessa kuvanlaatu vastaa pitkälti OnePlus 6:n tuottamaa laatua. Värientoisto on edelleen kohtuullisella tasolla, jopa huomattavasti varsin huonossakin valossa. Yksityiskohtia kamera tallentaa edelleen hyvin ja kohinan määrä on saatu pidettyä kohtuullisena. Kokonaisuutena kameran jälki on tässä hintaluokassa melko hyvällä tasolla niin yksityiskohtien, terävyyden kuin värintoiston osalta.

Vertailimme kuvanlaatua myös rinnakkain keväällä julkaistuun OnePlus 6 -malliin sekä päivä- että ilta-aikaan. Valmistajan lupaamat kuvausalgoritmien parannukset eivät ole suuria, mutta tarkemmalla tarkastelulla OnePlus 6T:n kuvat ovat hieman yksitoiskohtaisempia ja terävämpiä.

Uutena ominaisuutena kamerasovellukseen on tuota Nightscape-nimellä oleva yökuvaustila. Ominaisuudella pyritään tuomaan esim. Huawein P20-sarjan yhteydessä julkaistun Yö-tilan kaltainen ominaisuus myös OnePlussan käyttäjille. Nightscape-tila käyttää hyväkseen Snapdragon 845 -piirin prosessointitehoa sekä pidempiä suljinaikoja. Käsivaralta kuvattaessa suljinaika näytti pysyttelevän noin kolmen sekunnin luokassa, kun taas kolmijalalla tuettuna valotusajat saattoivat kasvaa aina 30 sekuntiin. Samalla kamera nostaa herkkyyttä ja pyrkii käyttämään useamman kuvan yhdistelmää lopputuloksen parantamiseen. Mukaan on tuotu myös tekoälyä, joka pyrkii vähentämään käyttäjän käsien aiheuttamaa tärinää.

Ensimmäinen kuvapari on otettu myöhään illalla valaistuksen ollessa erittäin heikko. Näissä tilanteissa Nightscape-kuvaustila tarjoaa mahdollisuuden erottaa kuvista sellaisia yksityiskohtia, joita ihmissilmä ei enää tosielämässä erota. Rakennuksen sivustalla oleva mainoslakana on Nightscape-tilassa selkeästi nähtävissä ja teksti luettavissa, kun taas automaatti-tilalla otetussa kuvassa rakennus hukkuu pimeyteen. Jälkimmäinen kuvapari on otettu aikaisin aamulla hieman paremmin valaistussa tilanteessa. Tälläisissä tilanteissa automaatti-tilassa otettu kuva on huomattavasti todellisuutta mukailevampi, kun taas Nightscape-tilalle otetun kuvan seinän yläpuolelle olevan kasvillisuuden värit ovat haaleita ja epätodenmukaisia.

Nightscape-kuvaustilaa kannattaa käyttää erittäin heikossa valaistuksessa, jolloin se pystyy tuottamaan huomattavasti selkeämmän otoksen ja samalla tuomaan kuvauskohteen esille. Kohtuullisesti valaistuissa kuvaustilanteissa suositeltavaa on käyttää normaalia kuvaustilaa, koska kuvista tulee täten terävämpiä ja yksityiskohdat säilyvät paremmin. Osassa tilanteissa Nightscape-tila tuntui keräävän valoa myös aivan liikaa, jolloin kuvista tuli lähinnä ylivalottuneita ja epätarkkoja.

Pidemmän suljinajan lisäksi kuvan ottamisen jälkeen käyttäjä joutuu katselemaan ”Optimoidaan” -tekstiä vielä useamman sekunnin, kun kamerasovellus tekee omia tallennus- ja prosessointioperaatioitaan. Positiivisena puolena, koska kyseessä on täysin ohjelmistopohjainen toteutus, on Yö-tila tulossa päivityksenä myös OnePlus 6 -mallille ja artikkelin kirjoitushetkellä ominaisuus on tarjolla OnePlus 6 Open Beta -testiversiossa.

Yhteenvetona voidaan todeta Yö-tilan olevan hyvä lisä OnePlus 6- ja 6T-käyttäjille, vaikkei toteutus ehkä kaikilta osin ylläkään aivan huomattavasti kalliimpien kilpakumppanien toteutuksien tasolle. Hintaluokan huomioon ottaen OnePlus on kuitenkin niitä harvoja valmistajia, joilla on tarjota järkevästi toimiva Yö-tila.

Paras OnePlus 6T:lla tallennettavissa oleva videolaatuvaihtoehto on 4K-tarkkuus 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella, joka on vakiokauraa useimmissa tämän vuoden lippulaivapuhelimissa. Video tallentuu H.264-pakkauksella (High@L5.2, CABAC / 1 Ref frames) varsin korkealla 120 Mbit/s bittivirralla ja 156 kbit/s stereoäänellä. 1080P 60 FPS videon bittivirta on noin 42 Mbit/s ja se tallentuu H.264-pakkauksella (High@L4.2) sekä 156 kbit/s stereoäänillä.

Kuvanlaadultaan OnePlus 6T:n 4K-videossa ei ole valittamista. Videon värit toistuvat luonnollisina, kuva on terävää ja 60 FPS -tilassa liike myös sulavaa. Myös still-kuvauksessa hyväksi havaittu dynamiikka toimii myös videolla. Puhelin käyttää 4K 30 FPS- ja 1080p 30 FPS -tiloissa myös elektronista kuvanvakautusta, mutta 60 FPS tilassa se kytkeytyy pois käytöstä.

Hidastusvideoita voi OnePlus 6T:llä kuvata 720p-laadulla ja 480 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella tai 1080p-laadulla ja 240 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Molempien maksimipituus on yksi minuutti ja hidastettavan kohdan pystyy valita myös jälkikäteen puhelimen oman muokkaussovelluksen avulla. Kilpailijoihin verrattuna OnePlusin toteutus ei välttämättä ole yhtä näyttävä, mutta sillä saa edelleen kuvattua varsin näyttäviä hidastusvideoita. Pienenä huomiona 480 FPS -tilassa kamera rajaa näkymää melkein 2x zoomin verran. Myös valaistus tulee olla hyvässä kunnossa hidastusvideoita kuvatessa ja kuvauspaikka on lähtökohtaisesti oltava ulkona.

Käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä

Softapuolella OnePlus 6T on varustettu OxygenOS-käyttöliittymän uusimmalla 9.0-versiolla, joka on toteutettu uusimman Android 9.0 Pien päälle. Muutokset ulkonäöllisesti ovat tässä versiossa pysyneet maltillisena ja suurimmat uudistukset tulevat uusista Googlen tuomista ominaisuuksista.

OnePlussan lähtökohdat OxygenOS-käyttöliittymän kanssa ovat aina olleet seurata vakio-Androidin linjaa, mutta samalla tuoda mukaan pieniä käyttöä helpottavia ominaisuuksia. OnePlussalle tyypilliseen tapaan laitteen ohjelmisto päivittyi heti paketista ottaessa uudella versiolla ja testijakson aikana laitteeseen saapui vielä viimeisin OxygenOS 9.0.5 -versio, joka muutoslokin mukaan parantaa näytön alla olevan sormenjälkitunnistimen toimintaa. Sormenjälkitunnistin tuntui viimeisimmän päivityksen jälkeen nopeammalta ja ehkä hieman tarkemmalta, kunhan sormen osasi asettaa tarkasti näytöllä näkyvän alueen sisälle. Uusimmassa ohjelmistopäivityksessä tuli mukana myös marraskuun tietoturvapäivitykset, joka oli positiivinen yllätys.

OnePlus on viimeiset vuodet petrannut päivitystahtiaan ja aikaisempina vuosina hieman epämääräinen päivityspolitiikka on nyt kokenut selkeän parannuksen. Virallisesti OnePlus on myös luvannut tarjota puhelimilleen isoja Android-käyttöjärjestelmäpäivityksiä 2 vuotta ja tietoturvapäivityksiä luvataan kolmen vuoden ajan. OnePlus on sitoutunut tuomaan tietoturvapäivityksiä parin kuukauden välein, eli vaikka ihan kuukausittain niistä ei päästä nauttimaan, on lupaus markkinatilanne ja hintaluokka huomioonottaen parempi kuin mitä moni muu valmistaja lupaa (tai suurimmaksi osaksi ei lupaa).

 

OnePlus ei ole lähtenyt revittelemään uusilla ominaisuuksilla ja suurimmat muutokset tulevat Googlen Android 9.0 Pie -päivityksen mukana ns. pellin alle. Harmillisesti OnePlus 6T ei edelleenkään tarjoa mahdollisuutta aina päällä olevaan vilkaisunäyttöön. Yhtiö on todennut tutkivansa ja arvioivansa edelleen ominaisuuden mahdollisia vaikutuksia akkukestoon. Mahdollisesti Always on display -tyyppinen ominaisuus voidaan nähdä tulevien päivityksien mukana, tosin ominaisuutta on odotettu jo ensimmäisistä AMOLED-näytöllisistä OnePlus-laitteista lähtien, joten liian suurella innolla ominaisuutta ei kannata odotella.

OnePlus 6T luottaa nostamalla tai napautuksella aktivoituvaan vilkaisunäyttöön. Asetuksista on myös mahdollista konfiguroida näyttö heräämään, kun laitteeseen saapuu ilmoitus. Testijaksolla ilmoituslediä tuli välillä ikävä, kun jostain syystä vilkaisunäyttö ei välillä aktivoitunut ilmoituksen saapuessa.Lisäksi vilkaisunäytön sisältöä ei näe kauempaa, toisin kuin monivärisen LED-valon vilkkumisen.

 

Näytön alla olevalle sormenjälkitunnistimelle löytyy myös muutamia asetuksia, jotka tarjoavat lähinnä muutoksia tunnistimen graafiseen esitystyyliin ja avautumisanimaatioon. OnePlus kehottaa mahdollisia näytön suojakalvon vaihtajia rekisteröimään kaikki sormenjäljet laitteeseen uudestaan sen jälkeen, kun uusi suojakalvo on asennettu (tai valmiina oleva kalvo on poistettu). OnePlus 6:sta tuttu Face Unlock on myös edelleen tarjolla ja se toimii 6T:ssä edelleen todella nopeasti, tosin tietoturvan kustannuksella.

Aikaisemmin mainittu elepohjainen navigointi on saanut vanhemmasta mallista tutun OnePlus-toteutuksen ja sen lisäksi tarjolla on Googlen vision pohjalta toteutettu eleohjaus. OnePlusin oma toteutus tarjoaa enemmän näyttöpinta-alaa, mutta ainakin vielä uusimmalla versiolla se aiheuttaa useasti näppäimistön kanssa virhepainalluksia ja tekee tästä versiosta erittäin hankalasti käytettävän. Testijaksolla henkilökohtaisesti päädyin käyttämään Googlen versioon pohjautuvaa eleohjausta, jonka kanssa ei ollut ongelmia.

Kokonaisuutena OnePlus 6T:n käyttökokemus on hyvin tuttua aikaisemmista OnePlus-puhelimista. Käyttökokemus seurailee läheltä puhdasta Androidia, jota OnePlus on parannellut pienillä muutoksilla ja optimoinneilla. Kätevinä pikkuominaisuuksina voi mainita tuen kuvakepakettien vaihdolle, koko käyttöjärjestelmän kattavan tumman tilan ja mahdollisuuden määrittää käyttöjärjestelmän käyttämä korosteväri ikoneille ja asetusvivuille. Käyttökokemusta ei myöskään ole tungettu täyteen ylimääräisä sovelluksia ja niitä löytyy oikeastaan ainoastaan kaksi, OnePlus Community -sovellus, jolla pääsee helposti selaamaan yhtiön yhteisöfoorumeita sekä uusi OnePlus Switch, joka tarjoaa mahdollisuuden siirtää käyttäjän datat vanhasta puhelimesta uuteen OnePlus-puhelimeen. Sovellus sai marraskuussa myös tuen iPhonelle, joten Applen puutarhasta vaihtavat pystyvät nyt helposti siirtämään tietonsa.

Suorituskyky

Saimme 8 & 128 Gt:n muistimäärillä varustetun OnePlus 6T –testikappaleemme muutamaa päivää ennen virallista julkaisua, mutta testijaksolle laite siirtyi vasta julkaisua seuraavana päivänä. Käytännön testijakson pituudeksi muodostui runsaat pari viikkoa. Testijaksolla puhelimeen saapui kaksi bugeja korjaavaa päivitystä.

Käytännön suorituskyvyltään OnePlus 6T on jälleen yksi sulavimmista ja nopeimmista Android-puhelimista mitä olemme testanneet. Kehuimme jo keväällä OnePlus 6 -artikkelin yhteydessä puhelimen sulavuutta ja nopeutta ja OnePlus 6T ei jää näiltä osin yhtään jälkeen. Joissain tilanteissa puhelin tuntui jopa hiukkasen nopeammalta sovelluksia käynnistettäessä, mutta erot ovat häviävän pieniä.

Pelinopeutta testattiin tutuilla Modern Combat 5-, Need For Speed No Limits ja Asphalt 9 -peleillä. OnePlus 6T tarjoaa aivan markkinoiden kirkkaimpaan kärkeen lukeutuvan suorituskyvyn, kiitos Snapdragon 845 -järjestelmäpiirin ja hieman osaa kilpailijoita alhaisemman Full HD+ -tarkkuuden. Pelikäytössä laite lämpenee vain hieman takakannen yläosasta, mutta graafisesti raskaampaa GFXBench-testiohjelman akkutestiä suoritettaessa takakuori lämpeni kauttaaltaan huomattavasti.

Synteettisissä suorituskykytesteissä verrokkina käytettiin Sonyn uutta Xperia XZ3:a, joka sisältää saman Snapdragon 845 -piirin, Exynos 9810 -piirillä varustettua Samsungin Galaxy S9:ää sekä vertailun vuoksi keväällä julkaistua OnePlus 6:tta.

OnePlus 6T:n tulokset ovat odotetusti linjassa keväällä julkaistun OnePlus 6 -mallin kanssa. 6T:n vakuuttava graafinen suorituskyky on selkeästi parempaa kuin muissa vertailukumppaneissa ja myös prosessorin tarjoama laskentateho vie sen kärkeen suurimassa osassa synteettisiä testejä.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavaan Androbench 5 –testin tulokset ovat nyt ajettu mukautetuilla paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten alhaisempia kuin osassa aikaisemmista io-techin artikkeleista.

Testasimme myös OnePlus 6T:n jäähdytysratkaisun toimivuutta CPU Throttling -sovelluksen testillä. 15 minuutin testijaksolla laitteen suorituskyky laski heikoimmillaan 86 %:iin maksimista, mikä on varsin hyvä tulos tässä kategoriassa ja viittaa hyvään järjestelmäpiirin jäähdytykseen. Pitemmällä kestolla (kesto 40 min) suorituskyky tippui alimillaan 83 %:iin, joten jäähdytysratkaisu vaikuttaisi toimivan varsin mallikkaasti.

Akunkesto

OnePlus 6T:n yksi isoja sisäisiä muutoksia on akkukapasiteetin kasvu. OnePlus on aikaisemmissa puhelimissaan pysytellyt hyvin tiukasti 3300 mAh kokoluokan akuissa, mutta 6T:n osalta laitteen kasvaneet fyysiset mitat ovat sallineet yhtiön kasvattaa akun kapasiteetin aina 3700 mAh:iin asti.

Kasvanut akku herätti testijakson alussa positiivisia odotuksia, sillä jo aikaisemmat OnePlusin puhelimet ovat pärjänneet akkukeston osalta varsin hyvin, vaikka niiden akkukapasiteetti on ollut kilpailijoita pienempi. OnePlus 6T:n kanssa OnePlus kipuaa lippulaivakategorian yläpäähän ja sen edelle menee ainoastaan muutamat 4000 mAh:in akulla varustetut kilpakumppanit.

OnePlus 6T:n parin viikon testijakson aikana akkukesto ei oikeastaan missään vaiheessa ollut pettymys. Uusi isompi akku tarjoaa erittäin mukavan akkukeston jopa raskaammassa käytössä. Keskitasoisella 1 – 2 tunnin näytön päälläoloajalla akun varaus tippui 60 – 80 % välille. Raskaammalla 3 – 4 tunnin näytön päälläoloajalla akun varaus tippui 35 – 50 % välille. Puhelimella päästiin kahden päivän käyttöaikoihin helposti ilman sen kummempia säästelyitä, jolloin näytön kokonaispäälläoloaika liikkui 4 – 5 tunnin välillä. Akkuvarausta olisi kevyemmällä käytöllä riittänyt helposti vielä kolmannelle päivälle, mutta tällöin akkua olisi luultavasti joutunut latailemaan jo kesken päivää.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, satunnaista lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.  Puhelimeen oli myös kytkettynä Bluetooth-yhteydellä toimiva älykello.

Suoritimme OnePlus 6T:lle myös io-techin puhelintesteissä yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan vertailtavissa olevat perustestit. Verrokeiksi valittiin Samsungin Galaxy S9, OnePlus 6 sekä Sony Xperia XZ3. YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n välityksellä tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tunnin aikana akun varaus laski kahdeksan prosenttia, joka tarkoittaa laskennallisesti noin 12,5 tunnin toistoaikaa. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloiva GFXBench Manhattan -akkutesti antoi OnePlus 6T:lle heikon 140 minuutin tuloksen. Tulos on oudon alhainen, joten ajoimme testin useamman kerran uudelleen, mutta siitä huolimatta keskiarvo asettautui 140 minuuttiin. Tulos on yli 40 minuuttia alhaisempi kuin OnePlus 6:lla. Yhtenä mahdollisena selityksenä OnePlus 6T:n jäähdytysratkaisu on tehokkaampi ja se sallii puhelimen toimimisen korkeammilla kellotaajuuksilla. Lisäksi näytön hieman kasvanut koko ja uudempi Android-käyttöjärjestelmäversio voivat tuoda eroavaisuuksia tuloksiin. Sekalaista yleiskäyttöä simuloivassa PCMarkin akkutestissä 6T:n akkukestoksi tuli 11 h 21 minuuttia, joka on puolestaan melkein neljä tuntia parempi kuin OnePlus 6:n tulos.

OnePlus toimittaa puhelimen mukana tutuksi tulleen 20 watin tehoisen Fast Charge -pikalaturin ja sen avulla puhelimen lataaminen tyhjästä täyteen ottaa reilun 1,5 tuntia. Kasvanut akun koko (3300 → 3700 mAh) kasvattaa latausaikaa kevään OnePlus 6 -malliin verrattuna noin 15 minuutin verran. Reilulla 30 minuutin latausajalla akku kerkeää täyttymään tyhjästä melkein 50 %:iin ja tunnissa päästään jo 87 %:iin. Viimeisen viiden prosenttiyksikön lataaminen tapahtuu todella hitaasti ja ottaa noin 25 minuuttia.

Yhteenveto

OnePlus 6T on kokonaisuutena varsin pieni päivitys kevään OnePlus 6:n jälkeen. Puhelimen hinta vastaavasti ei ole noussut merkittävästi, joten tässä mielessä pienikin päivitys on hyväksyttävä. 6T:tä koskee monet OnePlus 6:n puutteet ja samalla listalle on tullut jopa muutama uusi miinus, mutta samalla se tuo myös hieman erikoisempaa tekniikkaa kilpailevia lippulaivamalleja alempaan hintaluokkaan.

Rakenteeltaan OnePlus 6T on jälleen kerran jykevä ja laadukas, eikä se häpeä hetkeäkään huomattavasti kalliimpien lippulaivapuhelinten rinnalla. Vaikka puhelimen design on hieman geneeristä, on se näyttävää ja luo laadukkaan vaikutelman. Rakenteen kestävyyteen pätee samat kommentit muiden lasipuhelinten kanssa. On myös harmillista, että lasisesta rakenteesta huolimatta OnePlus jatkaa jääräpäisesti langattoman latauksen pois jättämistä puhelimistaan. Ratkaisusta tekee oudon vielä hullunkurisen heikot perustelut langattoman latauksen hitaudesta, vaikka se ei miltään osin estä yhtiön oman johdollisen pikalatauksen käyttämistä, jos käyttäjä niin haluaa.

Ensisilmäyksellä huomio kiinnittyy etupuolen laadukkaaseen ja suureen AMOLED-näyttöön, joka on myös varustettu varsin kapeilla reunuksilla. Laitteen ulkomitat ovat kasvaneet hieman kevään OnePlus 6 -malliin verratessa, varsinkin paino ja laitteen paksuus ovat kasvaneet selkeästi. Mielipiteitä jakava näyttölovi on nyt kutistettu pieneksi vesipisaraksi yläosan keskelle ja sen ei luulisi enää häiritsevän juuri ketään nykyisessä koossaan. Uuden lovimuotoilun ansiosta näytön ja ulkomittojen suhdetta on jälleen saatu kasvatettua ja se on nykyisellään markkinoiden terävintä kärkeä. Kovimmat puristit voivat valittaa edelleen käytössä olevasta Full HD+ -tarkkuudesta, mutta kompromissi sallittakoon, kun sen sijaan tilalle saa QHD-näyttöä paremman akkukeston, grafiikkasuorituskyvyn ja alemman hintatason.

Rautapuolelta ei juuri yllätyksiä löydy ja tarjolla on sitä mistä OnePlus on tullut jo aikaisemmin tunnetuksi, eli huipputason rautaa edullisemmalla hintatasolla. Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, 6 tai 8 gigatavua keskusmuistia yhdistettynä Full HD+ -näyttöön tarjoaa käyttäjälle loistavaa suorituskykyä. Tarjolla on useita eri muisti- ja tallennustilavaihtoehtoja, joista jokainen varmasti löytää itselleen sopivan vaihtoehdon. Jo halvimmissa malleissa on keskusmuistia runsaasti, eli kuusi gigatavua, mutta jos se tuntuu vähäiseltä, tarjoavat yläpään mallit vielä pari gigatavua lisää, nostaen kokonaismäärän lähes tuhlailevaiseen kahdeksaan gigatavuun.

Vuosi 2018 oli myös OnePlusille se vuosi, jolloin se päätti luopua 3,5 mm:n ääniliitännästä. Tämä tapahtui onneksi vasta OnePlus 6T:n yhteydessä, muutoin käyttäjäkunnan palaute olisi ollut jo alkuvuodesta murskaavaa. Päätös ääniliitännästä luopumiselle vaikuttaa hieman oudolta, varsinkin jos Internetistä löytyviä sisuskaluja esitteleviä videoita on uskominen, koska vaikuttaa että laitteessa olisi edelleen ollut tilaa 3,5 mm liittimen säilyttämiseen. Äänipuolesta puhuttaessa ei myös voi ohittaa faktaa, että laitteesta ei edelleenkään löydy stereokaiuttimia, eikä laitteen alapäädyssä olevan kaiuttimen äänenlaatu yllä parhaiden tasolle. Toinen heikkous on laitteen värinämoottori, jonka ulosanti on lähinnä räminää muistuttavaa.

Uudelleenmuotoillun loven lisäksi suurimpiin muutoksiin kuuluu näytön alle sijoitettu sormenjälkilukija. OnePlus on ensimmäinen valmistaja, joka tarjoaa tekniikkaan pohjautuvaa puhelinta Suomessa tässä hintaluokassa. Ainoa vastaavaa toteutusta tarjoava Huawei Mate 20 Pro:sta joutuu pulittamaan parhaimmillaan yli 400 euroa enemmän, tosin mukana tulee samalla muutamia muita OnePlus 6T:stä puuttuvia ominaisuuksia.

Uusi sormenjälkitunnistin vaatii hieman totuttelua ennen kuin sen sijaintiin ja käyttöön tottuu, varsinkin jos aikaisemmissa puhelimissa on sormenjälkitunnistin ollut takana. Nopeudessa tunnistin ei pärjää markkinoiden nopeimmille fyysisille sormenjälkitunnistimille, mutta tunnistin ei missään tilanteessa ole erityisen hidas.

Softapuolella OnePlus jatkaa OxygenOS-käyttöliittymänsä käyttämistä ja se on edelleen yksi markkinoiden onnistuneimmista toteutuksista. Tällä kertaa käyttöliittymä pohjautuu uusimpaan Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmään, joka on hyvä saavutus OnePlusille, jonka aikaisemmat syksyllä julkaistut mallit ovat tulleet markkinoille ei-uusimmalla Android-versiolla. OnePlus on pysytellyt lähes vakio-Androidia muistuttavassa lähestymistavassa, mutta käyttöliittymää on höystetty muutamilla kätevillä lisäominaisuuksilla. Myös aikaisempi epämääräinen päivityslupaus on nyt virallisesti konkretisoitu tarjoamaan Android-versiopäivityksiä kaksi vuotta sekä joka toinen kuukausi tarjottavia tietoturvapäivityksiä kolme vuotta mallin julkaisusta.

Kamerapuolella OnePlus 6T ei ole aikaisempaan malliin verrattuna ottanut suuria hyppyjä kevään malliin verrattuna. Komponenteiltaan täysin OnePlus 6:tta vastaava kamera on saanut parannuksia lähinnä ohjelmistoon. OnePlus on työskennellyt kuvaprosessointiensa parissa ja tehnyt niihin pieniä muokkauksia. Erot eivät kuitenkaan ole valtavia ja eroja on enimmäkseen nähtävissä terävöinnissä, värintoistossa ja värien taltioinnissa, jota on nyt tuotu vielä piirun verran luonnollisempaan suuntaan. Uutena ominaisuutena tuotu Nightscape-yökuvaustila jätti hieman ristiriitaiset tunnelmat. Toimiessaan se tarjoaa todella heikossa valossa mahdollisuuden tuottaa kuvia, joissa kuvauskohde on selkeästi nähtävissä, vaikka ihmissilmä ei tilanteessa kohdetta enää erottaisi. Toisaalta taas joissain tilanteissa kamera tuntuu keräävän kuviin aivan liikaa valoa, jolloin kuvista tulee epäluonnollisia ja samalla myös yksityiskohdat tuhoutuvat. Sitä on siis opittava hyödyntämään oikeissa tilanteissa.

Aikaisempien vuosien T-mallien julkaisun on voinut yleensä jossain määrin perustella, mutta tänä vuonna ensimmäistä kertaa heräsi mieleen kysymyksiä puolivuosittaisen julkaisusyklin järkevyydestä. OnePlus 6T on hieman ristiriitainen julkaisu – se tarjoaa raudaltaan ja ominaisuuksiltaan kokonaisvaltaisen paketin 500 – 600 euron hintaluokassa, mutta toisaalta tehdyt muutokset jäävät varsin pieniksi kasvaneen näytön, suuremman akun ja näytön alle sijoitetun sormenjälkilukijan ulkopuolella. Kokonaisuutena tulee hieman tunne, että ideat ovat loppuneet kesken ja laitteeseen on ”keksimällä keksitty” ominaisuuksia vakuuttamaan kuluttajat päivitetyn mallin tarpeesta. OnePlus on lisäksi huhujen perusteella muuttamassa julkaisustrategiaansa ensi vuonna ja tuomassa erillisen OnePlus 6T:n seuraajan lisäksi uuden varsinaisen lippulaivakategoriaan sijoittuvan puhelimen 5G-tuella. Tähän huhuun peilaten olisi ehkä ollut järkevämpää jättää 6T-malli kokonaan julkaisematta ja tuoda seuraaja hieman aikaisemmin alkuvuodesta. Huhujen toteutuessa mahdollisen 5G-tuellisen lippulaivan hintalapun voidaan olettaa kohoavan huomattavasti korkeammalle mitä valmistajalta ollaan aikaisemmin nähty.

OnePlus 5/5T:n tai aikaisempien OnePlus-mallien omistajille OnePlus 6T:tä voi suositella päivitykseksi suhteellisen varauksettomasti, mutta OnePlus 6:n omistajille päivityksellä ei saa samanlaista vastinetta rahoilleen eikä päivitystä voi suoranaisesti perustella. Siitä huolimatta OnePlus 6T on edeltäjiensä tapaan erittäin pätevä ja suositeltava älypuhelin hintaluokassaan ja siksi päädyimmekin myöntämään sille ”toimituksen valinta” -kunniamaininnan.

Plussaa:

  • Laadukas ja suurikokoinen AMOLED-näyttö
  • Suorituskykyinen Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri
  • Nopea pikalataus
  • Kilpailukykyinen hinnoittelu
  • Näytön alle sijoitetun sormenjälkitunnistimen toiminta (puhtailla käsillä)
  • Kameran kuvanlaatu
  • Näytön ja ulkomittojen hyvä suhde
  • Kamerasovelluksen kattavat säätömahdollisuudet
  • 4k 60 FPS ja 480 FPS hidastusvideo mahdollisuudet
  • OxygenOS:n sulavuus ja toiminta
  • Laadukas ja hyvin muotoiltu rakenne
  • Akkukesto
  • Virallinen lupaus Android-versiopäivityksille (2 vuotta) ja tietoturvapäivityksille (3 vuotta)

Miinusta:

  • Lasirakenne herkkä tiputuksille ja sormenjäljille
  • Ei virallista IP-luokitusta
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Värinämoottorin toiminta varauksin
  • Langattoman latauksen puute
  • Kamerasovelluksen 2x zoom ei ole häviötön
  • Ei 3,5 mm ääniliitäntää
  • Sormenjälkitunnistimen toiminta likaisilla/kosteilla käsillä
  • Ilmoitus-LED on poistettu uudelleen muotoillun näyttöloven takia
  • Kokonaisuutena varsin mitätön päivitys OnePlus-puhelinten joukkoon

This site uses XenWord.
;