Otimme ensituntumat Samsungin uunituoreesta Galaxy S20 -mallistosta.

Samsung julkistaa uusimman sukupolven Galaxy S -lippulaivapuhelimensa tänään Kaliforniassa järjestetyssä Galaxy Unpacked -tapahtumassa, mutta io-tech pääsi ottamaan uutuuksista ensituntumat jo edeltäneellä viikolla Saksassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Huawein viitoittamaan tyyliin myös Samsung hyppäsi uusimman sukupolven mallinumeroinnissa suoraan 10:stä 20:een, jolla viitataan sekä uuden mallin kokemiin kehitysharppauksiin että uuteen alkaneeseen vuosikymmeneen. Galaxy S -malleja on tänä vuonna kolme ja Samsung on hieman muuttanut niiden keskinäistä asemointia. Pienikokoisin ”perusversio” on nimeltään Galaxy S20, hieman suurempi Galaxy S20+ ja edistyneemmillä kameraominaisuuksilla ja suurimmalla näytöllä varustettu huippuversio Galaxy S20 Ultra.

Käymme tässä artikkelissa läpi ensituntumia ja -havaintoja Samsungin Galaxy S20 -mallistosta.

 

Galaxy S20 Ultra

Galaxy S20 -malliston uusi keihäänkärki on Ultra-versio, jollaista ei ollut vielä viime vuoden mallistossa. Hieman näkökulmasta riippuen Ultraa voidaan pitää joko Galaxy S10+- tai -5G-mallin seuraajana. Ultra eroaa sisarmalleistaan näytön koon, akun kapasiteetin ja kameratoteutuksen osalta. Ulkomailla myös muistivarianteissa on eroa, mutta Suomessa kaikki malliversiot tulevat ainakin alkuvaiheessa saataville samalla 12 & 128 Gt:n muistiyhdistelmällä.

Muotoilultaan Ultra sekä myös kaikki muut Galaxy S20 -mallit eroavat havaittavasti edeltäjistään, jos tarkastelijalla on vähääkään oman käden kokemusta Galaxy S10 -malleista. Helpoiten sukupolvet erottaa tosistaan takakuoresta kameran sijainnin ja toteutuksen osalta.

Ensivaikutelman perusteella S20-mallien ulkonäkö on muuttunut tavanomaisempaan suuntaan. Kulmat ovat aavistuksen pyöristetymmät ja takakuori kaareutuu aiempaa enemmän kylkien puolelle. Lisäksi S20-mallit (etenkin kaksi pienempää) tuntuvat kädessä kokoonsa yllättävän kevyiltä, joka uuteen muotoiluun yhdistettynä tuo mieleen edullisemmat Galaxy A -sarjan mallit, kuten uuden Galaxy A71:n.

Havaintoja ei kuitenkaan kannata sekoittaa heikkoon laatuvaikutelmaan, sillä Galaxy S20 -mallit ovat rakenteeltaan tukevan tuntuisia ja viimeistely vaikutti ensituntumien perustella yhtä hyvältä kuin Samsungin aiemmissakin huippumalleissa.

Koko Galaxy S20 -malliston mittasuhteet ovat muuttuneet pidemmiksi ja kapeammiksi edeltäjämalleihin nähden näytön uudesta laajemmasta 20:9-kuvasuhteesta johtuen (aiemmin 19:9). Galaxy S20 Ultra on Galaxy S10+:aan nähden 8,7 mm pidempi, 1,9 mm leveämpi ja 0,9 mm paksumpi ja 6,9-tuumainen näyttö on peräti puoli tuumaa suurempi.

Parempi vertailukohta koon puolesta onkin 6,7-tuumainen Galaxy S10 5G -malli, joka on GS20 Ultraan nähden 4,3 mm lyhyempi, 1,1 mm leveämpi ja 0,9 mm ohuempi. Painoa on noin 20-45 grammaa enemmän, kuin edeltäjämalleissa. Ulkomitoiltaan ja näyttökooltaan Galaxy S20 Ultra on siis erittäin suurikokoinen puhelin.

Kaikki uudet Galaxy S20 -mallit käyttävät Euroopan markkinoilla viime syksynä julkaistua Exynos 990 -järjestelmäpiiriä sekä Samsungin erillistä 5G-modeemia. Exynos 990 sisältää kolmeen klusteriin jaettuja prosessoriytimiä yhteensä kahdeksan kappaletta. Lisäksi piiristä löytyy ARM Mali-G77 MP11 GPU sekä erillinen NPU-tekoälysuoritin. Euroopan ulkopuolella käytössä on Qualcommin Snapdragon 865 -piiri. Ennakkotilaisuudessa puhelimiin ei saanut asentaa testisovelluksia, joten emme päässeet vielä ottamaan esimakua Galaxy S20 -mallien suorituskyvystä.

Järjestelmäpiirin parina käytössä on uusimman sukupolven LPDDR5 RAM-muistia, jonka määrä on Suomessa myyntiin tulevissa puhelimissa aina 12 Gt. Ulkomailla saatavilla on myös 8 ja 16 Gt:n muistivariantteja tietyistä malleista. Tallennuskapasiteetti on kaikissa Suomessa myytävissä malleissa 128 gigatavua, joka alkaa olla laitteiden hintaluokka huomioiden hieman nihkeästi.

Suomessa myyntiin tulevissa 5G-versioissa Exynos 990:n parina on käytössä Exynos Modem 5123 -modeemi, joka tukee alle 6 GHz:n sekä mmWave-taajuusalueita sekä SA- (standalone) sekä NSA-verkkotekniikoita (non-standalone). LTE-verkon puolella tuettuna on 7CA ja jopa 2 Gbit/s latausnopeudet.

Maininnan arvoisena seikkana kuulokeliitäntä on poistunut koko Galaxy S20 -mallistosta. Galaxy S10 -malleista 3,5 mm vielä löytyi, mutta Note10-mallit näyttivät jo suuntaa Samsungin uudesta linjasta.

Galaxy S20 Ultra -mallin näytön läpimitta on peräti 6,9 tuumaa, joskin osa tuumakoon kasvusta on peräisin kuvasuhteen suurenemisesta, joka on nyt 20:9 aiemman 19:9:n sijaan. Näytön reunukset ovat kaventuneet aavistuksen viime vuoteen nähden ja näyttö on nyt käytännössä tasapintainen, vaikka itse lasi kaareutuukin hieman pitkiltä sivuilta.

Kaikkien Galaxy S20 -mallien näyttö perustuu Samsungin uusimman sukupolven Quad HD+ Dynamic AMOLED -paneeliin, jonka resoluutio on 1440 x 3200 pikseliä. Näyttö tukee myös HDR10-värintoistoa, 240 Hz:n kosketuksentunnistusta sekä korkeaa 120 hertsin ruudunpäivitysnopeutta. Korotettu päivitysnopeus on tosin käytettävissä vain alennetulla Full HD -tason tarkkuudella – täydellä resoluutiolla käytössä on perinteinen 60 Hz:n ruudunpäivitysnopeus.

Näytön kuvanlaadusta oli hankala tehdä esittelyolosuhteissa syvempää analyysiä, mutta kuva vaikutti värintoistoltaan erittäin eläväiseltä ja kirkkaalta. 120 Hz:n ja 60 Hz:n ruudunpäivitysnopeuden ero on selvästi havaittavissa esimerkiksi käyttöliittymää selatessa.

Etukameraratkaisussa Samsung on luopunut viimevuotisten +- ja 5G-mallien kaksoiskamerasta ja Galaxy S20 Ultrassa yksittäinen etukamera on sijoitettu reikään keskelle näytön yläreunaa. Kameran toteutuksessa on hyödynnetty uutta tekniikkaa, sillä käytössä on peräti 40 megapikselin Quad Bayer -sensori f2.2-aukkosuhteen objektiivilla. Kamera muodostaa 10 megapikselin kuvia yhdistämällä neljä 0,7 mikrometrin kuvapistettä yhdeksi 1,4 mikrometrin pikseliksi.

Takakuoren puolelta Galaxy S20 Ultran erottaa välittömästi sisarmalleistaan, sillä takakuoren vasempaan ylänurkkaan on sijoitettu jättikokoinen kamerakohouma. Kohouma on varsin korkea ja se sijaitsee epäkeskeisesti, joten pöydällä käytettäessä puhelin pääsee keikkumaan voimakkaasti.

Takalasi kaareutuu varsin voimakkaasti puhelimen pitkille sivuille Galaxy Note10 -mallien tapaan ja sen vuoksi puhelinta kiertävää metallikehystä on täytynyt leventää kylkipainikkeiden kohdalta.

Ultra on Galaxy S20 -perheen paksuin puhelin, joka selittyy kameratoteutuksen ohella sisuksista löytyvällä suurikokoisella akulla. Puhelimen akun kapasiteetti on nimittäin 5000 mAh, joka on suurin Samsungin lippulaivamalleissa nähty. Galaxy S10 5G -malliin nähden se on kasvanut 500 mAh ja Galaxy S10+ -malliin nähden peräti 900 mAh.

Galaxy S20 Ultran takakamera on toteutettu edustamaan Samsungin tämän hetken parasta kameraosaamista ja viime vuoden malleihin nähden on tapahtunut todella merkittäviä muutoksia. Ultra tarjoaa neljä takakameraa, joista kolmella voi ottaa kuvia ja yksi on ToF-syvyystietokamera.

Pääkamerana toimiva laajakulmakamera perustuu Samsungin omaan 108 megapikselin Nonacell-sensoriin, jonka suodattimessa yhdeksän 0,8 mikrometrin pikseliä yhdistyy yhdeksi jättikokoiseksi 2,4 mikrometrin 3×3 pikseliksi. Pääkameran parina on f1.8-aukkosuhteen optisesti vakautettu sensori. Samsung on luopunut Galaxy S20 -malleissa parissa edellisessä sukupolvessa käytetystä muuttuvan aukkosuhteen objektiivista.

Ultralaajakulmakamera on toteutettu 12 megapikselin sensorilla, joka käyttää melko suurikokoisia 1,4 mikrometrin pikseleitä. Objektiivin kuvakulma on 120 astetta ja aukkosuhde f2.2.

Telekameran toteutus poikkeaa myös varsin rajusti viime vuoden malleista, sillä se käyttää 48 megapikselin Quad Bayer -sensoria 0,8 mikrometrin pikselikoolla. Sen parina on periskooppimallisesti toteutettu teleobjektiivi, joka tarjoaa nelinkertaisen optisen zoomin (10x hybridizoom), f3.5-aukkosuhteen sekä optisen kuvanvakaimen.

Samsung on pakannut Galaxy S20 -mallistoonsa joukon uusia kameraominaisuuksia, joista keskeisimmät ovat Single Take -kuvaustila, 8K-videokuvaus sekä Space Zoom -zoomaus.

Single Take on tarkoitettu Samsungin mukaan erityisesti tärkeisiin hetkiin ja suljinpainiketta pohjassa pitämällä puhelin taltioi näkymää kaikkia kameroitaan sekä tekoälyä hyödyntämällä. Tallennuksen päätyttyä puhelin luo automaattisesti kokoelman kuvia ja videoita, joita käyttäjä voi hyödyntää haluamallaan tavalla tai yhdistää nopeasti editoiduksi videoksi.

Galaxy S20 -mallit tukevat myös ensimmäisinä Samsungin puhelimina 8K-videokuvausta (24 FPS). Tallennusta päästiin kokeilemaan, mutta tulosta ei päästy tarkastelemaan muualta kuin puhelimen näytöltä käsin ja silmään pisti lähinnä rajallinen ruudunpäivitysnopeus liikkuvissa kohteissa. 8K-videosta voi myös jälkikäteen napata 33 megapikselin valokuvia.

Ehkäpä rummutetuin kameraominaisuus on Space Zoom -zoomaus, joka on Ultra-mallissa peräti 100-kertainen. Zoomaustasoa voi säätää kamerasovelluksessa portaattomasti tai valita valmiiksi tarjolla olevista vaihtoehdoista.  Puhelin ottaa useamman peräkkäisen kuvan ja hyödyntää niiden kuvadataa sekä tekoälyä kuvanlaadun heikkenemisen minimoimiseksi. Ominaisuutta päästiin testaamaan Munchenin kaupungin kattojen yllä, mutta lopputuloksen laadusta on vielä hankala sanoa tarkempaa mielipidettä puhelimen näytöltä tarkasteltuna. Fakta kuitenkin oli, ettei 30x tai 100x zoomilla otetut kuvat olleet ainakaan lähellekään häviöttömiä.

Myöskään yleistä kuvanlaatuarviota on mahdotonta tehdä puhelimien näytöiltä käsin, mutta ainakin Samsungin uutuudet vaikuttivat kameraominaisuuksien osalta monipuolisilta ja sujuvakäyttöisiltä. Tarkemman tuomion kameroista pystyy antamaan vasta pidemmän testijakson ja tietokoneen näytöltä tehtävän arvioinnin jälkeen.

 

Galaxy S20+

Galaxy S20+ on malliston keskimmäinen vaihtoehto ja kooltaan lähempänä Ultraa kuin pienintä perusversiota. Ulkonäöltään ”plussa” muistuttaa taasen enemmän perusversiota – erot ovat hyvin pieniä ja ne löytyvät lähinnä ulkomitoista sekä takakamerakehyksen koosta. Galaxy S20+ on Ultraa lähes millin ohuempi ja lähes 35 grammaa kevyempi, jonka havaitsee myös selvästi käsituntumassa. Laite tuntuu kokoisekseen kevyeltä ja solakalta.

Plussan näyttö on 6,7-tuumainen ja vastaa muilta ominaisuuksiltaan sisarmalleja. Se on siis tarkkuudeltaan 1440 x 3200 pikseliä ja se tukee 120 Hz:n ruudunpäivitysnopeutta alhaisemmalla Full HD -tarkkuudella. Näyttöreikään sijoitettu etukamera on tarkkuudeltaan 10 megapikseliä Ultran 40 megapikselin sijaan.

Järjestelmäpiiri ja muistiominaisuudet ovat samat kuin Ultrassa, mutta pienenä miinuksena GS20+ ja GS20 eivät tue 5G-yhteyksiä mmWave-taajuuksilla, mikä johtuu ilmeisesti pienemmästä koosta ja sen myötä haasteista mahduttaa tarvittavat antennit laitteen sisälle.

Edeltäjämalli Galaxy S10+:aan nähden näyttökoko on kasvanut 0,3 tuumaa, mutta samalla myös näytön kuvasuhde on kasvanut 20:9:ään. Ulkomitat ovat pidentyneet ja kaventuneet – GS20+ on edeltäjäänsä 4,3 mm pidempi, 0,4 mm kapeampi ja 11 grammaa painavampi. Paksuus on säilynyt tismalleen samana.

Plussan erottaa takapuolelta välittömästi Ultrasta, sillä takakamerakehys on huomattavasti maltillisemman kokoinen. Muilta osin muotoilu on hyvin samanlaista ja esimerkiksi takakuori kaartuu pitkiltä sivuilta voimakkaasti puhelimen kylkien puolelle.

Takakuoren alla piileskelevä akku on kasvanut kapasiteetiltaan mukavaan 4500 mAh:iin, eli se on 400 mAh suurempi kuin edeltäjämallissa. Tuettuna ovat 25 watin pikalataus sekä 10 watin langaton lataus.

Plussassa on neljä takakameraa Ultra-mallin tavoin, mutta toteutus on erilainen. Pääkamera käyttää 12 megapikselin sensoria erittäin suurikokoisilla 1,8 mikrometrin pikseleillä ja sen parina on laajakulmainen f1.8-aukkosuhteen objektiivi optisella vakaimella.

Telekamera on toteutettu 64 megapikselin sensorilla, jonka parina on optisesti vakautettu f2.0-aukkosuhteen laajakulmaobjektiivi. Kyllä, et lukenut väärin, sillä Samsung on toteuttanut zoomin ”hybridioptisena”, eli se rajaa kuvan sensorilta ja käyttää hyödykseen myös kuvadatan yhdistämistä. Tarjolla on kolminkertainen Hybrid Optic Zoom sekä 30-kertainen Space Zoom. Telekameraa käytetään myös 8K-videon tallentamiseen.

Kolmas kamera on 12 megapikselin ultralaajakulmakamera f2.2-aukkosuhteen objektiivilla ja 1,4 mikrometrin pikselikoolla. Neljäs kamera on ToF-syvyystietokamera, jolla ei voi ottaa valokuvia.

 

Galaxy S20

Galaxy S20 on tämän vuoden malliston pienin vaihtoehto ja ulkoisesti se on käytännössä kuin kutistettu versio plus-mallista. Kädessä GS20 tuntuu nykymittapuulla erittäin näppärältä ja helposti käsiteltävältä. Kyseessä on siro ja kevyt puhelin.

6,2-tuumaisen Galaxy S20:n ulkomitat ovat kasvaneet 5,8-tuumaisella näytöllä varustettuun Galaxy S10e:hen verrattuna pituussuunnassa 9,5 mm, mutta kaventuneet leveyssuunnassa 0,8 mm. Näyttökooltaan 0,1 tuumaa pienempään Galaxy S10:een verrattuna pituutta on puolestaan 1,8 mm enemmän, mutta leveyttä peräti 1,4 mm vähemmän. 163 gramman paino on kasvanut kuudella grammalla edeltäjästään ja 13 grammalla GS10e:stä.

Galaxy S20:n 6,2-tuumainen näyttö on selvästi malliston pienikokoisin, sillä Plus-malliin eroa on peräti puoli tuumaa. Muilta ominaisuuksiltaan näyttö vastaa suurempia malleja ja resoluution pysyessä samana se tarjoaa malliston korkeimman 563 PPI:n pikselitiheyden. 120 Hz:n ruudunpäivitysnopeustukea koskee sama Full HD -rajoitus kuin sisarmalleja.

Galaxy S20:n takakuorta koskevat käytännössä kaikki samat huomiot kuin suurempaa Plus-mallia. Kamerakehys on kooltaan aavistuksen pienempi, sillä se sisältää yhden kameran vähemmän.

Takakuoren alla piileksivä akku on kapasiteeltitaan 4000 mAh, joka on tämän kokoluokan puhelimeen varsin hyvä suoritus ja samalla 600 mAh suurempi kuin edeltäjämallissa ja 900 mAh suurempi kuin Galaxy S10e -mallissa. Plus-mallin tapaan akku tukee 25 watin pikalatausta ja 10 watin langatonta latausta.

Galaxy S20:n takakamera on muilta osin identtinen plus-mallin kanssa, mutta siitä puuttuu ToF-syvyysterävyyskamera, minkä myötä kamerakehyksestä on voitu tehdä hieman pienikokoisempi.

 

Galaxy Buds+

Samsung esitteli samalla myös uudet langattomat Galaxy Buds+ -kuulokkeet, jotka perustuvat hyvin pitkälti aiemmin markkinoilta löytyneeseen Buds-malliin. Muotoilu on lähestulkoon identtistä, mutta värit ovat vaihtuneet mattapinnasta kiiltäväksi. Nappien sisäänrakennettua akkua on suurennettu merkittävästi ja toiminta-aikaa on saatu venytettyä yhdellä latauksella peräti 11 tuntiin. Latauskotelosta riittää virtaa vielä toiseen 11 tunnin käyttöjaksoon. Nappeihin on myös lisätty toinen kautinelementti sekä yksi lisämikrofoni, jonka pitäisi parantaa äänenlaatua puheluissa entisestään. Värivaihtoehtoja on kolme – valkoinen, musta ja turkoosi.

 

Yhteenveto

Ensituntumien perusteella Galaxy S20 -mallisto on muuttunut kohtalaisen paljon viime vuoden malleihin nähden niin muotoilun kuin teknisenkin toteutuksen osalta. Muotoilullisesti Galaxy S20 -mallisto ei erityisemmin vakuuttanut – persoonallisuus jäi uupumaan ja puhelimet näyttävät liiankin paljon samalta edullisempien Galaxy A -sarjan mallien kanssa. Tärkeimmät osa-alueet ovat kuitenkin kunnossa, eli rakenne tuntuu jämäkältä ja istuu mukavasti käteen.

Teknisesti Galaxy S20 -mallisto tarjoaa tervetulleita parannuksia niin suorituskyvyn, akun kapasiteetin kuin kameratoteutuksenkin osalta. Kaikkien mallien takakameratoteutus vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta uudistusten käytännön toimivuuden voi todeta vasta pidemmän käyttötestijakson myötä. Alkanut vuosi on selvästi 5G:n vuosi, sillä Suomessa Galaxy S20 -mallisto tulee saataville ensisijaisesti vain 5G-versioina.

Galaxy S20 -mallisto tulee myyntiin 13. maaliskuuta. Suomessa jokainen malliversio tulee ainakin aluksi saataville vain yhtenä muistivarianttina (12 & 128 Gt) ja 5G-versiona. Galaxy S20 5G tulee myyntiin 1049 euron suositushintaan, Galaxy S20+ 5G 1149 euron hintaan ja Galaxy S20 Ultra 5G 1399 euron hintaan. Ulkomailla saatavilla olevat 4G-versiot ovat 100 euroa 5G-versioita edullisempia.

Galaxy S20:n värivaihtoehtoja ovat Cloud Pink, Cloud Blue ja Cosmic Gray. Galaxy S20+ ja S20 Ultra ovat puolestaan saatavissa Cosmic Gray ja Cosmic Black -väreissä.

Galaxy Buds+ -kuulokkeet tulevat saataville 13. maaliskuuta 179 euron suositushintaan.

This site uses XenWord.
;