Sonyn mobiiliyksikkö esitteli maanantaiaamuna uudet Xperia XZ2- ja –XZ2 Compact –älypuhelimensa, jotka osoittautuivat ennakkovuodoissa paljastuneiden kaltaisiksi. Nyt julkaistut mallit ovat […]

Sonyn mobiiliyksikkö esitteli maanantaiaamuna uudet Xperia XZ2- ja –XZ2 Compact –älypuhelimensa, jotka osoittautuivat ennakkovuodoissa paljastuneiden kaltaisiksi. Nyt julkaistut mallit ovat seuraajia viime syyskuun alussa julkaistuille XZ1-malleille. Kävimme ottamassa ensituntumat uutuuksista tuoreeltaan Sonyn MWC-messuosastolla.

 

Xperia XZ2

Xperia XZ2:n muotoilu on muuttunut selvästi viime syksynä esitellystä XZ1-edeltäjämallista sekä hyvällä että huonolla tavalla. Sony on luopunut puhelimen tasaiseksi muotoilluista päädyistä ja laitteen kokonaisilme ei ole ehkä aivan valmistajalleen tunnuksenomainen kuin aiemmin. Etenkään etupuolelta XZ2 ei herätä muotoilullisesti tunteita juuri suuntaan eikä toiseen.

Alumiinikehys on muotoiltu kauttaaltaan pyöristeyksi ja sama pyöristetty muotoilu jatkuu myös takakuoren puolella. Rakenteeltaan XZ2:n erittäin tukevan tuntuinen, eikä siltä osin ole mitään valittamisen aihetta. Väänneltäessä laite ei elä yhtään.

XZ2 ja XZ2 Compact ovat ensimmäiset Sonyn älypuhelinmallit, jotka käyttävät 18:9-kuvasuhteen näyttöä. Näytön koko on XZ2:ssa 5,7 tuumaa ja tarkkuus 1080 x 2160 pikseliä. Puhelimen etupuolelle on sijoitettu S-Force-stereokaiuttimet, joiden äänen kehutaan olevan kovempaa kuin missään Sonyn aikaisemmin julkaisemassa mallissa. XZ2-mallissa on lisäksi  äänen mukaan toimiva värinäefekti, jonka luoman vaikutelman merkitystä emme aivan ymmärtäneet.

Hieman harmillisesti näytön reunat ovat melko leveät, eivätkä XZ2:n ulkomitat pärjää muutenkaan useimmille sama näyttöluokan laitteille. Esimerkiksi LG G6 on 4,1 mm lyhyempi ja 0,1 mm kapeampi. Galaxy S9 on puolestaan 5,3 mm lyhyempi ja 3,3 mm kapeampi. XZ2 ei siis ole erityisen pienikokoinen hintaluokassaan.

Sisältä XZ2:sta löytyy erittäin suorituskykyistä rautaa, sillä kyse on yksi ensimmäisistä julkaistuista Snapdragon 845 –järjestelmäpiiriä käyttävistä laitteista. RAM-muistia on neljä gigatavua ja tallennustilaa 64 Gt, joka on laajennettavissa muistikortilla.

XZ2:n takakuori on kolmiulotteisesti muotoiltua Gorilla Glass 5 –lasia, jonka muoto on tavanomaista kuperampi. Pyöristetyt muodot ovat kädessä miellyttävän tuntuiset, eikä laite tunnu niin paksulta mitä numeroarvot väittävät. Takakuoreen siirretty sormenjälkitunnistin sijaitsee turhan alhaalla sormen luonnollista asentoa ajatellen. Takakuoren alla piilotteleva kiinteä akku on kapasiteetiltaan 3180 mAh. Tervetulleena ominaisuutena lasikuorta on hyödynnetty langattoman latauksen tuen muodossa.

Sonyn lippulaivamallien kamera on jo pidemmän aikaa sijainnut takakuoren ylänurkassa, mutta XZ2:ssa se on siirretty huomattavan alas ja keskelle takakuorta. Kyseessä on edelleen 19 megapikselin 1/2,3-tuuman sensori ja parina on f2.0-aukkosuhteen objektiivi. Uusina ominaisuuksina kamera kuvaa nyt HDR-videokuvaa sekä 960 FPS:n hidastuskuvaa 1080p-tarkkuudella.

 

Xperia XZ2 Compact

Xperia XZ2 Compactista otimme hypisteltäväksi puhelimen persoonallisemman vakiovärin – deep greenin. Ulkomitoiltaan ja käsituntumaltaan Compact on pitälti kuin suurempi sisarmallinsa. Muotolu on merkittävästi pyöristetympää kuin puoli vuotta sitten.

XZ2 Compact on kasvanut näyttökoon ja ulkomittojen puolesta edeltäjämalliin nähden, mutta siitä huolimatta laite on edelleen varsin hyvin käteen istuva ja yhdellä kädellä käytettävissä oleva. Kokonaisuus tuntuu kalliimman sisarmallin tapaan tukevalta, eikä elä väänneltäessä. Rakenne on myös IP65/68-suojattu.

Compactin näyttö on kasvanut nyt viiteen tuumaan, joka saattaa kuulostaa paatuneimpien Compact-fanien korvaan pyhäinhäväistykseltä. Kuvasuhde ja tarkkuus ovat samat kuin XZ2:ssa ja niiden myötä näytön pinta-ala on kasvanut edeltäjämalliin nähden lähes 10 %. Leveys ei kuitenkaan ole kasvanut merkittävästi, vaikka näytön pitkät sivut eivät ole erityisen kapeat. XZ2 Compact on 6 mm pidempi, millin leveämpi ja paksuimmasta kohdasta lähes kolme milliä paksumpi. Paino on noussut 168 grammaan, joka kuulostaa kovalta näin pienelle puhelimelle, mutta käytännössä paino tuntui varsin tasapainoiselta kokonaisuuden suhteen.

Rautakattaus on kompaktiksi puhelimeksi erittäin kova, sillä sisältä löytyy sama Snapdragon 845 –piiri ja samat muistimäärät kuin kalliimmassa sisaressaan. Laitteessa on myös eteen suunnatut stereokaiuttimet, mutta ei värinäefektiä.

Toisin kuin XZ2:ssa, Compactin takakuori on mattapintaista polykarbonaattimuovia, joka ei kerää itseensä juurikaan sormenjälkiä. Kuoren muotoilu on keskeltä melko voimakkaasti kupera, joka tekee puhelimesta hyvin kouraan istuvan. Ensituntumien perusteella muovinen takakuori tuntuu kelvolliselta, eikä liian halvalta tämän hintaluokan puhelimeen. Compactin kyljet ovat sisarmallin tapaan alumiinia. Integroitu akku on kooltaan 2870 mAh, eli hieman isompi kuin edeltäjämallissa.

Compactin kamera on sama kuin isommassa sisarmallissa, mutta se on sijoitettu hieman tavanomaisemmin keskelle takakuoren yläosaa. Myös Compactissa sormenjälkitunnistin sijaitsee nyt takakuoressa ja sen sijainti on hieman liian alhaalla luonnollisen sormen asennon kannalta.

 

Yhteenveto

Ensituntumien perusteella Sonyn uutuuksista ei löytynyt suurempaa kritisoitavaa 3,5 mm ääniliitännän puuttumista lukuun ottamatta. Uudistunut muotoilu ei ole kovinkaan persoonallista tai tunteita herättävää, mutta toisaalta laitteet istuvat kouraan todella hyvin. Rautapuoli on melko hyvin kohdallaan ja erityisesti 599 euroon hinnoiteltu Compact tarjoaa varsin houkuttelevan kokonaisuuden hintaansa nähden.

Uusien XZ2- ja XZ2 Compact –mallien suositushinnat ovat 799 ja 599 euroa. Myynti alkaa 6. huhtikuuta ja ennakkotilaajille on tarjolla Sonyn langattomat vastamelukuulokkeet kaupan päälle.

This site uses XenWord.
;