io-tech otti ensituntumat LG:n MWC-uutuuksista.

LG:n MWC-julkaisut olivat varsin maltillisia, sillä yritys julkaisi kevyesti päivitetyn version V30-mallistaan sekä uudistetut versiot edullisista K8- ja K10-puhelimista. Vierailimme LG:n messuosastolla tutustumassa uutuuksiin.

 

V30S ThinQ

Ulkoisesti V30S ThinQ on täysin identtinen IFA:ssa julkaistun alkuperäisen V30:n kanssa. Ainoastaan värivaihtoehdot ovat päivittyneet (marokonsininen ja platinanharmaa). V30S ThinQ on edelleen yksi pienimmistä ja kompakteimmista kuusituumaisista laitteista markkinoilla ja sen rakenne on siitä huolimatta myös varsin tukeva, eikä elä juuri yhtään väänneltäessä. V30S:stä löytyy alumiinirunko, Gorilla Glass 5 –lasit molemmin puolin sekä IP68-suojaus.

Teknisesti V30S:n ainoat uudistukset liittyvät muistimääriin. Tallennustilaa on nyt tuplasti, eli 128 Gt, ja RAM-muistin määrä on korotettu neljästä kuuteen gigatavuun. Sisällä on edelleen Snapdragon 835 –järjestelmäpiiri ja OLED-näyttö on kooltaan kuusi tuumaa (1440 x 2880 pikseliä). Akun kapasiteetti on 3300 mAh.

Takakameraratkaisu on teknisesti täysin sama kuin V30:ssä. Tarjolla on 16 megapikselin kamera optisesti vakautetulla f1.6 laajakulmaobjektiivilla sekä 13 megapikselin kamera f1.9 superlaajakuvaobjektiivilla. Se on kuitenkin päivitetty tukemaan uusia ThinQ-tekoälyominaisuuksia, joita ovat AI Cam, QLens ja Bright Mode.

AI Cam –kuvaustila tunnistaa kuvauskohteen tekoälyalgoritmien avulla ja kytkee käyttöön sille optimoidut kuvausasetukset. Demoalueella tehtyjen nopeiden testien perusteella ominaisuus toimii kuten on luvattu. Positiivista on, ettei ominaisuutta ole pakko käyttää, toisin kuin Huawein Mate 10 Prossa. QLens-kuvaustila osaa lukea QR-koodeja sekä tunnistaa kuvattavia esineitä sekä etsiä niitä joko Amazonin verkkokaupasta tai Pinterestin kuvavalikoimasta.

Uusi Bright Mode –ominaisuus on kytkettävissä päälle kameran asetuksista ja se käynnistyy sen jälkeen automaattisesti, kun olosuhteet muuttuvat riittävän hämäriksi. Bright Mode yhdistää hämäräkuvauksessa kuvakennon neljä vierekkäistä pikseliä yhdeksi, jonka seurauksena pitäisi olla parempia hämäräkuvia. Vertasimme V30S:ää lähes pimeässä demotilassa Galaxy S9:ään ja kuten oheiset kuvat (alla) kertovat, jälki ei ollut lainkaan hullumpaa.

Kokonaisuutena huomiot V30S ThinQ:n fyysisistä ja teknisistä ominaisuuksista ovat pitkälti samat kuin viime syksynä. Kyseessä on näyttökokoluokassaan varsin kompakti laite, josta löytyy houkuttelevia ominaisuuksia. Harmi vain, että Snapdragon 835 –järjestelmäpiiristä alkaa hiljalleen ajamaan aika ohitse, etenkin jos on kyse korkean hintaluokan puhelimesta. Lisäksi samat tekoälyominaisuudet ovat luvassa myös alkuperäiseen V30-malliin Oreo-päivityksen mukana, joten todelliseksi eroksi jäävät ainoastaan suuremmat muistimäärät. V30S ThinQ:n alustava suositushinta on 949 euroa, joka ei ehkä aivan korreloi kokonaisuuden kanssa.

 

LG K10 ja K8

K10 on kalliimpi ja monipuolisempi vaihtoehto LG:n uusista K-sarjan malleista. Kyseessä ei ole kovinkaan modernin näköinen laite, sillä näytön reunukset ovat varsin leveät ja laitteen kyljet ovat muovia. Rakenne on onneksi tukeva, eikä elä juurikaan väänneltäessä. Takakuoren keskiosa on alumiinia laatuvaikutelman parantamiseksi, mutta toteutus tuntuu silti hieman vanhahtavalta markkinoiden nykytarjontaan peilaten.

K10 ei onnistu vakuuttamaan myöskään teknisiltä ominaisuuksiltaan, kun otetaan huomioon sen arvioitu 209 euron suositushinta. 5,3-tuumainen näyttö on alhaisella 720p-tarkkuudella ja muistia on 2 & 16 Gt. Järjestelmäpiirinä toimii MediaTekin MT6750, joka on julkaistu vajaa pari vuotta sitten. Kiinteän akun kapasiteetti on tavanomaiset 3000 mAh.

13 megapikselin takakamera tukee nyt PDAF-tarkennusta ja nopean testin perusteella se vaikutti toimivan varsin ripeästi. Muotokuviin on lisättävissä syvyysterävyysefekti ja selfie-kuviin on tarjolla laaja 100 asteen kuvakulma.

K8 on toteutukseltaan todellinen hinnat-alkaen-malli (arvioitu suositushinta 179 euroa), joka jätti allekirjoittaneen suoraan sanoen hieman hämmentyneeksi. K8:aa tutkaillessa on hankala ymmärtää mitä LG:llä on yritetty ja yrityksen muutamankin vuoden takaiset edulliset mallit tuntuvat vielä tänäkin päivänä onnistuneemmilta puhelimilta.

Ulkoisesti K8 on vielä kalliimpaa sisarmalliaankin vanhahtavamman näköinen ja tuntuinen. Tuntuu, kuin olisi tehnyt aikamatkan vähintään viiden vuoden taa. Näytön reunat ovat todella leveät ja viisituumaisessa näytössä itsessään on varsin heikot katselukulmat. Koko rakenne on muovia ja se myös tuntuu muoviselta sekä elää jonkin verran väänneltäessä. Android 7.1.2 Nougat –käyttöjärjestelmä tuntui lagaavan ja hidastelevan jo perussiirtymissä siinä määrin, etten ole nähnyt hetkeen vastaavaa missään puhelimessa.

Paneutumatta edes sen enempää vielä sisarmalliaankin karsitumpiin teknisiin ominaisuuksiin, jätti K8:aan tutustuminen allekirjoittaneen aidosti hämmentyneeksi. En olisi uskonut, että tällaisia toteutuksia nähtäisiin vielä vuonna 2018 suuren elektroniikkavalmistajan toimesta ja vielä 179 euron hintaluokassa. Ensituntumani jäivät toivottavasti samalla viimeisiksi, enkä voi niiden perusteella suositella K8:aa kenellekään.

 

Yhteenveto

LG:n tämänvuotinen MWC-messukattaus jäi hyvin kevyeksi, sillä uutta lippulaivamallia G6:n seuraajaksi ei julkaistu. V30S ThinQ on sinällään kohtalaisen hyvältä vaikuttavan viimevuotisen lippulaivamallin uudelleenlämmittely varsin kovalla hintalapulla. K10 ja etenkin K8 tuntuivat puolestaan niin vanhahtavilta, että lähes kaikilta kilpailevilta valmistajilta löytyy samaan hintaluokkaan pätevämmät vaihtoehdot.

This site uses XenWord.
;