io-tech otti tuoreeltaan ensituntumat HMD Globalin uutuusmalleista.

HMD Global esitteli Barcelonan nykytaiteen museossa sunnuntai-iltapäivällä järjestämässään julkaisutilaisuudessa odotetusti joukon uusia puhelimia. Mukaan mahtui kuitenkin myös pieniä yllätyksiä.

Julkaistut uutuudet kattavat käytännössä koko hintahaitarin. Edullisinta hintaluokkaa edustaa Nokia 1 –malli, jonka hinta on alle 100 euroa. Globaalisti lanseerattu Nokia 6 (2018) sekä vuodoissakin hiljattain esiintynyt Nokia 7 Plus edustavat keskihintaluokkaa ja Nokia 8 Sirocco on yrityksen uusi lippulaivamalli. Lisäksi päivänvalon näki Nokia 8110 4G –peruspuhelin, joka ammentaa muotoilussaan vaikutteita vahvasti viime vuosituhannen lopulta.

Samalla HMD tiedotti kaikkien uusien Nokia-älypuhelimiensa liittyvän Googlen Android One –ohjelmaan, joka tarkoittaa käytännössä entistä julkisempaa ja selkeämpää sitoutumista käyttöjärjestelmä- ja tietoturvapäivityksiin. Android Onen myötä Nokian puhelimet saavat vähintään kaksi isoa käyttöjärjestelmäpäivitystä sekä kuukausittaiset tietoturvapäivitykset vähintään kolmen vuoden ajan.

io-tech oli paikan päällä seuraamassa tilaisuutta ja otti ensituntumat uutuuspuhelimista. Testiartikkelit ovat luvassa ainakin osasta laitteista myöhemmin, kunhan saamme testikappaleet käsiimme.

 

Nokia 8110 4G

Nokia 8110 4G on nimensä mukaisesti eräänlainen kunnianosoitus viime vuosituhannen lopulla esitellylle Nokia 8110 –mallille, jota kutsuttiin myös ”banaaniksi” kaarevan muotoilunsa vuoksi. Uutuus edustaa jatkumoa vuosi sitten julkaistulle 3310-retromallille ja edustaa uutta Originals-mallisarjaa, jolle on mahdollisesti luvassa vielä tulevaisuudessa jatkoa.

Ulkoisesti 8110 4G ei pyri kopioimaan esikuvaansa suoraan, vaan muotoiluviittauksia on tuotu soppaan lähinnä kaarevan muodon sekä näppäimiä peittävän läpän muodossa. Banaaniin viitataan hauskasti myös värin muodossa, sillä mustan ohella tarjolle tulee myös keltainen värivaihtoehto.

Kädessä 8110 4G tuntuu kevyeltä, mutta muovisesta rakenteesta huolimatta melko tukevalta, eikä minkäänlaisia natinoita ole havaittavissa. Kaareva muoto istuu varsin hyvin kouraan ja uutuus on selvästi pienikokoisempi, kuin alkuperäinen esikuvansa aikanaan.

Teknisesti 8110 4G on siis peruspuhelin, mutta mukaan on saatu ujutettu muutamia älypuhelimista tuttuja sovelluksia. HMD markkinoi sitä sopivaksi kakkospuhelimeksi hieman viimevuotisen 3310:n tapaan. Laitteeseen on ladattu laajempi toimintokattaus, kuin 3310:ssä, sillä se tukee Bluetooth, WiFi- ja 4G-yhteyksiä, nettiselaimen, Facebookin, Mapsin ja Google assistantin kaltaisia esiasennettuja perussovelluksia sekä kalenterin synkronointia verkon yli. Sisältä löytyy Snapdragon 205 –järjestelmäpiiri, 512 Mt RAM-muistia sekä 4 Gt tallennustilaa. Takakuoren alla piileksii 1500 mAh akku ja takakameran tarkkuus on kaksi megapikseliä.

Alkuperäisen 8110:n tapaan näppäimistöä peittää liukukansi, jonka avaamalla voi vastata ja sulkemalla lopettaa puhelun. Kansi tuntuu melko tukevalta, mutta väänneltäessä se on saatavissa heilumaan hieman. Kannen alta paljastuva näppäimistö on tuntumaltaan pehmeähkö vaikkakin kohtalainen, mutta etenkin numeronäppäimet ovat turhan lähellä toisiaan. Värinäytön koko on 2,4 tuumaa ja sen tarkkuus on 240 x 320 pikseliä.

Kokonaisuutena 8110 4G on hauska uutuus, joka tarjoaa persoonallisen peruspuhelimen nostalgiannälkäisille. Viimevuotiseen 3310-malliin nähden ominaisuudet ovat parantuneet selvästi ja nyt tarjolla on älypuhelimien tapaan mm. WiFi, 4G ja perustason sovelluksia. 8110 4G:n toimitukset alkavat toukokuussa 79 euron keskimääräiseen globaaliin suositushintaan.

 

Nokia 1

Nokia 1 on HMD Globalin uusi hinnat-alkaen älypuhelin ja se on suunnattu ensisijaisesti käyttäjille, jotka ovat siirtymässä peruspuhelimista älypuhelimien pariin. Samalla kyseessä on HMD:n ensimmäinen puhelin, joka kuuluu Googlen Android Go –ohjelmaan, joka tarkoittaa käytännössä alhaisen suorituskyvyn laitteistolle optimoitua versiota Anrdoid Oreo –käyttöjärjestelmästä sekä sen perussovelluksista.

Ulkoisesti Nokia 1 muistuttaa hieman Nokian Lumia-aikakauden edullisimpia malleja ja paluun tekevät myös vaihdettavat Xpress-on-värikuoret, jotka tulevat erikseen myyntiin alle 10 euron hintaan. Nokia 1 on nykymittapuulla pienikokoinen ja pieninäyttöinen älypuhelin, jonka edullinen hinta näkyy mittasuhteissa ja ulkonäössä.

Muovikuoret ovat hyvin pyöristetyt ja tuntuvat kädessä miellyttävältä. Laitteen rakenne on kevyt ja yllättävän tukeva. Väännellessä irrotettavan kuorirakenteen saa lonksumaan vähäisesti sisempää osaa vasten.

Nokia 1:n näyttö on 4,5-tuumainen ja se perustuu IPS-paneeliin, jonka katselukulmat ovat varsin hyvät. Näytön tarkkuus on 854 x 480 pikseliä, joka ei kuitenkaan ole suuri ongelma tämän koko- ja hintaluokan puhelimessa. Ykkösen sisältä löytyy Mediatekin neliytiminen MT6737-järjestelmäpiiri, gigatavu RAM-muistia sekä kahdeksan gigatavua tallennustilaa. LTE-yhteydet ovat tuettuna 150/50 Mbit/s nopeudella.

Android Go –käyttöjärjestelmä perustuu tuoreimpaan Android Oreo 8.1 –käyttöjärjestelmäversioon, joka on erittäin harvinainen edullisimman hintaluokan puhelimissa. Pienen suorituskyvyn laitteille optimoitu Android Go on varustettu myös optimoiduilla Go-versioilla käyttöjärjestelmän perussovelluksista. Testasimme Nokia 1:llä muutaman minuutin ajan peruskäyttöä ja moniajoa eri sovellusten välillä ja käyttöjärjestelmän toiminta yllätti erittäin positiivisesti sujuvuudellaan.

Nokia 1:n muovisen takakuoren yläosassa sijaitsee  viiden megapikselin kamera salamalla. Takakuori irtoaa melko helposti ja sen alta paljastuu irrotettava 2150 mAh akku sekä paikat kahdelle SIM-kortille sekä muistikortille.

Kokonaisuutena ensituntumat Nokia 1:stä jättivät erittäin positiivisen kuvan. Kyseessä on toki hyvin karsittu perustason laite, mutta se vaikutti suorituvan erittäin notkeasti niistä tehtävistä, joita ensikäyttäjän voisi kuvitella siltä kaipaavan. Plussana kaupanpäälle tulee Android Go –käyttöjärjestelmän hyvä päivitystuki. Nokia 1 tulee myyntiin huhtikuussa noin 85 dollarin keskimääräiseen maailmanlaajuiseen suositushintaan.

 

Nokia 6 (2018)

Toisen sukupolven Nokia 6 ei ole tarkalleen ottaen MWC-uutuus, sillä HMD esitteli sen Kiinan markkinoille jo tammikuun alussa. Kyseessä on kuitenkin laitteen kansainvälinen lanseeraus, joka koskee myös Suomen markkinoita.

Muotoilultaan ja rakenteeltaan uusi Nokia 6 on ikään kuin evoluutioversio edeltäjästään. Laitteen näyttö on edelleen 16:9-kuvasuhteella, mutta ulkomitat ovat pienentyneet havaittavasti pystysuunnassa. Kuoret ovat metallia, kuten myös laitteen läpi kulkeva sisärunko, joka takaa kokonaisuudelle erinomaisen tukevuuden. Uutena muotoilukikkana puhelimen reunoille on toteutettu kiiltävä kuparinvärinen koristeraita, joka tuo ulkonäköön hienostuneisuutta. Värivaihtoehtoja ovat musta/kupari, valkoinen/rauta ja sininen/kulta.

Kädessä Nokia 6 tuntuu erittäin tukevalta, eikä rakenne elä piiruakaan edes voimakkaammin väännettäessä. Muotoilu on kulmikasta, jonka myötä uutuus tuntuu kädessä hyvin samalta kuin edeltäjänsä, tosin hieman pienempänä. Leveys on pysynyt tismalleen samana, mutta pituussuunnassa mitta on kutistunut peräti 5,2 mm. Painoa on tullut kolme grammaa lisää.

Teknisesti toisen sukupolven Nokia 6 käyttää edelleen tuttua 5,5-tuumaista IPS LCD -näyttöä, jonka tarkkuus on 1080 x 1920 pikseliä. Suorituskykypuoleen on tullut merkittävä ja tervetullut parannus, sillä edeltäjämallin Snapdragon 430 –piiristä on siirrytty ylemmän kategorian Snapdragon 630 –piiriin. Maininnan arvoinen uudistus on myös USB Type-C –liitäntä, joka tekee vihdoin tuloaan myös edullisempien hintaluokkien puhelimiin.

Uutena ominaisuutena Nokia-älypuhelimissa Nokia 6 tukee nyt etukameraa hyödyntävää kasvojentunnistusta, joka aktivoituu automaattisesti käyttäjän nostaessa puhelimen ylös taskusta tai pöydältä.

Kamerapuolella Nokia 6:n takakamera käyttää nyt Zeiss-objektiivia ja se tukee Nokia 8 –mallissa esiteltyä bothie-kuvaustilaa (samanaikainen kuvaus etu- ja takakameralla). Takakameran tarkkuus (16 Mpix) sekä objektiivin aukkosuhde (f2.0) ovat pysyneet samoina. Softapuolella kamerasovellus on päivitetty Nokia Pro Camera –sovellukseen, jonka käyttöliittymä on tuttu Lumia-ajoilta. Videokuvaus on mahdollista nyt myös 4K-tarkkuudella ja kahden mikrofonin OZO Audio –äänellä.

Kokonaisuutena uusi Nokia 6 vaikuttaa erittäin onnistuneelta päivitykseltä edeltäjämalliinsa nähden. Uutuudessa on korjattu useimmat ensimmäisen sukupolven mallin heikkoudet ja kokonaispaketti vaikuttaa nyt erittäin tasapainoiselta hintaisekseen. Nokia 6 (2018) tulee saataville huhtikuun alkupuolella 279 euron keskimääräiseen maailmanlaajuiseen suositushintaan.

 

Nokia 7 Plus

Nokia 7 Plus täyttää HMD:n malliston ylemmässä keskihintaluokassa olleen aukon varsin houkuttelevalla tavalla. Laitteen ulkonäkö tai ominaisuudet eivät tule yllätyksenä kenellekään mobiilialan uutisointia viimeviikkoina seuranneelle, sillä uutuuden pressikuvat ja speksit vuosivat etukäteen varsin kattavasti.

Muotoilultaan 7 Plus on tyylikkään hillitty kokonaisuus. Muodot ovat persoonalliset ja poikkeavat muista aiemmin nähdyistä Nokia-puhelimista. Kylkien muodot yhdistävät pyöristetyt osat sekä keskellä kulkevan kiiltävän kuparinvärisen koristekaistaleen, jonka reunat ovat aavistuksen terävät. Saman värisiä korostuksia on käytetty myös kameran ja sormenjälkitunnistimen reunoilla.

Kädessä 7 Plus tuntuu erittäin tukevalta ja laadukkaalta. Ulkomitat eivät ole vastaavalla näytöllä varustettuihin puhelimiin nähden erityisen pienet ja laite on leveämpi ja pidempi kuin vaikkapa Huawei Mate 10 Lite tai OnePlus 5T.

Nokia 7 Plus on HMD:n ensimmäinen 18:9-kuvasuhteen näytöllä varustettu puhelin. IPS LCD -näytön koko on kuusi tuumaa ja se tukee 1080 x 2160 pikselin tarkkuutta. Näytön kulmat ovat pyöristetyt. Näytön yläpuolella sijaitseva etukamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja sen parina on Zeissin f2.0 objektiivi.

Laitteen sisälle on pakattu varsin houkuttelevaa rautaa, sillä kyseessä on yksi ensimmäisistä Euroopan markkinoille saapuvista Snapdragon 660 –järjestelmäpiirillä varustetuista puhelimista. RAM-muistia on neljä gigatavua ja eMMC 5.1 -tallennustilaa 64 gigatavua.

Nokia 7 Plussan metallisessa takakuoressa on mattapintainen käsittely, joka muistuttaa tuntumaltaan hieman keraamista pintaa. Kokeilemaamme mustaan versioon jäi hieman sormenjälkiä, mutta kuvien valkoisessa versiossa sormenjäljet eivät näkyneet lainkaan. Näytön pienentyneiden reunojen vuoksi sormenjälkitunnistin on siirretty näytön alapuolelta takakuoreen kameran alle, jossa se on varsin hyvin sormen ulottuvilla. Ratkaisu jakaa varmasti mielipiteitä ja siinä on omat hyvät ja huonot puolensa. Takakuoren alla on mukavan kokoinen 3800 mAh akku.

Takakuoresta puolisentoista milliä kohollaan oleva takakamera hyödyntää 12 ja 13 megapikselin kuvasensoreita, joista ensimmäinen on laajakulmaobjektiivin ja toinen teleobjektiivin parina. Laajakulmakameran sensorissa on suuret 1,4 mikrometrin pikselit ja objektiivin aukkosuhde on f1.75. Telekameran pikselikoko on pienempi 1,0 mikrometriä ja aukkosuhde f2.6. kaksoiskamera mahdollistaa kaksinkertaisen optisen zoomauksen. Kamera hyödyntää tarkennuksessa Dual Pixel –tekniikkaa. Objektiivit ovat Zeissin kanssa kehitettyjä. Kamera kykenee myös 4K-videon tallentamiseen.

Positiivinen uusi ominaisuus on myös Lumia-puhelimissa paljon kehuja saanut Nokia Pro Camera –kuvaussovellus, joka korvaa kaikissa Zeiss-objektiivia käyttävissä malleissa aiemmin käytössä olleen hieman kankeasti toimineen kamerasovelluksen. Nokia Pro Camera tuo mukanaan tutun sivusuunnassa pyyhkäisemällä avautuvan manuaalitilan, jonka asetukset löytyvät helposti hallittavilta kehiltä. Ensituntumien perusteella Nokia Pro Camera –sovelluksen käyttö oli erittäin helppoa ja se toimi erittäin sujuvasti.

Ensituntumien perusteella Nokia 7 Plus on ehkäpä HMD:n uuden malliston kokonaisvaltaisesti tasapainoisin laite, josta on hankala keksiä suuria puutteita. Odotammekin suurella mielenkiinnolla testikappaleen saapumista toimistolle. Nokia 7 Plussan myynti alkaa huhtikuun alussa varsin houkuttelevaan 399 euron keskimääräiseen suositushintaan.

 

Nokia 8 Sirocco

Vaikka nimi ja jonkinlaisia kuvia olikin liikkunut internetissä menneiden kuukausien aikana, malliston huipulle julkaistu Nokia 8 Sirocco esiteltiin hieman puskista. Viime vuosikymmenellä julkaistulta 8800 Sirocco –mallilta nimensä lainannut lippulaivamalli on esimerkki HMD:n muotoiluosaamisesta.

8 Sirocco on muotoiltu erittäin solakaksi ja sen paksuus on reunoilta ainoastaan runsaat pari millimetriä. Laitteen runko on esikuvan mukaisesti ruostumatonta terästä ja molemmilla puolilla on käytetty kolmiulotteisesti muotoiltu Gorilla Glass 5 -lasia. Laite on erittäin pienikokoinen ja varsinkin lyhyt 5,5-tuumaiseksi puhelimeksi.

Laite tuntuu kädessä raskaalta ja laadukkaalta. Myös sana ”tiheä” kuvaa Siroccoa varsin hyvin. Puhelimen muotoilu kapenee reunoja kohti ja pitkiltä sivuilta laite on vain noin pari milliä paksu. Rakenne on erittäin tukeva ja IP67-suojattu vedeltä ja pölyltä. Kylkipainikkeet ovat upotettu tyylikkäästi kehykseen.

Hieman harmillisesti Nokia 8 Sirocco ei tarjoa teknisesti aivan uusinta uutta, sillä järjestelmäpiiriksi on valittu viimevuotinen Snapdragon 835, joka sekin toki tarjoaa edelleen erinomaista suorituskykyä, mutta ei tule pärjäämään muille uutta Snapdragon 845 –piiriä käyttäville lippulaivapuhelimille. RAM-muistia on pakattu mukaan mukavat kuusi gigatavua ja UFS 2.1 -tallennustilaa on useimmille käyttäjille hyvinkin riittävät 128 gigatavua.

Näytössä HMD on päätynyt käyttämään pitkiltä sivuiltaan kaareutuvaa Plastic OLED –paneelia, jonka läpimitta on 5,5 tuumaa ja resoluutio 1440 x 2560 pikseliä. Näytön kuvasuhde on perinteinen 16:9, joka alkaa olla harvinaista nykypäivän high-end-puhelimelle. Näytön kehykset ovat 16:9-kuvasuhteelliselle puhelimelle melko pienet, mutta näytöstä jää silti jostain syystä hieman leveältä tuntuva vaikutelma.

8 Siroccon takakuori on Gorilla Glass 5 -lasia ja se kaareutuu varsin miellyttävästi reunoja kohti. Ainakin testaamamme mustan yksilön takakuori tuntui keräävän todella hanakasti sormenjälkiä itseensä. Lasisen takakuoren myötä laitteeseen on toteutettu langaton latausmahdollisuus.

Takakuoren yläosassa sijaitseva kaksoiskamera on teknisiltä yksityiskohdiltaan sama, joka löytyy myös edullisemmasta Nokia 7 Plussasta. Äänien taltioiminen tapahtuu kolmen korkean erottelukyvyn mikrofonin avulla ja HMD:n mukaan puhelimella voi taltioida jopa 132 desibelin äänenpainetta. Siroccosta löytyy Nokia 6 ja 7 Plus –mallien tapaan uusi Nokia Pro Camera –kamerasovellus.

Uusi 8 Sirocco on erittäin tyylikäs ja laadukkaan tuntuinen laite, joka asettuu selkeästi Nokia-malliston huipulle. Viimevuotinen järjestelmäpiiri sekä vanhahtavaa vaikutelmaa luova 16:9 kuvasuhteen näyttö ovat hieman harmilliset yksityiskohdat arvokkaassa puhelimessa. Nokia 8 Sirocco tulee myyntiin huhtikuun alkupuolella 749 euron keskimääräiseen suositushintaan.

 

Yhteenveto

Yhteenvetona HMD Globalin uutuuskattaus on varsin lupaava ja hinnoittelu hyvin kohdallaan. Toisen sukupolven Nokia 6 tarjoaa hyviä päivityksiä viimevuotiseen menestysreseptiin ja etenkin uusi Nokia 7 Plus vaikuttaa ensituntumien perusteella tarjoavan erittäin kovan ominaisuuskattauksen 399 euron hintaan. Nokia 8 Sirocco huippumalli on tyylikkään näköinen laite, mutta ”vanha” järjestelmäpiirivalinta on pienoinen pettymys, joka asettaa Siroccon alakynteen kilpailevia lippulaivamalleja vastaan.

 

This site uses XenWord.
;