io-tech otti ensituntumat Sonyn Xperia XZ3 -huippumallista.

IFA 2018 -messujen korkeimman profiilin älypuhelinjulkistus nähtiin Sonyn toimesta, kun yritys esitteli uuden Xperia XZ3 –mallin valikoimansa kärkipäähän. Kyseessä on seuraaja alkuvuodesta MWC:ssä julkaistulle Xperia XZ2 –mallille ja se sijoittuu alkukesästä julkaistun 899 euron hintaisen XZ2 Premium –lippulaivamallin alapuolelle.

Sony suuntaa XZ3:n erityisesti viihdepuhelimeksi näytön ja ääniominaisuuksien voimin. Kävimme messuilla tutustumassa tuoreeltaan Xperia XZ3 –malliin ja otimme siitä nopeat ensituntumat.

Ulkoisesti Xperia XZ3 noudattaa samaa alkuvuonna julkaistua uudistettua muotoilulinjaa, jossa on luovuttu tasaisista päädyistä ja terävistä kulmista. Sonyn mukaan XZ3:n muotoilu on hiottu evoluutioversio XZ2:n designista. Etupuolelta ero on havaittavissa, mutta takapuolelta laitteet näyttävät hyvin samanlaisilta.

XZ3:n muotoilu on erittäin sulavaa ja pehmeälinjaista. Reunoista ja kulmista pyöristetty laite istuu kouraan erittäin mukavasti. Ulkomitat ovat kasvaneet edeltäjämalliin nähden pituussuunnassa viitisen milliä ja leveyssuunnassa millin, mutta puhelin on vastaavasti 1,2 mm ohuempi. Tämä on seurausta 0,3 tuumaa kasvaneesta näytön koosta.

Laitteen runkorakenne on 7000-sarjan alumiinia ja se ulottuu nyt koko puhelimen läpi. Sonyn mukaan uuden alumiiniseoksen ja muutetun toteutuksen ansiosta runkorakenne on nyt 40 % jäykempi, vaikka laitteen kehys on XZ2-mallia selvästi kapeampi. Rakenne tuntuukin kädessä erittäin jäykältä.

Puhelimen molemmilla puolilla on käytetty Gorilla Glass 5 –suojalasia, joka on lämpömuovattu kaarevaksi kaikilta reunoilta.

Xperia XZ3:n yksi suurimmista uudistuksista on näyttö, joka perustuu ensimmäisenä Sonyn älypuhelimena OLED-tekniikkaan. Näyttö kaareutuu hieman pitkiltä sivuiltaan kylkiä kohti, mutta kyse on lähinnä visuaalisesta seikasta. XZ2-mallista puuttunut visuaalinen kikka on myös näytön pyöristetyt kulmat. Näyttölovesta Sony on sen sijaan pysynyt edelleen erossa.

Näytön koko on kasvanut 0,3 tuumalla tasan kuuteen tuumaan ja samalla näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku on kasvanut merkittävästi noin 4,5 prosenttiyksiköllä edeltäjään nähden. Näytön tarkkuus on 1440 x 2880 pikseliä, eli edeltäjämallia korkeampi. Näyttö tukee HDR BT.2020-väriavaruutta. Messuympäristössä näytön kuvanlaadusta oli vielä hankala tehdä tarkempaa analyysiä.

Kameratekniikan kehittymisen ansiosta näytön yläpuolella sijaitseva etukamera on onnistuttu päivittämään viidestä megapikselistä 13 megapikseliin ja samalla sensorikoko on kasvanut 1/5-tuumaisesta 1/3-tuumaiseksi. Aukkosuhde on aiemman f2.2:n sijaan valovoimaisempi f1.9. Edeltäjämallissa teknisesti heikompi etukamera oli valmistajan edustajan mukaan tilakysymys. Myös näytön ylä- ja alapuolella sijaitsevat stereokaiuttimet ovat valmistajan mukaan nyt 20 % tehokkaammat uudistetun kotelo- ja putkirakenteen ansiosta.

Takapuolelta XZ3 näyttää lähes identtiseltä edeltäjämallinsa kanssa, mutta lähemmässä tarkastelussa tarkkasilmäinen huomaa muutamia muutoksia. Takakuoren Gorilla Glass 5 –lasi on nyt reunoilta ja kulmista aiempaa voimakkaammin pyöristetty ja puhelin on edeltäjäänsä ohuempi. Takakuoren alareunaan on myös muotoiltu pieni metallirungosta jatkettu lovi, jonka tehtävänä on Sonyn edustajan mukaan tukevoittaa USB-liitännän ympäristöä.

Muotoilunsa puolesta takakuori on edelleen kädessä hyvin miellyttävän tuntuinen kaarevuutensa ansiosta. Lisäksi uusista värivaihtoehdoista vihreä ja burgundinpunainen olivat tyylikkään ja positiivisesti massasta erottuvan näköisiä. Sormenjälkitunnistin sijaitsee valitettavasti edelleen lähes keskellä takakuorta ja on täten epämukava käyttää normaalilla käyttöotteella.

Rautapuolella XZ3:ssa on sama Snapdragon 845 –järjestelmäpiiri sekä samat 4 ja 64 Gt muistia kuin edeltäjämallissa. Akun kokoa on saatu kasvatettua 150 mAh, lukeman ollessa nyt 3330 mAh. Plussana XZ3 kuuluu siihen melko harvaan joukkoon, joka tukee myös langatonta latausta.

Ennakkohuhuissa takakameran osalta odotettiin kaksoisratkaisua tai Sonyn uutta 48 megapikselin Quad Bayer –sensoria, mutta lopulta tekninen toteutus osoittautui samaksi kuin edeltäjämallissa. 19 megapikselin kamera käyttää edelleen 1/2,3-tuumaista kennoa sekä f2.0-aukkosuhteen G Lens –objektiivia. Kamera tukee edelleen mm. 4K HDR –videomateriaalin tallentamista sekä 960 FPS hidastusvideota.

Uutta kamerassa on tapahtunut lähinnä ohjelmiston osalta ja sekin varsin pienissä määrin. Uusi älykäs käynnistys osaa käynnistää kameran automaattisesti, kun puhelin nostetaan taskusta vaaka-asentoon. Automaattinen tekoälyä hyödyntävä kuvauskohteen tunnistus pyrkii Sonyn mukaan tekemään kuvasta mahdollisimman aidon näköisen karkkisävyjen lisäämisen sijaan.

XZ3 on yksi ensimmäisistä puhelimista, jotka on julkaistu Android 9 Pie –käyttöjärjestelmällä. Sonyn kustomoinnit ovat hyvin kevyitä ja käyttöliittymä näyttää pitkälti vakio-Androidilta. Uutta on Side Sense –ominaisuus, joka avaa pikavalikon puhelimen vasenta tai oikeaa kylkeä napauttamalla. Tunnistukseen käytetään näytön kaarevan reunan kosketuksentunnistusta. Pikavalikko sisältää yhdeksän sovelluskuvaketta, kolme asetuspikavalintaa sekä yhden käden käyttöä helpottavia pikavalintoja. Valikon sisältö mukautuu puhelimen viimeisen viikon käytön, päivänajan, sovelluskäyttötottumusten (esimerkiksi Facebookia käytetään usein Instagramin jälkeen) sekä paikkatietojen mukaan.

 

Yhteenveto

Ensituntumien yhteenvetona täytyy ihmetellä kahta asiaa – Sonyn puolivuotista julkaisusykliä, jossa edellinen malli on ehtinyt hädin tuskin mukautua markkinoille ennen kuin uusi malli jo julkaistaan ja sen seurauksena sitä, kuinka turhalta XZ2:n julkaisu vaikuttaa XZ3:n jälkeen.

Jos keskitytään pelkästään laitteeseen, Xperia XZ3 vaikutti ensituntumien pohjalta varsin hyvältä puhelimelta. Parannukset ovat maltillisia mutta suunta on positiivinen ja jotkut käyttäjät ovat varmasti jopa odottaneet OLED-näyttöjen saapumista Sonyn puhelimiin.

Xperia XZ3 -älypuhelimen myynti alkaa Suomessa 5. lokakuuta. Sen suositeltu verollinen vähittäishinta on 799 €.

 

This site uses XenWord.
;