Kaikki, mitä sinun on syytä tietää Wi-Fi 6E -verkkotekniikasta.

Kaupallinen yhteistyö Asuksen kanssa

Wi-Fi 6E on langaton teknologia, joka päivittää Wi-Fi 6:n 6 GHz alueelle. Tähän artikkeliin on koottu kaikki, mitä sinun on hyvä tietää Wi-Fi 6E -teknologiasta.

Wi-Fi 6E on uusin ja kehittynein Wi-Fi-standardi, jonka 6 GHz taajuus tuo entistä nopeammat langattomat verkot saataville. Sen hyödyt ovat selvät, joten käymme tässä artikkelissa läpi sen toimintaperiaatteen.

 

Jopa 50 prosenttia nopeampi langaton yhteys

Aivan aluksi on hyvä korostaa, että Wi-Fi 6 ei tue 6 GHz yhteyksiä. Jotta mahdollisimman nopea langaton yhteys on käytettävissä, on hyödynnettävä laajennettua Wi-Fi 6E -teknologiaa. Nimen perässä olevalla lisäkirjaimella on siis oikeasti merkitystä.

Wi-Fi 6E vie nykyisten Wi-Fi 6 -tekniikan askeleen pidemmälle. Se avaa kuuden gigahertsin taajuuskaistan reitittimesi ja laitteesi hyödyntämän WiFi-verkon käyttöön. Vuonna 2016 esitelty Wi-Fi 6 pohjautuu uusiin teknologioihin, joita ovat muun muassa OBSS (Overlap Basic service set) ja OFDMA (orthogonal frequency-division multiple access). Ne mahdollistavat paremman suorituskyvyn kuin perinteisemmät 2,4 GHz ja 5 GHz taajuuskaistat. Olemme käyneet edellisessä artikkelissamme läpi Wi-Fi 6:n perusteita, joten voit sen avulla tutustua uusiin teknologioihin sekä niiden hyötyihin.

Mutta se Wi-Fi 6 -teknologiasta – seuraavaksi on aika perehtyä uudempaan Wi-Fi 6E -tulokkaaseen!

TekniikkaWiFi 6WiFi 6E
Taajuuskaista2,4 ja 5 GHz2,4, 5 ja 6 GHz
Yhteensä 20 MHz kanavia22 kpl51 kpl
Maksimi kanavanleveys 80 MHz160 MHz
Maksimi tiedosiirtonopeus per laite1,5 Gbit/s2,3 Gbit/s

 

Nauti häiriöttömästä verkosta valitsemalla Wi-Fi 6E

Wi-Fi 6E ei vaikuta vain yksittäisen puhelimen tai tietokoneen latausnopeuteen, jolla siirrät tiedostoja tai striimaat elokuvia. Sen sijaan parannuksen kohteena on useiden eri laitteiden kokonaiskapasiteetti. Tämä onkin tärkeää, sillä valtaosalla kotitalouksista on useita langatonta verkkoa käyttäviä laitteita. Perhe saattaa esimerkiksi käyttää useita puhelimia, tietokoneita, tabletteja, älytelevisioita ja pelikonsoleita läpi illan. Kun näiden koneiden yhteys hajautetaan eri kaistoille, voi niitä käyttää samanaikaisesti vailla pelkoa hidastelusta. Kerrostalossa hyöty korostuu, sillä naapurit saattavat hyvinkin olla samoilla verkkokaista-apajilla, eli taajuuskaistat ovat ruuhkautuneempia.

 

6 GHz erillisenä ”backhaulina”

Mesh-reititin helpottaa kodin langattoman Wi-Fi-verkon rakentamista, mutta sekin on syytä suunnitella huolella. Se, miten reitittimet toimivat yhteen tai mitä ”backhaulia”, eli Mesh-tukiasemien välistä runkoyhteyttä käytät, vaikuttaa kokemukseen. Esimerkiksi perinteinen langallinen verkko tarjoaa nopeudeksi 2,5 Gbit/s, mutta sen vaatimat johdot ovat monesti tiellä. Vaikka normaalin langattoman Wi-Fi-verkon käyttöönotto on puolestaan vaivatonta, sen tukiasemien välinen ”backhaul” syö tärkeää kaistanleveyttä. Tämä häiritsee monesti sinulle keskeisempien laitteiden suorituskykyä.

ASUS ZenWiFi Pro ET12 mahdollistaa 6 GHz kaistan käyttämisen erillisenä ”backhaulina”. Vaikka sinulla ei olisikaan taajuusaluetta käyttäviä puhelimia tai tietokoneita, saat silti parannettua yhteyden suorituskykyä merkittävästi. Sen avulla vältät paitsi piuhat, mutta myös vapautat ruuhkaa reitittimen taajuusalueelta.

Parantuneet siirtonopeudet ja lyhyemmät vasteajat nostavat langattoman 6 GHz verkon entistä lähemmäs johdollisen yhteyden suorituskykyä. Vaikka pitäisit pelitietokoneesi langattomassa verkossa, saat varmistettua erinomaisen yhteysnopeuden ja olemattoman viiveen.

Nopeuta Wi-Fi-yhteyttä Ethernet-kaapelilla

Jos sinulla on kotonasi mesh-verkkoratkaisu, rakentuu se internetiin yhdistetystä pääreitittimestä sekä useammasta kantamaa parantavasta tukiasemasta. Jotta langaton verkkoyhteys olisi paras mahdollinen, on laitteiden pystyttävä kommunikoimaan keskenään keskeytyksittä. Vakaimman yhteyden saat edelleen yhdistämällä tukiasemat verkkokaapelilla, sillä mesh-reitittimien Ethernet-portit tukevat yleensä 1 Gbps tiedonsiirtonopeutta.

Wi-Fi 6E-yhteensopivassa ZenWiFi Pro ET12 -mesh-reitittimessä on kaksi 2,5 Gbps Ethernet-väylää, joista toinen on WAN- (Wide Area Network = ulkoverkko) ja toinen LAN (Local Area Network = sisäverkko) -käyttöön. Näin varmistat nopeimmat mahdollisen yhteyden kodin laitteiden välillä.

 

Mitä tarvitset Wi-Fi 6E:n käyttöönottoon?

Kuten aiempienkin Wi-Fi-standardien kohdalla, myös Wi-Fi 6E vaatii kaksi asiaa: Wi-Fi 6E -yhteensopivan reitittimen sekä sitä hyödyntävän laitteen. Jälkimmäinen voi olla esimerkiksi puhelin, tietokone tai muu 6 GHz:n kaistaa hyödyntävä tuote.

Yhä useampi huippupuhelin on tuonut viimeisen vuoden aikana Wi-Fi 6E -tuen mukaan. Lisäksi standardi on käytössä jo monissa edistyneemmissä kannettavissa tietokoneissa. Jos et ole asiasta varma, kannattaa etsiä myyntilaatikosta virallista Wi-Fi 6E -logoa. Tässä artikkelissa esimerkkinä käytettävä ASUS ZenWiFi Pro ET12 hyödyntää sekä Wi-Fi 6E:tä että aiempia standardeja.

 

Tämän takia Wi-Fi 6E on nopeampi

Uuden verkkostandardin keskeisin lisäys on 6 GHz taajuus, joka avaa entistä useampia kanavia. Wi-Fi 6E tukee lisänä aiempaan teoriassa jopa 59 kaistaa välillä 5,945 GHz – 7,125 GHz. 20 MHz välein tarkasteltavat taajuudet voi yhdistää. Käytössä on siis 59 kpl 20 MHz taajuuskanavaa, 29 laajempaa 40 MHz taajuuskanavaa, 14 kappaletta 80 MHz taajuuskanavaa tai seitsemän täyden 160 MHz taajuuskanavaa.

Eri maat kuitenkin säätelevät taajuuskaistoja. Suomessa on hyväksytty vain 24 ensimmäistä MHz kanavaa. Tämä tarkoittaa, että Suomessa voi käyttää 12 kanavaa 40 MHz taajuudella, 6 kanavaa 80 MHz:lla tai 3 kanavaa 160 MHz:lla.

6 GHz taajuus ei itsessään tee kokonaissuorituskyvystä parempaa. Siinä missä esimerkiksi prosessorit nopeutuvat taajuutta nostamalla, langattomien verkkojen kohdalla tilanne on toisin. Wi-Fi käyttää nimittäin radio-, TV- ja matkapuhelinverkkojen tavoin FM-radiosignaaleja, joissa FM tarkoittaa taajuusmodulaatiota. Digitaalisessa FM-ympäristössä signaali koostuu nollista ja ykkösistä, jotka kasvattavat tai pienentävät lähetysnopeutta. Se määrittää käytännössä nopeuden, jolla taajuus muuttuu.

 

Datavirtojen määrä tarjoaa paremman nopeuden

Nykyaikaiset reitittimet hyödyntävät useita samanaikaisia datavirtoja, jolloin eri laitteet hyödyntävät erillisiä taajuuskanavia. Tämä hajauttaa kapasiteettia, jolloin yhdelle taajuudelle ei keräänny samanlaista ruuhkaa kuin aiemmin. Hajauttaminen tarjoaa samalla suuremman maksimikapasiteetin.

ASUS ZenWiFi Pro ET12 voi hyödyntää parhaimmillaan jopa 12 kanavaa, jolloin maksimikapasiteetti on peräti 11 000 Mbps.

ASUS ZenWiFi Pro ET12:ssa on myös QoS (Quality of Service), jonka avulla voit helposti luokitella tärkeimmät asiat ja priorisoida kaistanleveyttä sen mukaan

Kun kaksi laitetta – esimerkiksi tietokone ja reititin – kommunikoi Wi-Fin kautta, se tapahtuu yksittäistä kanavaa hyödyntämällä. Jokaisen kanavan kaistanleveys on kymmeniä megahertsejä. Esimerkiksi 2,4 GHz kaistalla on teoriassa käytössä 13 kpl 20 MHz kaistoja, mutta käytännössä kanavat ovat lähempänä toisiaan. Ne nimittäin lomittuvat osin päällekkäin. Jotta Wi-Fi toimisi parhaalla mahdollisella tavalla, on kanavien oltava erillään toisistaan, etenkin kun 2,4 GHz kaistaa hyödyntävät muun muassa Bluetooth ja radiolähettimet. Ja kun useat laitteet hyödyntävät samaa ruuhkautunutta kanavaa, signaalit kamppailevat keskenään. Tämä aiheuttaa katkoksia eli tuttavallisemmin verkon hidastelua.

Tämä on Wi-Fi 6E:n suurimpia vahvuuksia: siinä missä monenmoiset signaalit käyttävät 2,4 GHz taajuutta ja tutkat sekä muut vempaimet ottavat ilon irti 5 GHz taajuudesta, toistaiseksi Wi-Fi 6E:n 6 GHz taajuus on toistaiseksi hyvin pienessä käytössä. Tämän ansiosta kotiverkkosi on vähemmän altis esimerkiksi naapurin aiheuttamalle häiriölle. Kun häiriöitä ei ole, käytännössä se tarkoittaa parempaa nopeutta ja suorituskykyä.

Tiesitkö tätä?

2,4 GHz:n radioaallot, joita Wi-Fi-yhteydessä hyödynnetään mikroaaltoina, ovat esimerkiksi sähkömagneettisen mikroaaltouunin tapa lämmittää ruokaa. Ainoa ero näiden välillä on siinä, että mikroaaltouuni säteilee suuremmalla teholla sisäänpäin. Itse asiassa useimmat mikrot käyttävät noin 2,45 GHz taajuutta, mikä saattaa toisinaan häiritä langattoman Wi-Fi-verkkosi 2,4 GHz yhteyttä. Siksi on tärkeää, ettei reititintäsi ole sijoitettu mikron lähelle!

5 GHz taajuus otettiin aikanaan käyttöön mahdollisimman usealle kanavalle pääsemiseksi, jotta 2,4 GHz kaistan neljä kanavaa eivät ruuhkautuisi aiempaan tapaan. Koska 5 GHz taajuusaluetta hyödyntäviä laitteita sekä palveluita on vähemmän, yhteydet toimivat varmemmin ja nopeammin. Lisäksi Wi-Fi 5 voi käyttää useita 20 MHz kanavia samanaikaisesti, jolloin enimmäisnopeus voi olla jopa 80 MHz kaistanleveyttä käyttäviä kanavia parempi.

Kolikolla on kuitenkin myös kääntöpuolensa. Korkeataajuiset radioaallot eivät läpäise seiniä yhtä hyvin, jolloin kantama on heikompi. Tämän voi kuitenkin paikata asettamalla reitittimen mahdollisimman hyvään paikkaan tai hyödyntämällä useampaa mesh-reititintä. Wi-Fi ei ole ainoa 5 GHz kaistaa hyödyntävä yhteys. Jotta 5 GHz taajuuden 19 kanavasta saa kaiken irti, reitittimen on vaihdettava dynaamisesti taajuutta häiriöiden välttämiseksi.

Turvallisuutta ei pidä unohtaa. ASUS ZenWiFi Pro ET12:n mukana tulee AiProtection, joka muun muassa sulkee tietoturva-aukkoja, estää haitallista koodia sisältävät sivut ja suojaa viruksilta.

Tässä artikkelissa mainittu ASUS ZenWiFi Pro ET12 on yksi markkinoilla olevista Wi-Fi 6E -yhteensopivista mesh-reitittimistä.

 

This site uses XenWord.
;