Suomessa kehitetyn TruSport-algoritmin ansiosta Huawein kellot ovat mittaustarkkuudeltaan markkinoiden parhaimmistoa. Laadun taustalla on monipuolinen ja rajoja rikkova asiantuntijayhteistyö.

Useat Huawei-tuotteet, kuten yhtiön uusin Watch GT 3 Pro -urheilukello, hyötyvät merkittävästi suomalaisesta tutkimus- ja tuotekehitystyöstä. Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevassa Huawein tutkimus- ja tuotekehityskeskuksessa työskentelee 350 henkilöä, jotka keskittyvät esimerkiksi tietoturvaan, 5G-teknologiaan sekä puettavien laitteiden urheilu- ja terveysominaisuuksiin. Terveysteknologian testaamista varten tutkimuskeskuksessa on jopa ihmisen liikkumista ja suorituskykyä tutkiva laboratorio.

Huawein Principal Research Scientist, tohtori Petri Wiklund näkee, että Suomessa olosuhteet huipputeknologian kehittämiseen ovat otolliset monesta syystä.

Suomessa panostetaan tuntuvasti tutkimukseen, ja toimintakulttuuriin on sisäänleivottu akateemisen yhteistyön tekeminen. Täällä on käytettävissä harvinaisen kattava yhdistelmä viimeisintä teknologiaa, kokeneita tutkijoita ja insinöörejä sekä maailman kärkitasoa olevia yliopistoja.

Huawei on tehnyt tutkimusyhteistyötä merkittävien suomalaisten toimijoiden, kuten Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan sekä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU:n omistaman Sports Lab Oy:n kanssa. Wiklundilla itsellään on pitkä historia terveyteen liittyvän akateemisen tutkimuksen parissa esimerkiksi Jyväskylän ja Oulun yliopistoissa sekä Lontoossa ja Kiinassa.

 

Kaiken ytimessä on TruSport-algoritmi

Huawein suositut älykellot käyttävät urheilutoimintojen seurantaan erityistä TruSport-algoritmia, joka on kehitetty Suomessa. TruSport vastaa muun muassa käyttäjän fyysisen aktiivisuuden ja harjoittelun seurannasta.

TruSport-algoritmi määrittelee muun muassa yksilölliset, käyttäjän kuntoon perustuvat dynaamiset harjoittelualueet sekä arvioi ja seuraa käyttäjän aerobisen kunnon kehittymistä. Lisäksi algoritmi laskee harjoittelun aiheuttaman kuormituksen ja harjoitusvaikutuksen sekä reaaliaikaisen suorituskyvyn ja palautumisajan erilaisista harjoitustyypeistä”, Wiklund sanoo.

Harjoittelussa kulutetut kalorit lasketaan useiden käyttäjäkohtaisten tekijöiden perusteella, ja TruSport-algoritmin ansiosta Huawei Watch -kellomallit ovat mittaustarkkuudeltaan alan parhaimmistoa”, hän lisää.

Algoritmi mahdollistaa Huawei-kelloille myös maksimaalisen hapenottokyvyn (VO2max) arvioinnin. Maksimaalinen hapenottokyky kertoo hengitys- ja verenkiertoelimistön kyvystä kuljettaa happea maksimaalisessa rasituksessa – eli käytännössä käyttäjän aerobisesta kunnosta. TruSport-algoritmi arvioi VO2max-arvon analysoimalla käyttäjän kävely- tai juoksuvauhdin ja sydämen sykkeen suhdetta.

 

Huippuominaisuuksia laatua arvostavalle

Urheiluun keskittyvien ominaisuuksien ohella Huawein älykellot ovat monipuolisia älykelloja, joiden kaikki toiminnot on tehty tukemaan aktiivista ja tuottavaa arkea sekä yleistä hyvinvointia.

Esimerkiksi uusimmassa Watch GT 3 Pro -kellossamme on tietysti laajat harjoitustoiminnot, tarkka sykkeenmittaus ja SpO2-mittaus. Pakettia kuitenkin täydentävät monet muut huippuominaisuudet, kuten unen seuranta, viittä satelliittijärjestelmää hyödyntävä paikannus, jopa kahden viikon akkukesto, sisäinen tallennustila musiikille, sisäänrakennettu mikrofoni ja kaiutin sekä Bluetooth-kuulokkeiden tuki”, Wiklund toteaa.

Jokaisen Huawei Watch GT -valikoiman kellon viimeistelevät myös huippuluokan materiaalit ja moderni, tyylikäs muotoilu”, hän jatkaa.

 

Älykellojen kysyntä kasvaa

Vuonna 2020 myytyjen älykellojen määrä oli maailmanlaajuisesti noin 115 miljoonaa kappaletta – ja sen odotetaan nousevan yli 258 miljoonaan vuoteen 2025 mennessä. Wiklundin mukaan tämä liittyy vahvaan trendiin, jossa ihmisten tietoisuus terveellisistä elämäntavoista kasvaa jatkuvasti.

Ihmiset haluavat mitata ja seurata omaa terveyttään, unensa laatua ja liikunta-aktiivisuuttaan. Älykelloista on tullut keskeinen teknologia päälle puettavien terveyden- ja kuntoilunseurantalaitteiden markkinoilla”, tutkija pohtii.

Kuluttajat arvostavat erityisesti tiettyjä ominaisuuksia älykelloissa – ja osaavat niitä myös jo vaatia.

Reaaliaikainen sykemittaus sekä kuntoilun ja suorituskyvyn seuranta ovat halutuimpia ominaisuuksia älykelloissa. Muita arvostettuja ominaisuuksia ovat unen ja palautumisen seuranta. Myös akun kestoa pidetään tärkeänä, ja siksi Watch GT 3 Prossa on tehokas akku, joka kestää jopa 14 päivää 46 mm:n mallissa ja jopa 7 päivää 43 mm:n mallissa”, kertoo Wiklund.

Huawei Watch GT 3 Pron titaaninen 46 millimetrin malli on saatavilla kolmella eri rannekkeella. Fluoroelastomeeri- ja nahkarannekkeellisten kellojen suositushinta on 399 euroa, titaanirannekkeisen mallin puolestaan 499 euroa. Keraamisen 43 millimetrin mallin suositushinnat ovat 449 euroa nahkarannekkeella ja 549 euroa keraamisella rannekkeella. Laitteen myynti alkoi Suomessa 6. kesäkuuta.

Tutustu tarkemmin Huawei Watch GT 3 Pro -älykelloihin: