io-tech kokeili alle 200 euron hintaista Nokia 5.1 Plus -älypuhelinta.

Nokia-puhelimia kehittävän HMD Globalin vuoden 2019 julkaisut alkoivat heti tammikuun alussa, kun yhtiö ilmoitti Nokia 8.1:n ja Nokia 5.1 Plussan Suomen lanseerauksesta 7. tammikuuta. Jo elokuun lopulla Intiassa julkaistu Nokia 5.1 Plus saapuu myyntiin Suomessa 14. tammikuuta.

Vaikka Nokia 5.1 Plussan kohdalla ei ole kyse suoranaisesti mistään suuresta julkaisusta, on se varsin mielenkiintoinen tuote alle 200 euron hintaluokkaan. HMD:n ilmoittama globaali 249 euron suositushinta on lakaistu Suomessa maton alle ja puhelimen suositushinta on täällä 199 euroa.

Alle 200 euron suositushinnalla tarjolla on konfiguraatio, jossa on kolme gigatavua keskusmuistia ja 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Järjestelmäpiiriksi on valittu MediaTekin varsin suorituskykyinen (hintaluokka huomioiden) Helio P60.

Tutustumme tässä artikkelissa Nokia 5.1 Plussan keskeisimpiin ominaisuuksiin lyhyemmän kokeiltua-juttutyypin muodossa muutaman päivän testikokeilujen pohjalta.

Pakkaus ja sen sisältö

Nokia 5.1 Plus toimitetaan HMD:n tuotteille tutussa litteässä pahvilaatikossa, jonka päällä on värikäs kuva puhelimesta, mallinimi ja Android One -logo. Pakkauksen sisällä on puhelimen ohella eri kielille käännetyt pikakäyttöohjeet, 10 watin peruslaturi, USB Type-C -lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä perinteiset nappikuulokkeet, joissa on tuki myös FM-radion käytölle.

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Nokia 5.1 Plussan muotoilussa on havaittavissa selkeä yhtymäkohta valmistajan aikaisempiin puhelimiin. Rakenteen toteutus on laadukas ja puhelimen ensikosketus luo tunteen jämäkästä laitteesta.

Materiaaleiltaan Nokia 5.1 Plus lainailee edellisten puhelinten toteutuksia. Nokia 5.1 Plussan osalta HMD on päätynyt käyttämään laitteen takakannen materiaalina lasia. Puhelimen sivuja kiertävä reunus on tällä kertaa toteutettu polykarbonaattimuovista. Takakannen materiaali saattaisi olla varsin hyvin myös muovia, sillä ensifiiliksiltään ja takakantta koputtelemalla materiaalista jää hieman muovinen tunne.

Kuten jo mainitsimme, on laitteen rakenne jykevä ja puhelimen yleistuntuma on hieman laatikkomainen. Puhelimen reunoja kiertävän polykarbonaatista valmistetun kaistaleen reunat on jätetty varsin teräviksi ja reunat painavat kämmeneen hieman ikävästi, kun puhelinta pidetään normaalilla otteella.

Fyysiset mitat:

 • Ulkomitat: 149,5 x 72 x 8,1 mm
 • Paino: 160 grammaa
 • Näytön- ja ulkomittojen suhde: 79,6 %

Kulmikkaasta muotoilustaan johtuen Nokia 5.1 Plus tuntuu kooltaan kädessä hieman suuremmalta, kuin mitä 5,86 tuuman näyttökoon perusteella saattaisi odottaa. Myös painoa Nokia 5.1 Plus on kerännyt kohtuulliset 160 grammaa ja painon kyllä huomaa laitetta käsiteltäessä. Laitteen paino on kuitenkin saatu jaettua koko laitteen pinta-alalle, eikä laite tunnu painon osalta liian raskaalta.

Puhelimen käyttö yhdellä kädellä onnistuu kohtuullisesti. Nokia 5.1 Plus ei ole erityisen leveä johtuen näytön kuvasuhteesta (19:9), joka helpottaa varsinkin laitteen sivuille ylettymistä, mutta samalla näytön yläreunaan yltäminen vaatii jo pientä sormiakrobatiaa ja käsiotteen muuttamista.

Nokia 5.1 Plussan takakuoren materiaali on lasia, vaikka ensituntuman pohjalta siitä saattaisi olla pieniä epäilyksiä. Aikaisemmin Nokia-puhelimista paljon käytettyä polykarbonaattimuovia on uusimpien sukupolvien malleissa vaihdettu lasiin.

Takakuori on pinnaltaan tasainen ja takalasin reunoille ei tässä puhelimessa ole toteutettu merkittävää pyöristystä vaan takalasin reunojen ja kehyksen sauma on jätetty melko teräviksi. Pinta on lasiksi varsin tyypillinen – kuivissa käsissä liukas, kosteissa huomattavasti pitävämpi. Takakannen lasin tasaisuuden rikkoo ainoastaan laitteen yläosan keskustaan toteutettu kamerakyhmy. Kamerakyhmystä huolimatta laite ei pöydälle asetettuna keiku kuin hyvin vähäisesti laitteen yläosaa painellessa.

Nokia 5.1 Plussan alapäädystä ei juuri yllätyksiä löydy. Keskellä on ainoastaan USB Type-C -liitäntä ja sen oikealla puolella laitteen kaiutin sekä vastakkaisella puolella yksi laitteen mikrofoneista. Navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön alaosassa. Niiden järjestystä ei ole valitettavasti mahdollista muuttaa asetuksista.

Puhelimen yläpääty on pääosin umpinainen ja sieltä löytyykin ainoastaan 3,5 mm:n ääniliitäntä sekä pieni aukko mikrofonille. HMD Global on vielä toistaiseksi päätynyt säilyttämään useimmissa malleissaan 3,5 mm ääniliitännän, josta voi antaa pienet plussapisteet.

Nokia 5.1 Plus on myös samalla HMD Globalin toinen näyttölovellinen puhelin Suomen markkinoilla Nokia 7.1:n jälkeen. Näyttölovi on erittäin leveä ja sen sivuille jää vain pienet kaistaleet näyttöä. Näyttöloven koosta johtuen sen vasemmalla puolella on tilaa ainoastaan kellolle sekä kahdelle ilmoituskuvakkeelle ja loven oikealle puolelle mahtuu maksimissaan kolme ikonia. Loven suurelle koolle ei ole suoranaisia perusteita, sillä se sisältää ainoastaan kuulokeaukon, tavanomaiset sensorit sekä kahdeksan megapikselin etukameran kiinteätarkenteisella f2.2-aukkosuhteen objektiivilla.

Nokia 5.1 Plussan etupuolta hallitsee 5,86-tuumainen näyttö. Näyttö pohjautuu LCD IPS -paneeliin, joka on ollut hyvin tyypillinen valinta HMD:n aikaisemmissa keski- ja alemman hintaluokan puhelimissa. Ulkonäöllisesti näyttöä kiertää varsin leveät”surureunat” ja näytön alapuolelle on jätetty vielä nykymittapuulla suht kookas leukakaistale, johon on sijoitettu Nokian logo.

Näytön tekniset ominaisuudet:

 • 5,86-tuumainen 19:9-kuvasuhteen IPS LCD -näyttöpaneeli
 • 720 x 1520 pikseliä, 287 PPI
 • Herätys tuplanäpäytyksellä

Ominaisuuksillaan näyttö ei erityisemmin juhli ja varsinkin alhainen 1520 x 720 pikselin näytöntarkkuus on jopa tässä hintaluokassa heikko suoritus. Nykymittapuulla 1080p-resoluution näytöt alkavat olla valtavirtaa myös alemman hintaluokan laitteissa, joten resoluutiolla näyttö ei pysty kilpailemaan samassa hintaluokassa olevien kilpailijoiden kanssa. Näytön maksimikirkkaus jää lisäksi varsin alhaiseksi ja näytön värimaailma taittaa selkeästi siniseen, etenkin kun näyttöä katsotaan sivulta ja heikommilla katsekulmilla. Tarkkasilmäisimmät voivat havaita sovelluskuvakkeissa myös pientä rosoisuutta, mutta testijaksolla tämä ei aiheuttanut minkäänlaisia ongelmia omiin silmiini.

Nokia 5.1 Plussan sisälle piilotetussa raudassa on käytetty myös hieman erikoisempia komponentteja. Järjestelmäpiiriksi on valittu Suomessa myytävissä puhelimissa hieman harvinaisempi 12 nanometrin prosessilla valmistettava Mediatek Helio P60 -piiri, joka tarjoaakin tässä hintaluokassa varsin hyvän suorituskyvyn. Kokonaisuutena piirin voi prosessorisuorituskyvyn osalta rinnastaa tyypillisesti hieman kalliimmissa puhelimissa käytettävään Qualcommin Snapdragon 636 -piiriin. HMD on kuitenkin päätynyt alikellottamaan Nokia 5.1 Plus -puhelimessa käytetyn Helio P60:n ja sitä ajetaankin kahden gigahertsin referenssikellotaajuuden sijaan sijaan 1,8 gigahertsin taajuudella. Alikellottamalla prosessori on luultavasti pyritty pitämään Nokia 5.1 Plussan lämmöntuotto ja virrankulutus paremmin kurissa.

Järjestelmäpiirin pariksi on ladottu kolme gigatavua RAM-muistia, mikä on tässä hintaluokassa nykypäivänä varsin tyypillinen määrä. Tallennustilaa on Suomessa myytävässä versiossa vakiona 32 gigatavua, jota voi vielä kasvattaa microsd-muistikortilla.

Tekniset ominaisuudet:

 • MediaTek Helio P60 -järjestelmäpiiri (4 x A73 1.8GHz + 4 x A53 1.8GHz, ARM Mali-G72 MP3, LTE-modeemi)
 • 3 Gt RAM-muistia
 • 32 Gt e-MMC 5.1-tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max. 400 Gt)
 • LTE Cat.4 -yhteydet (150 / 50 Mbit/s), WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2
 • GPS, Glonass
 • 3060 mAh:n akku, USB Type-C (USB 2.0), 10 W lataus

Laitteen sisällä olevan kiinteän akun 3060 mAh:in kapasiteetti herätti pienoisia epäilyksiä riittävyydestä. Nokia 7.1:ssä saman kokoluokan akku tarjosi käyttöaikaa myös raskaammalla käytöllä helposti päivän tarpeeksi. Valmistaja lupaakin laitteelle ”all day battery life” -sloganilla käyttöaikaa yhdeksi päiväksi. Nokia 5.1 Plus oli aktiivisessa käytössä vajaan viikon ajan ja akkukesto oli hyvin pitkälti valmistajan lupauksien mukainen ja kevyemmällä käytöllä käyttöaikaa riittää vielä toiselle päivälle.

Nokia 5.1 Plus ei harmillisesti tarjoa minkäänlaista tukea akun pikalataukselle ja mukana toimitetaan 10 watin peruslaturi, jolla lataus tyhjästä täyteen ottaa parisen tuntia. Lisäksi HMD on päätynyt jättämään NFC-piirin pois puhelimesta, joten esimerkiksi mobiilimaksusovellusten käyttö ei puhelimella onnistu.

 

Kamera

Nokia 5.1 Plussan kamera sijaitsee valmistajalle varsin tutussa paikassa, eli keskellä takalasin yläosaa. Hintaluokasta johtuen kamera ei sisällä Zeiss-brändättyä objektiivia, mutta tuplakamera on laitteeseen silti asennettu. LED-salama on asennettu samaan kehykseen kameroiden kanssa.

Kameran tekniset tiedot:

 • 13 megapikselin pääkamera, f2.0
 • 5 megapikselin syvyyssensori
 • PDAF-tarkennus
 • LED-salama
 • 1080p 30FPS -videokuvaus

Kamerasovellus on käyttöliittymältään varsin tuttu, jos on käyttänyt aikaisempia HMD:n valmistamia puhelimia. Käyttöliittymä on huomattavasti riisutumpi kuin Zeiss-brändillä varustettujen puhelinten Pro Camera -sovellus ja kuvaustiloja on vain perinteisemmät eli perustila, Live bokeh, panoraama sekä erittäin niukoilla säätömahdollisuuksilla varustettu Ammattilainen-tila.

Kamerasovellus avautuu nopeasti ja on kuvausvalmis nopeasti. Suurimmat ongelmat ovat kameran tarkennuksessa, joka on usein hieman hidasta.

Kuvanlaadultaan Nokia 5.1 Plus tuottaa omassa hintaluokassaan menettelevää jälkeä. Päiväsaikaan kuvat ovat vielä kohtuullisia – kuvien väritoisto on hyvää ja värit toistuvat luonnollisina. Kuvissa on myös mukavasti yksityiskohtia. Kuvissa on havaittavissa kohinaa, mutta sen määrä on saatu pidettyä maltillisena.

Ilta-aikaan kuvien laatu laskee, kuten voi tässä hintaluokassa olettaa. Hämärämmällä otetut kuvat jäävät tummiksi ja ne ovat yleisilmeeltään pehmeitä ja kohina on kuvissa selkeästi havaittavissa.

Nokia 5.1 Plussan toinen kamera on viiden megapikselin sensori, jota käytetään ainoastaan syvyysinformaation tallentamiseen esimerkiksi Live Bokeh -kuvaustilassa. Syvyyskameran hyödyt jäävät varsin olemattomiksi ja kameran tuottamat bokeh-kuvat ovatkin varsin keskinkertaisia. Bokeh-kuvien kohteiden rajojen hahmottamisessa on välillä varsin suuria ongelmia ja kuvauskohteen rajat menevätkin useasti pehmeäksi mössöksi.

Alle 200 euron hintaluokan puhelimissa kameralta ei yleisesti voi ihmeitä odotella ja tämä pätee myös Nokia 5.1 Plussan kanssa. Kameran kuvanlaatu riittää hyvin lähinnä sosiaaliseen mediaan lähetettäviin kuviin – ainakin päiväsaikaan otettujen kuvien osalta.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Nokia 5.1 Plus saapui testiin vielä vanhalla Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmällä, vaikka HMD onkin jo tiedottanut Android 9 Pie -päivityksen jakelun alkamisesta. Testilaitteeseemme päivitys ei testijakson aikana vielä ehtinyt kuitenkaan saapua.

Muiden HMD:n puhelimien tapaan Nokia 5.1 Plus kuuluu myös Googlen Android One -ohjelmaan eli versiopäivityksiä on luvassa vähintään kahden vuoden ajan laitteen julkaisusta ja tietoturvapäivityksiä vastaavasti kolmen vuoden ajan. Versiopäivityslupaus onkin alle 200 euron puhelimissa varsin suuri myyntivaltti.

Nokia 5.1 Plussan käyttöjärjestelmä on asiaankuuluvasti lähes kustomoimaton. Muutoksina täysin koskemattomaan Androidiin on lähinnä oma kamerasovellus sekä tukisovellus. Lisäksi positiivisena mahdollisuutena vakio-Android tarjoaa nykyään mahdollisuuden valita ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä mitä Googlen lisäsovelluksia asennetaan, jolloin esimerkiksi Duo-videopuhelusovelluksen ja Google Play kirjat-, -pelit-, -elokuvat- ja –musiikki-sovellukset voi jättää asentamatta.

Kustomointien puolesta kevyestä Android One -pohjaisesta käyttöjärjestelmästä johtuen myös käytännön suorituskyky oli testijaksolla hyvää. Noin viikon kestäneen testijakson aikana puhelin toimi sulavasti eikä siinä esiintynyt silmillä huomattavia hidasteluita tai ongelmia.

Ajoimme puhelimella lisäksi muutaman synteettisen testisovelluksen nähdäksemme millaista suorituskykyä Mediatekin Helio P60 -järjestelmäpiiri Nokia 5.1 Plussassa tarjoaa. Otimme verrokiksi Snapdragon 636 -järjestelmäpiirillä varustetun Nokia 7.1:n, Snapdragon 660 -piirillä varustetun Nokia 7 Plussan sekä Snapdragon 630 -piirillä varustetun Nokia 6.1:n.

Jostain syystä prosessorin suorituskykyä mittaavan Geekbench-sovelluksen testejä Nokia 5.1 Plus ei suostunut ajamaan ja sovellus herjasikin puuttuvasta Internet -yhteydestä vaikka puhelin oli kytkettynä varmasti toimivaan WiFi-verkkoon. Samaa ongelmaa Geekbench:n kanssa on havaittu muidenkin julkaisujen testeissä, joten kyseessä lienee ohjelmistobugi.

Nokia 5.1 Plus suoriutui synteettisistä suorituskykytesteistä varsin hyvillä tuloksilla. Testitulokset olivat kauttaaltaan parempia kuin Nokia 7.1:llä, poislukien 3DMark Slingshot Extreme -testiä, jossa Helio P60:n käyttämän grafiikkapiirin heikkoudet tulevat esiin. Antutussa ja GFXBenchin testeissä tulokset olivat parempia kuin Nokia 7.1:llä ja Nokia 6.1:llä, joskin järjestelmäpiirin raakaa grafiikkasuorituskykyä arvioidessa on tärkeää huomioida Nokia 5.1 Plussan matala näyttöresoluutio, jonka ansiosta grafiikkasuoritin selviää puolta pienemmällä renderöintikuormalla kuin Full HD -näytöllisissä puhelimissa.

 

Yhteenveto

Nokia 5.1 Plus on mielenkiintoinen laite HMD:n alle 200 euron hintaluokan laitekatalogiin. Puhelin tarjoaa alle 200 euron hinnalla laadukkaalta tuntuvan ja jämäkän rakenteen sekä varsin hyvän suorituskyvyn. Kokonaisuuden kuorruttaa vielä sujuvan ripeä käyttökokemus sekä vakuuttava päivityslupaus.

Nokia 5.1 Plus ei sisällä erikoisuuksia, vaan se on yksinkertaisesti kilpailukykyisesti hinnoiteltu älypuhelin. Se tarjoaa melko kokonaisvaltaisen paketin ja hyvinä ominaisuuksina voidaan pitää USB Type-C -liitäntää, yllättävän tehokasta järjestelmäpiiriä ja laadukasta rakennetta. Puhelimesta löytyy myös heikkouksia, joihin voi lukea näytön laadun, turhan leveän näyttöloven, akun pikalatauksen ja NFC:n puutteen ja heikohkon kameran.

Yhdeksi pahimmista kilpailijoista Nokia 5.1 Plussalle voi lukea HMD:n toisen puhelimen eli Nokia 6.1:n, jota on saanut viimeaikaisissa tarjouksissa noin 160 euron hintaluokassa. Hiljalleen markkinoilta poistuvan Nokia 6.1:n valteiksi voi lukea näyttölovettoman näytön, jossa on myös samalla parempi resoluutio. Lisäksi 6.1:n takakuorirakenne on alumiinia. Nokia 5.1 Plus peittoaa Nokia 6.1:n paremmalla suorituskyvyllä sekä syvyyskameralla, jos sellaiselle kokee tarvetta.

Kokonaisuutena Nokia 5.1 Plus on hintaluokassaan hyvä älypuhelin, mutta se ei oikeastaan tarjoa mitään erikoista eikä uutta. Toisaalta alle 200 euron hintaluokassa useasti sellaiselle ei ole edes tarvetta. Suomessa HMD on päätynyt järkevään ratkaisuun ja tuonut puhelimen myyntiin 199 euron suositushinnalla. Nokia 5.1 Plussaa voi suositella melkein varauksetta alle 200 euron hintaluokassa, etenkin jos kalliimmista malleista ei satu olemaan tarjolla samaan hintaluokkaan asettuvia erikoistarjouksia. Nokia 5.1 Plussan tilanne olisi huomattavasti erilainen, jos Suomen myyntihinnaksi olisi päädytty asettamaan noin 250 euron hintalappu.

Plussaa:

 • Laadukkaan tuntuinen ja jämäkkä muotoilu
 • Lähes puhdas Android One -käyttöjärjestelmä
 • Nopeat ja ajan tasalla olevat päivitykset
 • Akunkesto varauksin
 • Helio P60 -järjestelmäpiirin suorituskyky tässä hintaluokassa

Miinusta

 • Lasirakenne altis pudotuksille ja sormenjäljille
 • Näytön kuvanlaatu ja resoluutio
 • Varsin kookas näyttölovi
 • Kameran laatu varauksin
 • Ei NFC:tä

 

This site uses XenWord.