io-tech kokeili Samsungin lippulaivaperheen edullisinta puhelinmallia.

Samsung julkisti helmikuun 20. päivä järjestetyssä Galaxy Unpacked –tilaisuudessa kaikkiaan neljä uutta Galaxy S10 –älypuhelinta, joista kolmen (Galaxy S10, S10+ ja S10e) myynti alkoi Suomessa maaliskuun alussa. Viime vuoden Galaxy S9 –mallistoon nähden uutta ovat malliston huipulle sijoittuva 5G-versio (ei vielä saatavilla Suomessa) sekä vastakkaiseen päähän sijoittuva edullisin S10e-malli. Viimeistään nyt Samsungin lippulaivamallistosta luulisi siis löytyvän jokaiselle jotakin.

Tutustumme tässä artikkelissa hieman lyhyemmän kokeiltua-juttutyypin muodossa Galaxy S10e – puhelimeen. Keskitymme erityisesti e-mallin eroavaisuuksiin muihin S10-malleihin nähden.

S10e:n suositushinta Suomessa on 799 euroa, mutta Hinta.fi-hintavertailun mukaan laitetta on tämän artikkelin julkaisuhetkellä saatavissa tarjouksessa edullisimmillaan 599 euroon. Virallisesti Suomessa tarjolla olevia värivaihtoehtoja ovat musta, valkoinen ja vihreä, joiden lisäksi muutama kauppa tarjoaa myös sinistä ja keltaista värivaihtoehtoa.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Galaxy S10e:n pakkaus on tyyliltään identtinen muiden Galaxy S10 –mallien kanssa. Pakkauksen väri on musta ja pinnassa on mallimerkintä suurin kirjaimin toteutettuna. Myös toimitussisältö on yhteneväinen kalliimpien mallien kanssa.

Pakkauksen mukana toimitetaan pikakäyttöohjeet, korttikelkan irrotustyökalu, USB Type-A to Type-C –adapteri (sisällön siirtämiseksi johdolla vanhasta puhelimesta), AKG:n nappikuulokkeet, 15 W pikalaturi (1,67 A; 9 V) sekä USB Type-C –kaapeli.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Muotoilullisesti Galaxy S10e (myöhemmin myös lyhennettynä S10e) eroaa merkittävästi muista Galaxy S10 –malleista. Toisin kuin kalliimmissa sisarissaan, sen näyttö ei ole reunoilta kaareva, joka vaikuttaa merkittävästi laitteen kokonaismuotoiluun. GS10e:stä ei puutu sukunäköä Samsungin muihin puhelimiin, mutta käsituntuma ja ulkonäkö ovat havaittavasti sisarmalleista poikkeavat.

S10e on muotoilultaan sisariaan pyöreämpi ja hieman pullukamman tuntuinen, joka johtuu ensisijaisesti leveämmästä ja pyöristetymmästä alumiinikehyksestä. Etupuolella näytön reunukset korostuvat sisarmalleja enemmän, johtuen tasaisesta näytöstä. Taustapuolelta yhdennäköisyys muiden Galaxy S10 –mallien kanssa on huomattavasti suurempi. Kokonaisuudesta tulee jollain tavoin mieleen iPhone XR, joka onkin sopivasti S10e:n suora kilpailija.

Nykymittapuulla S10e on älypuhelintarjonnan pienikokoisemmasta päästä ja sen käytettävyys onnistuu yhdellä kädellä varsin sujuvasti. Pienikätisten avuksi tarjolla on lisäksi useita yhden käden käyttöä helpottavia ohjelmistopohjaisia aputoimintoja ja itse käyttöliittymää on optimoitu yhden käden käyttöä varten.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 142,2 x 69,9 x 7,9 mm
  • Paino: 150 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 83,3 %

S10e:llä ei ole suoranaista edeltäjämallia johon sen kokoa voisi verrata, mutta vastaavan kokoisella 5,8-tuumaisella näytöllä varustettu Galaxy S9 –malli toimii käytännössä hyvänä vertailukohtana. Siihen nähden S10e on merkittävät 5,5 mm lyhyempi ja 0,6 mm ohuempi, mutta 0,8 mm leveämpi.

Kilpailijoista 6,1-tuumainen Huawei P30 on 6,9 mm pidempi, 1,5 mm leveämpi ja 0,3 mm ohuempi. Painoa on 15 grammaa enemmän. Myöskin 6,1-tuumainen iPhone XR on puolestaan peräti 8,7 mm pidempi, merkittävät 5,8 mm leveämpi ja 0,4 mm paksumpi. Painoa iPhonella on peräti 44 grammaa enemmän.

150 gramman paino on nykymittapuulla hyvin maltillinen ja se on esimerkiksi 13 grammaa vähemmän kuin Galaxy S9:ssä. GS10e tuntuu myös kädessä mukavan kevyeltä – hyvällä tapaa.

Materiaaleiltaan S10e:n rakenne noudattaa samaa linjaa muun Galaxy S10 –malliston kanssa. Laitteen pyöristetty kehys on kiiltäväksi viimeisteltyä alumiinia ja etu- sekä takakuori Gorilla Glass 5 –suojalasia. Lasi-alumiinirakenne on varustettu IP68-suojauksella pölyä- ja vesiupotusta vastaan. S10e:n rakenne on erittäin tukevan ja laadukkaan tuntuinen, kuten tämän hintaluokan puhelimelta voikin odottaa.

Lasinen takakuori on kuivissa käsissä liukas ja kerää jonkin verran sormenjälkiä, jotka eivät onneksi näy kovinkaan hyvin testaamassamme valkoisessa värivaihtoehdossa. Valkoinen väri ei ole täysin tasaisen valkoinen, vaan siinä on nähtävissä helmiäismäinen efekti, joka vaihtaa sävyä valaistuksesta riipuen punaisen, sinisen vihreän ja keltaisen välillä.

Laitteen yläpäätyyn on sijoitettu korttikelkka sekä mikrofoniaukko. Korttikelkkaan sopii kaksi nano-SIM-korttia, joista toisen voi halutessaan korvata jopa 512 gigatavun micro-SD-muistikortilla. Näytön yläreunus on yhtä kapea kuin näytön sivuilla ja näyttölasin yläreunaan on sijoitettu tyylikkään vähäeleinen kuulokeritilä, jonka takana sijaitsee myös toinen stereokaiuttimista.

Puhelimen alapäädystä löytyy kuulokeliitin, USB 3.1 Type-C –liitäntä sekä toinen stereokaiuttimista. Isompien sisarmalliensa tapaan S10e:n stereokaiuttimet ovat äänenvoimakkuudeltaan ja äänenlaadultaan puhelinmaailman parhaimmistoa. Etenkin volyymia ämyreistä irtoaa todella hyvin.

Sormenjälkitunnistimen sisältävä virtanäppäin on sijoitettu sisarmalleista poiketen oikean kyljen yläosaan. Sijainti on sujuvan käytön kannalta harmillisesti hieman liian ylhäällä, eikä siihen yllä luonnollisesta käyttöasennosta, jos käyttäjällä ei ole poikkeuksen suurikokoista kouraa. Positiivista sen sijaan on, että tunnistin on yksi nopeimmista mitä olemme älypuhelimissa nähneet. Lukituksen avaamiseen riittää tunnistimen nopea koskettaminen. Toimintavarmuus on myös erittäin hyvällä tasolla.

Teknisesti Galaxy S10e mukailee kalliimpia sisaruksiaan pienin muutoksin. Suomen markkinoilla sisällä on Samsungin oma Exynos 9820 –järjestelmäpiiri, joka tarjoaa varsin hyvää suorituskykyä, vaikka ei pärjääkään kokonaisuudessaan aivan Qualcommin Snapdragon 855 –piirille. Järjestelmäpiirin jäähdytyksessä Samsung käyttää puhelimen alumiiniseen runkoon integroitua järeän kokoista kuparista lämpöputkiratkaisua, joka on nähtävissä mm. iFixitin purkuartikkelissa.

Suomessa S10e:stä on saatavilla vain yksi muistivariantti – RAM-muistia on riittävät kuusi gigatavua ja tallennustilaa kohtalaiset 128 gigatavua. LTE-yhteydet edustavat markkinoiden huippua, sillä S10e tukee kalliimpien sisarustensa tapaan Cat.20-luokan nopeuksia, eli jopa 2 Gbit/s latausnopeutta. Yhtenä ensimmäisistä puhelimista markkinoilla tuettuna on myös tuore WiFi 6 (802.11ax).

Sisäänrakennettu 3100 mAh akku on nykymittapuulla kohtalaisen pienikokoinen, mutta toisaalta sen kapasiteetti on silti kasvanut Galaxy S9 –mallin 3000 mAh:sta. Pikalatauksen teho on nykymittapuulla maltillinen 15 wattia, mutta samalla teholla laitetta on myös mahdollista ladata langattomasti. Lisäksi ominaisuuksiin lukeutuu käänteinen langaton lataus, eli S10e:tä voi käyttää latausalustana muiden laitteiden, kuten langattomien kuulokkeiden tai älykellon lataamisessa.

Tekniset ominaisuudet:

  • Samsung Exynos 9820 –järjestelmäpiiri (2×2,73 GHz Mongoose M4 CPU, 2×2,31 GHz Cortex-A75 CPU, 4×1,95 GHz Cortex-A55 CPU, Mali-G76 MP12)
  • 6 Gt LPDDR4X RAM
  • 128 Gt tallennustilaa (vapaana noin 108 Gt), muistikorttipaikka (max. 512 Gt)
  • 20 LTE-yhteydet (2000/150 Mbit/s), 7CA, Dual SIM
  • 11 a/b/g/n/ac/ax 2.4G+5GHz, HE80, MIMO, 1024-QAM
  • Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, Beidou, Galileo, NFC
  • stereokaiuttimet, Dolby Atmos, 3,5 mm ääniliitäntä
  • 3100 mAh akku, USB Type-C 3.1 Gen 1, 15 W pikalataus, 15 W langaton pikalataus, käänteinen langaton lataus

Galaxy S10e:n näyttö on malliston pienikokoisin, eli 5,8-tuumainen. Se perustuu kalliimpien Galaxy S10 –mallien tapaan uusimman sukupolven Dynamic AMOLED –paneeliin, mutta sen tarkkuus on alempaa Full HD –tasoa. Tuettuna on edistynyt HDR10+-tekniikka.

Galaxy S10 –mallin tapaan S10e:n näytön oikeassa ylänurkassa on kamerareikä, jonka avulla Samsung on voinut kaventaa näytön reunuksia ja olla käyttämättä näyttölovea. Näyttötilan hyödyntämisen kannalta kamerareikä ei ole pientä näyttölovea parempi ratkaisu, sillä S10e:n tapauksessa se varaa näytön yläreunasta kaistaleen, joka on korkeampi kuin kompakteimmissa näyttöloviratkaisuissa. Käyttöliittymässä kamerareiän alareunan yläpuolinen alue on käytännössä vain ilmoitusrivin käytössä.

Onneksi kamerareikään tottuu varsin nopeasti ja sitä voi myös koittaa hyödyntää positiivisella tavalla esimerkiksi piilottamalla sen internetin syövereistä löytyvillä hauskoilla taustakuvilla. Kokeilun arvoinen pieni lisäsovellus on myös Energy Ring, joka lisää kamerareiän ympärille akun varaustasoa kuvaavan kehän. Kamerareikään sijoitettu automaattitarkenteinen etukamera on tarkkuudeltaan 10 megapikseliä ja sen parina on f1.9-aukkosuhteen objektiivi. Etukameran kuvanlaatu on valoisassa hyvää, mutta heikossa valossa pehmeähköä.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 5,8″ Dynamic AMOLED –näyttö
  • HDR10+-tuki
  • 19:9-kuvasuhde, 1080 x 2280 pikseliä, 438 PPI
  • Reunoilta pyöristetty Gorilla Glass 5 -suojalasi
  • Silmäystävällinen tila, Always on display

Näyttö on kalliimpien Galaxy S10 -mallien tapaan huippukirkas automaattiasetuksella ja sen luettavuus auringonpaisteessa on hyvä. Tummien sävyjen toisto ja kontrastisuhde ovat AMOLED-paneelille luontaisesti erinomaisella tasolla. Oletuksena käytössä olevalla Eläväisellä väritilalla värintoisto on ylikorostunutta, mutta luonnollinen väritila toistaa värit erittäin tarkasti ja luonnollisesti.

 

Kamera

Siinä missä Galaxy S10- ja S10+-malleissa on kolme takakameraa, on kameravalikoima supistettu S10e:ssä kahteen kappaleeseen. Positiiviselta näkökantilta tarkasteltuna kameroita on yksi enemmän kuin viimevuotisessa Galaxy S9 –mallissa. Aavistuksen lasisesta takakuoresta kohollaan oleva kamerakehys sisältää siis 12 ja 16 megapikselin kamerat ja LED-salaman. Kalliimmista sisarmalleista poiketen kamerakehyksen väritys on sävytetty takakuoren värin mukaan.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin pääkamera, 1/2,55-tuumainen sensori, 1,4 um pikselikoko, f1.5-2.4, 26 mm kinovastaavuus, Dual Pixel –tarkennus, OIS
  • 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, 1,0 um pikselikoko, f2.2, 12 mm kinovastaavuus
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 60 FPS, 1080p 240 FPS, 720p 960 FPS

S10e:n takakamera käyttää samoja laajakulma- ja ultralaajakulmakameroita kuin kalliimmat sisarensa. 12 megapikselin pääkamerassa on suurikokoiset 1,4 mikrometrin pikselit, muuttuvan aukkosuhteen objektiivi optisella vakaimella ja nopea Dual Pixel –tarkennus. Ultralaajakulmakamera tarjoaa erittäin laajan 12 mm kinovastaavan polttovälin 16 megapikselin sensorin edessä. Videopuolella tuettuna on nykypäivän huippupuhelimille tyypilliseen tapaan 4K 60 FPS –laadun tallennus.

Kamerasovellus on käytännössä identtinen aiemmin testatun Galaxy S10+:n kanssa – ainoastaan kolmannen kameran valintamahdollisuus puuttuu. Kamera on toiminnaltaan nopea tarkennusta ja kuvan ottamista myöden. Sovelluksen keskeisimpiä toimintoja on melko helppoa operoida yhdellä kädellä. Tarjolla on myös tekoälyä hyödyntävä Scene Optimizer –ominaisuus, jonka saa näppärästi pois päältä suoraan kuvausnäkymästä. Manuaalikuvaustila on markkinoiden monipuolisemmasta päästä.

Galaxy S10e:n kameran kuvanlaatu ei poikkea havaittavasti Galaxy S10+:n kameran kuvanlaadusta, joka ei ole yllättävää, sillä molemmissa käytetään samaa rautaa ja softaa. Hyvässä valaistuksessa ”pääkamera” tekee erittäin hyvää jälkeä. Pientä miinusta tulee lähinnä pienestä kontrastin ylikorostamisesta sekä yksityiskohtien pienestä pehmeydestä. Heikossa valossa pääkamera jatkaa hyvää suorittamista valovoimaisen objektiivin ja sensorin sekä optisen kuvanvakaimen ansiosta. Todella pimeissä olosuhteissa kamera ei aivan pärjää Huawei-konsernin parhaimmistolle.

16 megapikselin ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on luokassaan markkinoiden parhaimmistoa. Värintoisto on hyvää ja jälki terävää, mutta dynamiikan ja yksityiskohtien toiston osalta se ei pärjää pääkameralle. Ultralaajakulman asetuksista löytyvä vääristymänpoistotoiminto toimii varsin hyvin ja se kannattaa pitää päällä.

Videokuvaus on toteutettu Galaxy S10e:ssä varsin monipuolisesti kalliimpien sisarmallien tapaan. Korkein tallennusresoluutio on 3840 x 2160 pikseliä ja kuvanpäivitysnopeus 60 FPS. Asetuksista voi myös valita pakkausmuodon H.264:n ja H.265:n väliltä. Oma valintansa löytyy myös HDR10+-kuvaukselle. Videon pituusrajoitusta ei enää ole. 4K 60 FPS –laadulla video tallentuu HEVC-pakkauksella Main@L5.1@Main-asetuksilla 42 Mbit/s bittivirralla. Äänet tallentuvat 256 kbit/s stereolaadulla. Videokuvan laatu on erinomaista ja myös kuvanvakautus (OIS + EIS) toimii hyvin.

Käyttöjärjestelmä

Ohjelmistopuolella käytössä on Android 9 Pie –käyttöjärjestelmä sekä Samsungin uusi One UI –käyttöliittymä, joka on uudistunut varsin paljon viimevuotisesta Samsung Experience –käyttöliittymästä. One UI:n uudistusten keskiössä on oleellisen sisällön näyttäminen sekä yhden käden käytön helpottaminen keskittämällä toimintoja näytön alaosaan. One UI:n uudistuksia on käyty tarkemmin läpi Galaxy S10+ -artikkelissa.

Galaxy S10e:hen on esiasennettuna joukko Googlen sekä Samsungin omia perussovelluksia, sekä kourallinen Samsungin lisäsovelluksia. Päällekkäisyyksiä löytyy muutamia mm. gallerian, selaimen ja sähköpostin osalta. Esiasennettuna on myös muutama Microsoftin sovellus (Office Mobile, OneDrive ja Linkedin), joita ei ole mahdollista poistaa kokonaan laitteesta.

Testilaitteeseen saapui testijaksolla kaksi ohjelmistopäivitystä, jotka toivat mukanaan Googlen maalis- ja huhtikuun tietoturvakorjaukset. Samsung on luvannut huippumalleilleen kuukausittaiset tietoturvapäivitykset ja lisäksi sillä on ollut tapana päivittää lippulaivapuhelimiaan uuteen Android-versioon ainakin kaksi kertaa elinkaaren aikana, joten Galaxy S10 –malleille voinee odottaa Android R –päivitystä vielä 2020-2021.

 

Suorituskyky & akunkesto

Aivan kuten kalliimmissa Galaxy S10 –malleissa, myös S10e:n suorituskyky on erinomaisella tasolla. Käytännön nopeus on hyvällä tasolla, vaikka GS10-mallit häviävätkin sovellusten käynnistysnopeudessa ja moniajosiirtymissä aavistuksen OnePlus 7 Prolle ja Huawein P30 –malleille.

Synteettisissä suorituskykytesteissä tulokset ovat linjassa Galaxy S10+:n kanssa, joskin grafiikkasuorituskyky on kalliimpia sisaria parempaa, sillä näytön resoluutio on alhaisempi pitäen grafiikkasuorittimen pienemmällä kuormituksella. Esimerkiksi GFXBench-sovelluksen tuloksissa näytön natiiviresoluutiota käytettäessä ruudunpäivitysnopeus on GS10e:llä noin 50–75 % GS10+:aa korkeampi. Pelikäytössä suorituskyky on markkinoiden terävintä kärkeä.

Akunkestoa Galaxy S10e:llä onnistuttiin fiilistelemään poikkeuksellisen pitkään, ottaen huomioon testin kokeiltua-luonne. Puhelin oli käytössä useamman lyhyen pätkän ajan maalis-huhtikuussa. Akunkesto on käytännön käyttöjaksojen perusteella suunnilleen samaa luokkaa Galaxy S10+:n kanssa – kelvollinen, mutta ei kehuttava. Pienikokoisempi akku kompensoituu ilmeisen hyvin pienikokoisemman ja alhaisemman resoluution näytön avulla. Käytännössä kokemuksiemme mukaan keskitasoisella käytöllä yhdellä latauksella selviää päivän yli, mutta raskaammassa käytössä akkua saattaa joutua latailemaan päivän aikana. Kahden päivän ylittäminen yhdellä latauksella vaatii hyvin kevyttä käyttöä, eikä sitä koitettu kertaakaan testijaksojen aikana.

Galaxy S10e tukee sekä 15 watin pikalatausta että langatonta latausta. Testiemme mukaan akun lataaminen tyhjästä täyteen kestää mukana toimitettavalla 15 watin laturilla tunnin ja 25 minuuttia.

 

Yhteenveto

Galaxy S10e on mielenkiintoinen lisä Samsungin lippulaivamallistoon, eikä se ole käyttökokemustemme perusteella lainkaan turha sellainen. Tietyllä tapaa tarkasteltuna S10e:tä voi jopa pitää tuoteperheensä onnistuneimpana mallina. Riippuu toki mitä ominaisuuksia arvostaa, mutta kokeilujakson aikana GS10e:stä jäi sellainen fiilis, että edullisemmasta hinnasta huolimatta käyttäjän ei tarvitse luopua mistään erityisen merkittävästä. Käyttökokemus on lähestulkoon samalla tasolla kalliimpien sisarmallien kanssa.

Teknisesti Galaxy S10e:stä löytyy hintaluokassaan paljon hyvää ja vain varsin vähän heikkouksia. Niistä suurin on sama kuin kalliimmassa sisarmallissa – akunkesto on alempaa keskitasoa. Se on hieman harmillista, sillä paremmalla akunkestolla Galaxy S10e olisi todennäköisesti ansainnut Toimituksen valinnan. Jos puutteellinen akunkesto ei kuitenkaan haittaa liiaksi, saa GS10e:stä monipuolisen ja näppärän kokoisen älypuhelimen hyvillä ominaisuuksilla. Laitetta kannattaa ehdottomasti harkita etenkin nykyiseen 599 euron tarjoushintaan.

Plussaa

  • AMOLED-näyttö huipputason kuvanlaadulla
  • Nykymittapuulla näppärät ulkomitat
  • Laadukkaan tuntuinen ja miellyttävästi muotoiltu rakenne
  • IP68-suojaus
  • Exynos 9820 –järjestelmäpiirin suorituskyky
  • WiFi 6 -tuki
  • Muistikorttipaikka
  • 3,5 mm ääniliitäntä
  • Kameran tasavahva kuvanlaatu kaikissa olosuhteissa
  • Kameraohjelmiston laajat säätömahdollisuudet
  • Etukameran kuvanlaatu hyvässä valossa
  • 4K-videokuvan laatu ja HDR10+-tuki
  • Yhdet markkinoiden parhaimmista stereokaiuttimista Dolby Atmos –tilaäänellä
  • Langattoman pikalatauksen sekä käänteisen langattoman latauksen tuki
  • Käyttöjärjestelmän monipuoliset lisäominaisuudet ja asetukset

Miinusta

  • Kamerareiän takia näytön yläreunan tilaa ei ole käytetty kovinkaan tehokkaasti hyödyksi
  • Ei ilmoituslediä
  • Exynos 9820 –järjestelmäpiirin suorituskyky ei aivan pärjää Snapdragon 855 –piirille
  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne arka tiputuksille ja herkkä sormenjäljille
  • Esiasennetut kolmannen osapuolen sovellukset joita ei voi poistaa
This site uses XenWord.
;