io-tech kokeili OnePlussan edullisempaa 7-mallia.

Kiinalainen OnePlus on saavuttanut jo viiden vuoden iän ja tänä vuonna oli vuorossa yhdeksännen sukupolven laitteiden julkistus. Yhtiö on näiden viiden vuoden aikana kasvanut verkkokaupassa myyvästä pikkufirmasta operaattorien ja jälleenmyyjien hyllyiltä löytyväksi vakiomerkiksi.

14. toukokuuta julkaistiin ensimmäistä kertaa yhtiön historiassa samanaikaisesti kaksi mallia. Jo aikaisemmin io-techissä arvosteltu OnePlus 7 Pro on yhtiön parasta osaamista edustava huippumalli ja sen rinnalla julkaistu OnePlus 7 sijoittuu hintaluokkaa alemmaksi ja on suora seuraaja OnePlus 6T -mallille.

OnePlus 7 -mallin myynti on alkanut Suomessa 4. kesäkuuta ja lähtöhinta on asetettu 549 euroon, jolla saa 6 & 128 Gt muistiyhdistelmän. Hinta on pysynyt samana kuin edeltäjämallissa. OnePlus myy lisäksi ainoastaan oman verkkokauppansa kautta hieman kalliimpaa 8 & 256 Gt:n varianttia, jonka suositushinta on 599 euroa. Edeltäjämallin vastaava muistiyhdistelmä oli 30 euroa kalliimpi.

Tutustumme tässä artikkelissa hieman lyhyemmän kokeiltua-juttutyypin muodossa OnePlus 7 -puhelimeen. Artikkelissa keskitymme erityisesti eroihin OnePlus 6T -malliin verrattaessa.

 

Pakkaus ja sen sisältö

OnePlus 7 toimitetaan edellisten laitemallien tapaan vaaleakantisessa pahvirasiassa, joka sisäosat ovat valmistajan väriteeman mukaisesti punaiset. Itse puhelimen ohella mukaan on pakattu käyttöohjeet, saatekirje OnePlusin johdolta, tarroja, korttikelkan irroitustyökalu, taipuisa läpinäkyvä suojakuori, USB Type-C kaapeli sekä 20 watin Fast Charge pikalaturi. Paketista on valitettavasti tiputettu pois vielä viime vuonna mukana ollut USB Type-C – 3,5 mm ääniadapteri.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkonäöllisesti ja muotoilullisesti OnePlus 7 -mallia on pikaisella silmäyksellä oikeastaan lähes mahdotonta erottaa edeltäneestä OnePlus 6T -mallista. Ulkopuolisesti suurimmat erot löytyvät takakuoren värityksestä sekä takakamerakyhmystä.

Muotoilultaan OnePlus 7 ei myöskään tuo suuria tai huomattavia eroavaisuuksia OnePlus 6T:hen verratessa. Laite on kooltaan suoraan verrannollinen OnePlus 6T:n mittoihin, vaikkakin pituudessa onkin eroa muutama millin kymmenys.

Fyysiset mitat (suluissa OnePlus 6T):

 • Ulkomitat: 157,7 x 74,8 x 8,2 mm (157,5 x 74,8 x 8,2 mm)
 • Paino: 182 g (185 g)
 • Näytön- ja ulkomittojen suhde: 85,5 % (85,6 %)

Suoraan edeltäjämalliin verrattuna voidaan siis huomata, että kyseessä on niin kooltaan kuin myös ulkomuodoiltaan ”täysin” samankokoiset laitteet. Suurin eroavuus tulee painossa, jossa OnePlus 7:n painosta on saatu viilattua pois kolme grammaa. Ero on minimaalinen, mutta molempia laitteita käsitellessä eron kuitenkin jollain tasolla myös huomaa. OnePlus 7 tuntuu kädessä painon osalta havaittavasti tasaisemmin jakaantuneelta. Myös näytön koko on säilynyt samana eli 6,41-tuumaisena.

OnePlus ei ole lähtenyt muuttamaan OnePlus 7:n rakenteellista toteutusta syksyn 6T-mallista – puhelimen päämateriaalina on edelleen lasi ja laitteen runko on valmistettu alumiinista.  Muotoilun osalta huomattavia muutoksia ei ole myöskään tehty, mutta käsituntumaltaan OnePlus 7:ssa on hieman huomattavampi kulma laitteen takalasin ja rungon saumakohdassa.

OnePlus 7 istuu käteen hyvin. Takakuoren reunat ovat hieman pyöristettyjä ja sulautuvat alumiinisiin kylkiin melkein saumattomasti. Henkilökohtaisesti OnePlus 6T:n aavistuksen saumattomampi muotoilu on enemmän omaan mieleen, vaikka OnePlus 7:n reunan ja takalasin liitoskohta onkin käsissä varsin huomaamaton.

OnePlus-puhelimien laadusta on ollut vaikeaa löytää aikaisemmin valitettavaa, eikä valittamista pysty tälläkään kertaa keksimään. Eroja kalliimpiin kilpailijoihin ei juuri ole ja OnePlus onkin viime vuosina ollut laitteiden käytännön muotoilun ja laadun osalta aivan kärkipaikoilla. OnePlus 7:n rakenne on jämäkkä, mutta laitetta hieman voimakkaammin väänneltäessä rakenteesta kuulu pientä liimauksista kuuluvaa natinaa.

OnePlus 6T:n arvostelussa moitteita kerännyt värinämoottori on nyt saanut pienen päivityksen ja OnePlus 7 petraakin tällä saralla uuden vertikaalisen värähdysmoottorin avulla varsin mallikkaasti. Poissa on viime syksyn rämisevä ja ontto värinäpalaute ja tilalla on nyt huomattavasti napakampi tuntopalaute. Huippumalli OnePlus 7 Pro:n uuden voimakkaan värähdysmoottorin tasolle uusi OnePlus 7 ei kuitenkaan aivan yllä.

Rakenteeseen ei ole tehty myöskään sisäisesti suuria muutoksia ja vaativampien käyttäjien toivomaa virallista IP-suojausluokitusta ei edelleenkään ole tarjolla. Valmistajan mukaan laite on suojattu kestämään sadetta ja vesiroiskeita – tämän voi havaita esimerkiksi korttikelkan reunan tiivisteestä. Yhtiön mukaan IP-luokituksen tuomat kustannukset eivät edelleenkään ole luokituksesta saatavan ”minimaalisen” hyödyn arvoisia.

OnePlus 7:n suurimmat ulkonäölliset muutokset löytyvät puhelimen takakannesta, jossa suurin eroavaisuus on uusi tuplakamerajärjestelmä sekä takalasin pintaan toteutettu heijaste-efekti. Uusittu kamerajärjestelmä on sijoitettu edelleen omaan kehykseensä takakuoren yläosan keskelle. OnePlus 6T:hen verrattuna kehys nousee huomattavasti enemmän takakuoren pinnan yläpuolelle.

Takakuoren materiaalina oleva Gorilla Glass 6 -lasi on, kuten muissakin nykypäivän älypuhelimissa, mielipiteitä jakava asia. Lasi tarjoaa ulkonäöllisesti huomattavasti enemmän liikkumavaraa laitteen suunnitteluun, mutta varjopuolena ovat hajoamisherkkyys sekä arkuus sormenjäljille. Lasikuoren viimeistelyssä on tarjolla vain yksi vaihtoehto eli Mirror Gray. Lasikuorisille puhelimille tyypillisesti takakuoren pinta tuntuu kuivilla käsillä varsin liukkaalta, mutta hieman kosteammilla käpälillä pitoa löytyy myös paremmin.

Laitteen yläpääty on jätetty ”puhtaaksi” ja sieltä löytyy ainoastaan reikä yhdelle puhelimen mikrofoneista. Näytön ylälaidasta löytyy myös jo 6T:stä tuttu pisaralovi, johon on sijoitettu myös täysin sama 16 megapikselin etukamera kuin OnePlus 6T:ssä. Yksi eroavuus laitteista kuitenkin löytyy, nimittäin pisaraloven yläpuolelle sijoitetusta laitteen varsin leveästä kuulokkeritilästä löytyy myös nyt laitteen toinen kaiutin, eli OnePlus 7 sisältää myös kauan yhtiöltä kaivatut stereokaiuttimet. Lisäksi kaiuttimissa on Dolby Atmos -tuki. Äänenlaadullisesti ero OnePlus 6T -malliin on huomattava. Stereokaiuttimet tuottavat äänenvoimakkuuden osalta huomattavasti kovempaa ääntä. Kovemmillakaan äänenvoimakkuuksilla äänessä ei ole havaittavissa särkemistä tai häiriöitä.

Alapäädyn kattaus on varsin tyypillinen ja sieltä löytyy USB Type-C Gen. 3.1 -tyypin liitäntä, jonka molemmin puolin on sijoitettu kaiutinritilät – tosin vain oikealla olevan ritilän takana on oikeasti kaiutin. Maininnan arvoisena seikkana USB-liitännän siirtonopeus on parantunut edeltäjästä, jossa liitäntä tuki vielä USB 2.0 -standardia.

Alert Slider -kytkin sekä virtapainike on sijoitettu puhelimen oikealle sivulle ja äänenvoimakkuuden säädin taasen vasemmalle sivulle, aivan kuten OnePlus 6T:ssä. Vasemmalla sivulla sijaitsevaan SIM- korttikelkkaan saa sijoitettu kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa puhelimessa ei edelleenkään ole.

OnePlus 7:n sisuskalut ovat myös tyypilliseen tapaan uudistettu ja nostettu vastaamaan vuoden 2019 lippulaivatasoa. Suorittimeksi on vaihtunut yllätyksettömästi Qualcommin uusin Snapdragon 855 -lippulaivapiiri, jonka parina on perusversiossa kuusi gigatavua keskusmuistia ja 128 gigatavua uusimman sukupolven UFS 3.0 -tallennustilaa (tai 8/256 Gt). Graafisesta suorituskyvystä vastaa Adreno 640 -grafiikkapiiri.

Tekniset ominaisuudet:

 • Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri (1×2,84 GHz Kryo 485, 3×2,41 GHz Kryo 485, 4×1,78 GHz Kryo 485 CPU, Adreno 640 GPU, X24 LTE-modeemi)
 • 6 tai 8 gigatavua LPDDR4X-RAM-muistia
 • 128 tai 256 Gt kaksikanavaista UFS 3.0 –muistia
 • LTE Cat.16/13 (1000/150 Mbit/s), 5CA (carrier aggregation), 4×4-MIMO, Dual SIM
 • Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac), 2,4 & 5 GHz, 2×2 MIMO
 • Bluetooth 5.0, AptX HD, LDAC, AAC
 • GPS (L1 & L5), Galileo (E1 & E5a), GLONASS, Beidou, SBAS
 • Stereokaiuttimet, Dolby Atmos
 • 3700 mAh akku, USB Type-C 3.1, 20 W pikalataus

OnePlus jatkaa OnePlus 7:n kanssa saman 6,41 tuumaisen Optic Amoled -näyttöpaneelin käyttämistä, mikä nähtiin myös aikaisemmassa OnePlus 6T:ssä. Näyttötarkkuus on edelleen pidetty FullHD+ tasolla (1080 x 2340 pikseliä) ja kuvasuhteena käytetään edelleen tuttua 19,5:9.

Näytön tekniset ominaisuudet:

 • 6,41” Optic AMOLED -näyttö
 • 1080 x 2340 pikseliä, 402 PPI, 19,5:9-kuvasuhde
 • Optinen sormenjälkilukija näytön alla
 • Tuki DCI-P3- ja sRGB-väriavaruuksille sekä DC Dimming:lle
 • HDR10+-tuki
 • Gorilla Glass 6 -lasi
 • yötila, lukutila, nostaessa aktivoituva ilmoitusnäyttö

Kuvanlaadullisesti OnePlus 7 näyttö vastaa samaa laadukasta näyttöä kuin aikaisemmin todettiin OnePlus 6T:n arvostelun yhteydessä. Kuten mainittiin, näytön resoluutio on pidetty edelleen samana, joten esimerkiksi pikselitiheyden osalta näyttö ei kaikille kilpakumppaneilleen täysin pärjää.

OnePlus 6T -artikkelin yhteydessä kehuttu näytön kirkkaus on myös säilynyt OnePlus 7 -mallissa ja omien käyttökokemusten perusteella näyttö saattaisi toimia jopa hieman paremmin kirkkaimmilla keleillä. Katselukulmat ovat myös hyvällä tasolla, eikä sivusta katsottaessa ole havaittavissa värien vääristymistä. Näyttö tukee myös HDR-sisältöä.

Sormenjälkitunnistin on sijoitettu OnePlus 6T:n tapaan näytön alle. Sormenjälkitunnistin on edelleen optinen, mutta OnePlus kertoo päivittäneensä tunnistimen sensorin ja se on nyt 36 % suurempi ja käyttää kolmen linssin järjestelmää. Sormenjälkitunnistin toimii edelleen suhteellisen luotettavasti, vaikka välillä tunnistusta joutui yrittämään toisen kerran, ensimmäisen epäonnistuessa. Toisaalta kilpailijoiden tunnistimet ovat tänä vuonna parantuneet eikä tunnistin kokonaisuutena aivan pärjää parhaimmille fyysisille tunnistimille. Nopeuden osalta tunnistin on kuitenkin yksi nopeimpia näytönalle sijoitetuista tunnistimesta.

 

Kamera

OnePlus 7:n takakamerajärjestelmä on kokenut täysremontin. Tuplakamera on jälleen sijoitettu omaan kehykseensä, joka on kooltaan huomattavasti OnePlus 6T:n vastaavaa suurempi ja se nousee myös huomattavasti takakuoresta koholleen.

Kameran tekniset tiedot:

 • 48 megapikselin laajakulmakamera (0,8 um pikselikoko, 1/2-tuumainen Sony IMX586 -kenno), 26 mm kinovastaava laajakulmaobjektiivi, f1.7-aukkosuhde, OIS
 • 5 megapikselin syvyyskamera (1,12 um pikselikoko, f2.4-aukkosuhde)
 • Tarkennus: PDAF
 • Kaksois-LED-salama
 • Videokuvaus: 4K 30 & 60 FPS, 1080p 30 & 60 FPS
 • Hidastusvideokuvaus: 720p 480 FPS, 1080p 240 FPS

OnePlus on jo useamman vuoden taistellut kameratoteutuksensa kanssa ja tuntuu, että yhtiö yhä edelleen hakee sitä itselleen parhaiten sopivaa ratkaisua. OnePlus 6T:ssä käytössä ollut toinen kamera oli tarkoitettu pimeäkuvausta varten, mutta OnePlus 7:n kanssa on jälleen lähdetty uusille teille ja päädytty erillisen viiden megapikselin syvyyskameran käyttöön bokeh-kuvausta silmälläpitäen. Olisimme toivoneet, että tuplakamerasta olisi otettu täysi hyöty irti ja toinen kamera olisi ollut joko superlaajakulma- tai telekamera. Tältä osin OnePlus 7 antaa kilpailijoille tarpeetonta etumatkaa.

48 megapikselin Sony IMX586 –sensoria käyttävä pääkamera hyödyntää seitsemän linssin laajakulmaobjektiivia, jonka aukkosuhde on f1.7 ja joka on varustettu optisella kuvanvakaimella. Kyseessä on ns. Quad Bayer -suodatinta käyttävä kuvasensori, jossa neljä vierekkäistä pikseliä on varustettu saman värisellä suodattimella, jolloin niitä voidaan hyödyntää yhden suuren 1,6 mikrometrin pikselin tavoin. Quad Bayer -suodatinta voidaan hyödyntää mm. hämäräkuvauksessa ja kuvien dynamiikan parantamisessa.

Videopuolella tuettuna on 4K- ja 1080p-tarkkuudet 30 ja 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella, sekä hidastuskuvaus 480 FPS 720p- ja 240 FPS 1080p –laaduilla.

OnePlus 7:n kamera käynnistyy nopeasti ja on käyttövalmis välittömästi kamerasovelluksen auettua. Suljinpainikkeen toiminnassa ei havaittu viiveitä, vaan kuva tallentuu välittömästi painiketta painettaessa.

Kamerasovelluksen ulkonäkö on pysynyt hyvin samanlaisena OnePlus 6T:n kanssa ja eroja saa ihan etsimällä etsiä. OnePlus 6T:n kamerasovellus on puolen vuoden aikana saanut myös muutaman päivityksen, joten OnePlus 7:n ja 6T:n väliset erot tällä osa-alueella ovat varsin mitättömät.

OnePlus 7:n pääkameran 48 megapikselin sensorin tuottamat 12 megapikselin kuvat ovat varsin näyttäviä. Kuvat ovat yksityiskohtaisia ja niistä löytyy sopivassa määrin terävyyttä. Pikselitason tarkastelulla on kuitenkin huomattavissa OnePlussalle varsin tuttua yksityiskohtien vesivärimaalausta muistuttavaa ”suttuisuutta”. Värimaailmaltaan kuvat ovat huomattavasti vähemmän värikylläisiä kuin esimerkiksi OnePlus 6T:llä, mutta samaan aikaan lopputulos on enemmän todellisuutta mukaileva.

Heikommassa valossa OnePlus 7 tarjoaa edelleen omassa hintaluokassaan varsin miellyttävää jälkeä. Kuvissa on kuitenkin havaittavissa huomattavampi määrä kohinaa, joka haittaa hienompien yksityiskohtien tallentumista.

Otimme OnePlus 6T:llä sekä OnePlus 7:lla muutamat kuvat samasta paikasta, jotta pääsemme vertailemaan puhelinten oikeastaan täysin eri tavalla toteutettujen pääkameroiden tuottamaa jälkeä. Ensimmäisen kaksi kuvaparia on otettu päiväsaikaa kirkkaalla säällä. Kuvien väliset erot ovat varsin vähäisiä ja suurimmat erot tulevat värien taltionnin kanssa, jossa OnePlus 7 luottaa huomattavasti haaleampiin, mutta enemmän todellisuutta vastaavaan värimaailmaan. OnePlus 6T:n värit ovat ylikorostuneita, joka näkyy varsinkin vihreän värin osalta.

Kolmas kuvapari on otettu jo huomattavasti myöhempään auringon jo laskeuduttua, eikä tarjolla ollut enää kuin heikosti luonnonvaloa. Hämärässä OnePlus 7 pystyy taltioimaan kuviin huomattavasti paremmin valoa ja myös yksityiskohtien tallennus onnistuu vielä OnePlus 6T:tä paremmin, vaikkakin molempien tulos tässä kuvaustilanteessa on varsin puuroutunutta.

Päivitys 15.6.2019: OnePlus julkaisi testijakson jo loputtua uuden OxygenOS 9.5.5 -ohjelmistopäivityksen OnePlus 7 -puhelimella, joka toi muutoslokin mukaan parannuksia kameraan. Otimme vielä muutamat kuvat vanhalla OxygenOS 9.5.4- sekä OxygenOS 9.5.5 -ohjelmistoversioilla. Kuvissa on huomattavissa selkeitä muutoksia värientoistossa ja kontrastissa.

 

Käyttöjärjestelmä, Suorituskyky & akunkesto

Käyttöjärjestelmänä OnePlus 7:ssa käytetään Androidin tuoreinta Pie-versiota ja sen päällä on OxygenOS –käyttöliittymän tuorein 9.5-versio. Käyttöliittymä ei ole kokenut suuria muutoksia viime syksyllä esiteltyyn 9.0-versioon nähden.

OxygenOS jatkaa edelleen hyväksi havaittua linjaansa, eli käyttöliittymän ulkoasu pyritään pitämään melko lähellä vakio-Androidia, mutta sekaan tuodaan muutamia käyttökokemusta helpottavia ja parantavia toiminnallisuuksia.

OxygenOS:n sovellustarjonta perustuu Androidin ja Googlen vakiosovelluksiin, joita on täydennetty neljällä OnePlusin omalla apusovelluksella (Community, OnePlus Switch, Tiedostonhallinta, Sää). Lisäksi OnePlus 7:ssa on ensi kertaa yrityksen historiassa esiasennettuna kolmannen osapuolen sovellus, joka ei varmasti ole ratkaisuna kaikkien mieleen. Kyseessä on Netflix, joka on onneksi monelle käyttäjälle hyödyllinen, mutta valitettavasti kyseistä sovellusta ei saa poistettua normaaliin tapaan puhelimesta.

Puhelin sai lyhyen reilun viikon käyttöjakson aikana kaksi päivitystä, joista ensimmäinen saapui OnePlussalle tyypilliseen tapaan heti paketista käynnistämisen yhteydessä ja toinen 9.5.4-versionumerolla varustettu aivan käyttötestien lopulla. Viimeisin päivitys toi mukanaan Androidin huhtikuun tietoturvakorjaukset. Virallisesti OnePlus lupaa nykyään isoja Android-käyttöjärjestelmäpäivityksiä kahden ja tietoturvapäivityksiä kolmen vuoden ajan. Tietoturvapäivitykset pyritään tuomaan laitteille parin kuukauden välein, mutta siitä huolimatta omassa hintaluokassaan lupaus on melko hyvä.

OxygenOS 9.5:n uudistukset eivät ole suuria, tai käyttäjille suuremmin näkyviä, sillä suurimmat uudistukset ovat tapahtuneet ”pinnan alla”. Käyttömuistin hallinta on nyt nimetty RAM Boost -markkinointinimellä ja toisena uutena ominaisuutena on sisäänrakennettu näytön sisällön videoksi tallentava Screen Recorder -ominaisuus.

Zen Mode –tila rohkaisee käyttäjää irtautumaan hetkeksi puhelimesta ja asettaa kaikki puhelimen ominaisuudet hätäpuheluita ja kameraa lukuun ottamatta 20 minuutiksi pois käytöstä. Käyttäjä voi myös vastaanottaa puheluita Zen-tilan ollessa käytössä. Kyseessä on siltä osin varsin radikaali ominaisuus, ettei sitä ole mahdollista peruuttaa käyttöönoton jälkeen, vaan käyttäjän odotettava 20 minuutin ”tauko” loppuun.

Pelitilaa on uudistettu haptista palautetta korostavalla ominaisuudella sekä suorituskykyä ja verkon käyttöä optimoivalla Fnatic-ominaisuudella.

Jo aiempien sukupolvien OnePlus-puhelimista löytyneitä maininnan arvoisia ominaisuuksia ovat mm. mahdollisuus kuvakepaketin vaihtamiselle, rinnakkaistilit viestintä- ja some-sovelluksissa, monipuolisesti muokattavat navigointipalkkiasetukset, tumma teema mukautettavine korostusväreineen sekä ajastettu sammutus.

Suorituskyvyn osalta OnePlus 7:n kanssa ei havaittu ongelmia ja uusi Qualcommin Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri tarjoaa tällä hetkellä parasta suorituskykyä mitä Android-valmistajilla on mahdollisuus tarjota. Maininnan arvoisena seikkana käytännön grafiikkasuorituskyky on kalliimpaa OnePlus 7 Pro -mallia parempaa, koska näytön resoluutio on alhaisempi.

OnePlus 7 sisältää myös saman 3700 mAh:n sisäisen kiinteän akun kuin OnePlus 6T, mutta tehokkaamman ja virtapihimmän piirin ansiosta akkukestossa ei pitäisi olla havaittavia eroja. Akkukestoltaan uusi OnePlus 7 ei pettänyt ja noin viikon testijakson aikana puhelimelle selvittiin helposti yhden päivän raskaammankin käytön yli ja kevyemmällä käytöllä myös kahden päivän käyttöaikoihin,

Testijaksolla käyttö oli tällä kertaa hieman maltillisempaa ja 1 – 2 tunnin näytön päälläoloajoilla akun varaus laski tyypillisesti noin 70 – 80 % välille. Muutamana päivänä käyttö oli hieman raskaampaa ja näytön päälläoloajan liikkuessa 4 – 5 tunnin välillä akkuprosentit asettuivat päivän päätteeksi 30 – 45 % haarukkaan. Testasimme myös kahden päivän yli käyttöä hieman maltillisemmalla käytöllä ja toisen päivän jälkeen näyttö oli ollut päällä lähes neljä tuntia ja akun varaus oli illan päätteeksi noin 25 % luokkaa.

 

Yhteenveto

OnePlusin ratkaisu siirtyä kahden mallin strategiaan oli ehkä pienoinen yllätys, mutta samalla ratkaisu herätti myös mielenkiintoa tarjoten valinnanvaraa kuluttajamyyntiin. Olisimme kuitenkin toivoneet, että OnePlus 7:n hintaa olisi saatu tuotua vielä alaspäin kilpailukykyisemmälle tasolle, kun kyseessä kuitenkin lähtökohtaisesti on ”uudelleenlämmitelty” OnePlus 6T.

OnePlus 6T:n ja OnePlus 7:n erot löytyvät pääosin kamerajärjestelmästä sekä sisuskaluista. Väriä lukuunottamatta laitteita ei ulkoisesti pysty kovin helposti toisistaan erottamaan. OnePlussalle tyypilliseen tapaan OnePlus 7:n sisältä löytyy jälleen kerran Android-puolella saatavilla olevat parhaat sisuskalut. Qualcommin uusi Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri tarjoaa parhaan mahdollisen suorituskyvyn ja OxygenOS:n tuomat optimoinnit tekevät OnePlus 7:sta jälleen yhden sulavimmista ja nopeiten reagoivimmista Android-puhelimista.

Kamerapuolella on pistetty kamerajärjestelmä remonttiin ja pääkamera on nyt uusittu 48 megapikselin Sony IMX586 -sensori. Harmillisesti puhelimen toisen kameran osalta on päädytty turhankin ”helppoon” ratkaisuun ja pääkameran parina on jo paperilla varsin turhan oloinen viiden megapikselin syvyyskamera. Olisi ollut toivottavaa, että OnePlus 7:ään olisi toteutettu 7 Pro mallista joko superlaajakulma- tai telekamera. Pääkamera tuottaa omassa hintaluokassaan varsin mallikasta jälkeä ja OnePlusilla on ollut tapana tuoda puhelimille vielä kamerassa esiintyviä virheitä korjaavia päivityksiä julkaisun jälkeen (isoveli 7 Pro sai vastaavan päivityksen juuri viime viikolla). Etenkin hämäräkuvausominaisuudet ovat parantuneet edeltäjämallista.

Mitä OnePlus 7:sta loppujenlopuksi jää käteen? Kokonaisuutena kyseessä on edelleen omassa hintaluokassaan varsin kilpailukykyinen puhelin, mutta kun uutta versiota verrataan viime vuonna julkaistuihin OnePlus 6 tai 6T -puhelimiin jää uudistuksien anti hieman kapeaksi. OnePlus 6T:n omistajille päivitystä ei voi suositella, ellei ehkä hieman parempi pääkamera ja viimeistä huutoa olevat sisuskalut ole ”must-have” listalla. Vanhempien OnePlus-mallien omistajille päivitys OnePlus 7:aan tarjoaa jo huomattavasti enemmän. Harmittavasti melkein kaikki OnePlus 6T:n arvostelussa mainitsemamme miinukset löytyvät edelleen OnePlus 7:sta, vaikkakin myös plus-listaus on säilynyt kohtuullisen vakuuttavana.

OnePlus 7:n markkina-asema on kasvavissa määrin haastava, sillä Suomen markkinoilla alkaa noin 500 euron hintaluokassa löytymään useita pitkälti vastaavilla ominaisuuksilla varustettuja lippulaivatason puhelimia. Suorat kilpailijat OnePlus 7:lle löytyvät mm. Asuksen juuri myyntiin tulleesta Zenfone 6:sta, Xiaomin Mi 9:stä sekä Suomen markkinoille lippulaivakategoriaan palaavasta ZTE:n Axon 10 Pro -mallista. Raudaltaan nämä kilpailijat tarjoavat samanlaista suorituskykyä ja suurimmat erot löytyvätkin lähinnä ohjelmistosta ja kameratoteutuksesta. Paras vaihtoehto riippuu pitkälti kuluttajan tarpeista.

Plussaa:

 • Laadukas ja kookas AMOLED-näyttö
 • Näytön ja ulkomittojen hyvä suhde
 • Laadukkaan tuntuinen roiskevesisuojattu rakenne
 • Suorituskykyinen Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri
 • Nopea uusimman sukupolven UFS 3.0 -tallennustila
 • Nopea pikalataus
 • Kameran kuvanlaatu varauksin
 • Akkukesto varauksin
 • Stereokaiuttimet
 • OxygenOS sulavuus ja toiminta
 • Huomattavasti tuntumaltaan parantunut värinämoottori
 • Kilpailukykyinen hinnoittelu

Miinusta:

 • Ei langatonta latausta
 • Ei virallista IP-luokitusta
 • Ei muistikorttipaikkaa
 • Ei 3,5 mm ääniliitäntää eikä adapteria pakkauksessa
 • Kokonaisuutena melko pieni päivitys OnePlus 6T:hen nähden
 • Lasirakenne herkkä tiputuksille ja sormenjäljille
 • Toinen takakamera varsin hyödytön
 • Ei ilmoituslediä

 

This site uses XenWord.