Vierailimme MSI:llä katsastamassa vuoden 2024 uudet emolevyt ja valmistietokoneet.

Kaupallinen yhteistyö MSI:n kanssa

io-tech vieraili joulukuussa Taiwanissa tutustumassa MSI:n uutuustuotteisiin vuodelle 2024. Yhtiön tuotepäälliköt ja insinöörit kertoivat ensikäden tietoa tuotteiden suunnitelusta ja ominaisuuksista sekä pääsimme näkemään ja kokeilemaan niitä myös käytännössä. Ensimmäisessä osassa tutustumme yhtiön päivitettyihin Intel- ja AMD-emolevyihin ja niiden uusiin ominaisuuksiin sekä valmistietokoneisiin. Loput tuotteet eli uudet näytöt ja kotelot esitellään myöhemmin julkaistavassa toisessa osassa tammikuussa CES-messujen jälkeen, kun salassapitovelvollisuus on päättynyt.

Alkuun on hyvä kerrata MSI:n kolmelle eri kohdeyleisöille suunnatut tuotemallistot, jotka ovat MEG eli MSI Enthusiast Gaming, MPG eli MSI Performance Gaming ja MAG eli MSI Arsenal Gaming. Näistä Enthusiast-sarjan tuotteet edustavat terävintä kärkeä tehokäyttäjille, Performance-sarja keskitasoa pelaajille ja Arsenal-sarja on suunnattu peruskäyttäjille satunnaiseen pelailuun.

 

MSI:n emolevyjen ominaisuudet

MSI esitteli Intelin LGA 1700 -kantaisille prosesoreille uusia Z790 Max -emolevyjään, jotka ovat päivitettyjä versiota vuodelle 2024. Suurimpia uudistuksia ovat muun muassa Wi-Fi 7 -tuki, aiempaa korkeammat DDR5-muistien kellotaajuudet, EZ Wi-Fi -antennikiinnitys, USB 4 -tuki, pikakiinnitys M.2 SSD -jäähdytyslevyihin sekä päivitetty JAF1-RGB-liitin.

Virransyöttö on emolevyssä oleellinen osa-alue ja MSI käyttää useimmissa malleissaan DRPS- eli Duet Rail Power System -suunnittelua, jossa jokaista vaihetta kohti käytetään kahta tehovaihetta. Lippulaivamalli MEG Z790 Godlike Max on varustettu prosessorin virransyötön osalta yhteensä 26 kappaleella 105 ampeerin SPS-tehovaiheita, kun taas edullisemmissa B760-emolevyissä käytössä on 12 vaihetta.

Neljällä muistiliittimellä varustetuissa emolevyissä korkeiden muistikellojen saavuttaminen on perinteisesti vaikeampaa kuin ylikellottamiseen suunnatuilla kahden muistikamman erikoisemolevyillä. MSI kertoo saaneensa toimimaan Z790-emolevyillään DDR5-muistit vakaasti 7800 MHz nopeudella ja yhtiön mukaan lähitulevaisuudessa muistinopeudet tulevat nousemaan 8400 MHz:iin asti.

Kaikki Intel 600/700- ja AMD 600 -piirisarjoihin perustuvat MSI:n emolevyt on varustettu virtaliittimien osalta Solid Pin Design -pinneillä, oleellisten komponenttien osalta ylivirta- ja jännitesuojauksella sekä virransyötön maadoituspisteet haihduttavat lämpöä.

MSI:n oma JAF1-liitäntä RGB-valaistukselle on päivitetty tukemaan haaroituskaapelilla tuuletin- ja RGB-signaalia saman liitännän kautta suoraan emolevyltä.

Parhaimmissa malleissa on jo otettu käyttöön uusi EZ Wi-Fi -antennikiinnitys, jossa liittimet lukittuvat paikoilleen helposti painamalla ja irtoavat vetämällä ilman erillistä ruuvaamista.

MEG Z790 Carbon Max Wifi -emolevyllä on liitäntä uudelle USB 4 -standardia tukevalle USB4 PD100W -erilliskortille, joka tarjoaa kaksi 40 Gbps siirtonopeutta tukevaa USB 4 Type-C -liitintä ja kaksi DisplayPort-sisääntuloa. Toinen USB-liittimistä tukee 100 watin ja toinen 27 watin Power Delivery -virransyöttöä, jota varten korttiin kytketään 6-pinninen PCI Express -lisävirtaliitin.

M.2 SSD -liitäntöjä Z790-emolevyillä on tarjolla 4-7 kappaletta. Eniten tarjoaa MEG Z790 Godlike Max, jossa on jopa seitsemän liitintä. Lähes kaikki emolevyt tukevat M.2 SSD:lle myös yhtä PCI Express 5.0 -standardin liitäntää.

Tietyissä malleissa ylin M.2 SSD:n jäähdytyslevy on kiinni ruuvien sijaan EZ M.2 Frozr -pikakiinnityksellä.

MEG Z790 Godlike- ja Ace-emolevyissä M.2 SSD:n jäähdytyslevy pysyy paikoillaan EZ M.2 -magneetilla

 

Intel-emolevyt

MSI:n Intel-emolevyjen yli 1000 euroa maksavan MEG Z790 Godlike-lippulaivamallin tuore Max-päivitys tuo mukanaan Wi-Fi 7 -tuen. Virransyöttö on 26+2-vaiheinen ja käytössä on 105A Smart Power Stage -tehovaiheet. M.2 SSD -liittimiä on jopa 7 kappaletta ympäri piirilevyä.

Myös MEG Z790 Ace-, MPG Z790 Carbon Wifi-, ja MAG Z790 Tomahawk Wifi-mallit ovat saaneet osakseen Max-päivityksen ja Wi-Fi 7 -tuen.

Carbon Max tukee erikseen ostettavaa USB4 PD100W -erilliskorttia, Tomahawk Maxin ylin M.2 SSD:n jäähdytyslevy on päivitetty EZ M.2 Frozr -pikakiinnityksellä. Godlike-, Ace- ja Carbon-malleissa on käytössä uusi EZ Wi-fi -pikakiinnitys antennille ja Wi-Fi 7 -antennia on päivitetty.

 

Näytillä oli myös edullisemmat B760-piirisarjaan perustuvat MPG B760M Edge Ti Wifi- ja MAG B760M Mortar Wifi II -emolevyt.

 

AMD-emolevyt

AMD:n AM5-emolevyistä kiinnostavin oli Project Zero -mallistoon kuuluva MSI B650M Project Zero, jossa kaikki liitännät on käännetty emolevyn takapuolelle. Etupuolella liittimien juotospisteitä peittämässä on alumiinilevyt. MSI:n Project Zeron avulla tietokoneesta saadaan kasattua siistimpi, kun ainoa näkyvä kaapeli on näytönohjaimen virtakaapeli. Emolevy on saapumassa piakkoin myyntiin ja sen rinnalle on tulossa myös muita malleja.

Kaikki Project Zero -emolevyjen liittimet on sijoitettu emolevyn takapuolelle. Koteloiden täytyy olla yhteensopivia eli käytännössä emolevyn takapuolelta täytyy löytyä aukot liitäntöjen kohdalta. MSI:ltä on luvassa omia Project Zero -koteloita, mutta ne julkaistaan vasta tammikuussa CES-messuilla ja esitellään artikkelin toisessa osassa.

Esillä oli myös uusi X670E Gaming Plus Wifi, joka edustaa pelaajille suunnattujen AM5-kantaisten emolevyjen parhammistoa noin 300 euron hintaluokkaan.

 

Valmistietokoneet

Valmistietokoneiden saralla MSI:llä on kaksi tuoteperhettä – kompaktin kokoiset omaan suunnitteluun perustuvat Trident- ja standardoituja miditornikoteloita käyttävät Infinite-sarjan tietokoneet.

Lippulaivatietokone MEG Trident X2 14th on varustettu nimensä mukaisesti Intelin 14. sukupolven Core-prosessoreilla ja NVIDIAn GeForce RTX 40 -sarjan näytönohjaimilla. Järeimmillään sisuksiin saa Core i9-14900KF -prosessorin ja GeForce RTX 4090 -näytönohjaimen.

Kotelon etupaneelissa on HMI 2.0 -kosketusnäyttö, josta voi monitoroida ja kontrolloida tietokoneen asetuksia sekä esimerkiksi käynnistää sovelluksia. Näytönohjaimen ja prosessorin jäähdytys on pyritty pitämään erillään asentamalla näytönohjain ylösalaisin, jotta sille saadaan imettyä viileää ilmaa kotelon katosta ja prosessorille kotelon etupaneelista.

Prosessoria jäähdytetään 240 millimetrin jäähdyttimellä varustetulla AIO-nestejäähdytyksellä ja näytönohjaimella on erillinen ilmanohjain viileän jäähdytysilman ohjaamiseksi näytönohjaimelle.

 

MPG Infinite X2 14th -valmistietokoneet ovat tarkoitettu standardiosiensa puolesta myös kevyeen tee-se-itse-henkiseen päivittämiseen. Järeimmillään sisuksiin saa Core i9-14900KF -prosessorin ja GeForce RTX 4090 -näytönohjaimen. Prosessoria jäähdytetään 240 mm:n jäähdyttimellä varustetulla AIO-nestejäähdytyksellä.

 

Mielenkiintoinen suuntaus PC-tietokoneissa on pelkästään 12 voltin käyttöjännitettä käyttävät 12VO-tuotteet, jotka tarjoavat parempaa hyötysuhdetta ja alhaisempaa tehonkulutusta. MSI esitteli Pro H610M 12VO -emolevyä Intelin prosessoreille valmiskokoonpanossa ja saataville on tulossa myös B650-emolevy AMD:n prosessoreille sekä MSI:n 12VO-virtalähde.

 

Tammikuussa CES-messujen yhteydessä julkaistavassa toisessa artikkelissa esitellään MSI:n uudet pelinäytöt ja kotelot.

This site uses XenWord.
;