Vierailimme FSP:llä katsastamassa vuoden 2024 uudet ATX3.1-virtalähteet ja kotelomallit.

Kaupallinen yhteistyö FSP:n kanssa

io-tech vieraili joulukuussa Taiwanissa tutustumassa FSP:n uutuustuotteisiin vuodelle 2024. Yhtiön tuotepäälliköt ja insinöörit kertoivat ensikäden tietoa tuotteiden suunnitelusta ja ominaisuuksista sekä pääsimme näkemään ja kokeilemaan niitä myös käytännössä.

Noin tunnin ajomatkan päässä Taipeista päämaajaansa pitävä FSP keskittyy kuluttajamarkkinoilla ensisijaisesti virtalähteisiin ja koteloihin. Yhtiö on yksi maailman 10 suurimmasta virtalähdevalmistajasta ja tänä vuonna vuorossa on laajentuminen myös prosessoricoolereiden markkinoille. Yritys on perustettu vuonna 1993, sen liikevaihto on noin puoli miljardia dollaria ja työntekijöitä on reilu 5500.

Yksi merkittävimpiä virstapylväitä yrityksen historiassa on Intelin kanssa yhdessä kehitetty ja vuonna 1995 julkaistu maailman ensimmäinen ATX-virtalähde. Sen jälkeen yhtiö esitteli vuonna 2004 ensimmäisenä valmistajana markkinoille 120 millimetrin tuulettimella varustetun virtalähteen ja vuonna 2017 nestejäähdytetyn virtalähteen.

Vuodelle 2024 virtalähteet päivittyvät käyttämään uutta ATX3.1-standardia, jossa on tehty päivityksiä muun muassa korkean tehonkulutuksen näytönohjaimia ajatellen. Aiempi ongelmallinen 12VHPWR-liitin, joka aiheutti huonosti kytkettynä GeForce RTX 4090 -näytönohjaimissa virtaliittimien kärähtämisiä, on päivitetty rakenteellisesti ja nimetty uudelleen 12V-2×6-liittimeksi. Jatkossa liitin täytyy kytkeä kunnolla pohjaan toimiakseen, eikä liittimen kärähtämisiä tai sulamisia pitäisi enää ilmetä.

 

Uudet virtalähteet vuodelle 2024

Vuodelle 2024 FSP on uudistamassa kuluttajavirtalähteidensä malliston ja jakaa sen kolmeen eri tuotesegmenttiin. Laadukkaimmat high-end-virtalähteet on nimetty Mega-sarjaksi, perustason mainstream-virtalähteet Advan-sarjaksi ja edullisimmat entry-tason virtalähteet Vita-sarjaksi. Lisäksi terävimpään kärkeen lukeutuvat Special Edition -erikoiserät, kuten Dagger- ja Cannon-sarjan virtalähteet.

Virtalähteiden mallit on pyritty nimeämään mahdollisimman selkeästi yhdistämällä kaksi kirjainta, jotka kuvaavat hyötysuhdetta ja kaapeleiden kiinnitystapaa virtalähteeseen. Edullisimmissa Vita- ja keskitason Advan-virtalähteissä FSP tarjoaa 80 Plus Bronze -hyötysuhteen virtalähteille viiden vuoden ja Gold-virtalähteille 10 vuoden takuun.

Uusista vuoden 2024 ja ATX3.1-standardin virtalähteistä esillä oli entry-tason Vita-sarjan GM eli 80 Plus Gold -hyötysuhteen ja modulaarisilla liittimillä varustettu 650 watin malli, joka tulee saataville mustana ja valkoisena sekä 1000-wattisena.

Esillä oli todella raju 2500-wattinen Cannon Pro -virtalähde, jonka ominaisuuksiin lukeutui neljä 12V-2×6-liitintä näytönohjaimilla ja 80 Plus Titanium -hyötysuhde. Virtalähde on tarkoitettu esimerkiksi useamman näytönohjaimen tietokoneisiin.

Yhtiön tämän hetkisen malliston terävimmästä kärjestä esillä oli 1350- ja 1650-wattiset Hydro PRM Pro -sarjan virtalähteet päivitettynä ATX3.1-standardiin ja 12V-2×6-virtaliittimillä.

Näytillä oli myös toinen Special Edition -malliston, mutta toistaiseksi vielä kehitteillä oli SFX V4.1 -kokoluokan modulaarinen 1000-wattinen Dagger PM Pro -virtalähde, jossa 80 Plus Platinum -hyötysuhde ja 92 mm:n tuuletin.

 

Uudet kotelot vuodelle 2024

Kotelojen saralla FSP:n lippulaivamalli vuodelle 2024 on CUT593P, joka on ikkunallinen ATX-täystornikotelo ja se on saatavilla mustana ja valkoisena. Koteloon on valmiiksi asennettu neljä kappaletta 140 mm:n ARGB-tuulettimia.

Näyttävin erikoisuus löytyy kotelon takakyljestä, jossa lasikyljen takana on valmiiksi siististi vedetyt valkoiset punotut 24-pinninen ATX-virtakaapeli ja 12 voltin lisävirtakaapelit. Varsinainen kaapelinhallinta on tarkoitus toteuttaa ja piilottaa kotelon alaosaan saranoilla aukeavan suojalevyn taakse.

Kotelon mukana toimitetaan kaksi magneettikiinnitteistä etupaneelia, joista toinen on pienemmillä ja toinen isommilla rei’illä, jos ilmankiertoa halutaan lisätä. Kotelon katossa on lisäksi riittävästi tilaa, jotta jäähdyttimelle voidaan asentaa halutessa tuulettimet myös yläpuolelle imemään ilmaa ja parantamaan jäähdytystä push-pull-konfiguraatioon.

Saataville tulee myös edullisempi CUT593-malli mustana ja valkoisena, jossa ei ole takapuolella valmiiksi vedettyjä jatkokaapeleita tai lasikylkeä, eikä vaihdettavaa etupaneelia, eikä ARGB-valaistuja tuulettimia.

Pienikokoisempaa ja yksinkertaisempaa skandinaaviseen makuun sopivaa muotoilua edustaa CMT580, joka on myös saatavilla mustana ja valkoisena. Lasikylkisen kotelon etupaneeli on mesh-verkkoa ja virtalähde on sijoitettu kotelon etuosaan. Mukana toimitetaan pohjassa kolme ja takana yksi 120 mm:n tuuletin.

 

Vuoden 2024 aikana FSP aikoo tuoda markkinoille suorituskykyisen prosessoricoolerin, joka tullaan mahdollisesti näkemään ensi keväänä Computex 2024 -messuilla.

This site uses XenWord.
;