Kuinka ainutlaatuinen Project 141 -pelitietokone toimii kaikkien aikojen realistisimmassa Call of Duty -pelissä? Älä missaa mahdollisuutta kilpailla tietokonepalkinnosta!

Tämä artikkeli on Activisionin kanssa toteutettu kaupallinen yhteistyö:

Kun Activision julkaisi viime vuonna Black Ops 4:n, sen kohdealustana oli ennenkaikkea PC. Activision juhli lanseerausta yhdessä tietokoneharrastajien ja tunnetun modaajan, Tim ”timpelay” Malmborgin kanssa rakentamalla täysin ainutlaatuisen pelitietokoneen Black Ops 4:n inspiroimalla teemalla. Vuonna 2019 Activision otti käyttöön lisävaihteen PC-pelaajille lanseeratessaan Modern Warfaren. Tämä tarkoittaa paitsi keskittymistä entistä enemmän PC-ominaisuuksiin, niin myös uutta, yksinoikeudella rakennettua Modern Warfare -peli-PC:tä. Ainutlaatuisesti rakennettu ja uskomattoman tehokkailla komponenteilla varustettu tietokone arvotaan kilpailun palkintona pohjoismaisten Modern Warfare -pelaajien kesken.

 

Artikkelin sisältö:

 • Uusi grafiikkamoottori ja paras PC-elämys – Näin Modern Warfare tarjoaa realistisempaa grafiikkaa kuin koskaan.
 • Ainutlaatuinen Modern Warfare gaming-PC – Näin kone rakennettiin ja sen komponentit valittiin
 • Suorituskykytestit Modern Warfaressa – Testit Project 141:lla
 • Voita ainutlaatuinen Modern Warfare pelitietokone – Näin pääset mukaan ja kisaat täysin ainutlaatuisesta Modern Warfare-tietokoneesta

Uusi grafiikkamoottori, joka keskittyy realismiin

Tutustutaan ensin Modern Warfare -peliin, jonka 2019-versio on neljäs julkaisu Activisionin tunnetussa pelisarjassa. Peli tulisi kuitenkin pikemminkin nähdä sarjan uutena alkuna kuin jatko-osana, jossa kapteeni Pricen kaltaiset suositut hahmot vierailevat jälleen. Nimensä mukaisesti ”Modern Warfare” perustuu pelissä oleviin kampanjoihin, joissa on useita selkeitä yhteyksiä nykypäivän sodankäyntiin ja terrorismiin. Jotta pääset pelisarjan alkuun parhaalla mahdollisella tavalla, käymme seuraavaksi tarkemmin läpi peliin tehtyjä uudistuksia.

Modern Warfaren uuden alun perustana on uusi grafiikkamoottori, joka keskittyy realismiin ja todentuntuiseen grafiikkaan. Infinity Wardin pelikehittäjät käyttivät viisi vuotta uuden pelimoottorin kehittämiseen. Grafiikkamoottori pyrkii realismiin lukemattomilla pienillä ja isoilla uutuuksilla. Yksi tärkeimmistä ja kiinnostavista on fotogrammetrian (kohteiden kolmiulotteista mittausta kohteesta otetuilla valokuvilla) laaja käyttö, jossa sadoilla valokuvilla ja edistyneillä algoritmeilla luodaan digitaalisia 3D-malleja todellisista rakennuksista, aseista ja muista esineistä, kuten roskista tai venäläisistä tankeista (!). Näitä kuvia käytetään pelissä esineiden muodon ja koon kopioinnin lisäksi myös niiden ainutlaatuisen materiaalin tulkintaan ja siihen, miten ne reagoivat esimerkiksi valoon ja heijastuksiin. Uusi grafiikkamoottori on räätälöity tuottamaan yli viisi kertaa enemmän geometriaa kuin pelisarjan aiemmat osat, mikä tarkoittaa yhä edistyneempiä ja useampia esineitä ja hahmoja samanaikaisesti näytöllä.

Tiesitkö, että..

Infinity Ward otti yli kahden teratavun edestä fotogrammetrisiä kuvia Arizonan autiomaasta mallintaakseen Modern Warfaren pelimaailman osia. Infinity Wardin piti kehittää uusia pakkausmenetelmiä, jotta kuvadata saatiin hyödynnettyä PC:ssä ja konsoleissa huomattavasti vähemmän tilaa vievässä muodossa.

Tästä voit lukea lisää Modern Warfaren uudesta grafiikkamoottorista ja miten Infinity Ward käytti fotogrammetriaa kehitystyössään.

Toinen erittäin tärkeä tekijä realismin ja todentuntuisen grafiikan toteuttamiseksi on valotehosteiden käsittely. Infinity Ward käyttää muun muassa volumetrista valaistusta, spektrin renderointiä sekä ray tracingiä (säteenseurantaa) saadakseen yhtenäiset, luonnollisen oloiset valotehosteet, joissa on pehmeitä varjoja ja heijastuksia. Se mahdollistaa upeat uudet efektit, kuten lämpösäteilyn, sumun, pölyhiukkaset ja realistisen simuloinnin pimeänäöstä. Viimeksi mainitun näkee todentuntuisesti pimeässä pimeänäkölaseja käyttäessä, ja toisaalta pelaaja voi myös häikäistyä, jos rakennuksen valot syttyvät. Infinity Ward rakensi säteenseurantatuen Microsoftin DXR -rajapinnan ympärille, mikä tarkoittaa, että tulevaisuudessa tekniikka otetaan käyttöön kaikissa DirectX 12 -yhteensopivissa näytönohjaimissa. Tällä hetkellä säteenseuranta on kuitenkin saatavana vain tietokoneille, joissa on Geforce RTX -näytönohjaimet.

Säteenseurantaefektien voimakkuus tulisi aina mitoittaa käytössä olevan tekniikan tarjoaman laskentatehon mukaan. Tässä Activision on huomioinut PC-pelaajat päästessään jopa 60 kuvaan sekunnissa säteenseurannan ollessa käytössä kaikilla resoluutioilla 4K-tarkkuuteen asti. Tähän päästään säteenseurannan tasapainoisella toteutustavalla sekä erittäin tiiviillä yhteistyöllä Nvidian kanssa.

 

PC-pelaajat saavat ainutlaatuisia peliasetuksia

Vaikka suurin osa Modern Warfaren uusista ominaisuuksista ja graafisesta loistosta on kaikkien pelaajien käytettävissä alustasta riippumatta, on PC-pelaajien saatavilla useita ainutlaatuisia vaihtoehtoja ja ominaisuuksia. Näitä ovat luonnollisesti PC:lle tyypilliset mahdollisuudet, kuten ohjausasetusten räätälöinti sekä huomattava määrä grafiikka-asetuksia. PC-versio tukee myös odotetusti 4K-resoluutiota ja -tekstuureita sekä rajoittamatonta ruudunpäivitysnopeutta. Modern Warfaren PC-versio tukee myös moninäyttöä ja siinä on täysimittainen tuki erittäin laajakuvaisille resoluutioille 32:9-formattiin saakka. Jälkimmäinen tarjoaa vaikeasti päihitettävän pelielämyksen.

Modern Warfaren uudistukset ja PC-toiminnallisuudet

Modern Warfare on ensimmäinen Call of Duty -peli, joka tarjoaa täyden tuen crossplay-pelaamiseen. Tämä tarkoittaa, että PC-pelaajat voivat pelata esim. Playstation 4:lla tai Xbox One -konsoleilla pelaavien ystäviensä kanssa tai heitä vastaan. Voit valita, haluatko pelata eri alustojen välillä (crossplay) olevia pelaajia vastaan, vaiko vain omalla alustallasi pelaavia pelaajia vastaan. Yhdistäminen tapahtuu ohjaintyypistä riippuen, jotta konsolipelaajat voivat käyttää hiirtä ja näppäimistöä PC-pelaajien kanssa pelaamiseen ja PC-pelaajat voivat käyttää käsiohjainta konsolipelaajien kanssa pelaamiseen.

Uutta pelisarjassa on myös tuore yksinpelikampanja ja moninpeli, jossa voit pelata kaksi vastaan kaksi tai 32 vastaan 32, sekä Special Opsiksi nimetyssä co-op-tilassa, jossa jopa neljä kaveria voivat suorittaa tehtäviä yhdessä.

Erityiset PC-toiminnot Modern Warfaressa

 • Tuki superlaajakuvaisille näytöille (esimerkiksi 3840×1080 tai 5120×1440)
 • Rajoittamaton ruudunpäivitysnopeus (FPS) ja päivitystaajuus
 • Räätälöitävät UI-paikat
 • Omat PC-palvelimet
 • Säädettävä Field of View
 • ”Toggle” vai ”press and hold” – valitse itse, miten haluat tähdätä
 • Aseen ominaisuudet – Rekyylit ja latausajat jne.

Lue lisää pelin PC-versiosta Battle.netistä.

 

”Project 141” – Ainutlaatuinen pelitietokone

Viimevuotisen kustomoidun Black Ops 4 -pelikoneen ollessa vielä lähimuistissa, Activision halusi jälleen kerran rakentaa ainutlaatuisesti suunnitellun pelikoneen Modern Warfarelle. Työ aloitettiin loppukesästä 2019 nimellä ”projekti 141” (nimi, joka on peräisin pelin yhden pelaajan kampanjasta). Tavoitteena oli luoda tehokas pelitietokone, joka tarjoaisi rajun suorituskyvyn ja pelikokemuksen Modern Warfare -pelissä. Koneen ulkomuoto suunniteltiin tarjoamaan käsinkosketeltavan tunteen modernista sodankäynnistä. Koneprojektin taustalla vaikuttanut tietokonemodaaja Tim ”timpelay” Malmborg selittää sen parhaiten itse.

Tim ”timpelay” Malmborg asentaa nestejäähdytysjärjestelmää Project 141:een

– Projekti 141 on rakennettu edustamaan äärimmäiseen ympäristöön valmista tekniikkaa. Tietokone on räätälöity yksityiskohtaisella camo-kuvioinnilla ja kestävillä materiaaleilla, joita voi odottaa Modern Warfare -kustomoidulta tietokoneelta. Mikään osa ei jäänyt käsittelemättä, kun tehtävänä oli luoda luotettava, suorituskykyinen kone pelin pelaamiseen. Kustomoitu nestejäähdytysjärjestelmä on tarkoituksella ylimitoitettu ja rakennettu mittatilaustyönä valmistetuilla messinkiliitännöillä sekä kestävällä mattamustalla letkulla. Tietokoneessa on kaksi D5-pumppua sarjassa ja kolminkertainen säiliöjärjestelmä, joiden kautta kiertävä neste jäähdyttää paitsi suorituskykyisiä peruskomponentteja, myös ylikellotettuja osia. Teeman viimeistelemiseksi emolevyn taakse on toteutettu 3D-painettu tähtäinkuvio.

Tehokas kone huippuluokan suorituskyvyllä

Timin luomassa ainutlaatuisessa Modern Warfare -pelikoneessa on täydellinen kattaus tehokkaita tietokonekomponentteja, jotka on valittu siten, että peli todella hyötyy PC-version lukitsemattomasta ruudunpäivitysnopeudesta. Tyypillisesti prosessorilla ja erityisesti näytönohjaimella on tärkein tehtävä siinä, millaista suorituskykyä voi odottaa peleiltä. Modern Warfare -tietokone sisältää kahdeksanytimisen Intel Core i9-9900K -suorittimen ja Asus ROG Geforce RTX 2080 Ti Strix -näytönohjaimen. Nvidian Geforce RTX 2080 Ti -piiri ei ole vain kuluttajamarkkinoiden tehokkain grafiikkapiiri, vaan myös mahdollistaa säteenseurantaefektien aktivoinnin Modern Warfaressa. Tämä tapahtuu Nvidian oman RTX-tekniikan avulla, joka pääsee riittävän lähelle 60 kuvaa sekunnissa 4K:n resoluutiolla RTX 2080 Ti -näytönohjaimella. Project 141 on todellinen mörssäri, jonka ”ottelupaino” on noin 50 kg ja joka antaa lievästi sanottuna jykevän vaikutelman pöydällä tai sen alla.

Modern Warfare -tietokone on rakennettu seuraavilla komponenteilla:

 

Call of Duty Modern Warfare -suorituskykytestit

Yksikään pelitietokone ei ole parempi kuin suorituskyky, jonka se tarjoaa. Maksimoidaksemme PC-pelikokemuksen Modern Warfaressa, päätimme ajaa suorituskykytestejä paitsi säteilyseurannalla, myös ultraleveällä pelinäytöllä. Tämä yhdistelmä tarjoaa realistisimmat valotehosteet ja samalla lähes hämmästyttävän yhtenäisen pelikokemuksen. Se ei ehkä ole optimaalinen e-urheiluturnauksissa, mutta erittäin mukaansatempaava niille, joka todella haluavat saada tunteen rakennusten välissä kyykkimisestä samalla, kun luodit viuhuvat pään yli.

Suorituskykytestit tehtiin näytön natiivilla 3840 x 1080 pikselin resoluutiolla maksimiin asetetuilla grafiikka-asetuksilla. Suorituskykytiedot saatiin usean minuutin peliajasta eri kartoilla Team death matchissä. Yhteenlaskettuna saatiin keskiarvo siitä, miten Project 141 selviää kuumissa multiplayer-matseissa. Huolimatta hieman yli 4 miljoonan pikselin resoluutiosta ja erittäin raskaslaskentaisista säteilynseurantaefekteistä, Projekti 141 tarjoaa vaikuttavan suorituskyvyn hieman yli 120 kuvalla sekunnissa ja todella vakuuttavan sujuvuuden.

Odotetustikin tarjolla on jonkin verran korkeampi ruudunpäivitysnopeus, jos säteilynseurantaefekti otetaan pois käytöstä, mutta erot ovat yllättävän pienet. 127 kuvalla sekunnissa 3840×1080 pikselin resoluutiolla ei ole epäilystäkään siitä, että Projekti 141 pystyy ajamaan Modern Warfarea jopa 4K-resoluutiolla todella mukavilla ruudunpäivitysnopeuksilla.

Huomattavan ylimitoitetulla vesijäähdytysjärjestelmällä tietokone oli lähes totaalisen hiljainen raskaidenkin kuormien aikana, ja lämpötilat pysyvät todella matalina ja vakaina etenkin järjestelmän kaksinkertaisen 420 millimetrin jäähdyttimen ansiosta.

 

Voita Projekti 141 itsellesi

Sinulla, joka haluat mojovan ja täysin ainutlaatuisen PC-päivityksen, on mahdollisuus voittaa joulukuussa tämä ainutlaatuinen Call of Duty: Modern Warfare pelitietokone. Lue lisää kilpailuun osallistumisesta Activisionin kilpailusivulta. Älä myöskään missaa mahdollisuutta nähdä Projekti 141 livenä DreamHack Winter -tapahtumassa 28. marraskuuta.

Call of Duty: Modern Warfare lanseerattiin 25. lokakuuta 2019 PC:lle, PS4:lle ja Xbox Onelle. Jos olet itse testannut Modern Warfaren, kerro meille lisää kokemuksistasi kommenteissa. Pelin PC-versio löytyy osoitteesta Battle.net.

This site uses XenWord.
;