io-tech testasi houkuttelevasti hinnoitellun Xiaomi Mi 9T -älypuhelimen.
Xiaomi Mi 9T

Kiinalaisen Xiaomin puhelimet ovat olleet Suomessa laajemmin saatavilla noin vuoden verran, kun DNA otti puhelimet ensimmäisenä operaattorina valikoimiinsa. Xiaomi onkin pystynyt haastamaan etenkin OnePlusin vahvaa asemaa noin 500 euron hintaluokassa ja nykyisin lippulaivaspekseillä varustettuja puhelimia löytyy 500 euron hintaluokassa useammalta eri valmistajalta.

Kiinassa Redmi K20 -sarjan nimellä tunnetut puhelimet lanseerattiin Euroopassa kesällä ja jostain kumman syystä ne päätettiin tuoda myyntiin uudelleennimettynä Mi 9T -sarjaksi. Sarjan edullisempi ja keskiluokkaan sijoittuva malli on Mi 9T (Redmi K20) ja suorituskykyisempi lippulaivaversio sai mallinimekseen Mi 9T Pro (Redmi K20 Pro). Mi-sarjan ja 9T-mallinimen käyttö tuo valikoimaan lisää epäselvyyttä ja puhelimet olisi ehkä ollut hyvä tuoda Euroopassakin tarjolle Redmi-sarjana, koska Redmi puhelimia löytyy jo esimerkiksi DNA:n valikoimista. Tällä hetkellä Euroopan markkinoilla on saatavilla Mi 9-, Mi 9 SE-, Mi 9 Lite-, Mi 9T-, Mi 9T Pro -mallit sekä kohtapuoliin vielä hiljattain julkaistut Mi 9 Pro- ja Mi 9 Pro 5G -mallit, joten valikoima on kuluttajan kannalta vähintäänkin haastava.

Mi 9T -sarjan puhelimet näkivät päivänvalon Euroopassa kesäkuun puolivälissä ja Suomeen Mi 9T rantautui hieman heinäkuun lopulla. Suorituskykyisempi Mi 9T Pro tuli puolestaan Suomessa saataville lokakuun taitteessa. Mi 9T on saatavilla kahtena eri tallennustilaversiona ja edullisimmassa 369 euron versiossa on 6 gigatavun keskusmuisti ja 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Kalliimpi 399 euron versio sisältää tallennustilaa 128 gigatavua. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä lokakuun puolivälissä Mi 9T:n hintataso on Hinta.fi-hintavertailusivuston mukaan edullisimmillaan muutaman kympin suositushintoja alhaisempi. Mi 9T Pro:n hinta 6+128 Gt:n versiolle on 499 euroa.

Xiaomi Mi 9T vietti io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä noin kahden viikon ajan ja käymme tässä artikkelissa sen pohjalta läpi laitteen ominaisuuksia ja käyttökokemuksia. Testikappaleen toimitti DNA.

Päivitys 7.11.2019: Saimme DNA:lta testattavaksi myös 9T-sarjan lippulaivamallin Mi 9T Pro:n. Artikkeliin on päivitetty tuotekuvat ja tekstiosuutta on täydennetty niiltä osin kuin laitteet toisistaan eroavat.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Xiaomi toimittaa Mi 9T -puhelimen hillityn tyylikkäässä mustassa pahvipakkauksessa. Pakkauksen kannessa on kuva itse laitteesta ja myös useassa kohtaa Mi 9T -mallimerkintä. Pakkauksen sisältö on Xiaomille varsin tyypillinen ja puhelimen lisäksi pakkauksesta löytyy kovamuovinen suojakuori, käyttöohjeet, SIM-korttiluukun avaustyökalu, 18 watin pikalaturi ja USB-C -tyypin latauskaapeli.

 

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Ulkoisesti Mi 9T jatkaa Mi 9 -sarjasta tuttua ulkonäköä ja design luottaa pyöristettyihin muotoihin. Takakuori on myös pyöristetty kylkien suuntaan, joiden myötä puhelin tuntuu kädessä mukavalta ja rakenteellisesti jämäkältä.

Mi 9T:n muotoilu ei tosin ole kovinkaan omaperäistä ja ilman muutamia pieniä yksityiskohtia ja takakuoren valmistajan logoa puhelinta olisikin hankalaa erottaa monen muun valmistajan puhelimesta. Puhelimen reunoja kiertävä alumiinikehys on nyt kiiltävä ja samalla kädessä varsin liukas.

Näytön ja ulkomittojen välinen noin 86 % suhdeluku on tässä hintaluokassa ja nykymittapuulla hyvää tasoa. Myös puhelimen 191 gramman paino kuulostaa suurelta, mutta kädessä puhelin ei tunnu erityisen painavalta, eli paino on saatu jaettua tasapainoisesti koko puhelimen alalle. Puhelimen 6,4-tuumainen näyttö aiheuttaa yhden käden käyttöön välillä pieniä haasteita, mutta käyttöliittymästä löytyy kattavat aputoiminnot yhden käden käyttöön.

Rakenteeltaan ja ulkonäöltään 9T ja 9T Pro -malleja on mahdotonta erottaa toisistaan, jos 9T Pro:n hieman erikoisempaa takakuorta ei oteta mukaan.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 156,7 x 74,3 x 8,8 mm
  • Paino: 191 grammaa
  • Näytön- ja ulkomittojen suhde: 86,1 %

6,4-tuumainen Mi 9T on hyvin saman kokoluokkaa, kun laitetta verrataan samankokoisella näytöllä varustettuihin kilpailijoihin. Mi 9T on noin 3 milliä lyhyempi kuin Asuksen Zenfone 6 tai millin lyhyempi kuin OnePlus 7. Leveyden osalta Mi 9T on 0,5 milliä pienempi kuin OnePlus 7 ja noin millin pienempi kuin Zenfone 6. Paksuuden osalta Mi 9T on 0,6 milliä OnePlus 7:ää paksumpi, mutta 0,4 milliä Zenfone 6:sta ohuempi.

”Isoveljeen” eli Mi 9 -malliin verrattuna näyttö on samankokoinen ja fyysiset mitatkin ovat varsin samoilla asteilla. Mi 9:ään nähden Mi 9T on noin millin lyhyempi, 0,4 milliä kapeampi ja reilun millin paksumpi. Painoeroa laitteilla on kuitenkin melkein 20 grammaa (191 ja 173 g), joka johtunee 9T:n suuremmasta akusta sekä kameramekanismista.

Mi 9T:n materiaalivalinnat ovat nykypuhelimelle tyypilliset, eli puhelin koostuu lasista ja alumiinisesta kehyksestä. Etu- ja takalasi ovat Corning Gorilla Glass 5 -suojalasia. Näyttölasin ja kehyksen välissä kulkee ohut muovikaistale, jonka pitäisi teoriassa vaimentaa hieman näyttölasiin sivulta kohdistuvaa iskua, jos puhelin sattuu putoamaan.

Puhelimen rakenteesta ei löydy moitittavaa ja puhelin tuntuu kädessä jämäkältä eikä rakenne elä edes kovemmalla voimalla väänneltäessä. Paksuutta on tietysti esimerkiksi Mi 9 -puhelimeen verrattaessa tullut lisää, joten rakenteen vahvuus ei tässä mielessä ole yllätys.

Mi 9T ei sisällä virallista IP-sertifiointia, mutta esim. JerryRigEverything-kanavan YouTube-purkuvideosta on huomattavissa, että laitetta on suojattu erillisillä tiivisteillä varsin kattavasti.

 

Mi 9T:n lasisen takakuoren kyljet on muotoiltu kaareviksi ja se sulautuu reunoja kiertävään alumiinikehykseen melkein saumattomasti. Käsituntuma on erittäin miellyttävä ja laitteesta saa erittäin tukevan otteen. Takakuoren lasi on tosin erittäin liukas ja hieman kuivimmillakin käsillä laite on herkästi vaarassa lipsua lattialle. Takalasin alle on tehty myös hienoinen hiilikuitua muistuttava kuviointi, joka tosin näkyy vain erittäin hyvässä valossa ja lähempää takakuorta katsoessa.

Testikappaleemme edusti Mi 9T -malliston värivalikoiman hillityintä värivaihtoa (hiilikuitukuvioitu ”Carbon Black”). Saatavilla on myös näyttävillä heijastusefekteillä koristellut Flame Red ja Glacier Blue. Laitteen takalasi keräsi huomattavan määrän sormenjälkiä jo lyhyenkäsittelyn jälkeen ja mustassa värivaihtoehdossa sormenjäljet olivat varsin näkyviä.

Mi 9T Pro:n osalta DNA:n valikoimissa on myös laitemalliston kaksi erikoisväria, Glacier Blue ja Flame Red, joista 9T Pro -testikappaleemme edustaa jälkimmäistä väriversiota. Puhelimen takakuoren reunoille on toteutettu punainen tulimainen efekti.

Tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Mi 9T:n sisuskalut ovat hieman massasta poikkeavat ja suorituskyvystä vastaakin Suomen markkinoilla hieman vähemmän tavattu Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri.

Kahdeksan nanometrin viivanleveydellä valmistettu Snapdragon 730 koostuu kahdesta 2,2 GHz kellotaajuudella toimivasta Kryo 470 Gold -ytimestä sekä kuudesta 1,8 GHz kellotaajuudella toimivasta Kryo 470 Silver -ytimestä. Grafiikkasuorittimen toimia hoitaa Adreno 618 GPU. Uusi 730-piirin varustukseen kuuluu myös Qualcommin neljännen sukupolven AI Engine -tekoälymoottori, koneoppimisessa hyödynnettäviä Tensor Accelerator -yksiköitä sisältävä Hexagon 688 DSP, 4K HDR- sekä 720p 960 FPS -videotallennusta tukeva Spectra 350 -kuvasignaaliprosessori. Prosessorisuorituskyvyn osalta 730:n luvataan olevan 35 % tehokkaampi kuin aikaisempi Snapdragon 710 -piiri.

Mobiiliverkon osalta käytössä on piirisarjan X15 LTE-modeemi, joka tarjoilee mukavat 800 Mbit/s latausnopeuden. Wifi 6 -tukea puhelimesta ei löydy, vaikka järjestelmäpiirissä sille tuki olisikin.

Mi 9T Pro:n sisuskalut ovat muutoin pikkuveljeä vastaavat, mutta järjestelmäpiiri on vaihdettu Qualcommin lippulaiva Snapdragon 855 -järjestelmäpiiriin. DNA:n valikoimissa tarjolla on vain 6+128 Gt:n malliversio, mutta muilla markkinoilla puhelimesta löytyy sekä 6+128 Gt:n sekä 8+256 Gt:n muisteilla varustetut versiot. Myös akun osalta lataustehoa löytyy 9T Pro:ssa maksimissaan 27 wattia (Quick Charge 4), mutta paketissa toimitetaan edelleen sama 18 watin Quick Charge 3 -laturi.

Tekniset ominaisuudet Mi 9T:

  • Qualcomm Snapdragon 730 –järjestelmäpiiri (2 x 2,2 GHz Kryo 470 Gold, 6 x 1,8 GHz Kryo 470 Silver, Adreno 618 GPU, X15 LTE-modeemi)
  • 6 Gt kaksikanavaista 2133 MHz LPDDR4X-RAM-muistia
  • 64 tai 128 Gt UFS 2.1 –muistia (64 Gt mallissa käytettävissä 52,49 gigatavua)
  • Cat. 15 LTE-yhteydet (800/150 Mbit/s), 5CA, 4×4 MIMO, Dual SIM, VoLTE HD
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2,4 & 5 GHz, 2×2 MIMO, MU-MIMO
  • Bluetooth 5.0, AAC, LDAC, aptX-HD, Qualcomm TrueWireless™ Stereo Plus, NFC
  • GPS (L1+L5), Galileo (E1+E5a), GLONASS (L1), Beidou (B1)
  • 4000 mAh akku, USB Type-C, Quick Charge 3 -tuki, 18 W pikalataus

Tekniset ominaisuudet Mi 9T Pro:

  • Qualcomm Snapdragon 855 –järjestelmäpiiri (1 x 2.84 GHz Kryo 485 & 3 x 2.42 GHz Kryo 485 & 4 x 1.78 GHz Kryo 485, Adreno 640 GPU)
  • 6 Gt kaksikanavaista 2133 MHz LPDDR4X-RAM-muistia
  • 128 Gt UFS 2.1 –muistia
  • Cat.18 LTE-yhteydet (1200/150 Mbit/s), 5CA, 4×4 MIMO, Dual SIM, VoLTE HD
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2,4 & 5 GHz, 2×2 MIMO, MU-MIMO
  • Bluetooth 5.0, AAC, LDAC, aptX-HD, Qualcomm TrueWireless™ Stereo Plus, NFC
  • GPS (L1+L5), Galileo (E1+E5a), GLONASS (L1), Beidou (B1)
  • 4000 mAh akku, USB Type-C, Quick Charge 4 -tuki, 27 W pikalatau

Muistimäärät edustavat tässä hintaluokassa perustasoa ja hinnat-alkaen-version 64 gigatavun tallennustila alkaa olemaan tässäkin hintaluokassa jo lähellä hyväksyttävää minimitasoa, etenkin kun muistikorttipaikka ei kuulu varustukseen. 6 gigatavun RAM-muisti on edelleen riittävä määrä myös tulevaisuutta silmällä pitäen.

Puhelimen alapäädystä löytyy SIM-korttipaikkojen kelkka, johon saa asetettua kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei kelkasta löydy. Alapäädyn keskellä on USB Type-C -liitäntä ja sen oikealla puolella laitteen monokaiutin. USB-liitäntä käyttää odotetusti  vanhempaa 2.0-standardia, eikä siitä tästä syystä löydy DisplayPort-kuvaulostuloa.

Laitteen monokaiuttimen ulosanti on oikeastaan juuri sellaista, kuin perustason monokaiuttimelta voi odottaa. Äänenlaatu on kohtuullista, mutta pienet plussapisteet voi antaa kaiuttimen äänenvoimakkuudesta. Kovemmilla voimakkuuksilla äänessä on kuitenkin kuultavissa selkeää särinää.

Näytön alareunus vastaa hyvin pitkälle Mi 9:n kohdalla nähtyä varsin kapeaa leukakaistaletta. Kaistale on kuitenkin näytön muita reunuksia huomattavasti leveämpi. Navigointipainikkeet on toteutettu ohjelmistopohjaisina näytölle ja ne voi halutessaan korvata pyyhkäisyeleillä, jotka Xiaomilla ovat olleet jo aikaisemmissa malleissa hyvin toimivat.

Mi 9T:n näyttö on kooltaan sama kuin Mi 9:ssä, eli 6,4 tuumaa. Näytön kuvasuhteena on nykyisin tyypillinen 19,5:9. Näyttötekniikkana Xiaomi luottaa edelleen AMOLED-paneeliin ja se käyttää Full HD -tarkkuutta sekä tukee myös HDR10-sisältöä.

Sormenjälkitunnistin on Mi 9:n tapaan sijoitettu näytön alle ja se hyödyntää optista sensoria. Tunnistin on toimintanopeudeltaan erittäin hyvä ja kuuluu testaamiemme puhelinten kärkijoukkoon. Lukituksen avaamiseen riittää yleensä pelkkä näytön kevyt painallus. Tunnistusvarmuus oli testijaksolla myös erittäin hyvä, vaikka virhetunnistuksilta ei täysin vältyttykään. Suurimmat ongelmat tunnistimen kanssa esiintyvät hieman kosteilla tai märillä sormilla.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,4-tuumainen AMOLED –näyttöpaneeli
  • Gorilla Glass 5 -suojalasi
  • 1080 x 2340 pikseliä, 19,5:9-kuvasuhde, 403 PPI
  • HDR10-tuki, 100% DCI-P3 -väriavaruustuki
  • Lukutila, Himmennetty näyttö (AOD), herätys kaksoisnapauttamalla

Kokonaisuutena Mi 9T:n näytöstä on vaikea löytää moittimista, etenkään alle 400 euron hintaluokassa. Näytön käyttämä Full HD -tarkkuus on täysin riittävä, vaikka ei tarkkuuden osalta markkinoiden terävintä kärkeä edustakaan.

AMOLED-paneelille tyypilliset kontrasti ja tummien sävyjen toisto ovat myös Mi 9T:n osalta erinomaisella tasolla. Näytön maksimikirkkaus on riittävä ja käyttämällä automaattiasetuksia näyttö pystyy nostamaan hetkellisen kirkkauden erinomaiseksi, joten Mi 9T:n käyttämisessä erittäin kirkkaillakin keleillä ei ole ongelmia.

Puhelimen yläpäädystä löytyy Mi 9T:n yksi erikoisuuksista ja suurin ulkoinen eroavaisuus verrattaessa Mi 9 -malliin. Normaalin antenniraidan ja mikrofonin lisäksi Xiaomi on sisällyttänyt yläpäädyn varustukseen myös 3,5 mm ääniliitännän sekä rungon sisälle piiloutuvan motorisoidun etukameran.

Motorisoidun etukameran ansiosta Xiaomi on pystynyt luopumaan etukameraa varten tarvittavasta näyttölovesta ja näyttö peittää täten melkein koko puhelimen etupuolen. Kuuloke on sijoitettu kapeaan ritilään näyttölasin ja yläpäädyn alumiinireunuksen väliin. Melkein koko etupuolen täyttävän näytön takia on Xiaomi joutunut tekemään muutamia kompromisseja, joista suurin on varmasti erillisen ilmoitusvalon poistaminen. Ilmoitusvalo kuitenkin löytyy laitteesta edelleen, sillä se on sijoitettu nerokkaasti motorisoituun etukameraan. Ilmoitusten saapuessa etukameran luukun reunojen välistä sekä kameramodulin kannessa olevasta renkaasta näkyy läpi punainen ilmoitusvalon väri. Toteutus on kuitenkin hieman kehno, koska ilmoitusvaloa harvemmin näkee, jos laite makaa normaalisti esimerkiksi pöydällä. Lisäksi kameran aktivoimisen yhteydessä on mahdollisuus käyttää erilaisia äänitehosteita, kun kamera nousee rungon sisältä esille.

Etukamera on tarkkuudeltaan 20 megapikseliä ja sen parina on f2.2-aukkosuhteen objektiivi. Tarkennus on tyypilliseen tapaan kiinteä ja kameran tarkennuspiste on hyvin lähellä, joten kameran pitäminen oikealla etäisyydellä on tärkeää, jos kuvasta haluaa tarkan.

Puhelimen säätöpainikkeet on sijoitettu virtapainikkeen kanssa oikealle reunalle. Virtapainikkeen helpompaa havaittavuutta ja silmäkarkkia tuomaan on painike värjätty punaiseksi.

Lasisen takakuoren alle integroitu akku on kapasiteetiltaan 4000 mAh, joka alkaa olla tyypillinen akkukoko tässä kokoluokassa. Akku tukee 18 watin pikalatausta, mutta Mi 9:stä löytyvä langaton lataus loistaa poissaolollaan. Puhelimen vakiovarustukseen kuuluu Qualcommin Quick Charge 3 -tekniikkaa tukeva 18 watin pikalaturi.

 

Kamera

 

Mi 9T jatkaa Mi 9:ssa esitellyn kolmoiskameran käyttämistä, mutta sijoitteluun on tehty pieniä muutoksia. Takakamera sijaitsee nyt takakuoren yläreunan keskiosassa ja se on jaoteltu kahteen erilliseen kehykseen. Kamerajärjestelmän ylimmäisenä sijaitsee laitteen telekamera, joka on upotettu takalasin tasolle. Puhelimen pääkamera sijaitsee kamerakehyksen ylimmäisenä ja on tarkkuudeltaan 48 megapikseliä. Telekameran ympärillä on punaisen värinen koristerengas. Puhelimen kolmas kamera on 117 asteen kuvakulman tarjoava ultralaajakulmakamera. Laitteen kaksois-LED-salama on sijoitettu kamerakehyksen alapuolelle.

Mi 9T Pro:n kamerajärjestelmä vastaa Mi 9T:tä, ainoastaan pääkameran sensoriksi on vaihdettu Sony IMX586, joka eroaa lähinnä videokuvauksen osalta. Mi 9T Pro tukeekin 9T-mallista puuttuvaa 4K 60 FPS -videokuvausta.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin 1/2-tuumainen IMX582-sensori 0,8 um pikselikoolla, f1.75, 27 mm kinovastaava polttoväli
  • 8 megapikselin 1/4-tuumainen sensori 1,12 um pikselikoolla, f2.4, 53 mm kinovastaava polttoväli
  • 13 megapikselin 1/3-tuumainen sensori, 1,12um pikselikoolla, f2.4 ultralaajakulmaobjektiivi, 13 mm kinovastaava polttoväli, 117 asteen kuvakulma
  • PDAF-ja kontrastitarkennus
  • Kaksois-LED-salama
  • AI-kohteentunnistus
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 960 FPS hidastuskuvaus

48 megapikselin pääkamera perustuu Sony IMX582 –sensoriin, joka käyttää Quad Bayer –suodatinta, jossa saman värisellä suodattimella varustetut fotodiodit on järjestelty neljän ryppäisiin. Sensori on tarkoitettu ensisijaisesti 12 megapikselin kuvien ottamiseen, jolloin toteutuksesta on hyötyä mm. hämäräkuvauksen ja dynamiikan osalta. Myös täyden tarkkuuden 48 megapikselin kuvien ottaminen on mahdollista. f1.75-aukkosuhteen objektiivissa ei ole optista vakainta.

Pääkameraan nähden kaksinkertaisen ”zoomauksen” mahdollistava telekamera on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä ja sen objektiivin kinovastaava polttoväli on 53 mm. 13 megapikselin ultralaajakulmakamera on varustettu 117 asteen kuvakulmalla, joka vastaa noin 13 mm:n kinovastaavaa polttoväliä. Objektiivi on automaattitarkenteinen, toisin kuin monissa kilpailijoiden ratkaisuissa.

Mi 9T:n kamerasovellus on tuttu aikaisempia Xiaomin puhelimia käyttäneille eikä eroa esimerkiksi Xiaomi Mi 9:n kamerasovellukseen oikeastaan ole. Suurin näkyvä muutos on kameroiden vaihtopainike, johon on nyt yhdistetty kaikki kolme kameraa, kun aikaisemmin kameroilla oli omat painikkeensa.

Pystysuuntaisena listana toteutettu kuvaustilavalikoima sijaitsee edelleen oikealla suljinpainikkeen vieressä ja erinäisiin toimintoihin liittyvät pikavalinnat vasemmassa reunassa. Pikavalinnoista on kätevä pääsy mm. tekoälytunnistuksen ja HDR-tilan päälle kytkemiseen. Lisää pikatoimintoja löytyy vasemman ylänurkan ”hampurilaiskuvakkeen” takaa.

Mi 9T:n kamerasovellus tuntui olevan vielä hieman keskeneräinen ja testijaksolla kameran käynnistämisestä saattoi mennä useampi sekunti siihen, että kamera oli kuvausvalmis. Lisäksi kameratilojen vaihtaminen käy hieman kömpelösti listaa yksitellen rullaamalla.

Manuaalitila löytyy Pro-tila nimellä ja sen valinnat ovat hyvin tyypilliset. Keskeiset säädöt, kuten valkotasapaino, tarkennus, suljinaika ja ISO-arvo kuitenkin löytyvät manuaalitilan kautta. RAW-kuvausmahdollisuutta ei tässäkään kameraohjelmistossa ole tarjolla.

Mi 9T:n kolmoiskamera tarjoaa erittäin monipuolisen kuvauskokemuksen kolmella eri polttovälillä. Oheiset kolme kuvaa hahmottavat eri kameroiden ja polttovälien väliset erot kuvakulman osalta.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Pääkameralla hyvässä valaistuksessa otetut kuvat ovat laadullisesti hyvällä tasolla. Kuvien kontrasti on kunnossa ja myös dynamiikka vaikuttaa olevan kunnossa. Kuvat ovat teräviä eikä niissä ole havaittavissa juuri häiritsevää yliterävöintiä. Värientoiston osalta Xiaomi tuntuu luottavan varsin luonnollisiin väreihin eikä kuvissa ole havaittavissa värien ylisaturointia.

Pikselitasolla tarkasteltaessa kuvissa kuitenkin näkyy havaittavaa pehmeyttä ja suttuisuutta. Positiivisena puolena kohinaa kuvissa ei pahemmin ole näkyvissä, joka saattaisi selittää myös yksityiskohtien pehmenemistä.

Heikommassa valaistuksessa Xiaomin kamera alkaa olemaan suuremmin ongelmissa. Kuvissa alkaa esiintymään huomattavasti enemmän kohinaa ja yksityiskohdat pehmenevät entisestään. Kuvien yleisilme on kuitenkin kohtalaisella tasolla ja omassa hintaluokassaan vielä pätevää.

Pääkamera mahdollistaa myös kuvien ottamisen kennon täydellä 48 megapikselin tarkkuudella, joten testasimme myös kyseistä vaihtoehtoa. Tilanne on hyvin pitkälti sama kuin muilla vastaavaa sensoria käyttävillä puhelimilla ja 48 megapikselin kuvaustila ei tarjoa juurikaan parempaa laatua kuin 12 megapikselin kuvat.

Täyttä 48 megapikselin tilaa voi suositella käytettäväksi mahdollisimman hyvässä valaistuksessa, jos päätarkoitus on saada kuviin mahdollisimman paljon yksityiskohtia. Kuvien erot jäävät hyvin vähäisiksi eikä Xiaomin 48 megapikselin tarkkuudella otettujen kuvien ero 12 megapikselin kuviin jää laadullisesti hyvin olemattomiksi eikä tulos vertaudu esimerkiksi lippulaivapuhelimien toteuksiin.

Sama tarina jatkuu myös hämärällä, jolloin pahimmassa tapauksessa täyden laadun kuvat ovat laadultaan jopa heikompia kuin 12 megapikselin kuvat. 12 megapikselin kuvat ovat hämärällä yleensä hieman valoisampia sekä terävämpiä, koska tällöin Quad Bayer -suodattimesta saadaan täysi hyöty irti, toisin kuin 48 megapikselin tarkkuudella otetuissa hämäräkuvissa.

Kolmoiskameran tarjoama teleobjektiivi mahdollistaa kaksinkertaisen optisen zoomin. Kaksinkertainen zoomaus löytyy jo monista puhelimista ja useassa puhelimissa on tarjolla kolmin- tai viisinkertainen zoomaus.

Hyvässä valaistuksessa telekamera pystyy tarjoamaan vielä kohtalaista laatua. Alhaisempi 8 megapikselin tarkkuus tosin asettaa omat rajoituksensa ja kuvien värimaailma on huomattavasti haaleampi kuin pääkameralla otetuissa 12 megapikselin kuvissa.

Hämärässä Xiaomin toteutus vastaa monen muun kilpailijan toteutusta ja tietyn tason jälkeen telekamera kytkeytyy pois käytöstä ja zoomaus toteutetaan digitaalisesti pääkameran otoksesta rajaamalla. Zoomin käyttö hämärässä ei tästä syystä olekaan järkevää.

Mi 9T:n kolmas kamera on ultralaajakulmainen ja se soveltuukin hyvin esimerkiksi ahtaissa paikoissa ja maisemakuvauksessa. Monesta kilpailijasta poiketen ultralaajakulmakamera on varustettu myös automaattitarkennuksella.

Ultralaajakulmakamera käyttää oletuksena vääristymänpoistoa, jonka voi halutessaan kytkeä pois päältä kameran asetuksista. Useimmissa tilanteissa sen käyttäminen on kuitenkin suositeltavaa, sillä ominaisuus korjaa onnistuneesti kuvan reunojen vääristyviä muotoja.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera pystyy tuottamaan vielä näyttäviä kuvia, vaikkakin pääkameran tasolle se ei terävyydessä ja yksityiskohdissa pääsekään. Reunankorjauksen ollessa päällä kuvien sivuilla on havaittavissa selkeää pehmeyttä.

Hämärällä ultralaajakulmalla otettujen kuvien laatu laskee vielä huomattavasti enemmän ja kuvista tulee pimeitä ja värimaailmaltaan myös todella haaleita.

 

Viimeisen vuoden aikana useampi valmistaja on tuonut kamerasovelluksiinsa erillisen Yö-kuvaustilan eikä Mi 9T tee tästä poikkeusta. Yö-tilaa käyttäessä kamera ottaa useampia kuvia eri valotusajoilla ja yhdistää niiden kuvadatan yhdeksi optimoiduksi otokseksi. Tuttuun tapaan kuvan ottaminen vie muutaman sekunnin, joten se ei sovi liikkuvien kohteiden kuvaamiseen.

Käytännössä Mi 9T:n Yö-tilan tuottama laatu jäi pienoiseksi pettymykseksi, eikä se pysty kilpailemaan markkinoiden parhaiden kilpakumppanien toteutuksien kanssa. Lopputuloksena kuvat ovat hieman kirkkaampia, dynamiikaltaan parempia ja ne näyttävät terävämmiltä sekä yksityiskohtaisempia. Lisäksi kamera tuntuu ylikorostavan kontrastia reilusti ja myös värien osalta on havaittavissa pientä korostumista.

Jos kilpakumppanien Yö-tilan toteutukset pystyvät loihtimaan lähestulkoon pimeästä päivän, niin Mi 9T:n ei pääse lähellekään sitä. Lisäksi ominaisuudesta jäi vaikutelma, että kamera pystyy valoittamaan vain kohteen etuosaa ja esimerkiksi kuvauskohteen taustoihin ei saatu tuotua juurikaan lisää valoa.

Otimme Mi 9T ja 9T Pro:lla muutamat vertailukuvat pääkameralla normaalissa 12 megapikselin kuvakoolla. Päällisinpuolin kuvissa ei ole nähtävästi suuria eroja, mutta pikselitasolla tarkastellessa erot tulevat selkeämmin esiin. Päiväsaikaan Mi 9T Pro pystyy tallentamaan kuviin huomattavasti enemmän yksityiskohtia ja kuvien lopputulos on tarkempi. Kuvien prosessoinnissa on kohinanpoiston osalta havaittavissa selkeät erot ja Mi 9T:n kuvat ovatkin huomattavasti pehmeämpiä ja suttuisempia. Sama ilmiö on havaittavissa myös heikommassa valaistuksessa. Teknisesti IMX582 (Mi 9T) ja IMX586 (Mi 9T Pro) -sensoreiden erot rajoittuvat lähinnä videokuvaukseen, mutta vertailukuvista on hyvin havaittavissa miten, jopa saman yrityksen, kuvaprosessoinnit saattavat erota mallien välillä.

Mi 9T mahdollistaa videon tallentamisen korkeimmillaan 4K 30 FPS laadulla ja H.264- sekä H.265-pakkaustavoilla. Videota voi tallentaa myös ultralaajakulmakameralla (max. 4K 30 FPS), mutta jostain syystä ei telekameralla. Jos zoomia käyttää kuvatessa, kamera käyttää digizoomia, eikä vaihda varsinaiseen telekameraan.

4K-laadulla videot tallentuvat H.264-koodekilla (High@L5.2) noin 42 Mbit/s bittivirralla ja ääni stereona melko alhaisella 96 kbit/s bittivirralla.

Laadullisesti 4K video on miellyttävää katseltavaa, mutta suurin ongelma tulee puuttuvasta optisesta kuvanvakaajasta. Videot ovat tarkkoja ja niiden värimaailma pysyy myös hyvin luonnollisena. Videoissa on kuitenkin havaittavissa välillä pientä nykimistä, joka haittaa katseluelämystä.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Mi 9T käyttää Xiaomin puhelimille tyypilliseen tapaan omaa MIUI-käyttöliittymää ja tarkemmin ottaen sen 10.4-versiota, joka perustuu vuosi sitten julkaistuun Android 9 Pie -käyttöjärjestelmään. MIUI on hyvin kattavasti Androidin päälle tehty kustomointi ja se muuttaakin käyttöliittymän ulkonäköä vakiosta varsin dramaattisesti.

MIUI:n käyttöliittymä peittää siis vakio-Androidin ulkoasun käytännössä kokonaan, mutta sitä on tuotu huomattavasti lähemmäs vakio-Androidin värimaailmaa kuin aikaisemmissa versiossa. Kaikki vakiosovellukset ovat Xiaomin omaa käsialaa, joiden lisäksi mukaan on heitetty kourallinen Googlen perussovelluksia, joista muutama (kuvat, musiikki, videotoistin) menevät päällekkäin Xiaomin sovellusten kanssa. Ylimääräisiä kolmansien osapuolien sovelluksia ei onneksi ole asennettuna, eikä puhelimen havaittu myöskään tyrkyttävän minkäänlaista mainossisältöä toisin kuin vielä joitain aikoja sitten Xiaomin puhelinten oli tapana.

MIUI:lle tyypilliseen tapaan mukaan on lastattu liuta hyödyllisiä lisäominaisuuksia, kuten tumma teema, yhden käden käyttötila, sovelluslukko, käyttöjärjestelmän optimointi- ja puhdistussovellus ja näytön tallennin. Käyttöliittymään saa siis monien kaipaaman mustan teeman.

Aikaisemmissa Mi 8, Pocophone F1 ja Mi 9 -testeissämme kritisoimme MIUI:n suuria ongelmia ilmoitusten näyttämisen kanssa. Onneksemme voimme todeta, että ainakin yksi ärsyttävämmistä osa-ongelmista on Mi 9T:ssä korjattu, nimittäin ilmoituskuvakkeet saa nyt näkymään myös Androidin tilapalkissa. Asetus tosin tulee käydä manuaalisesti laittamassa päälle asetuksissa, joka on varsin erikoista. Parannettavaakin siis vielä löytyy, kuten esimerkiksi se, että käyttäjä joutuu manuaalisesti käydä vääntämässä jokaisen sovelluksen ilmoitusasetukset kuntoon, jos ilmoitukset haluaa näkyville esimerkiksi lukitusnäytölle.

Ilmoitusten kanssa esiintyi myös usein ”luotettavuusongelmia”, eli vaikka asetukset olivat kunnossa, ei ilmoitukset tulleet puhelimeen ennen kuin näyttö oli kytketty päälle. Ongelmaa sai minimoitua muokkaamalla MIUI:n vakiona käyttämiä akunsäästöasetuksia ja ohjelmien tausta-ajo-oikeuksia. ”Ongelma” on valitettavan ärsyttävä ja sen kanssa tietämätön käyttäjä menettää helposti hermonsa.

Xiaomi ei ole tapansa mukaan antanut mitään virallisia lupauksia Mi 9:n tulevista päivityksistä, joten sillä saralla odotukset on pohjattava lähinnä lähihistorian tapahtumiin. Xiaomin tiedetään päivittävän puhelimiaan keskimääräistä pidempään, mutta kyseiset päivitykset eivät ole aina koskeneet Googlen virallisia versio- ja tietoturvakorjauksia. Testilaitteemme sai testijakson lopulla yhden päivityksen, joka sisälsi lähinnä uudet tietoturvapäivitykset (elokuu) sekä bugikorjauksia.

Päivitys 24.10.2019: Xiaomi aloitti MIUI 11 -version päivitysjakelun Mi 9T -laitteille myös euroopassa. Myös testilaitteemme sai kyseisen päivityksen, joka pohjautuu edelleen harmillisesti Android 9 -versioon. Näkyviä tai suuria muutoksia ei MIUI 11 tuntunut testilaitteeseemme tuovan.

Päivitys 8.11.2019: Mi 9T Pro testilaitteemme sai myös tuoreen MIUI 11 version (11.0.3.0.QFKEUXM). 9T Pro -mallin osalta käyttöjärjestelmä pohjautuu uusimpaan Android 10 -käyttöjärjestelmään. Xiaomi mainitsee päivityslogissa parantaneensa käyttöjärjestelmän ulkoasua ja riisuneensa turhaa ylimääräistä. Lisäksi Always on display -ominaisuus on saanut uusia ominaisuuksia kuten dynaamiset teemat.

Käyttökokemukset ja suorituskyky

Xiaomi Mi 9T vietti io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä noin kahden viikon ajan. Puhelimen toiminnassa ei havaittu teknisiä ongelmia, mutta ohjelmistopuolella huomattiin edelleen pieniä harmittavia ongelmia ja oikkuja.

Suorituskyvystä on Mi 9T:n osalta mahdotonta keksiä mitään suurempaa valittamista. Käyttöliittymä ja sovellukset toimivat nopeasti ja sujuvasti, tosin viimeisen parin vuoden aikana 300 – 400 euron hintaluokassa on tehoeroja saatu hienosti ratkaistua tehokkaampien piirien avulla. Ainoat sovellusongelmat havaittiin oikeastaan kamerasovelluksen kanssa, joka saattoi välillä olla hidas käynnistymään.

Pelikäyttöön Mi 9T soveltuu kohtalaisesti, kiitos uuden keskivertoa tehokkaamman järjestelmäpiirin ja grafiikkaohjaimen. Testasimme suorituskykyä muutamilla raskaimmilla peleillä ja kaikki pelit tuntuivat toimivan vähintään hyvin jopa korkeimmillakin kuva-asetuksilla.

Pelatessa puhelin lämpenee yläosastaan, mutta lämpö ei missään vaiheessa nouse häiritsevälle tasolle.

 

Synteettisissä suorituskykytesteissä verrokeiksi valittiin samaa piiriä käyttävä Samsung Galaxy A80, aikaisempaa Snapdragon 710 -piiriä käyttävä Nokia 8.1 sekä Kirin 980 -piirillä varustettu samassa hintaluokassa kilpaileva Honor 20. Testisovellusten synteettisten testien tulokset olivat odotetunlaisia ja Galaxy A80:n kanssa vastaavia tuloksia. Uusi Snapdragon 730 -piiri sijoittuukin, kuten olettaa saattoi, Snapdragon 710:n ja Huawein Kirin 980 -piirin välimaastoon.

 

Ajoimme suorituskykytestit myös Mi 9T Pro:lla ja verrokeiksi valitsimme samassa hintaluokassa ja suorituskyvyllä varustettuja puhelimia. Mi 9T Pro:n suorituskyky on linjassa muiden Snapdragon 855 -piirillä varustettujen puhelinten kanssa. Mi 9T Pro on tulosten valossa hyvin lähellä OnePlus 7T:n suorituskykyä. Mi 9T Pro:n Antutu-testin tulos on sen verran korkea, joten luultavasti Xiaomilla on käytössä jonkinasteisia optimointeja testisovellusten ”huijaamiseksi”.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavaan Androbench 5 –testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Lisäksi Geekbench 5.0 -versio muutti lopputuloksiin vaikuttavaa pisteytystä, joten testin tulokset eroavat aikaisemmista io-techin Geekbench-testituloksista.

 

Akunkesto

Mi 9T:n akunkestolle oli testijaksolle lähdettäessä positiiviset odotukset – sisältäähän puhelin kohtuullisen kokoisen 4000 mAh:n akun sekä virtapihin Snapdragon 730 -järjestelmäpiirin. Käytännössä akunkesto osoittautui varsin päteväksi, toisaalta odotukset olivat ehkä vielä hieman paremmasta.

Tavanomaisen päivän aikana Mi 9T:n akun varaus laski täydestä noin 60 – 70 % välimaastoon, kun näytön päälläoloaika liikkui 2 – 3 tunnin paikkeilla. Kun näytön päälläoloaika kasvoi hieman raskaammassa käytössä noin 3 – 3,5 h välille, akun varaus laski 50 – 55 % välimaastoon.

Normaalilla käytöllä Mi 9T:n akulla olisi päästy helposti myös toisen päivän yli ja tätä koetettiin pariin kertaan. Toisen päivän päätteeksi akun varaus oli laskenut noin 20 %:iin ja näytön päälläoloaika oli tällöin ylittänyt 4 tunnin lukeman.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, satunnaista lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä 4G-yhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Mi 9T tukee pikalatausta 18 watin teholla ja paketin mukana toimitetaankin siihen kykenevä laturi. Vakiolaturilla mittasimme tyhjästä täyteen latautumisajaksi reilut 1,5 tuntia. Puolessa tunnissa akunvaraus on lähes 50 prosenttia. Tunnin lataamisen jälkeen latautuminen hidastuu hieman ja viimeiset 10 prosenttia vievät yli 30 minuuttia.

Mi 9T Pro tukee maksimissaan 27 watin pikalatausta, mutta Xiaomi on päätynyt sisällyttämään saman 18 watin laturin myös 9T Pro:n myyntipakkaukseen.

Yhteenveto

 

Mi 9T on Xiaomilta erittäin pätevä laite alle 400 euron hintaluokkaan ja sen tarjoamat rauta- sekä kameraominaisuudet tarjoavat monelle kuluttajalle täysin riittävän vastineen rahoille. Kokonaisuutena laitteesta on erittäin hankalaa alkaa keksimään todellisia ongelmia tai puutteita. Ainoa, ja tämä on samalla osin henkilökohtainen asia, ongelma löytyy puhelimen käyttöjärjestelmästä ja sen ”toimintalogiikasta”. Mi 9T Pro taas tarjoaa lippulaivakategoriaa vastaavat rautaominaisuudet alle 500 euron hintaluokassa.

Puhelimen rakenteesta ei löydy juuri moitittavaa, jos ei-niin-omaperäistä ulkonäköä ei lasketa mukaan. Nykyisin jopa alle 400 euron hintaluokassa muutkin valmistajat ovat alkaneet panostamaan laitteiden rakenteeseen, eikä tarjolla ole enää kovinkaan montaa ”muovirimpulaa”. Mi 9T:n rakenne on tukeva ja istuu käteen mukavasti. Rakenteen ja materiaalien osalta pieniä miinuksia voi antaa yllättävän liukkaista lasikuorista, jotka keräävät myös herkästi sormenjälkiä.

Puhelimesta löytyvä 3,5 mm ääniliitäntä on varmasti monen käyttäjän mieleen ja osalle vielä tuiki tärkeä liitäntä, joten Xiaomin päätös säästää liitäntä keskihintaluokan puhelimessa on kokonaisvaltaisesti tarkasteltuna erittäin hyvä päätös. Puhelimen näytönalainen sormenjälkilukija toimi myös testijaksolla erittäin luotettavasti ja tunnistimen nopeus on hyvin lähellä kalliita lippulaivaluokan tunnistimia.

 

Kameralaadun osalta Mi 9T tarjoaa alle 400 euron hintaluokassa hyvänlaista jälkeä. Pääkameran laatu etenkin hyvässä valossa on laadukasta, terävää ja värintoistoltaan luonnollista. Yksityiskohdissa esiintyy pientä pehmeyttä, mutta käytännössä siitä tuskin on valtaosalle käyttäjistä suurempaa haittaa. Ultralaajakulman kuvanlaatu oli ehkä pienoinen pettymys ja se soveltuukin lähinnä hyvässä valaistuksessa kuvaukseen. Keskihintaluokkaan sijoitus on vaatinut pieniä uhrauksia Mi 9:n jäljiltä ja puhelimen toisen, kaksinkertaisen optisen zoomin tarjoavan telekameran tarkkuus on tiputettu 8 megapikseliin, eikä se tarjoa samanlaista jälkeä kuin Mi 9:n vastaava telekamera.

Akkukestoltaan Mi 9T oli melko vakuuttava ja puhelimella selvittiin raskaimpinakin päivinä helposti iltaan saakka, jolloin akun varausta oli yleensä jäljellä vielä vähintään 50 %. Harmittavasti Mi 9 -puhelimesta löytyvä langaton lataus on Mi 9T:stä poistettu, joskin kyseisestä ominaisuutta ei voi tämän hintaluokan puhelimelta lähtökohtaisesti edes odottaa.

Suomessa Mi 9T ja 9T Pro on saatavilla useilta jälleenmyyjiltä sekä operaattoreista DNA:lta, eli saatavuus on varsi hyvä. 9T perusversion (6 & 64 Gt) hinta artikkelin kirjoitushetkellä on tippunut jo noin 330 euron tietämille, mikä on erittäin kilpailukykyinen hinta ominaisuuksiin nähden. Mi 9T Pro:n hinta liikkuu nykyään noin 450 euron tietämillä. Jos ei ole tarvetta lippulaivaluokan hinnoille ja tehoille, tarjoaa Xiaomi Mi 9T käyttöliittymän ja sovellusten toiminnan osalta hyvin pitkälti samanlaista sujuvuutta puolella tai jopa kolmasosalla hinnasta. Kovin haastaja Mi 9T:lle löytyy Honorin uudesta Honor 20 -puhelimesta, jossa on tehokkaammat sisuskalut. Nykyisellä 330 euron hinnallaan Mi 9T:lle on oikeastaan vaikea lähteä hakemaan suoraa samanhintaista vastustajaa. Jos MIUI-käyttöliittymää ei koe esteeksi, Mi 9T on ehdottomasti varteenotettavimpia puhelimia hintaluokassaan ja tiukan harkinnan jälkeen päätimme myöntää sille Toimituksen valinta -erityismaininnan. Lippulaivatehoja kaipaavalle Mi 9T Pro tarjoaa pari sataa euroa halvemmalla hinnalla vastaavat kameraominaisuudet, suorituskyvyn sekä varsin näyttävän ulkonäön, kuin moni muu tunnettu kilpailija.

Plussaa:

  • Tukeva ja mukavan tuntuinen rakenne
  • Laadukas AMOLED-näyttö
  • Snapdragon 730 -järjestelmäpiirin suorituskyky tässä hintaluokassa
  • Hyvin toimiva näytönalainen sormenjälkitunnistin
  • Hyvä akunkesto
  • 3,5 mm ääniliitäntä
  • Kameran kuvanlaatu ja monipuolinen toteutus tässä hintaluokassa
  • Hinta

Miinusta:

  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Liukas ja rikkoontumisherkkä lasirakenne
  • Telekameralla ei mahdollista tallentaa videokuvaa
  • MIUI-käyttöjärjestelmän ”kummallisuudet” mm. ilmoitusasetusten suhteen

 

 

This site uses XenWord.
;