Kerromme, mistä tiedonsiirron pikaväylässä on kyse.

Kaupallinen yhteistyö Intelin kanssa

Yksi ainoa kaapeli riittää kahden 4K-näytön virransyöttöön ja ohjaamiseen sekä kannettavan muuttamiseen pelitietokoneeksi.

 

Mikä on Thunderbolt 4?

Thunderbolt on Intelin kehittämän nopean väylä-/liitäntätekniikan neljäs ja uusin sukupolvi. Sen tunnistaa tuttuun tapaan salamalogosta. Kuten USB:llä, Thunderboltillakin voidaan liittää tietokoneeseen erilaisia laitteita, erityisesti sellaisia, jotka vaativat hyvin suurta kaistanleveyttä, kuten näytöt ja ulkoiset kovalevyt ja näytönohjaimet. Tämä johtuu siitä, että Thunderbolt käyttää PCI Expressiä, samaa väyläratkaisua, jolla lähes kaikki nykyaikaiset tietokoneet yhdistävät esimerkiksi näytönohjaimet ja SSD-levyt prosessoriin ja muistiin suurella nopeudella ja lyhyellä vasteajalla. Siinä on myös sisäänrakennettu Displayport-signaali korkean resoluution näytöille ja tietokoneen virransyötölle.

 

Intel Evo -tietokoneissa on Thunderbolt 4 ja paljon muuta:

  • 11. sukupolven Intel Core -prosessorit Intel Iris Xe -grafiikkaohjaimella
  • Lyhyt vasteaika sekä akulla että verkkovirrassa
  • Herää lepotilasta alle sekunnissa
  • Vähintään yhdeksän tunnin akunkesto (1080 p)
  • 30 minuutin lataamisella vähintään neljä tuntia akunkestoa
  • Wi-Fi 6 ja Thunderbolt 4

Asiaan perehtymättömiä voi hämmentää se, että Thunderbolt 4 käyttää samaa fyysistä liitintä (USB-C) kuin edeltäjänsä Thunderbolt 3 ja muut suositut liitännät, USB 3 ja USB 4. Ero on siinä, kuinka portin kautta kulkeva sähköinen signaali muodostetaan ja mitä piirejä tarvitaan signaalin tulkitsemiseen.

 

Thunderbolt 4 – mitä uutta?

Thunderbolt 4 on taaksepäin yhteensopiva Thunderbolt 3:n kanssa ja Thunderbolt 4 -portissa tai kaapelissa on täsmälleen sama tuttu salamalogo kuin Thunderbolt 3:ssa. Standardin viimeisimpään versioon on tehty kaksi olennaista päivitystä, jotka vaikuttavat käyttäjäkokemukseesi ja siihen, minkä lisälaitteiden ekosysteemin saat käyttöösi.

Thunderbolt 4:n maksimaalinen kaistanleveys (40 Gbps) on sama kuin Thunderbolt 3:lla, mutta tärkeä ero on, että Thunderbolt 4 takaa suuremman vähimmäisnopeuden kuin edeltäjänsä. Kun Thunderbolt 3:n vähimmäisnopeus oli 16 Gbps, Thunderbolt 4 nostaa riman 32 Gbps:iin. Käytännössä on usein mahdollista käyttää kahta 4K-näyttöä samanaikaisesti Thunderbolt 3 -portin kautta, mutta ei aina – lopputulos riippuu siitä, kuinka kussakin tietokoneessa standardi on toteutettu. Sen sijaan Thunderbolt 4 takaa vähimmäistason, joka mahdollistaa joko kahden 4K-näytön käyttämisen 60 Hz:n taajuudella tai yhden 8K-näytön käyttämisen 30 Hz:n taajuudella.

Kaikki Intel Evo -sertifioidut tietokoneet tukevat Thunderbolt 4:ää, joka tarjoaa maksimaalisen kaistanleveyden yhdellä ainoalla kaapelilla. Kuvassa Lenovo Yoga 9, johon on kytketty Thunderbolt-kaapeli.

Miten USB4 sopii kuvaan? Ensimmäiset Thunderboltin sukupolvet olivat Intelin lisensoimia, mutta nykyään se on avoin rajapintastandardi. Niinpä kun uusimman sukupolven USB:tä alettiin kehittää, perustaksi valittiin edellisen sukupolven Thunderbolt eli Thunderbolt 3. USB4:n ja Thunderbolt 4:n erona on siis lähinnä miniminopeus.  Kaikki Thunderbolt 4 -portit tukevat USB4:ää, mutta kaikki USB4-portit eivät tue Thunderbolt 4:ää.

 

Mihin Thunderbolt 4:ää voi käyttää?

Jos tietokoneessa on Thunderbolt 4, millä tavoin se yksinkertaistaa digitaalista elämää? Yksi jo aiempien Thunderbolt-sukupolvien aikana suosituksi tullut käyttötapa on muuttaa kannettava tietokone telakointiasemalla ja yhdellä ainoalla kaapelilla pöytätietokoneeksi, jossa on kaksi näyttöä, hiiri, näppäimistö, kaiuttimet, verkkoyhteys ja ulkoinen tallennustila.

Thunderbolt-tuen ansiosta Intel Evo -tietokoneeseen voi yhdistää useampia näyttöjä, näppäimistön, hiiren ja kaiuttimet.

Toinen tapa käyttää Thunderboltia on kannettavan tietokoneen laajentaminen ulkoisella näytönohjaimella lisäsuorituskyvyn saamiseksi peleihin. Näin käytössä on kätevä kannettava tietokone töihin tai kouluun mukaan otettavaksi ja kotona se muuttuu pelikoneeksi.

Thunderboltilla voi liittää tietokoneeseen ulkoisen näytönohjaimen, jolla saa kevyeen kannettavaan tehokasta graafista suorituskykyä. Kuvassa Evo-sertifioitu Razer Book 13, johon on kytketty ulkoinen näytönohjain CS:GO:n FPS:n parantamiseksi.

Jos käyttää tietokonetta luovana työkaluna, voi edellisten lisäksi liittää siihen ulkoisen SSD-aseman töiden tallentamiseksi. Näin voi laajentaa sisäänrakennettua tallennustilaa suorituskyvystä tinkimättä. Thunderbolt 4:n luku- ja kirjoitusnopeudet ovat verrattavissa sisäiseen PCIe-SSD-asemaan, mutta ulkoista laitetta voi kuljettaa helposti mukana ja käyttää eri tietokoneissa.

 

Lue myös aiempia artikkeleita

Kiitos, että luit Thunderbolt 4 -artikkelimme! Ei ole aivan helppoa pysyä selvillä kaikista liitännöistä, rajapinnoista ja teknisistä termeistä, mutta toivomme, että tämä artikkeli auttoi saamaan käsityksen Thunderboltista ja sen toiminnasta. 🙂

Olemme käyttäneet artikkelissa esimerkkeinä erilaisia Intel Evo -sertifioituja tietokoneita. Löydät suuren valikoiman Evo-sertifioituja tietokoneita täältä.

 

This site uses XenWord.