io-techin testissä Asuksen 6-ytimisellä 8. sukupolven Core-prosessorilla ja GeForce RTX 2070 -mobiilinäytönohjaimella varustettu pelikannettava.

io-techin testiin saapui Asuksen tammikuun alussa CES-messuilla esittelemä ROG Strix SCAR II GL704GW -peliläppäri, joka on varustettu NVIDIAn Turing-sukupolven GeForce RTX 2070 -mobiilinäytönohjaimella. Siron kokoisesta, alle kolme kiloa painavasta kannettavasta löytyy myös Intelin 8. sukupolven kuusiytiminen Core i7-8750H -prosessori sekä 17,3-tuumaisella IPS-paneelilla varustettu Full HD -resoluution näyttö, joka tukee 144 hertsin virkistystaajuutta. Asuksen mukaan kannettava on suunniteltu ensisijaisesti ammuntapeleille kilpailullista pelaamista silmällä pitäen ja lupailee laitteen suorituskyvyn yltävän yli 144 FPS:ään suosituissa e-urheilupeleissä sekä yli 60 FPS:ään uusimmissa AAA-julkaisuissa.

Tutustumme artikkelissa kannettavan ulkoasuun, suorituskykyyn ja muihin ominaisuuksiin lämpötila- ja melumittauksia unohtamatta. Vertailukohtana testeissä käytämme viime vuonna julkaistuja Asus ROG G703GI ja Asus ROG Zephyrus M -pelikannettavia, jotka on testattu io-techissä jo aiemmin. Näistä erityisen mielenkiintoiseksi vertailukohdaksi nousee Asus ROG Zephyrus M sillä uusi ROG Strix SCAR II on ulkoisesti lähes samankokoinen ja molemmat on varustettu samalla kuusiytimisellä prosessorillä. Zephyruksessa on kuitenkin käytössä Pascal- sukupolven GeForce GTX 1070 -näytönohjain ja se on silti artikkelin kirjoitushetkellä noin 500 euroa kalliimpi kuin GeForce RTX 2070:n sisältävä Asus ROG Strix SCAR II GL704GW.

Testiin saapunut Asus ROG Strix SCAR II GL704GW -malli on siis varustettu GeForce RTX 2070 -näytönohjaimella ja kuusiytimisellä Intel Core i7-8750H -prosessorilla. Kannettavasta on myös saatavilla 350 euroa edullisempi GL704GV-malli, joka on varustettu GeForce RTX 2060:llä.

Erittäin kapeilla reunuksilla varustettu näyttö on 17,3-tuuman IPS-paneeli Full HD -resoluutiolla ja se tukee 144 hertsin virkistystaajuutta. GtG-vasteajaksi on ilmoitettu kolme millisekuntia. Tallennustilasta vastaa 512 Gt:n M.2 SSD sekä yhden teratavun hybridikiintolevy. Keskusmuistia laitteesta löytyy 16 gigatavua.

  • Ulkomitat: 40 cm x 27,3 cm x 2,6 cm
  • Paino: 2,90 kg
  • Laturin paino ja johdon pituus: 0,58 kg & 1,2 m

Testiin saapuneen GL704GW -mallin hinta Suomessa on hieman vajaa 2500 euroa.

 

6-ytimistä Core i7-8750H -prosessoria ei pysty ylikellottamaan, mutta se tukee Hyper-Threading-ominaisuutta eli 12 säiettä. Peruskellotaajuus on 2,2 GHz ja yhdellä ytimellä Turbo-taajuus voi nousta maksimissaan 4,1 GHz:iin. Testiin saapuneessa mallissa oli käytössä yksi muistikanava eli yksi DDR4-2666-nopeudella toimiva 16 gigatavun DDR4-muistikampa. Kahdella kahdeksan gigatavun kammalla käyttöön olisi saatu käyttöön kaksikanavaisen muistiohjaimen täysi suorituskykypotentiaali.

GeForce RTX 2070 -näytönohjaimen mobiiliversiossa on käytössä 2304 CUDA-ydintä ja TU106-grafiikkapiiri toimii 3D-rasituksessa 1440 MHz:n Boost-taajuudella eli noin 200 MHz alhaisemmalla taajuudella kuin esimerkiksi io-techissä testatussa MSI:n GeForce RTX 2070 Armorissa. GPU-Z-ohjelman uusin 2.16.0-versio ei tunnistunut oikein näytönohjaimen grafiikkapiiriä ja esimerkiksi TMU-yksiköiden määrä tunnistui myös väärin, oikea lukema on 144.

Prosessorin lämpötila nousi 100 % käyttöasteella Handbrake-rasituksen alussa reiluun 90 asteeseen ja kävi ajoittain jopa yli 95 asteessa. Kun prosessorin kellotaajuus laski neljästä gigahertistä alas noin 3,6 GHz:iin, lämpötila vaihteli suurimman osan ajasta 85-90 asteessa. GeForce RTX 2070 -näytönohjaimen grafiikkapiirin lämpötila nousi rasituksessa vakaaseen 80 asteeseen grafiikkapiirin kellotaajuuden tippuessa reilusta 1600 MHz:stä alas 1500 MHz:n tienoille.

Kannettavan kansi on harjattua alumiinia ja siitä löytyy tuttu RGB-valaistu ROG-logo. Vaikka SCAR II on fyysisiltä mitoiltaan Zephyruksen kokoinen, jäähdytysratkaisu ei kuitenkaan ole sama eli SCAR II:n pohjalevy ei nouse eikä laske eli suurene paremman ilmankierron saavuttamiseksi. Lämmin ilma puhalletaan ulos laitteen taka- ja sivuosassa sijaitsevista ulostuloaukoista kahden tuulettimen avustuksella.

Kannettavan mukana toimitettava virtalähde on noin puolen kilon painoinen ja sen johdon pituus on 1,2 metriä, joka on valitettavan lyhyt. Laturin liitin on siirretty Zephyruksiin verrattuna hieman parempaan paikkaan vasemman kyljen yläreunaan. Varsinaista huoltoluukkua kannettavasta ei löydy, mutta koko takakansi irtoaa helposti, kun pohjan ruuvit on irrotettu.

Kuvasimme kannettavan lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen. Lämpimin kohta oli 57,2 astetta, mutta lämpö on saatu johdettua hyvin laitteen ulkopuolelle, eivätkä käsiin kosketuksissa olevat osat tunnu häiritsevän lämpimiltä.

RGB-valaistun näppäimistön ulkokuori on koristeltu puoliksi maastokuviolla ja WASD-näppäimet ovat läpinäkyvät eli ne erottuvat helposti muista näppäimistä. Näppäinten liikerata on tämän kokoluokan kannettavalle melko perinteinen 1,8 mm. Näppäimistöllä on mukava kirjoittaa, mutta pelaamiseen jää kaipaamaan pidempää liikerataa. Kannettavan etureunaan on sijoitettu ohut RGB-valaistu yksityiskohta.

 

Laitteen vasemmasta kyljestä löytyy virtaliittimen lisäksi RJ-45-verkkoliitin sekä Mini-DisplayPort- ja HDMI-näyttöliittimet, kolme USB 3.1-liitintä sekä yhdistetty 3,5 mm:n liitin (mikrofonin sisääntulo- ja kuulokkeen lähtöliitäntä). Oikeassa kyljessä on muistikortinlukija, yksi USB 3.1 -liitin, Type-C-mallinen USB 3.1 -liitin sekä Kensington-lukkoportti.

Asus ROG SCAR II:n hallinta hoituu uudella ROG Armoury Crate -ohjelmistolla, jonka käyttöliittymä on ainakin toimituksemme mielestä selkeämpi kuin aiemmin käytössä olleessa ROG Gaming Centerissä. Toiminnallisuudeltaan ohjelma on kuitenkin hyvin samanlainen eli sillä voidaan mm. säätää laitteen valaistusta ja säätää suorituskyky-, tehonkulutus- ja melutasosuhteita.

 

Suorituskykytestit

Suorituskykytesteissä vertasimme Asus ROG Strix SCAR II GL704GW -kannettavaa kahteen aiemmin testaamaamme Asus ROG G703GI:iin sekä Asus ROG Zephyrus M:iin. Kaikissa kannettavissa on Intelin 8. sukupolven 6-ytiminen prosessori ja Strix SCAR II:ssa Turing-sukupolven GeForce RTX 2070, kun taas G703GI:ssä Pascal-sukupolven GeForce GTX 1080 ja Zephyrus M:ssä GeForce GTX 1070.

Testeissä keskityttiin vertailemaan keskenään suorituskykyä prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta. Testit ajettiin kannettavat verkkovirtaan kytkettyinä, 1920×1080-resoluutiolla ja tuuletinnopeudet oli asetettu Balanced-tilaan.

Koska Asus ROG Strix SCAR II on suunnattu eritoten kilpailullisten First Person Shooter -pelien pelaamiseen, ajoimme myös erilliset kokeilutestit muutamalla tunnetuimmalla kyseisen peligenren pelillä.

 

Taustatietoa testeistä

Huom! Kannettavien keskinäistä vertailua voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavana sillä aiemmin io-techissä testatut pelikannettavat on jo palautettu takaisin valmistajille. Näin ollen emme ole pystyneet ajamaan tuoreita vertailutuloksia esimerkiksi päivitetyillä Windows-, peli- ja ajuriversioilla.

Asus ROG G703GI:n sekä Asus ROG Zephyrus M:n testit ajettiin NVIDIAn GeForce 399.07 -näytönohjainajureilla. Asus ROG Strix SCAR II testejä ajettaessa näytönohjainajurina käytössä oli GeForce 417.71 DCH -versio.

 

Cinebench R15

Cinebench-renderöintitestissä GL704GW pääsi lähes samoille pistelukemille kuin ROG G703GI, joka on varustettu Core i9-8950HK prosessorilla. GL704GW:n kanssa saman prosessorin omaava Zephyrus M jäi suorituskyvyssä noin 26 prosenttia heikommaksi.

 

Handbrake 1.1.1

Pidempikestoisessa Handbrake-testissä ja videon x264-enkoodauksessa GL704GW repäisi vertailun kannettavista parhaan tuloksen, joskin marginaalisella erolla G703GI:hin verrattuna.

 

AIDA64 v5.99

Yhtä 16 gigatavun muistikampaa ja muistikanavaa hyödyntävän GL704GW:n keskusmuistin luku-, kirjoitus- ja kopiointinopeudet pyörivät noin 20 000 Mt/s nopeuksissa.

 

CrystalDiskMark 6.0.1

Tallennusmedioiden luku- ja kirjoitusnopeuksissa GL704GW jäi pahasti vertailun kannettaville jalkoihin. Siinä missä GL704GW:n M.2 SSD järjestelmälevy ylsi 1734 Mt/s lukunopeuteen, sama lukema Zephyrus M:llä oli 2932 Mt/s eli noin 70 prosenttia nopeampi. Kirjoitusnopeudessa GL704GW suoriutui vieläkin hitaammin nopeuden ollessa 640 Mt/s, kun verrokki Zephyrus M:n kirjoitusnopeudeksi mitattiin 1645 Mt/s, joka on siis jopa 150 prosenttia nopeampi.

 

Battlefield 1

Full HD -resoluutiolla ja parhailla Ultra-asetuksilla Battlefield 1 -pelissä GL704GW sijoittui keskimääräisessä ruudunpäivitysnopeudessa Zephyrus M:n kanssa samalle tasolle 84 FPS:ään, mutta 99. persentiili oli 9 FPS:ää parempi.

 

The Witcher 3

The Witcher 3:ssa GeF0rce RTX 2070 pääsi näyttämään kyntensä ja GL704GW saavutti lähes saman ruudunpäivitysnopeuden kuin Asus ROG G703GI. Zephyrus M:ään eroa tuli GL704GW:n eduksi noin 23 prosenttia.

 

Battlefield V & Shadow of the Tomb Raider

Uusina peleinä testeissä on mukana Battlefield V ja Shadow of the Tomb Raider, joilla ajoimme testit tulevia vertailuja ajatellen. Full HD -resoluutiolla ja parhailla kuvanlaatuasetuksilla GL704GW:n keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus pysyi molemmissa peleissä reilusti yli 60 FPS:ssä, mutta 99. persentiilit jäivät kuitenkin 50 FPS:n tuntumaan.

 

Kilpailulliset FPS -pelit

Testasimme kannettavan suorituskykyä myös muutamilla tunnetuilla FPS-peleillä, joita pelataan ns. e-urheiluhengessä. Kilpailullisessa pelaamisessa on yleistä, että kaikki grafiikka-asetukset tiputetaan minimiin mahdollisimman hyvän ruudunpäivitysnopeuden saavuttamiseksi. Ajoimme kuitenkin testit hieman paremmilla asetuksilla, koska Asus mainostaa kannettavan tuotesivulla mm. Overwatch-pelin ruudunpäivitysnopeuden yltävän parhailla asetuksilla lähes 200 FPS:n.

Omissa käytännön pelitesteissämme ainoastaan Counter Strike: Global Offensive:n ruudunpäivitysnopeus liikkui keskimäärin 140 tietämillä, kun taas Overwatch-pelissä saimme keskimääräiseksi ruudunpäivitysnopeudeksi 114 FPS. Ruudunpäivitysnopeus oli testaamissamme peleissä kuitenkin ihan hyvällä tasolla ja grafiikka-asetuksia tiputtamalla suorituskykyä saadaan lisää jos siihen on tarvetta, pois lukien Player Unknown’s Battlegrounds, jonka testit ajoimme Very Low asetuksilla hyvän pelattavuuden saavuttamiseksi.

 

Akkukesto rasituksessa

GL704GW:n akku kesti The Witcher 3 -pelissä 46 minuuttia, joka oli varsin onnettomasta tuloksesta huolimatta testijoukon paras tulos. Kannettavan suorituskyky pelkkää akkua käytettäessä tippui noin 30 FPS:n tienoille.

Testasimme myös akkukestoa pyörittämällä 1080p-laatuista videota YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä kokonäytöntilassa. Tässä testissä akun kesto oli testijoukon huonoin vain hieman reilulla kahdella tunnilla.

 

Tehonkulutus ja melu

Kannettavien tehokulutusta mitattiin seinästä Etech PM-300 -mittarilla ja prosessorirasitus mitattiin Handbrake-ohjelmalla ja 3D-rasitus The Witcher 3 -pelillä.

Asus ROG Strix SCAR II GL704GW:n tehonkulutus 3D-rasituksessa sijoittui hieman Zephyrus M:n tehonkulutuksen yläpuolelle 183 watilla ja prosessorirasituksessa tehonkulutus oli vertailussa olevista kannettavista korkein 110 watilla.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja 3D-rasituksessa The Witcher 3 -pelillä. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

GL704GW:n melutasot olivat kutakuinkin samalla tasolla kuin muillakin vertailun kuusiytimisillä prosessoreilla varustetuilla kannettavilla. Kuten jo G703GI:n ja Zephyrus M:n artikkelissa totesimme, melutaso Asuksen ja monen muun valmistajan suorituskykyisillä pelikannettavilla on todella äänekäs.

 

Armoury Crate -profiilien erot

Ajoimme myös muutaman suorituskykytestin Armoury Crate -ohjelmistosta valittavissa olevilla eri profiileilla, jotka säätävät suorituskyky-, tehonkulutus- ja melutasosuhteita.

Lyhytkestoisessa Cinebench-renderöintitestissä Turbo- ja Balanced-tilojen suorituskykyerot olivat minimaaliset, kun taas Silent-tilassa suorituskyky laski heti noin 23 prosenttia.

The Witcher 3 -pelissä suorituskykyerot eri profiilien välillä olivat melko pieniä eli noin 5 % sisällä toisistaan.

Melutaso tippui Silent-tilassa 3D-rasituksessa huomattavasti siedettävämmälle tasolle, ollen lähes 7 desibeliä hiljaisempi kuin Balanced-tilassa.

Näiden testien perusteella on suositeltavaa käyttää Silent-profiilia pelikäytössä, jos kannettavan melutason kokee häiritseväksi.

 

Loppuyhteenveto

Asus ROG Strix SCAR II GL704GW on hirviömäisestä nimestään huolimatta tyylikäs ja näppärän kokoinen kannettava. Sirosta koostaan huolimatta kuusiytimisen prosessorin ja uusimman sukupolven GeForce RTX 20 -sarjan näytönohjaimen tuottama lämpö on saatu hyvin johdettua ulos laitteesta, vaikka käytössä ei olekaan Zephyrus-sarjasta tuttua rakennetta avaavaa mekanismia ilmankierron parantamiseksi. Tuulettimien aiheuttama melutaso etenkin Balanced- ja Turbo-suorituskykytiloissa oli kuitenkin todella äänekäs samoin kuin io-techin aiemmin testaamissa kuusiytimisillä prosessoreilla varustelluissa Asus ROG Zephyrus M:ssä ja Asus ROG G703GI:ssä. GL704GW:n 17-tuumainen näyttö on kapeine reunuksineen miellyttävä katsoa ja 144 hertsin virkistystaajuus takaa sulavan pelikokemuksen, mutta G-Sync-ominaisuutta siitä ei valitettavasti löydy. 1920×1080- eli Full HD -resoluutio on pelikäyttöön hyvä kompromissi suorituskykyä ajatellen.

GeForce RTX 2070:n mobiiliversio toimii normaaliversiota alhaisemmilla kellotaajuuksilla, mutta GL704GW ylsi kaikissa testaamissamme peleissä yli 60 FPS:n keskimääräiseen ruudunpäivitysnopeuteen parhailla kuvanlaatuasetuksilla. Tallennusmedioiden hitaus jäi hieman ihmetyttämään varsikin verrattaessa edellisessä artikkelissamme käsiteltyyn Asus ROG Zephyrus M:ään, jonka GL704GW pieksi lähes kaikilla muilla osa-alueilla. Myös uusi Armoury Crate -ohjelmisto oli mielestämme hyvä uudistus vanhaan Gamin Centeriin nähden selkeytensä ja käytettävyytensä puolesta.

Asus ROG Strix SCAR II GL704GW on vajalla 2500 euron hinnalla kaiken kaikkiaan mukava paketti tyylikkyyttä ja suorituskykyä hinnan pysyessä pelikannettavaksi maltillisena uudesta GeForce RTX 2070 -näytönohjaimesta huolimatta.

This site uses XenWord.
;