io-tech kokeili Asuksen suuriakkuista ZenFone Max Pro M2 -älypuhelinta.

Asus on varsin suuri ja tunnettu nimi tietotekniikan puolella, mutta moni kuluttaja ei välttämättä edes tiedä, että yhtiöllä on tuotteita myös älypuhelinmarkkinoilla. Euroopan puhelinmarkkinoilla Asus on edelleen varsin pieni ja tuntematon merkki. Viime vuoden MWC-messuilla julkaistut Zenfone 5 -sarjan puhelimet ja etenkin lippulaivamalli Zenfone 5Z nostivat kuitenkin Asuksen vahvaksi haastajaksi kohtuuhintaisten lippulaivapuhelinten joukkoon.

Asuksen alemman hintaluokan puhelimet, kuten Zenfone Max Pro -sarja ovat tarjonneet kohtuullisilla ominaisuuksilla varustettuja puhelimia noin 300 euron hintaluokassa. Zenfone Max Pro -sarjan valttikortteina on valmistaja tuonut puhelimiin suuren akun sekä muokkaamattoman Android-käyttöjärjestelmän.

Ensimmäinen Zenfone Max Pro -sarjan puhelin tuotiin Suomessa myyntiin viime syyskuussa, jolloin vuorossa oli Zenfone Max Pro M1 -nimihirviöllä varustettu malli. Kyseinen malli on julkaistu ulkomailla jo viime vuoden huhtikuussa, joten sitä saatiin odotella Suomessa myyntiin melkein kuusi kuukautta. Joulukuussa 2018 Asus julkaisi jo seuraajamallin, eli M2 version puhelimesta ja tammikuun lopulla kyseisen mallin saapuminen myyntiin vahvistettiin myös Suomen osalta. Zenfone Max Pro M2 on tullut myyntiin Suomessa tammikuun lopulla ja sen suositushinta on varsin kilpailukykyinen 299 euroa.

Kuten aikaisemman M1-mallin kanssa, myös M2 pohjautuu puhelimen suureen akkuun (5000 mAh) sekä kustomoimattomaan Android-käyttöjärjestelmään. Perehdymme tässä artikkelissa Asus Zenfone Max Pro M2 -puhelimeen reilun viikon käyttökokemuksien pohjalta lyhyemmän kokeiltua-artikkelin muodossa.

Pakkaus ja sen sisältö

Asus toimittaa puhelimen mustassa pahvipakkauksessa, jonka päälle on isommalla fontilla painettu Max Pro -mallisarja sekä pienemmällä fontilla kakkosversiosta kertova M2-merkintä pakkauksen oikeaan alakulmaan.

Itse pakkauksen sisältö on varsin tyypillinen ja puhelimen lisäksi pakkaukseen kuuluu 10 watin laturi, micro-USB -latauskaapeli, kuulokkeet, normaalit ohje- ja takuulaput sekä silikonista valmistettu suojakuori. Kannattaa kuitenkin huomioida, että varsinaisen myyntipakkauksen sisältö saattaa erota testikappaleemme toimitussisällöstä.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Asus Zenfone Max Pro M2 on varsin geneerisen näköinen eikä laitetta äkkiseltään erota minkään tietyn muotoilullisen yksityiskohdan avulla muista saman hintaluokan laitteista. Ulkonäkö noudattelee nykyistä modernimpaa suunnittelua ja muotoilu ei oikeastaan poikkea muista saman tai kalliimman hintaluokan nykypuhelimien muotoilusta.

Ensisilmäyksellä näytti, että Asus on myös Max Pro M2:n kanssa siirtynyt lasirakenteeseen, mutta tarkempi tutkinta osoitti laitteen takakuoren olevan muovia, jonka voisi ulkoiselta olemukseltaan olettaa olevan lasia. Muovista huolimatta rakenne tuntuu tukevalta eikä se elä tai natise edes normaalilla voimalla väänneltäessä.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 157,9 x 75,5 x 8,5 mm
  • Paino: 175 g
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 82 %

Asus Zenfone Max Pro M2 on varsin näppärän kokoinen huolimatta laitteen etupuolen valtaosin peittävästä 6,26 tuuman näytöstä. Näytön kuvasuhteeksi on valittu hieman erikoisempi 19:9, joka mahdollistaa laitteen käsittelyn melko hyvin myös yhdellä kädellä. Normaalilla otteella pidettäessä joudutaan kuitenkin harrastamaan pientä kurottelua tai sormiakrobatiaa näytön yläreunaan yltämiseksi.

Laitteen takakuoren ulkonäkö on varsin tavanomainen, mutta materiaalina on päädytty käyttämään lasin sijaan kiiltäväpintaista muovia. Takakuoren pidempien sivujen reunat ovat pyöristetty ja ne yhdistyvät laitetta kiertävään, alumiinista valmistettuun kehykseen. Takakuoren muotoilu on varsin miellyttävää ja laite istuu mukavasti käteen.

Testikappaleemme edustaa Midnight Blue -värivarianttia, jonka lisäksi tarjolla on Cosmic Titanium -värivaihtoehto. Takakuoreen on myös tuotu pientä valaistuksen mukaan muuttuvaa heijastusefektiä, tosin efektin voimakkuus ei muovin johdosta ole kovinkaan huomattava, varsinkin jos puhelinta verrataan muutamiin lasisen takakuoren omaaviin puhelimiin.

Muovisen takakuoren vahvuuksia lasiin nähden ovat luonnollisesti pudotuskestävyys sekä mukavampi käsituntuma kylmässä säässä. Takakuoren kiiltävä muovipinta tosin kerää sormenjälkiä todella nopeasti, mutta testikappaleemme sinisessä värivaihtoehdossa jäljet erottuivat vain hyvässä valossa peilailtaessa. Viikon testijaksolla muovin pintaan ei ilmestynyt havaittavia naarmuja, mutta pidemmässä käytössä muovin voi odottaa naarmuuntuvan lasia herkemmin.

Takakuoren yläosan keskelle sijoitettu sormenjälkilukija toimi viikon kestäneen testijakson aikana moitteettomasti ja suht nopeasti, mutta sen toiminnassa on havaittavissa pieni viive ennen näytön heräämistä.

Zenfone Max Pro M2:n alapäädyn sisältö on varsin tyypillinen. Tarjolla on 3,5 mm:n ääniliitäntä sekä valitettavasti micro-USB 2.0 -liitäntä, jota ei enää vuonna 2019 edullisenkaan hintaluokan laitteista toivoisi löytyvän. Monokaiutin on toteutukseltaan perustasoa – ääntä kaiuttimesta lähtee kohtalaisesti, mutta äänenlaatu on hieman tynnyrimäisen ontto.

Näytön alapuolelle jäävä musta kaistale on varsin kookas verrattuna muutamiin samassa hintaluokassa pyöriviin kilpailijoihin verrattaessa. Kaistaleeseen ei ole sijoitettu toimintoja ja puhelimen navigointinäppäimet ovat toteutettu ohjelmistopohjaisesti. Näppäinten järjestystä ei pysty muuttamaan asetuksista, eli käyttäjän on totuttava normaaliin puhtaan Androidin tarjoamaan järjestykseen, jossa paluupainike sijaitsee vasemmalla ja viimeisimmät sovellukset -painike oikealla.

Puhelimen yläpäädyssä sijaitsee ainoastaan mikrofonireikä. Puhelimen SIM-korttikelkka löytyy laitteen vasemman kyljen yläosasta. Asukselle voidaan antaa pienet extrapisteet, sillä SIM-korttikelkkaan saa mahdutettua kaksi kappaletta nano-SIM-kortteja, jonka lisäksi kelkasta löytyy vielä erillinen paikka micro-SD-muistikortille.

Näytön yläreunasta keskeltä löytyy myös näyttölovi, jonka koko on pystytty pitämään suht kohtuullisena. Loveen on sijoitettu niin laitteen 13 megapikselin etukamera sekä LED-apuvalo. Lovessa sijaitsee myös ilmoitusledi, jonka toimintaan palaamme hieman myöhemmin.

Zenfone Max Pro M2:n sisällä on hintaluokka huomioiden varsin pätevää rautaa. Järjestelmäpiirinä on Qualcommin Snapdragon 660, joka on tässä hintaluokassa varsin pätevä piiri. RAM-muistia on varsin riittävät kuusi gigatavua ja tallennustilaa 64 gigatavua. Asus toi Suomessa myyntiin ainoastaan tämän, korkeammilla muistikapasiteeteilla varustetun version, joka on kuluttajien kannalta mukava päätös.

Mobiiliverkkoyhteyksien osalta käytössä on Cat.13 / 5 luokan LTE-nopeudet (400/75 Mbit/s). WiFi-puolella laite osaa valitettavasti käyttää vain 2,4 Ghz:n taajuutta, mutta Bluetooth-piiri on uudempaa 5.0-versiota.

Zenfone Max Pro M2:n suurin erikoisuus on sen kiinteä 5000 mAh akku, jonka pitäisi tarjota laitteelle helposti useamman päivän käyttöajan.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri
  • 6 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 64 Gt eMCP 5.1 -tallennustilaa, MicroSD-korttipaikka (maksimikoko 2 Tt)
  • LTE-yhteydet Cat.13/5 (400/75 Mbit/s), Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 b/g/n 2,4 GHz, Bluetooth 5.0
  • GPS, GLONASS, BDS, Galileo, QZSS
  • 3,5 mm ääniliitäntä, monokaiutin, NXP 9874 -älyvahvistin
  • 5000 mAh Li-Po-akku, 10 W lataus, micro-USB

Zenfone Max Pro M2:n IPS-näyttö on siis läpimitaltaan 6,28 tuumaa ja sen resoluutio on 1080 x 2280 sekä kuvasuhde on 19:9. Itse näyttöä kiertää varsin kookkaat mustat reunukset, jotka luovat laitteesta hieman vanhahtavan mielikuvan. Max Pro M2 on saanut myös näytön yläreunaan näyttöloven, jonka koko on sentään pidetty kohtuullisena. Näyttöloven piilottamiseen ei puhelimesta asetuksia löydy, kuten ei oikeastaan muistakaan täysin puhtaalla Androidilla varustetuista puhelimista.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,28″ IPS LCD -näyttö
  • Gorilla Glass 6 -suojalasi
  • 19:9-kuvasuhde, 1080 x 2280 pikseliä, 403 PPI
  • Silmäystävällinen tila, ilmoitusnäyttö

Värintoiston osalta näyttö ei erikoisempaa tarjoa. Perusasetuksilla näytön värilämpötila on kylmähkö ja täten taittuu hieman sinertävään. Väritoisto ampuu myös hieman yli ja näytön värit tuntuvat ylisaturoiduilta. Asetuksista löytyy varsin yksinkertainen säädin lämpötilojen muuttamiseen eikä erikoisempia asetuksia näytön säätämiseen löydy.

Värintoiston heikkouden lisäksi näytöstä huomattiin myös toinen, ehkä hieman ärsyttävämpi ongelma. Näyttää siltä, että näytössä on taustavalon kirkkauden avulla automaattisesti säätyvä dynaaminen kontrasti, joka tuli varsin hyvin esille videoita katsoessa, kun kuva vaihtui vaaleasta tummempaan. Valitettavasti ominaisuutta ei saa asetuksien kautta pois päältä. Automaattinen kontrastin säätö tulee esiin myös esimerkiksi laitteen asetuksiin menemällä, joka Androidissa pohjautuu valkoiseen taustaan, joten puhelin nostaa tässä tilanteessa näytön taustavalaistusta. Sama tapahtuu toiseen suuntaan, kun laitteen ilmoitusvalikko vedetään alas, jolloin puhelin vastaavasti laskee taustavalaistusta ja himmentää näyttöä.

 

Kamera

Zenfone Max Pro M2:n takakamera sijaitsee takakuoren vasemmassa yläkulmassa, varsin tyypillisessä sijainnissa. Takakamera on sijoitettu omaan pystysuuntaiseen kehykseensä, joka nousee vain hieman takakuoren pinnasta koholle.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin pääkamera, Sony IMX486 -sensori, 1/2,9″, 1,25 um pikselikoko, f1.8, PDAF
  • 5 megapikselin syvyysterävyyskamera, 84 asteen kuvakulma
  • LED-salama
  • 4K-videokuvaus 30 FPS, 3-akselinen EIS

Kameroista ylempi on ainoastaan syvyystietojen määrittelyyn pyhitetty viiden megapikselin sensori, jota käytetään syvyysterävyysefektin luomiseen. Alemman, pääkameran virkaa toimittavan, 12 megapikselin sensorin parina on f1.8-aukkosuhteen objektiivi.

Asuksen kamerasovellus on harvoja lisäsovelluksia, joita Zenfone Max Pro M2 pitää sisällään. Kamerasovelluksen ulkoasu on varsin pelkistetty ja omalla tapaa selkeä. Sovelluksen kuvausnäkymässä ei ole näkyvillä kuvaustilan valintoja ja käyttöliittymässä on vain muutama säätöpainike mm. salamalle ja syvyysterävyysefektin säädölle.

Kuvaustiloja säädetään vasemman alakulman painikkeesta, jota painamalla avautuu valittavaksi automaattisen tilan lisäksi erillinen Pro-tila, HDR-tila, Urheilu-tila sekä yökuvaustila. Kameran asetuksia pääsee säätämään vasemman yläkulman rataskuvakkeen takaa.

Kamerasovellus käynnistyy nopeasti ja sovellus on kuvausvalmiina heti käynnistyksen jälkeen. Suurin hitaus löytyy tarkennuksesta, joka kestää hyvässä valossa noin 1-2 sekuntia ja heikommassa valossa saattaa kestää vielä hieman pidempään. Pro- eli Manuaalikuvaustila tarjoaa kohtalaisen hyvät perussäädöt mm. herkkyyden, suljinajan ja tarkennuksen osalta.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Kuvanlaadun osalta Zenfone Max Pro M2 tarjoaa omassa hintaluokassaan varsin mukiinmenevää jälkeä. Kuvien värit tallentuvat luonnollisina ja niissä on myös pystytty säilyttämään yksityiskohtia kohtalaisesti. Tarkemmalla tarkastelulla kuvista löytyy jonkin verran kohinaa, mutta sen määrä on pystytty pitämään varsin kohtuullisella tasolla. Kameran suurimmat ongelmat löytyvät sen dynamiikasta ja kamera tuppaakin ylivaloittamaan kuvia tummien kohtien avaamiseksi reilusti, joka näkyy vastavuoroisesti varsin selkäesti kirkkaiden yksityiskohtien osalta.

Hämärällä kameran kuvanlaatu luonnollisesti laskee, mutta kuvat ovat edelleen kokonaisuutena käyttökelpoisia. Kohinan määrä kuvissa kasvaa ja lähempää tarkastellessa yksityiskohdissa on havaittavissa runsaasti pehmeyttä, mutta värit tallentuvat edelleen melko luonnollisina ja todellista kuvaustilannetta mukailevana.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Zenfone Max Pro M2:n yksi mielenkiintoinen myyntivaltti on valmistajan mainostama kustomoimaton Android -käyttöjärjestelmä. Asus käyttää oman ZenUI-käyttöliittymänsä sijasta Googlen vakio Android-käyttöliittymää. Nopeasti innostus kuitenkin hieman laskee, koska puhelimessa on edelleen käytössä vanha Android 8.1 -käyttöjärjestelmään pohjautuva versio. Valmistajan mukaan Android 9.0 Pie -päivityksen pitäisi kuitenkin olla tulossa lähiviikkojen aikana. Tietoturvapäivitykset laitteella olivat tammikuulta, eikä laitteelle saapunut testijakson aikana yhtäkään ohjelmistopäivitystä.

”Puhtaan” Androidin johdosta laitteessa ei myöskään ole juurikaan esiasennettuja ja ylimääräisiä ohjelmia. Mukana on tietenkin kaikista muistakin puhelimista löytyvät Googlen omat sovellukset, joiden lisäksi Asus on tuottanut puhelimen kamerasovelluksen, laskimen, FM-radio-sovelluksen ja ääninauhurin. Näiden lisäksi mukana on sovellukset Facebookilta ja Instagramilta. Myöskään laitteen asetuksista ei juuri kustomointeja löydy, muutamaa yksittäistä poikkeusta lukuun ottamatta.

Zenfone Max Pro M2:n tapauksessa puhdas Android on sen parhaita ominaisuuksia, mutta samalla myös yksi sen suurimmista heikkouksista. Puhtaasta Androidista pitäville Zenfone tarjoaa sujuvan käyttökokemuksen ilman osalle turhia lisäominaisuuksia, kun taas muiden merkkien puhelimista siirtyville vakio-Androidin minimaalisuus voi olla ongelmallista, tai vaatia pitkää totuttelua.

Puhelimen suurin ongelma löytyy kuitenkin itse käyttöjärjestelmän toteutuksesta, johon Asus olisi voinut panostaa hieman enemmän. Kuten aikaisemmin mainitsimme, ei puhelimesta esimerkiksi löydy asetuksia loven piilottamiseen tai navigointinäppäinten järjestyksen muuttamiseen. Lovitoteutus on myös ongelmallinen, koska vakio Android 8.1 -versiossa ei ole minkäänlaista tukea lovinäytöille (virallinen tuki lisättiin mukaan vasta Android 9.0 -versiossa), joten esimerkiksi sovellukset eivät osaa käyttää loven molemmille puolille jääviä kaistaleita.

Zenfone Max Pro M2:n perusasetuksilla käyttöliittymän DPI (skaalausasetus) on hämmentävän korkea, joka saa ikonit ja koko käyttöliittymän näyttämään valtavalta. Asetuksien kautta näytön kokoa pystyy säätämään, kuten muissakin puhelimissa, mutta samalla törmätään ohjelmiston osalta toiseen ongelmaan. Jos näytön DPI:tä laskee alaspäin saa ikonit ja käyttöliittymän näyttämään huomattavasti paremmalta, mutta samalla käyttöjärjestelmä pienentää myös tilapalkin kokoa ja tilapalkki menee pienemmäksi kuin näyttöloven korkeus. Tästä taas seuraa ongelmia esimerkiksi ilmoituskuvakkeiden kanssa, joiden alaosasta leikkaantuu osa pois, kuten ylläolevassa kuvassa.

Tilapalkin ikonien järjestys on myös hieman erikoinen, koska kuuluvuuspalkit ja WiFi-ikoni on päätetty siirtää loven vasemmalle puolelle. Tästä johtuen ilmoituskuvakkeita ei mahdu tilapalkkiin kuin parista ohjelmasta kerrallaan. Lisäksi ikonien koko tuntuu vaihtelevan ikonista toiseen ja esimerkiksi kellonaika on huomattavasti pienemmällä kuin sen vieressä olevat muut kuvakkeet.

Koska Android 8.1 ei natiivisti tue näyttölovia, olisi toteutus vaatinut Asukselta enemmän panosta itse käyttöliittymän testaamiseen. Puhtaasta Android-käyttöjärjestelmästä huolimatta puhelimelle ei edelleenkään ole saatavilla Android 9.0 Pie -päivitystä, joka mahdollisesti korjaisi yllä olevat ongelmat natiivin näyttölovituen tulemisen myötä. Onneksi Pie-päivitys pitäisi olla luvassa lähiviikkojen aikana.

Itse ohjelmiston toiminnassa tuli eteen myös muutamia muita pieniä bugeja. Puhelin esimerkiksi ilmoitti jonkin äänikomponentin kaatumisesta aina, kun puhelimeen yhdistettiin Bluetooth-kuulokkeet. Lisäksi kamerasovellus antoi samanlaisia virheviestejä, jos sen jätti pidemmäksi aikaa auki. Virheilmoitukset eivät kuitenkaan vaikuttaneet itse puhelimen tai ohjelmien käyttöön. Muutoin puhelin toimi varsin sulavasti koko viikon mittaisen testijakson ajan.

Ohjelmistototeutus on Zenfone Max Pro M2:ssa jäänyt hieman puolivillaiseksi ja mieleen hiipii ajatus ”puhtaan” Androidin käyttämisestä pelkästään markkinointitarkoituksessa. Useat muut valmistajat käyttivät näyttölovia jo paljon ennen Android 9.0 julkaisua, mutta valmistajat joutuivat tekemään kaikki käyttöliittymämuutokset omatoimisesti, jotta näyttölovi saatiin toimimaan oikein käyttöliittymän ja käyttöjärjestelmän kanssa.

Suorituskyvyn osalta laite tarjosi sitä mitä Snapdragon 660 -piiriltä osattiin odottaa. Peruskäyttö ja sovellusten välillä liikkuminen sujuu ilman huomattavia viiveitä. Prosessorisuorituskyvyn osalta Zenfone Max Pro M2:n suurimmat kilpailijat ovat hieman halvempi Huawei P Smart 2019 ja myös aikaisemmin viime vuonna julkaistu Xiaomi Mi A2 sekä nyt jo alennusmyynneissä oleva Nokia 7 Plus. Noin 50 euroa halvempi P Smart 2019 ei tosin grafiikkasuorituskyvyssä enää tässä kilpailussa pärjää, mutta Mi A2 ja Nokia 7 Plus tarjoavat Max Pro M2:ta vastaavaa suorituskykyä niin prosessorin kuin grafiikankin osalta.

Zenfone Max Pro M2 sisältää muhkean 5000 mAh:n akun ja odotukset akkukestoa kohtaan olivatkin testijaksolle lähtiessä positiivisen odottavaiset. Puhelimen akkukesto oli varsin vakuuttavaa ja laitteella oltaisi selvitty helposti kahden päivän yli jokaisella latauksella. Muutamaan kertaan laitteella päästiin jopa kolmen päivän käyttöaikoihin. Kuvaajassa vihreät pisteet tarkoittavat päivän , punaiset kahden ja siniset kolmen päivän käyttöä.

Normaalina käyttöpäivänä (noin klo 6 – 23) akunvaraus tippui yleensä noin 60 – 80 % välimaastoon ja näytön päälläoloaika liikkui näinä päivinä 3 – 3,5 tunnin haarukassa. Huomattavan raskaalla käytöllä akun varausprosentit tippuivat noin 50 % tuntumaan ja näytön päälläoloajat nousivat parhaillaan yli 6,5 tunnin lukemiin.

Puhelimella olisi pärjätty jokaisena päivän toisen päivän yli, jos näin olisi haluttu. Hieman kevyemmällä käytöllä toisen päivän jälkeen akkuprosentit olivat tippuneet 45 – 50 % luokkaan ja näytön päälläoloajat liikkuivat 3,5 – 5,5 tunnin paikkeilla. Puhelimella kokeiltiin myös kolmannen päivän yli selviämistä ja tässä onnistuttiin muutaman kerran. Kolmannen päivän jälkeen (merkattu sinisellä värillä) akkuprosentit tippuivat aina 8 – 10 % paikkeille ja näytön päälläoloajat olivat hieman alle kymmen tuntia. Puhelin oli mukana myös ulkomaanreissulla, jossa käyttö oli huomattavasti aktiivisempaa kuin normaalisti.

Akkukestoltaan Zenfone Max Pro M2 ei siis jätä käyttäjää kylmäksi, mutta lyhyen testijakson aikana huomattiin myös, että käyttöjärjestelmää ei juurikaan ole optimoitu ja joissain tilanteissa puhelin tuntui imevän akkua epätavallisen kovaa tahtia. Puhelimen mukana toimitetaan normaalitehoinen (10 watin) mikro-USB-liitännällä varustettu laturi ja laitteesta ei pikalataukselle tukea löydy. Kuten arvata saattaa, kestää 5000 mAh:n lataaminen peruslaturilla pitkään. Hidas lataus ei kuitenkaan ole monelle välttämättä kovin suuri ongelma, kun akkua voi hyvin latailla yöllä, kun akkukesto riittää raskaammallakin käytöllä helposti kokonaisen päivän ja sen yli.

 

Yhteenveto

Asuksen uusi Zenfone Max Pro M2 on hirviömäisestä nimeämisestään huolimatta varsin päteväksi osoittautuva puhelin omassa hintaluokassaan. Uusi alemman keskihintaluokan Zenfone erottautuu tiukassa 300 euron hintaluokassaan varsin hyvin edukseen ominaisuussisältöjä vertailtaessa.

Asus toi Zenfone Max Pro M2:n myyntiin kahdella selkeällä myyntivaltilla. Ensimmäisenä valttina Asus käyttää puhelimessa kustomoimatonta Android käyttöjärjestelmää. Puristeja ja puhtaan Androidin nimeen vannoville myyntikortti menee suoraan, mutta harmittavasti asia ei ole aivan näin ruusuinen käytännön osalta. Puhelinta markkinoidaan vahvasti puhtaan Androidin avulla, mutta mukana on siltikin muutamia ylimääräisiä kolmannen osapuolen sovelluksia kuten Instagram ja Facebook. Toinen myyntivalttia vastaan sotiva asia ovat päivitykset, joista suurimpana odotellaan tietysti Android 9.0 Pie päivitystä. Päivitysaikataulusta ei ole tällä hetkellä tarkempaa tietoa, mutta päivitys pitäisi olla tulossa ”lähiviikkoina”.  Laitteen päivitykset ovat siis Asuksen käsissä ja kuluttajana voisi olettaa, että puhtaalla Androidilla varustettu puhelin saisi Nokia-puhelinten tapaan päivitykset suht nopealla aikataululla.

Vanha Android 8.1 -käyttöjärjestelmä aiheuttaa myös pieniä ohjelmisto-ongelmia Zenfone Max Pro M2:lla, mutta kokonaisuutena ongelmat ovat melko pieniä ja lähinnä visuaalisia kauneusvirheitä. Android 9.0 Pie päivitys korjaa toivottavasti käyttöliittymän bugit, joista suurin osa liittyi lovinäytön ja käyttöliittymän skaalausasetuksiin.

Laitteen toinen myyntivaltti on sen kookas, 5000 mAh:n akku. Akkukesto osoittautui testijaksolla hyväksi eikä edes raskaammalla käytöllä saatu akun varausta laskemaan päivän aikana juurikaan alle 50 prosentin lukemiin. Normaalimmalla käytöllä akku riittää helposti toiselle päivälle ja myös kolmen päivän käyttöajat ovat täysin realistisia. Testijaksolla tuli kuitenkin pieni tunne, ettei itse käyttöjärjestelmän optimointeihin ole käytetty riittävästi resursseja ja akun kuluminen riippui hyvin pitkälti päivästä, ollen välillä rivakampaa ja välillä akku tuntui kestävän ikuisuuden.

Omassa 300 euron hintaluokassaan Asus Zenfone Max Pro M2 tarjoaa erittäin varteenotettavan kilpailijan mm. Huawei P Smart 2019 ja Xiaomi Mi A2 -puhelimille, eikä tarjouksissa pyörivää Nokia 7 Plussaa kannata myöskään jättää pois laskuista. Mikäli aikaisemmin mainitut ohjelmistoon liittyvät ongelmat korjaantuvat tulevassa Android 9.0 Pie -päivityksessä, on Zenfone Max Pro M2 varsin harkinnan arvoinen paketti. Pieniä miinuspisteitä ropisee kuitenkin micro-USB-liitännästä, kaksitaajuus WiFi:n puuttumisest sekä epäselvistä päivityslupauksista ja päivitysnopeudesta.

Plussaa:

  • Muokkaamaton Android
  • Kookas akku, joka tarjoaa hyvän akkukeston
  • Muovinen takakuori sietää pudotuksia lasia paremmin
  • Hyvä näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Snapdragon 660 -piirin suorituskyky tässä hintaluokassa
  • RAM-muistin määrä
  • Korttikelkkaan mahtuu samanaikaisesti kaksi SIM-korttia sekä muistikortti

Miinusta

  • Epäselvä päivitysaikataulu
  • Käyttöliittymän viimeistelemättömyys
  • micro-USB-liitäntä
  • WiFi ei tue 5 GHz taajuutta
  • Ei tukea pikalataukselle
  • Kiiltävä muovinen takakuori kerää sormenjälkiä ja potentiaalisesti naarmuja pidemmässä käytössä

 

This site uses XenWord.
;