Testissä AMD:n uudella Zen 2 -arkkitehtuuriin pohjautuvalla 8-ytimisellä Ryzen 9 4900HS -mobiiliprosessorilla ja NVIDIAn GeForce RTX 2060 -näytönohjaimella varustettu Asuksen ROG Zephyrus G14 -pelikannettava.

Asus uudisti tänä keväänä ROG Zephyrus -pelikannettavamallistonsa ja uutuudet pohjautuvat AMD:n Ryzen 4000- sekä Intelin 10. sukupolven Core -mobiiliprosessoreihin. Saimme Asukselta testiin AMD:n uudella Ryzen 9 4900HS -mobiiliprosessorilla varustetun ROG Zephyrus G14 -pelikannettavan. Tutustumme tässä artikkelissa kannettavan ominaisuuksiin ja Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuvan mobiiliprosessorin suorituskykyyn.

AMD esitteli tammikuussa CES 2020 -tapahtumassa Renoir-koodinimellä tunnetut Ryzen 4000 -sarjan APU-piirit, jotka valmistetaan 7 nanometrin viivanleveydellä ja pitävät sisällään kahdeksan Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuvaa prosessoriydintä sekä Vega-arkkitehtuuriin perustuvan Radeon-grafiikkaohjaimen.

Suorituskykyisimmät mallit ovat Ryzen 9 4900H ja 4900HS, jotka ovat Ryzen 7 -mallien tapaan 8-ytimisiä, mutta niiden grafiikkaohjaimissa on yksi Compute Unit enemmän ja kellotaajuudet ovat merkittävästi korkeammat samalla TDP:llä. 4900H:n TDP on 45 wattia ja pykälän alhaisemmilla kellotaajuuksilla toimivan 4900HS:n 35 wattia.

HS-versiot Ryzen 4000H -sarjan APU-piireistä on varattu AMD:n lähimmille partnereille ja esimerkiksi 4900HS on tulossa saataville ainakin aluksi vain testin Asuksen Zephyrus G14 -kannettavassa.

Testiin saapuneessa Asus ROG Zephyrus G14 -kannettavan GA401IV-BR9N6-mallissa on 14-tuumainen Full HD -resoluution IPS-paneeli 120 hertsin virkistystaajuudella. Prosessorina on 8-ytiminen AMD Ryzen 9 4900 HS, keskusmuistia löytyy 16 gigatavua, näytönohjaimena NVIDIAn GeForce RTX 2060 Max-Q ja tallennustilasta vastaa yhden teratavun M.2 NVMe SSD. Näytön takaosan AniMe Matrix -LED-näyttöä testiin saapuneesta mallista ei löydy.

  • Ulkomitat: 32,5 cm x 22,2 cm x 1,8 cm
  • Paino: 1,68 kg
  • Laturin paino ja johdon pituus: 0,4 kg & 1,7 m

Täysin vastaavaa mallia ei tällä hetkellä ole Suomessa myynnissä, mutta lähimmäksi osuva HA027R-konfiguraatio, jossa muistia on puolet enemmän (32 Gt) ja Quad HD- eli 2560×1440-resoluution näyttö, maksaa noin 2300 euroa. Ryzen 9 4800HS -prosessorilla ja NVIDIA GeForce GTX 1660 -näytönohjaimella varustettujen mallien hinnat pyörivät noin 1700 eurossa.

Ryzen 9 4900HS:n SMT-ominaisuuden ansiosta 8-ytiminen prosessori kykenee käsittelemään samanaikaisesti 16 säiettä. Prosessorin peruskellotaajuus on 3,0 GHz ja yhdellä ytimellä Boost-taajuus voi nousta maksimissaan 4,3 GHz:iin. Testiin saapunut kannettava oli varustettu kahdella kahdeksan gigatavun DDR4-3200-nopeudella ja todella löysillä CAS 22 -latensseilla toimivilla muistikammoilla eli hyödynnettynä oli kahden muistikanavan tarjoama suorituskykyetu.

Pelisuorituskyvystä vastaa NVIDIA GeForce RTX 2060 -näytönohjaimen Max-Q-mobiiliversio. GPU-Z -ohjelman uusin versio ei tunnistanut näytönohjaimen grafiikkapiiriä, mutta käytössä on Turing-arkkitehtuuriin pohjautuva TU106-grafiikkapiiri, jossa on käytössä 1920 CUDA-ydintä, se toimii 975 MHz:n perustaajuudella ja 1185 MHz:n Boost-taajuudella.

Prosessori toimi Handbrake-rasituksen alussa korkeimmillaan reilun 4 GHz:n kellotaajuudella ja lämpötila nousi korkeimmillaan lähes 105 asteeseen. Noin 3-4 minuutin jälkeen prosessorin kellotaajuus laski noin 3,2 GHz:iin ja lämpötila noin 70 asteeseen. GeForce RTX 2060 Max-Q -näytönohjaimen grafiikkapiirin lämpötila nousi Battlefield V -pelissä noin 75 asteeseen todellisen kellotaajuuden ollessa noin 1400 MHz. Prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksessa Battlefield V -pelissä, prosessorin lämpötila nousi pelkkään prosessorirasitukseen verrattuna noin 15 asteella 85 asteeseen ja sen kellotaajuus throttlasi jatkuvasti.

Testiin saapuneen mallin alumiinikansi on väriltään valkoinen ja laitetta on saatavana myös harmaalla kannella. Puolet kannen pinta-alasta on kuvioitu pienillä rei’illä, johon osassa laitteen malleista piirtyy AniMe Matrix -LED-näyttö, jota testikappaleessa ei ollut. AniMe Matrix -näyttöön on mahdollista ladata mm. GIF-kuvia 1215 miniLedin toistettavaksi. Laitteen todella jämäkkä runko on valmistettu magnesiumseoksesta ja se on väriltään hopea. Zephyrus G14 on ulkoisesti tyylikäs, siron kokoinen ja sekä kansi, että runko hylkii hyvin sormenjälkiä.

Kun kansi avataan, kannettavan saranamekanismi korottaa laitetta hieman pöydästä parantaen näin hieman ergonomiaa, mutta ennen kaikkea laitteen ilmankiertoa. Lämmin ilma puhalletaan ulos ulostuloaukoista, joita sijaitsee laitteen molemmilla kyljillä, sekä rungon etuosassa. Rungon etuosassa sijaitsevat ulostuloaukot osoittavat sekä näyttöpaneelin alaosaan, että alas kohti pöytää.

Näppäimistö on taustavalaistu ja siitä puuttuu numeronäppäimistö. Näppäinten kirjaimet ovat väriltään mustat ja portaittain säädettävä taustavalo on sinertävä. Näppäimissä on kannettavaksi melko suuri liikerata ja niissä on hyvä painallustuntuma. Taustavalaisu on kuitenkin mennyt aika pitkälle metsään, sillä useimmissa valaistuksissa näppäimistä saa huomattavasti paremmin selvää, kun taustavalo on kytketty kokonaan pois päältä. Kosketuslevy on hyvän kokoinen ja mukavan liukas. Se on myös sijoitettu aivan kannettavan keskelle, jolloin kämmenet eivät makaa sen päällä juuri missään käyttötilanteessa.

Oikeassa yläreunassa sijaitsevaan virtapainikkeeseen on integroitu myös sormenjälkilukija, josta löytyy oma välimuisti mahdollistaen sormenjäljen lukemisen jo koneen käynnistysvaiheessa. Sormenjälkilukija toimi vaihtelevalla menestyksellä testijakson aikana. Web-kameraa kannettavasta ei löydy lainkaan.

Laitteen vasemmasta kyljestä löytyy virtaliitin, HDMI 2.0 -näyttöliitin, yhdistetty mikrofoni- ja kuulokeliitin sekä USB Type-C -liitin, joka tukee DisplayPort Alternate Modea ja USB Power Delivery -ominaisuutta. Sen avulla kannettavaa voi ladata esimerkiksi powerbank-varavirtalähteellä ja vaihtoehtoisesti sen kautta voidaan nopeasti ladata laitteita 3A virralla. Oikeasta kyljestä löytyy USB Type-C -liitin, kaksi USB 3.2 -liitintä sekä Kensington-lukkoportti.

Virtaliitin on jälleen kerran hieman ikävässä paikassa lämpimän ilman ulostuloaukon ja HDMI-näyttöliittimen välissä, jolloin johto on joko lämpimän ilman armoilla tai näyttöliittimen tiellä.

Pohjalevy on kiinni 14 ruuvilla, jotka avaamalla pääsee käsiksi laitteen sisuskaluihin. Valitettavasti ainakin testiin saapuneessa mallissa avaamisen hyöty on pitkälti vain tarkastelua varten, sillä laajennuspaikkoja muistin tai tallennustilan osalta ei ole. M.2 SSD sekä toinen muistikammoista ovat kuitenkin käyttäjän vaihdettavissa. Jäähdytysratkaisu luottaa kuparilämpöputkeen sekä kahteen erittäin tiheälapaiseen radiaalituulettimeen, jotka ottavat jäähdytysilmaa koneen pohjasta.

Kuvasimme kannettavan lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen Battlefield V -pelissä. Lämpimin kohta oli 51,7 astetta näyttöpaneelin alapuolella, johon osa koneen lämpimästä ilmasta puhalletaan. Runko itsessään pysyi mukavan viileänä.

 

Suorituskykytestit

Testeissä vertailtiin Asus ROG Zephyrus G14:n suorituskykyä prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta. Vertailukohtina testeissä ovat io-techissä viime ja tänä testatut pelikannettavat sekä prosessoritesteissä vertailukohtina AMD:n Ryzen 5 3600- ja Ryzen 7 3700X- sekä Intelin leiristä neliytiminen Core i7-7700K-, kuusiytiminen Core i7-8700K- sekä kahdeksanytiminen Core i9-9900K -työpöytäprosessori. Suorituskykytestit on ajettu kannettavan Performance-tilassa, joka on oletus suorituskykyprofiili.

Taustatietoa testeistä

Huom! Kannettavien keskinäistä vertailua voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavana, sillä aiemmin io-techissä testatut pelikannettavat on jo palautettu takaisin valmistajille. Näin ollen emme ole pystyneet ajamaan tuoreita vertailutuloksia esimerkiksi päivitetyillä Windows-, peli- ja ajuriversioilla. Testejä ajettaessa näytönohjainajurina oli NVIDIAn GeForce 445.87 DCH -versio.

 

Cinebench R20

Kuvien ja animaatioiden luontiin suunnatun Cinema 4D -ohjelman suorituskykyä simuloiva Cinebench R20 tukee AVX-käskyjä. Cinebench testattiin kaikilla prosessorisäikeillä ja vain yhdellä säikeellä. Ryzen 9 4900HS -prosessori saavutti kaikilla prosessorisäikeillä 4227 pistettä, ollen noin 16 prosenttia suorituskykyisempi kuin Ryzen 5 3600 -työpöytäprosessori.

Cinebench R20 -testi on pidempikestoinen kuin aiempi R15, mutta silti sen verran lyhyt, ettei Ryzen 9 4900HS:n kellotaajuus ehtinyt laskea noin 4 GHz:stä 3,2 GHz:iin ja tulos oli sen mukainen.

 

Handbrake 1.2.2

Pidempikestoisessa Handbrake-testissä ja 4k-videon x264-enkoodauksessa Ryzen 9 4900HS:n tulokseksi tuli 41,9 FPS, joka oli 3 % suorituskykyisemmän Ryzen 5 3600:n tasolla.

 

AIDA64 v6.20

Kahta muistikanavaa ja kahdeksan gigatavun muistikampaa hyödyntäen keskusmuistin luku-, ja kirjoitusnopeudet olivat 45000 Mt/s luokkaa ja kopiointinopeudessa päästiin hieman yli 40000 Mt/s lukemaan.

 

CrystalDiskMark 7.0.0

Tallennusmedian luku- ja kirjoitusnopeus oli keskitasoa, lukunopeuden ollessa noin 2000 Mt/s ja kirjoitusnopeuden ollessa noin 1800 Mt/s.

 

Battlefield V

Battlefield V -pelissä Full HD -resoluutiolla ja parhailla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla, keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli odotetulla tasolla 72 FPS:ssä.

 

Shadow of the Tomb Raider

Shadow of the Tomb Raider -pelissä olemme viime aikoina pelikannettavien kanssa törmänneet melkoisiin throttlausongelmiin, joita kuvastavat alhaiset minimiluvut muutamilla testatuista laitteista. Zephyrus G14:n kohdalla ongelmaa ei kuitenkaan ilmennyt ja keskimääräiseksi ruudunpäivitysnopeudeksi mitattiin 69 FPS, minimin ollessa 60 FPS.

 

Akkukesto

Akkukesto 3D-rasituksessa oli reilun tunnin verran eli 70 minuuttia. Zephyrus G14 ei tehnyt poikkeusta muihin testaamiimme pelikannettaviin verrattuna ja raskaampien pelien pelaaminen akkuvirran varassa ei ollut mielekästä. Zephyrus G14 vaihtaa suorituskykyprofiiliksi akkuvirran varassa automaattisesti Silent-tilan, mutta vaihdoimme sen takaisin Performance-oletustilaan testin ajaksi. Käytännössä graafin tulokset edustavat kannettavan akkukestoa jatkuvassa maksimirasituksessa.

1080p-laatuista videota YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä kokonäytöntilassa akkuvirtaa riitti oikein mukavat 308 minuuttia eli reilu viisi tuntia.

 

Tehonkulutus ja melumittaukset

Tehonkulutusta mitattiin seinästä Coltech EMT707CTL -mittarilla Battlefield V -pelissä, jossa rasitusta kohdistuu sekä prosessorille että näytönohjaimelle ja lisäksi Handbrake-testissä, joka kuormittaa vain prosessoria.

Prosessorirasituksessa virrankulutus jäi alhaiseen 63 wattiin, joka on noin 100 wattia vähemmän kuin lähes saman prosessorisuorituskyvyn antaman Titan DT 9SG:n virrankulutus. 3D-rasituksessa virrankulutus nousi 123 wattiin, joka sekin on io-techissä toistaiseksi testatuista pelikannettavien pienimmästä päästä.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja Battlefield V -pelissä prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksessa. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Zephyrus G14 -mallin melutaso oli hyvin pitkälti joko todella hiljainen tai todella äänekäs eli tuulettimet pyörivät joko lähes täysillä tai lepotilan tasolla. Molemmissa rasitustesteissä suurin saavutettu melutaso mitattiin 43,8 desibeliin, jonka voidaan sanoa olevan todella äänekäs. Prosessorirasituksessa (Handbrake) tuulettimet eivät kuitenkaan pyörineet maksiminopeudella yhtäjaksoisesti, vaan laskivat aika ajoin lepotilan tasolle ja kiihtyivät täyteen nopeuteen aina lämpötilan noustessa.

 

Armoury Crate -profiilien erot

Kannettavan eri toimintoja hallitaan esiasennetulla Armoury Crate -ohjelmistolla, jolla voidaan säätää muun muassa laitteen suorituskyky-, tehonkulutus- ja melutasosuhteita. Ajoimme muutaman suorituskykytestin valittavissa olevilla Silent- ja Turbo -profiileilla sekä Performance-oletusprofiililla.

Handbrake-testissä ja 4k-videon x264-enkoodauksessa Turbo-profiililla päästiin parhaaseen tulokseen, ollen noin 4 % Performance-tilaa suorituskykyisempi. Silent-tilassa suorituskyky tippui oletusprofiiliin nähden noin 10 %.

Battlefield V -pelissä Turbo- ja Performance -tilat saivat saman tuloksen. Silent-tilassa pelaaminen ei ainakaan Battlefield V:n kaltaisissa peleissä onnistu, koska näytönohjaimen muistien kellotaajuus tippuu 5500 MHz:stä alle 1000 MHz:iin.

Melutaso prosessorin täydessä rasituksessa oli Performance- ja Turbo -tiloissa lähes samaa luokkaa eli tuulettimet pyörivät joko täysillä tai melko hiljaisena (graafissa yllä hetkittäinen maksimimelu). Silent-tilassa maksimimeluksi mitattiin huomattavasti alhaisempi ja miellyttävämpi 36,6 desibeliä.

 

Näyttötestit

Testasimme pintapuolisesti kannettavan näyttöä io-techin näyttöartikkeleista tutuilla metodeilla. Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro – näytönkalibrointilaitteiden avulla.

IPS-näyttöpaneelin kontrastisuhteeksi mitattiin 1217:1, mustantason ollessa 0,28 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja kirkkauden ollessa 340 cd/m², kun näytön kirkkaus oli säädetty täysille. Paneelin gamman arvoksi mitattiin 2,18 ja värilämpötilaksi 6430 Kelviniä. Gamma ja värilämpötila olivat näin ollen hyvin lähellä ihannelukemia, mitä tulee io-techin näyttöjen kalibroinneissa käyttämiin arvoihin.

Paneeli kattoi 97 prosenttia sRGB-väriavaruudesta ja 75 prosenttia AdobeRGB-väriavaruudesta.

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Väritarkkuudessa huomattavin poikkeama oli turkoosin kohdalla, mutta kaiken kaikkiaan paneelin väritarkkuus oli erittäin hyvällä mallilla 1,27 Delta-E keskiarvolla.

 

Loppuyhteenveto

Asus ROG Zephyrus G14 on ulkoisesti tyylikkään näköinen ja se on magnesiumseoksesta valmistetun runkonsa ansiosta hyvin jämäkkä, mutta kevyt. Kannettavasta on saatavilla useampaa mallia eri konfiguraatioilla esimerkiksi prosessorin ja näytön suhteen. Testiin saapuneessa kannettavassa oli eritoten pelaamista silmällä pitäen Full HD -resoluution näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella, mutta saavilla on myös mm. Quad HD -resoluution näyttö 60 hertsin virkistystaajuudella. Prosessorivaihtoehdot ovat halvemman mallin AMD Ryzen 7 4800HS ja testikappaleestakin löytynyt tehokkaampi Ryzen 9 4900HS. Näytönohjaimena toimii halvemmassa mallissa GeForce GTX 1660, kun taas tässä kalliimman konfiguraation omaavassa testikappaleessa se on GeForce RTX 2060, kumpikin kannettaviin suunnattuna Max-Q -versiona.

Kannettavan ylivoimaisesti paras ominaisuus on AMD:n uudet mobiiliprosessorit, joista testissä oli suorituskykyisempi Ryzen 9 4900HS. 7 nanometrin viivanleveydellä valmistettu 8-ytiminen mobiiliprosessori ylsi lyhyemmässä Cinebench R20 -testissä Core i9-9900K:n tasolle ja pidempikestoisessa Handbrake-enkoodauksessa Ryzen 5 3600:n tasolle. Zephyrus G14:n akkukesto oli erinomainen, paitsi 3D-rasituksen osalta, jossa kellotaajuudet romahtavat nykykannettavissa ilman laturia pelikelvottomiksi. NVIDIAn GeForce RTX 2060 Max-Q toki pyörittää raskaampiakin pelejä parhailla kuvanlaatuasetuksilla, mutta prosessoriin tuottamaan tehoon nähden se jää auttamatta pullonkaulaksi tässä kannettavassa. Nähtäväksi jää, miten Intelin uudet 10. sukupolven Core -mobiiliprosessorit, jotka valmistetaan edelleen 14 nm:n viivanleveydellä ja perustuvat Skylake-arkkitehtuuriin, pystyvät vastaamaan tähän AMD:n asettamaan haasteeseen.

This site uses XenWord.
;