Testissä Corsairin uusin RGB-valaistu ja ML-sarjan tuulettimilla varustettu H115i PRO RGB -nestejäähdytys prosessorille.

Saimme io-techin testiin Corsairin tammikuussa lanseeraaman H115i PRO RGB -nestejäähdytyksen prosessorille. Kyseessä on esitäytetty ja 280 mm:n jäähdyttimellä varustettu All-In-One-ratkaisu, joka pohjautuu tanskalaisen Asetekin suunnitteluun, kuten monet muutkin markkinoilta löytyvät nestejäähdytykset.

Aiemmin markkinoilla olleeseen H115i-malliin verrattuna H115i PRO RGB:ssä tuulettimet on päivitetty SP-sarjasta ML-sarjaan, tuulettimet saa säädettyä lepotilassa pois päältä ja blokkiyksikköön on lisätty RGB-valaistus.

Tutustumme tässä artikkelissa nestejäähdytyksen ominaisuuksiin ja vertaamme suorituskykyä NZXT:n vastaavaan Kraken X62 -nestejäähdytykseen sekä Noctuan NH-U12-ilmajäähdytykseen. Testiprosessorina on korkkaamaton Intelin 6-ytiminen Core i7-8700K, joka on ylikellotettu 4,8 GHz:iin.

H115i PRO RGB maksaa Suomessa noin 140 euroa, kun suorituskykyisimmät ilmajäähdytykset kustantavat noin 50-80 euroa. NZXT:n verrokki Kraken X62 maksaa alkaen 140 euroa.

Myyntipakkauksen mukana toimitetaan kaksi 140 mm:n ML-sarjan tuuletinta, asennustarvikkeet Intel- ja AMD- prosessorikannoille, käyttö- ja takuuohjeet sekä emolevyn ja blokkiyksikön välille kytkettävä USB-kaapeli.

Corsair on varustanut nestejäähdytyksen omilla tuulettimillaan, muotoillut integroidulla pumpulla varustetun blokkiyksikön sekä kustomoinut Link-hallintaohjelmiston. Mustaksi maalatun alumiinisen jäähdyttimen ulkomitat ovat 310 x 140 x 29 mm ja letkut on päällystetty punotulla nylonsukalla.

Corsairin ML-sarjan tuulettimet käyttävät magneettista levitaatio -teknologiaa eli tuulettimen akseli kelluu magneettien varassa eikä sillä ole kosketuspintaa tai kitkaa muun kuin ilman kanssa. Tuulettimien kierrosalue on 450-1100 RPM. 140 mm:n ML-tuulettimesta ei ole saatavilla RGB- tai ledivalaistua versiota, joten ne eivät tuo mukanaan RGB-loistetta. Link-hallintaohjelmistolla pystyy säätämään tuulettimet kokonaan pois päältä alhaisilla lämpötiloilla.

Pumpun sisältävä blokkiyksikkö on melko kompaktin kokoinen ja letkulähdöt kääntyvät molempiin suuntiin miltei 90 astetta. Blokkiyksiköstä lähtee kolme johtoa, joista yksi kiinnitetään emolevylle CPU- tai AIO-tuuletinliittimeen, yksi SATA-virtaliittimeen ja kahteen nelipinniseen tuuletinliittimeen kytketään jäähdyttimen tuulettimet. Blokin kuparipohjassa on valmiiksi levitettynä lämpötahna, jota ei toimiteta mukana erikseen.

Nestejäähdytyksen asennus ja käyttöönotto on yksinkertainen operaatio. Asennus aloitetaan asettamalla emolevyn taakse muovinen kehikko ja etupuolelta kiinnikereikiin pyöritetään kiinni kaksipuoleiset korokepalat. Seuraavaksi jäähdytin ja tuulettimet asennetaan koteloon niin, että blokkiyksikkö yltää prosessorikannalle ja mielellään valaistu logo oikein päin. Lopuksi blokkiyksikkö lukitaan paikoilleen neljällä sormiruuvilla vastakkaisista reunoista kiristäen.

Mallinimen mukaisesti blokkiyksikkö on RGB-valaistu eli keskellä oleva yhtiön logo ja kaksi blokin kiertävää kehää saa säädettyä ohjelmallisesti loistamaan haluamansa värisenä ja efektillä.

Erikseen ladattavan Link-ohjelmiston avulla pystyy säätämään tuulettimien kierrosnopeudet ja pumpun nopeuden. Ajoimme testit pumpun balanced-nopeudella, jolloin pumppu pyöri 2130 RPM:n nopeudella. Performance-asetuksella pumppu pyörii lujempaa, mutta se alkoi pitää häiritsevää sirinää. Low-asetuksella pumppu pyörii 1600 RPM:n nopeudella. Tuulettimille on tarjolla useampi valmis profiili sekä manuaaliset säädöt.

 

Lämpötila- ja melumittaukset

Lämpötila- ja melumittauksissa testikokoonpano ja jäähdytykset asennettiin NZXT:n uuteen H700i-miditornikoteloon. Jäähdytin asennettiin kotelon kattoon siten, että tuulettimet puhalsivat ilmaa jäähdyttimen läpi ulos kotelosta. Ilmankierron kannalta H700i ei ole ihanteellisin sillä kotelon etu- ja yläpaneeli ovat umpinaiset ja ainoastaan niiden kyljet on rei’itetty.

Kotelon etuosaan asennettiin kaksi 120 mm:n tuuletin puhaltamaan viileää ilmaa kotelon sisään ta ja takaosaan yksi 140 mm:n kotelotuuletin puhaltamaan lämpimää ilmaa ulos. Tuulettimet asetettiin pyörimään kiinteällä 65 % kierrosnopeudella, jolloin 120 mm:n tuulettimet pyörivät 1150 RPM:n ja 140 mm:n tuuletin 880 RPM:n kierrosnopeudella.

 

Testeissä Corsairin vertailukohtina olivat NZXT:n vastaava Kraken X62 -nestejäähdytys sekä Noctuan NH-U12-ilmajäähdytys.

Testikokoonpanossa käytettiin Intelin kuusiytimistä Coffee Lake -koodinimellistä Core i7-8700K -prosessoria, joka ylikellotettiin kaikkien ytimien osalta 4,8 GHz:n kellotaajuudelle 1,25 voltin käyttöjännitteellä. Emolevynä oli käytössä Asuksen Z370-piirisarjaan perustuva ROG Maximus X Apex ja näytönohjaimena Asuksen ROG Strix GeForce GTX 1080 OC edition 11Gbps.

  • Intel Core i7-8700K @ 4,8 GHz (1,25 V)
  • Asus ROG Maximus X Apex (Z370)
  • 16 Gt Corsair DDR4-3600
  • Asus ROG Strix GeForce GTX 1080 OC edition 11Gbps
  • Samsung 850 EVO 500 Gt SSD
  • Seasonic SS-650KM (650 W)
  • Microsoft Windows 10 Pro 64-bit

Prosessoria rasitettiin testeissä HandBrake-ohjelmalla noin 10 minuutin 4k-videon H.264-enkoodaten.

Prosessorin lämpötila mitattiin molemmilla nestejäähdytyksillä tuulettimet minimi- ja maksiminopeuksilla. Maksiminopeudella prosessorin lämpötila nousi Kraken X62:lla maksimissaan 84 asteeseen ja H115 PRO RGB:llä 85 asteeseen. Tuulettimien miniminopeudella prosessorin lämpötila nousi molemmilla yli 95 asteeseen.

Melumittaukset suoritettiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla, joka asetettiin 60 senttimetrin päähän kotelosta. Taustameluksi mitattiin noin 34 dBA.

Tuulettimien miniminopeudella kokoonpanon melutaso oli erittäin hiljainen eli alle 36 desibeliä. Corsairilla melutaso nousi tuulettimien maksiminopeudella 37,3 desibeliin, joka oli edelleen miellyttävän hiljaisella tasolla ja sama kuin Noctuan ilmajäähdytyksellä. NZXT:n tuulettimien maksiminopeudella saavutettiin vain yhden asteen ero Corsairiin, mutta melutaso nousi todella äänekkääksi jopa 45 desibeliin.

Mittasimme myös nestejäähdyttimien jäähdytysnesteen lämpötilan rasituksessa. Tuulettimien miniminopeuksilla nesteen lämpötila nousi 45-46 asteeseen. Corsairilla maksiminopeudella neste oli noin 43-asteista ja NZXT:llä 38-asteista.

 

Loppuyhteenveto

Corsair H115i PRO RGB tuo mukanaan uudet ML-sarjan tuulettimet ja RGB-valaistun blokkiyksikön. ML-sarjan tuulettimet osoittautuivat testeissä maksiminopeudella miellyttävän hiljaisiksi ja suorituskykyisiksi.

Vaikka mallinimeen on lisätty RGB-termi, jäi valoloiste käytännössä kuitenkin varsin maltilliseksi, sillä ainoastaan blokkiyksikössä yhtiön logo on valaistu. Corsairin valikoimista löytyisi myös ML-sarjan tai LL-sarjan RGB-valaistut tuulettimet, joilla olisi saatu valoloiston suhteen huomattavasti näyttävämpi lopputulos. Yhtiö todennäköisesti julkaiseekin lähiaikoina nestejäähdytyksistään päivitetyt versiot RGB-tuulettimilla varustettuna.

Lämpötilamittauksissa Corsairin ja NZXT:n nestejäähdytyksillä saavutettiin hyvin vastaavat rasituslämmöt. Tuulettimien miniminopeudella 4,8 GHz:n kellotaajuudella ylikellotetun Core i7-8700K:n lämpötila nousi yli 95 asteeseen, mutta maksiminopeudella lämmöt saatiin laskemaan noin 85 asteeseen. Noctuan yli puolet halvempaan NH-U12-ilmajäähdytykseen verrattuna nestejäähdytyksillä saavutettiin 3-4 astetta alhaisempi rasituslämpötila.

NZXT:llä tuulettimien maksinopeudella melutaso nousi todella äänekkääksi 45 desibeliin, mutta prosessorin lämpötila oli kuitenkin vain asteen alhaisempi kuin Corsairilla, joka oli tuulettimien maksiminopeudella miellyttävän hiljainen. Koska testiprosessori oli korkkaamaton, suurin ongelma on todennäköisesti lämmön siirtyminen piisirulta lämmönlevittäjään.

Kokeilimme myös asentaa Kraken X62:n jäähdyttimeen Corsairin ML-sarjan tuulettimet ja ne säädettiin toimimaan samalla 1100 RPM:n kierrosnopeudella ja 37,3 desibelin melutasolla kuin H115i PRO RGB:llä. Prosessorin rasituslämpötilaksi mitattiin sama 85 astetta kuin Corsairilla, mutta jäähdytysnesteen lämpötila oli pari astetta alhaisempi 39,6 astettta.

Korkkaamme seuraavaksi testiprosessorin, vaihdamme Intelin vakiotahnan tilalle nestemetallia ja ajamme lämpötilatestit uudelleen. Näin saamme selville, minkälainen vaikutus korkkaamattomalla prosessorilla on rasituslämpötilaan ja syntyykö eri jäähdytysratkaisuiden välille isompia eroja.

 

Päivitys 28.3. Noctua NH-D15 & esteetön kotelon ilmavirtaus

Lukijapalautteen pohjalta ajoimme lämpötila- ja melumittaukset vielä Noctuan järeämmällä ja noin 85 euron hintaisella kahdella 140 mm:n tuulettimella varustetulla NH-D15-ilmajäähdytyksellä. Lisäksi ajoimme lisätestin Corsairin H115i PRO RGB -nestejäähdytyksellä siten, että NZXT:n H700i-kotelon edestä ja päältä umpinaiset paneelit irroitettiin, jolloin kotelon ilmavirtaus oli esteetön (High Airflow Case).

Kotelon etu- ja yläpaneelien irroittaminen tiputti prosessorin rasituslämpötilaa H115i PRO RGB:llä neljällä asteella 81 asteeseen, mutta nosti kokoonpanon melutasoa noin kahdella desibelillä 39 desibeliin. Paneelit paikoillaan Noctuan NH-D15-coolerilla prosessorin lämpötila oli 82 astetta, kun tuulettimet asetettiin pyörimään kiinteästi 65 % eli 1050 RPM:n kierrosnopeudella ja kokoonpanon melutaso oli sama 37,3 dB kuin H115i PRO RGB:llä tuulettimien maksiminopeudella ja NH-U12-ilmajäähdytyksellä.

Noctuan NH-D15-ilmajäähdytys oli io-techin testeissä NZXT:n H700i-kotelossa 4,8 GHz:iin ylikellotetulla Core i7-8700K -prosessorilla kolme astetta suorituskykyisempi samalla melutasolla kuin noin 50-60 euroa kalliimmat AIO-nestejäähdytykset.

This site uses XenWord.
;