Googlen edullisempi Pixel 8a -malli on siinä määrin mielenkiintoinen ja onnistunut keskiluokan puhelin, että on suoranaisen harmi, ettei sitä ole lanseerattu virallisesti Suomen markkinoille. Tulevaisuudessa sen seuraajan osalta tilanne tulee onneksi näillä näkymin olemaan toinen.
Yhteenvetona Pixel 8a on yksi tämän vuoden parhaista keskihintaluokan puhelimista ja se ansaitsee vahvalla suorituksellaan io-techin Toimituksen valinta -kunniamaininnan. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä noin 500 euron hintaan se on tasapainoisena kokonaisuutena erittäin helposti suositeltavissa oleva älypuhelin, kunhan korkea latausnopeus ei ole vaatimuslistalla korkealla.
Plussaa:
- Mukavasti käteen istuva muotoilu
- Tensor G3 -piirin suorituskyky tässä hintaluokassa
- IP67-suojaus
- Hyvät kamerat hintaluokassaan
- Langaton lataus
- USB 3.2 & Displayport-ulostulo
- Huippuluokan 7 vuoden päivitystuki
Miinusta:
- Erittäin hidas latausnopeus
- Näytön ja ulkomittojen suhde varauksin
- Kamerasovelluksessa ei manuaalikuvaustilaa
Huomioitavaa:
- Rajattu saatavuus Suomessa
- Kompakti koko sopii yhden käden käyttöön
- Pakkauksessa ei toimiteta laturia
Googlen Pixel-malliston älypuhelimet ovat olleet markkinoilla jo lukuisia vuosia, mutta suomalaiset käyttäjät ovat päässeet nauttimaan niistä vain rajallisesti, sillä Google ei ole koskaan tuonut Pixel-puhelimiaan virallisesti täkäläisille markkinoille. Muutamat jälleenmyyjät ovat kuitenkin tarjonneet Pixeleitä valikoimissaan ns. ”omatoimisena harmaatuontina” ja sen myötä saimme myös testikappaleen lainaan Verkkokauppa.comin kautta. Asiaan on kuitenkin luvassa lähiviikkoina muutos, sillä Pixel 9 -mallisto tullaan lanseeraamaan virallisesti myös Suomeen.
Googlen perinteisten älypuhelimien valikoima on jakautunut viime vuosina kahteen osaan – syksyllä julkaistaviin huippumalleihin sekä myöhemmin seuraavana vuonna julkaistavaan edullisempaan a-malliin. Toisin sanoen Pixel 8 ja Pixel 8 Pro julkaistiin syksyllä 2023 ja tässä artikkelissa käsiteltävä Pixel 8a julkistettiin vasta tämän vuoden toukokuussa.
Pixel 8a:n suositushinta on Euroopassa 549 euroa, eli 50 euroa enemmän kuin edeltäjämallissa. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä heinä-elokuun taitteessa Pixel 8a:n yleinen lähtöhintataso on Hinta.fi-palvelun mukaan noin 500 euron tietämillä. Värivaihtoehtoja ovat vihreä Aloe, vaalea Porcelain, musta Obsidian sekä testikappaleemme sininen Bay.
Tutustumme tässä artikkelissa Pixel 8a:han noin viikon ympärivuorokautisen käyttötestijakson pohjalta hieman täysimittaista lyhyemmän testirutiinin puitteissa.
Mitä uutta?
Pixel 8a:n edeltäjämalli on keväällä 2023 julkaistu Pixel 7a, johon verrattuna uudistukset ovat melko vähäisiä. Muotoilua on päivitetty selvästi pyöristetymmäksi, näytön kirkkautta on kasvatettu ja virkistystaajuus on nostettu 120 hertsiin, järjestelmäpiiri on vaihtunut uudempaan Tensor G3 -malliin ja akku on noin 100 mAh suurempi. Lisäksi merkittävänä ohjelmistopuolen parannuksena päivitystuki on kasvatettu peräti 7 vuoteen.
Pixel 8a:n erot Pixel 7a:han nähden ovat:
- Pyöristetympi muotoilu
- 0,1 mm pidempi, 0,2 mm kapeampi, 0,1 mm ohuempi
- 5,5 grammaa kevyempi
- Näytön pistemäinen maksimikirkkaus on tuplaantunut (1000->2000 nit)
- Näytön virkistystaajuus on noussut 90:stä 120 hertsiin
- Järjestelmäpiiri on päivittynyt Tensor G2:sta G3:een
- Akun kapasiteetti kasvanut 4385:sta 4492 mAh:iin
- Julkaisussa Android 14 -käyttöjärjestelmä
- Parantunut päivitystuki (7&7 vs 3&5 vuotta)
Laite ja ominaisuudet
Google toimittaa Pixel 8a:n litteässä valkoisessa pahvirasiassa, jonka kannessa komeilee puhelimen kuva valitussa väriviahtoehdossa. Laturia ei toimiteta pakkauksen mukana, joten käyttäjä voi tarvittaessa ostaa minkä tahansa USB PD -yhteensopivan laturin kyseiseen tarkoitukseen. Hieman harvinaisempana varusteena mukana toimitetaan USB-C-kaapelin ohessa myös USB-C-to-A-adapteri, joka mahdollistaa tietojen siirron puhelimesta toiseen johdon välityksellä.
Tuotepakkauksen sisältöön kuuluu:
- puhelin
- pikaohjeet
- takuutiedot & käyttöturvaohjeet
- USB-C – USB-C -kaapeli
- USB-C-to-A-adapteri
- korttikelkan irrotustyökalu
Fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 152,1 x 72,7 x 8,9 mm
- Paino: 188 grammaa
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 81,6 %
- Materiaalit: alumiinikehys, Gorilla Glass 3 -etulasi, muovikomposiittitakakuori
- Suojaus: IP67
- Valmistusmaa: Ei ilmoitettu
- Valmistajan kotimaa: Yhdysvallat
Jos Googlen Pixel-puhelimet ovat yleisesti tuttuja, on Pixel 8a helppo tunnistaa sukulinjansa jatkajaksi, sillä tyypillinen muotoilu etenkin takakuoren ja kameran osalta on hyvin tunnistettavaa. Edeltäneeseen sukupolveen nähden Google on viilannut muotoilua entistä pyöristetympään suuntaan, joka näkyy etenkin puhelimen kulmien loiventuneena kaarevuussäteenä. Rinnakkain vertailtuna edeltäjämalli 7a on havaittavasti kulmikkaamman näköinen. Uudistetusta muotoilusta ja kehyksen käsituntumasta tulee hieman mieleen Applen perusmalliston iPhonet sekä edellisen sukupolven Galaxy A -sarjan mallit.
Nykymittapuulla Pixel 8a on 6,1-tuumaisine näyttöineen melko pienikokoinen puhelin ja asettuu samaan kokoluokkaan mm. Galaxy S24:n, ZenFone 10:n ja Xperia 5 V:n kanssa, joskin sen suurempaan päähän. Esimerkiksi Xperia 5 V:hen verrattuna Pixel 8a on 1,9 mm lyhyempi, 4,7 mm leveämpi, 0,3 mm paksumpi ja 6 grammaa painavampi. ZenFone 10 on puolestaan 5,6 mm lyhyempi, 4,6 mm kapeampi, 0,5 mm paksumpi ja 16 grammaa kevyempi. Galaxy S24 on puolestaan 5,1 mm lyhyempi, 2,1 mm kapeampi, 1,3 mm ohuempi ja 21 grammaa kevyempi.
Pixel 8a:n rakenne koostuu alumiinikehyksestä, Gorilla Glass 3:sta valmistetusta näytön suojalasista sekä muovikomposiitista valmistetusta takakuoresta. Takakuori on hieman karhean mattapintainen ja se tuntuu hämmentävän vähän muoviselta verrattuna vaikkapa vastaavalla tavalla viimeisteltyihin lasikuoriin. Hieman karkeammin mattapintaiseksi viimeistelty kuori ei myöskään kerää käytännössä lainkaan sormenjälkiä tuskin myöskään naarmuuntuu näkyvällä tavalla kovinkaan helposti. Monista muista muovikuorisista puhelimista poiketen emme myöskään havainneet takakuoren keräävän juurikaan pölyä tai muuta pienlikaa.
8a:n rakenne on edeltäjämallin tapaan IP67-suojattu, eli se kestää hetken vesiupotuksen.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,1” OLED-näyttö, 120 Hz
- 20:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä, 430 PPI
- 1400 nit maksimi, 2000 nit pistemäinen maksimi, HDR10
- Gorilla Glass 3 -suojalasi
Pixel 8a:n edeltäjissä on jo useamman sukupolven ajan ollut 6,1-tuumainen näyttö ja sama perinne jatkuu myös 8a:n kohdalla. Pienenä fyysisenä muutoksena näytön kulmien pyöristykset ovat muuttuneet loivemmiksi puhelimen muotoilun mukana. Näytön reunukset ovat nykymittapuulla varsin leveät, joka tekee ulkomitoista näyttökokoon nähden suuremman. Etupuolelta katseltaessa Pixel 8a:sta tuleekin leveine kehyksineen mieleen Applen iPhone-perusmallit.
Näytön merkittävimmät tekniset uudistukset ovat 2000 nitiin tuplaantunut pistemäinen maksimikirkkaus sekä 120 hertsiin kasvanut virkistystaajuus, joka on nykypäivän mittapuulla tervetullut parannus edeltäjämallin 90 hertsistä. Puhelin osaa säädellä virkistystaajuutta 60 ja 120 hertsin välillä, mutta kovinkaan mukautuvaa adaptiivisuutta ei ole tarjolla, vaan näyttö vaikuttaisi toimivan suurimman osan ajasta täydellä 120 hertsin taajuudella.
Kuvanlaadultaan näytössä ei ole valittamista, kuten nykypäivänä tässä hintaluokassa voi jo odottaakin. Näytön kirkkaus riittää mukavasti myös kirkkaassa auringonpaisteessa käyttämiseen. Näytössä on HDR10-tuki ja puhelin vaikuttaisi toistavan HDR-sisältöä kaikista yleisimmistä striimauspalveluista.
Näytön alla sijaitseva optinen sormenjälkitunnistin on asemoitu riittävän kauas näytön alareunasta, joka tekee sen käytöstä varsin luontevaa. Tunnistin toimii myös melko nopeasti ja moitteettoman varmasti.
Tekniset ominaisuudet:
- Google Tensor G3 -järjestelmäpiiri
- 1 x 3,0 GHz Cortex-X3
- 4 x 2,45 GHz Cortex-A715
- 4 x 2,15 GHz Cortex-A510
- Immortalis-G715s MC10 GPU
- 8 Gt LPDDR5X RAM-muistia
- 128 tai 256 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa (128 Gt mallissa vapaana n. 110 Gt)
- 5G NR (n1/2/3/5/7/8/20/26/28/38/40/41/66/77/78), LTE, Dual-SIM (nano &e)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ax (Wi-Fi 6e)
- Bluetooth 5.3, NFC
- GPS, GLONASS, Galileo, QZSS
- stereokaiuttimet
- 4492 mAh akku, USB Type-C (USB 3.2), 18 W USB PD -pikalataus, 7,5 W langaton lataus
Pixel-malliston a-versiot ovat viimeisimmissä sukupolvissaan käyttäneet samoja Googlen Tensor-järjestelmäpiirejä, jotka on esitelty edellisenä syksynä kalliimmissa Pixel-malleissa. Suorituskyky on siis sen myötä ollut luokassaan hyvää. Pixel 8a:n kolmannen sukupolven Tensor-järjestelmäpiiri valmistetaan Samsungin modernilla neljän nanometrin prosessilla ja se sisältää yhdeksän prosessoriydintä, Immortalis-G715s-grafiikkasuorittimen kymmenytimisenä versiona sekä Googlen tekoälymalleille optimoidun TPU:n. Kyseessä on siis teknisesti lippulaivatason piiri, joka on tässä tapauksessa käytössä keskihintaluokan puhelimessa, joka antaakin Pixel 8a:lle suorituskykyedun moneen saman hintaluokan kilpailijaan nähden.
Pixel 8a on saatavilla 8 gigatavun RAM-muistilla 128 ja 256 gigatavun tallennustilavaihtoehtona. WiFi tukee varsin modernia kolmetaajuuksista 6e-versiota ja Bluetooth 5.3-versiota.
Pixel 8a:n akku on kooltaan noin 4500 mAh, eli runsas 100 mAh suurempi kuin edeltäjässä ja yleisesti ottaen tämän kokoluokan puhelimeen ihan kelvollisen kokoinen. Google mainostaa virran riittävän yhdellä latauksella vähintään kahdeksi päiväksi. Puhelin tukee myös langatonta latausta, joka ei ole itsestäänselvyys tässä hintaluokassa.
- Oikea kylki:
- virta-/lukituspainike
- äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet
- Vasen kylki:
- korttikelkka (1 x nano-SIM)
- Alapääty:
- mikrofoniaukko
- USB-C 3.2 -liitäntä, Displayport 1.4 -tuki
- toinen stereokaiuttimista
- Yläpääty:
- mikrofoniaukko
- kaiutinaukko kuulokkeen yhteydessä näyttölasin saumassa
- 13 MP etukamera näyttöreiässä
Oikean kyljen painikkeiden asettelu on siltä osin poikkeuksellinen, että virta-/lukituspainike on asemoitu äänenvoimakkuuden säätöpainikkeiden yläpuolelle. Ratkaisu vaatii muutaman päivän käytön ennen kuin siihen tottuu.
Stereokaiuttimista toinen sijaitsee alapäädyssä ja toinen ylhäällä kuulokeaukossa. Niiden maksimivolyymi on vain keskitasoa, mutta äänenlaatu on kohtalaisen hyvää. Ääni ei särje ja se toistaa erottelevasti sekä korkeampia että matalampia taajuuksia.
USB-C-liitäntä tukee 3.2 -nopeuksia, joka on melko harvinaista tämän hintaluokan puhelimessa. Samalla se mahdollistaa myös kuvaulostulon Displayport-standardin puitteissa.
Kamera
Googlen Pixel-puhelimien tunnistettavana yksityiskohtana on ollut kuutossukupolvesta lähtien melko erottuva takakuoren yläosan poikki kulkeva palkki, jonka sisälle on asemoitu myös puhelimen takakamerat. Pixel 8a:ssa kamerakohouma on alumiinia ja kaksoiskamera on sijoitettu pillerin muotoisen suojalasin taa. Koska palkki yltää koko takakuoren poikki, ei puhelin pääse keikkumaan pöydällä käytettäessä.
Kameran tekniset tiedot:
- 64 megapikselin laajakulmakamera (Sony IMX787, 1/1,73″ -sensori, 0,8 um pikselikoko), f1.9, 26 mm kinovastaava polttoväli, dual-pixel-PDAF, OIS
- 13 megapikselin ultralaajakulmakamera (; 1,12 um), f2.2, 16 mm kinovastaava polttoväli, kiinteä tarkennus
- Etukamera: 13 megapikseliä (1,12 um pikselikoko), f2.2, kiinteä tarkennus, 96,5 asteen kuvakulma
- Videokuvaus:
- 4K 60 FPS pääkamera
- 4K 30 FPS ultralaajakulma- ja etukamera
Pääkamera käyttää samaa Sonyn 64 megapikselin IMX787-sensoria, joka oli käytössä jo Pixel 7a -edeltäjämallissa. Kyseessä on quad bayer -suodattimella varustettu sensori melko pienikokoisilla 0,8 mikrometrin pikseleillä. Kamerassa on myös optinen kuvanvakain.
Ultralaajakulmakameran resoluutio on 13 megapikseliä ja kuvakulma 120 astetta, eli myös sen speksit ovat pysyneet samoina kuin edeltäjämallissa. Kamerassa ei ole automaattitarkennusta, eli lähikohteiden kuvaaminen ei ole mahdollista.
Kamerasovelluksen toteutus on älypuhelinmarkkinoiden parhaimmistoa. Käyttöliittymä on samanaikaisesti melko monipuolinen ja mukava käyttää. Google on tehnyt pieniä parannuksia edeltäjämallin julkaisuun nähden ja nyt esimerkiksi valinta valokuvauksen ja videokuvauksen välillä tehdään omasta valitsimestaan, jolloin myös kuvaustilalistaus päivittyy sen mukaisesti.
Toisena pienenä parannuksena pika-asetusvalikon kuvake on siirretty paremmin peukalon ulottuville näkymän oikeaan reunaan, josta sitä on helppo operoida yhdellä kädellä. Maininnan arvoinen on myös erillinen kuvan hienosäätövalikko, josta pääsee helposti käsiksi valkotasapainon, kirkkauden ja varjostusten säätöihin.
Miinuksena erillistä manuaalikuvaustilaa ei ole, mutta käyttäjällä on silti mahdollisuus tallentaa kuvat raakamuodossa.
Pääkamera tuottaa 16 megapikselin otoksia, joiden kuvanlaatu on hintaluokka huomioiden niin hyvää, että niistä on hankala keksiä mainittavaa kritisoitavaa.
Hyvässä valaistuksessa pääkameran kuvat ovat värintoistoltaan ja valkotasapainoltaan varsin luonnollisia, dynamiikaltaan hyviä ja valotukseltaan poikkeuksetta onnistuneita. Pikselitasolla jälkeä voi luonnehtia varsin luonnolliseksi – hienojakoinen kohina on sallittua eikä jälki ole yliprosessoidun näköistä.
Kuvausnäkymässä on tarjolla myös oma painikkeensa 2x-tilalle, joka on kuitenkin käytännössä vain pääkameralta tehtävä rajaus, jonka ei vaikuttaisi sisältävän yhtään sen enempää yksityiskohtia kuin pääkameran kuvasta jälkikäteen tehty rajaus. Prosessointijälki on 2x-kuvissa yksityiskohtien osalta käsitellympää ja silotellumpaa.
Heikossa valaistuksessa pääkamera jatkaa varsin pätevää suorittamistaan, vaikkei kaikilta osin ylläkään lippulaivapuhelimien kameroiden tasolle. Kuvat ovat ilmeeltään luonnollisia ja valkotasapainoltaan pääosin onnistuneita. Valoisuus on useimmiten hieman todellisuutta valoisampaa. Prosessointi ei suitsi liikaa kohinaa, jonka ansiosta kuvien yksityiskohdat eivät suttaannu. Nykypuhelimille tyypilliseen tapaan kamera käyttää automaattisesti olosuhteiden mukaan aktivoituvaa yötilaa, joka hyödyntää pidempää kuvausaikaa sekä kuvadatan yhdistämistä.
Vaikka ultralaajakulmakameran resoluutio on 13 megapikseliä, se taltioi jostain syystä 16 megapikselin otoksia pääkameran tapaan, eli kuvien kokoa skaalataan hieman ylöspäin. Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu ja sen värintoisto noudattelee varsin hyvin pääkameran linjaa.
Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on tämän hintaluokan kamerapuhelimeksi hyvällä tasolla. Pääkameran tapaan jälki on ultralaajakulmakameraksi terävää sekä luonnollista niin värien, valkotasapainon kuin valotuksenkin suhteen. Lähempää tarkasteltuna voi havaita hienojakoista kohinaa ja pieniä pakkausartefakteja.
Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakamera kohisee melko voimakkaasti, mutta kohina pysyy pääosin melko tasaisena luminanssikohinana. Vasta hyvin heikossa valossa se muuttuu kokonaiskuvaa häiritsevän punasävyisen laikukkaaksi. Yleisesti ottaen ultralaajakulma on käyttökelpoinen myös heikommassa valaistuksessa, vaikka sen otokset ovatkin pehmeämpiä kuin pääkameralla ja rahkeet loppuvat aikaisemmin kesken.
Etukamera taltioi 12 megapikselin otoksia ja tarjolla on 1x-tila sekä 1,4x-rajaus. Etukameran kuvanlaatu hyvässä valaistuksessa luonnollista ja onnistunutta. Valon määrän vähentyessä suorituskyky ei yllä markkinoiden parempaan päähän, sillä kuva pehmenee melko selvästi ja myös värit ja valkotasapaino järkkyvät sitä herkemmin, mitä huonommassa valaistuksessa kuvataan.
Pixel 8a pystyy taltioimaan 4K-videota kaikilla kolmella kamerallaan – pääkameralla 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella ja ultralaaja- sekä etukameralla 30 FPS:n nopeudella. H.265-pakkauksella 4K 30 FPS -videon bittivirta on noin 45 Mbit/s. Ääni tallentuu stereona 192 kbit/s laadulla.
Videokuvan laatu ei ole hintaluokka huomioiden lainkaan hassumpaa. Pääkameran videokuva on terävän näköistä ja väreiltään melko luonnollista, mutta kontrasti on hieman ylikorostunutta, joka aiheuttaa pientä tummien sävyjen tukkeutumista. Ultralaajakulmakameralla tallennettu video on ilmeeltään aavistuksen pehmeää ja hieman suttuista etenkin reunoilla. Myös ultralaajakulmakameran kuvaa koskee sama kontrastin ylikorostuminen ja tummien sävyjen tukkoisuus tietyissä olosuhteissa.
Elektroninen kuvanvakautus on toiminnassa molemmilla kameroilla kaikilla resoluutioilla ja halutessaan sen voi kytkeä myös pois päältä, jolloin kuvakulma hieman laajenee. Ultralaajakulmakameran videossa vakautus toimii hyvin, etenkin tämän hintaluokan puhelimeksi, suodattaen askeleet pehmeästi ja melko hyvin pois. Pääkameran vakautus ei yllä aivan samalle tasolle, sillä kävellessä kuvassa esiintyy pientä nykimistä.
Ohjelmisto, suorituskyky & akunkesto
Koska Pixelit ovat Googlen omia puhelimia, käyttävät ne ns. puhdasta versiota Android 14:sta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö käyttöjärjestelmä olisi täysin kustomoimaton, sillä Google on leiponut Pixeleihin lisäominaisuuksia, joita ei Androidin AOSP-perusversioon ole saatavilla. Kyse on käytännössä pienistä käyttöä helpottavista ominaisuuksista liittyen mm. puheluihin, tiedon hakemiseen ja valokuvien muokkaamiseen. Kaikki ominaisuudet eivät toimi toistaiseksi Suomessa.
Esiasennettu sovellustarjonta luottaa luonnollisesti vain Googlen omiin sovelluksiin – puhelimessa ei siis ole esiasennettuna mitään kolmannen osapuolen bloatwarea.
Päivitystuki on viimeisimmän sukupolven Pixeleissä älypuhelinmarkkinoiden terävintä huippua, sillä Google lupaa niille seitsemän vuoden Android-versiopäivitykset sekä kuukausittaiset tietoturvakorjaukset samalle ajanjaksolle. Toisin sanoen Pixel 8a tulee saamaan Android 21 -päivityksen ja tietoturvakorjauksia vuoteen 2031 asti.
Pixel 8a:n yleinen jokapäiväinen käyttökokemus oli kaikin puolin todella sulava ja kitkaton, eikä se häpeä oikeastaan lainkaan ylempien hintaluokkien high-end-puhelimille. Tästä voisivat ottaa mallia esimerkiksi Samsungin ja Motorolan keskiluokan puhelimet, joissa olemme havainneet hiljattain pientä ajoittaista hidastelua.
Vaikka Googlen Tensor G3 -järjestelmäpiiri on teknisesti ns. lippulaivapiiri, ei sen suorituskyky pärjää aivan Qualcommin, Samsungin ja Mediatekin viimeisimmän sukupolven huippumalleille. Käytännössä Tensor G3:n suorituskyky onkin verrattavissa paremminkin Qualcommin pari vuotta vanhaan Snapdragon 8+ gen 1 -piiriin tai Samsungin Exynos 2200 -malliin. Mutta se on Pixel 8a:n tapauksessa enemmän kuin ok, sillä kyseessä on keskihintaluokan puhelin. Omassa hintaluokassaan Pixel 8a onkin suorituskyvyn osalta kärkipään suorittaja.
Pitkäkestoisessa rasituksessa Pixel 8a:n sisälle leivottu Tensor G3 pärjää useimpiin keskihintaluokan puhelimiin verrattuna heikommin, sillä teknisesti lippulaivaluokan piiri on suorituskykyisempi, mutta tuottaa myös enemmän lämpöä. Sekä prosessori- että grafiikkarasituksessa suorituskyky laskee enemmän kuin tyypillisissä keskiluokan järjestelmäpiireissä, mutta käyttäytyy varsin tyypilliseen high-end-piirin tapaan. 20 minuutin 3DMark Wild Life Extreme Stress Test -rasitustestissä grafiikkasuorituskyky laski melko tasaisesti vajaaseen 64 %:iin maksimista. 15 minuutin CPU Throttling -prosessorirasitustestissä suorituskyky laski noin puoleen maksimista, joka on jo melko huono suoritus.
Pixel 8a:n akunkesto osoittautui runsaan viikon mittaisella testijaksolla hyvin perustasoiseksi. Melko pienikokoisen puhelimen akku ei ole erityisen suuri, joka näkyy myös akunkestossa. Yhden päivän yli Pixel 8a:lla selviää varsin vaivatta hieman raskaammallakin käytöllä, mutta kahden päivän ylitystä ei kannata lähteä tavoittelemaan, jos käyttö ei ole todella kevyttä.
Testijaksolla parin tunnin näytön päälläoloajalla akun varausta oli päivän päätteeksi jäljellä 60-70 % ja 3-4 tunnin näytön päälläololla 40-60 %. Kertaalleen yhdellä latauksella selvittiin melko niukasti myös kahden päivän yli, kun yhteenlaskettu näytön päälläoloaika oli noin viitisen tuntia. Testijakson käytöllä yhdellä latauksella voi saavuttaa laskennallisesti noin 6-7 tunnin näytön päälläoloajan päivän aikana.
Googlen Pixel-malliston latausnopeudet eivät ole tunnetusti olleet koskaan markkinoiden kärkikahinoissa, eikä ole myöskään 8a:n tapauksessa. Valmistajan ilmoittama maksimiteho on 18 wattia, jonka mittasimme toteutuvan myös käytännössä latauksen alkupuolen aikana. Mittauksissamme akun latautuminen tyhjästä täyteen otti lähes kaksi tuntia, puolilleen latautuminen otti vajaat kolme varttia.
- 15 min 21 %
- 30 min 40 %
- 60 min 73 %
- 90 min 91 %
- 112 min 100 %
Yhteenveto
Googlen edullisempi Pixel 8a -malli on siinä määrin mielenkiintoinen ja onnistunut keskiluokan puhelin, että on suoranaisen harmi, ettei sitä ole lanseerattu virallisesti Suomen markkinoille. Tulevaisuudessa sen seuraajan osalta tilanne tulee onneksi näillä näkymin olemaan toinen.
Pixel 8a ei ole muuttunut mullistavasti edeltäjästään, mutta tarjoaa silti hintaisekseen puhelimeksi paljon hyvää. Tensor G3 -piirin suorituskyky on tässä hintaluokassa hyvällä tasolla, kamerat tekevät hyvää jälkeä ja varustukseen kuuluu upotusvesisuojaus, langaton lataus sekä kuvaulostulo USB-C 3.2 -liitännän kautta. Lisäksi Googlen seitsemän vuoden päivitystuki edustaa markkinoiden ehdotonta huippua.
Miinuspuolen lista on melko lyhyt, mutta saattaa silti muodostua esteeksi joillekin käyttäjille. Selvästi suurin heikkous on nykymittapuulla erittäin hidas latausnopeus – tyhjästä täyteen ottaa lähes pari tuntia. Joku saattaa myös jäädä kaipailemaan telekameraa, vaikkei se vielä varsinainen vakiovaruste tämän hintaluokan puhelimissa olekaan. Näytön reunukset ovat myös asia, jotka voisivat olla hieman kapeammat ja tekisivät samalla puhelimesta näyttöluokassaan kompaktimman.
Varteenotettavimmista Pixel 8a:n kilpailijoista tämän hetken markkinassa io-techin toimituksen valinnan saanut OnePlus Nord 4 tarjoaa huomattavasti nopeamman pikalatauksen ja suuremman akun, mutta heikommat kamerat sekä puuttuvan langattoman latauksen. Samsungin Galaxy S23 FE:n hintataso on laskenut jo 500 euron tuntumaan ja se pystyy tarjoamaan 8a:sta puuttuvan telekameran. Myöskin alkujaan noin 500 euron hintaluokkaan julkaistun Samsung Galaxy A55:n hintataso puolestaan on laskenut nykyisellään 350-400 euron tuntumaan, joka tekee siitä hintansa puolesta houkuttelevan, joskin suorituskykytasoltaan selvästi heikomman vaihtoehdon. Myös edeltäjämalli Pixel 7a:ta saa edelleen poistomyynnistä alle 400 euroon, joka sekin on harkinnan arvoinen vaihtoehto.
Yhteenvetona Pixel 8a on yksi tämän vuoden parhaista keskihintaluokan puhelimista ja se ansaitsee vahvalla suorituksellaan io-techin Toimituksen valinta -kunniamaininnan. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä noin 500 euron hintaan se on tasapainoisena kokonaisuutena erittäin helposti suositeltavissa oleva älypuhelin, kunhan korkea latausnopeus ei ole vaatimuslistalla korkealla.
Plussaa:
- Mukavasti käteen istuva muotoilu
- Tensor G3 -piirin suorituskyky tässä hintaluokassa
- IP67-suojaus
- Hyvät kamerat hintaluokassaan
- Langaton lataus
- USB 3.2 & Displayport-ulostulo
- Huippuluokan 7 vuoden päivitystuki
Miinusta:
- Erittäin hidas latausnopeus
- Näytön ja ulkomittojen suhde varauksin
- Kamerasovelluksessa ei manuaalikuvaustilaa
Huomioitavaa:
- Rajattu saatavuus Suomessa
- Kompakti koko sopii yhden käden käyttöön
- Pakkauksessa ei toimiteta laturia
Onhan toi päivitys lupaus aika upee, kun tehdään se omiin puhelimiin….
”kun kapasiteetti pienentynyt 4385:sta 4492 mAh:iin” ?
Olisko ajatusvirhe?
Päivityslupaus on aina puhelimen valmistajan asia, kenenkäs puhelimeen Googlen sitten pitäisi antaa päivityslupaus?
Samsung antaa päivityslupauksen omilleen, OnePlus omilleen, Google omilleen jne.
Googlen näkemykseen Androidista on kuitenkin tullut tutustutta custom ROMien muodossa j nytkin tuossa on projektina "Mini Pixel" puhelin. Gcam porttauksia on myös tullut testattua eri puhelimien kanssa. Ihmeen hyviä kuvia Google saa taiottua ohjelmiston avulla. Ei siis ihme, että kamerasovellusta yritetään portata muihin puhelimiin.
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1722545308"
data-lb-id="_xfUid-1-1722545308">
Nyt kun Pixel 9 mallit lanseerataan Suomeen, niin huoltavatkohan aiempia Pixel malleja virallisia kanavia pitkin? Jälleenmyyjän kautta ne täytynee tietysti kierrättää mutta ehkä mahdollinen huoltokeikka hoituu sutjakammin .
Ajattelin kyllä tiedustella tätä nyt kun saa sinne virallisen kontaktin. En sinällään näe mitään syytä miksi ei, jos kerran virallinen huolto löytyy.
Oma Nexus 5 täytti alkuvuodesta 10v ja toimii edelleen (alkuperäinen akku)
Pixelit ideana kiinnostaa myös itseänikin, jälkeläisiä puhtaalla androidilla kun ovat Nexus sarjalle mutta jokin näissä on kuitenkin sellainen "ei kiinnosta sittenkään". Myöskin kritiikin määrä mitä nämä ovat keränneet intohimoisimmilta puhelinharrastajilta akun kestosta, kuumenemisista ja osittain heikohkosta suorituskyvystään. Myöskin tuo inflaatiohinta mitä nämäkin ovat kokeneet 8a:lla voisi olla ovh 399€ laturin, suojakuoren sekä pitkän latausjohdon kanssa niin voisin harkita.
Myöskin latausnopeus on ollut aivan riittävä, akku kestää sen päivän ja yöt langattomassa laturissa, hidas lataus ei myöskään rasita akkua niin paljon, joten ei ole ihmekkään että vielä käytössä oleva 4a:n akku kestää hyvin sen 1-2pvä.
Noista bezeleistä sen verran, että omassa käytössä ihan reunoihin asti menevä näyttö aiheuttaa jonkin verran virhekosketuksia. Ja toisaalta, jos käytössä on "leuallinen" kuori, niin ihan reunaan yltäminen taas ei aina onnistu helposti. Joten itseäni ei haittaisi tuollainen pieni mustareuna, vaikka siitä usein valitetaan. Toki sitten koon kasvaminen sen myötä on valitettavaa.
Taisi manuaalitila olla Pro malleissa.
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
https://www.notebookcheck.net/Google-Pixel-8a-review-The-small-Google-smartphone-is-unique-within-the-mid-range-segment.853973.0.html#toc-12
data-unfurl="true" data-result-id="644354" data-url="https://www.notebookcheck.net/Google-Pixel-8-smartphone-review-Compact-and-with-7-years-of-updates.768436.0.html#toc-12" data-host="www.notebookcheck.net" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Google Pixel 8 smartphone review: Compact and with 7 years of updates
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.notebookcheck.net
Ero 8a:n ja normi 8:n (+100€) jäähdytyksessä taitaa olla jopa aikaisempiakin malleja isompi.
Eiköhän se tule kun Ruotsin Google Storessakin on Pixel 8a myynnissä hintaan "Pixel 8a 6590 kr" eli 571 euroa.
Tosin hinta sellainen että harvalla taitaa ostohousut mennä jalkaan.
Ruotsissa Pixel puhelimet ovat olleet myynnissä Pixel 7 -sarjasta lähtien. Eli sen vuoksi on ihan loogista, että Pixel 8a on tällä hetkellä Ruotsissa myynnissä. Toivotaan nyt kuitenkin, että Google toisi kaikki tällä hetkellä myynnissä olevat mallit Suomeen Pixel 9 mallien julkaisun yhteydessä.
Eikö se valmistusmaa siellä paketin takakannessa lue ihan rehellisesti käsittääkseni?
Ja taitaa olla jompikumpi Kiina tai Vietnam tällä hetkellä, ainakin normi 8 ja pro tulevat tuolta.
Google siirtämässä tuotantoo enemmän Kiinasta pois kait ja nykyään taitaa jo Vietnamista tulla yli puolet 8-sarjan puhelimista samaten Intiaan aukee nyt kesällä iso tehdas jossa aletaan kasia tehdä ja varmaan ysiäkin luonnollisesti.
Saksasta tai Hollannista ne Google Store Suomesta tilaamani tavarat on pistetty tahdilla tai postilla Suomeen.
Googlelle riittää pari ruksia johonkin tietokantaan, niin samalla vaivalla myös se Pixel 8a malli ja vaikka kasi ja kasi Pro malli ilmestyy myyntiin Suomen Storeen ysimallien ohella.
Luulisi, että se kannattaisi tulla markkinoille koko mallistolla kerralla.
8an sertifiointitiedoissa/takuutiedoissahan taisi jo alkuvuodesta kiertää tieto että suomi lisätty listalle eli uskon että ainakin googlen storeen myös 8a tulee myyntiin, operaattorit voinee ehkä ainakin alkuun keskittyä vain 9-sarjaan.
Ei löytynyt mistään, vaikka kuinka pakettia kääntelin ja valmistakan sivuja kaivelin. Todennäköisesti mainitsemaltasi akselilta, mutta kun ei ollut varmuutta, niin en sitä myöskään juttuun laittanut.
Joo en yhtään epäile, luultavasti siinä paketissa ei sitten lue tuota.
Mielenkiinnosta etsin noita valmistusmaa tietoja ja 8:n ja 8 Pron osalta löytyykin hyvin netistä tietoja eli juurikin nuo Kiina ja Vietnam, mutta 8a:sta vähemmän.
Yhden valokuvan löysin espanjalaisen hemmon myynti-ilmoituksesta jossa kauppaa juurikin sinistä 8a:ta, siinä laatikon takakannessa lukee tuotetarrassa valmistusmaa (mikäli siis kuva ja ilmoitus on aito):
"Phone made in Vietnam. Accessories made in China"
katso liitettä 1365607
Pitää vielä katsella uudestaan, kun pääsen paketin luo. Suoraan sanoen oletin että teksti olisi tyypilliseen tapaan erillään, eikä tuon pitkän rimpsun sisällä. Eli eiköhän se tuo Vietnam ole.
Kenen mukaan noissa on huono kuuluvuus?
Mulla on 6a,eikä kuuluvuudessa ole mitään vikaa,ainoa mikä harmittaa on että ladatessa puhelin kuumenee todella paljon,melkein tulikuuma.
Omat kokemukset 6, 6 pro ja 7 malleista. Satunnainen keskustelu matkapuhelinfoorumilla ja netissä.
Ei siis mikään radikaalin huono kuuluvuus, samaa luokkaa kuin esim. vanhemmilla exynos -samsungeilla.
Eikö intian tehdas olekkaan siis vielä käytössä?
Saman juttu 8:ssa, eli lienee kaikkien Pixelien ongelma ainakin jossain määrin. Otin just vahan 10W-laturin käyttöön, niin ei kuumene. Pikaa sitten vaan kiireessä.
Tämä näemmä valmistettu Kiinassa…
Data tuntuu kulkevan yhtälailla kuin edellisilläkin.
Ei mun käsittääkseni. Toukokuussa oli ne uutiset ja tiedotteet tuosta Intian tehtaan avautumisesta ja tämä taisi olla joku Googlen ja Foxconnin yhteistyöprojektikin siis. Ja jos nyt oikein muistan niissä luki, että tuotantoo aloitellaan vasta "kesällä" (sen tarkemmin määrittelemättä) ja oliko sitten jossain toisaalla mainittu Q3 myös.
Käyttökokemuksena Pixel 8a on ollut aivan loistava. Sulava käyttöliittymä, sekä hyvä kamera omiin tarpeisiin. Lisäksi 7 vuoden päivityslupaus takaa sen, että ei tarvitse heti puhelinta olla vaihtamassa. Myös yksityisyyttä ajava GrapheneOS on tähän saatavilla. Ainoana miinuksena on se, että vanhan Oneplus puhelimeni USB-C –> 3.5mm adapteri ei enää toiminut, enkä voinut käyttää Sennheisereiden nappeja tämän kanssa. Kuitista selvisi että Pixel 8a hintaa oli ¥62 710 julkaisussa.
katso liitettä 1366679katso liitettä 1366682
Saakos tällasen ostaja myös kameran AI ominaisuudet ja isomman gmailin?
Pääosin pitäisi olla samat kameran AI-ominaisuudet koska järjestelmäpiiri on sama (kuin muissa 8-malleissa), mutta Prossa on muutamia ominaisuuksia joita muista puuttuu (Pro Controls, Video Boost, Night Sight Video yms). Gmailista ei ole tietoa.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä