Yhteenvetona Huawei Watch GT 5 Pro ei tarjoa varsinaisesti mitään mullistavaa uutta edelliseen sukupolveen nähden. Kun vertailee laitteen plussia ja miinuksia edeltäjämalliin, voi todeta niiden olevan hyvin samankaltaiset niin hyvässä kuin pahassakin. Merkittävää kehitystä ei siis valitettavasti ole tapahtunut – sama seisahtuneisuuden trendi on ollut nähtävissä myös monen muunkin valmistajan älykelloissa.
Watch GT 5 Pron vahvuudet ovat tuttuja – laadukkaan tuntuinen rakenne arvokkaista materiaaleista klassiseen tyyliin muotoiltuna, hyvä näyttö, pitkä akunkesto langattomalla latauksella ja peruskuntoilijan näkökulmasta melko monipuoliset selkeäkäyttöiset terveys- ja treeniominaisuudet.
Ohjelmistopuolelle on tuotu pieniä viilauksia ja parannuksia, mutta niistä oikeastaan kaikki on sellaisia, jotka olisivat toteutettavissa myös päivityksenä edeltäjämalleihin. Yleisesti ottaen käyttökokemus on kokonaisuudessaan hyvin tuttu Huawein aiempien kellojen omistajille, eikä GT 5 -mallisto tarjoa varsinaista suurempaa syytä päivitykselle, jos ranteessa on esimerkiksi edellisen sukupolven Watch GT 4 tai GT 3 Pro.
Suurimmat kompastuskivet löytyvät edelleen softapuolelta, eli käyttöönotto saattaa olla etenkin peruskäyttäjille hankalaa, sillä Health-yhteyssovellus ei ole saatavissa Play-kaupasta, joka saattaa estää sen asentamisen kokonaan esimerkiksi työpuhelimeen. Onneksi tilanne on helpottunut hieman sen saavuttua tarjolle Samsungin sovelluskauppaan. Miinusta tulee myös maksuominaisuuden puuttumisesta, sillä Huawein Wallet-ominaisuus ei ole toiminnassa Suomessa.
Miinusta tulee pienellä varauksella myös hinnasta, sillä GT 5 Pro -mallien hinnat ovat melko korkeat ottaen huomioon, että kyseessä ei ole varsinainen täysälykello mm. WiFi:n, LTE/5G-yhteyden ja laajemman sovellustuen uupuessa varustuksesta. Jos teräsrakenne riittää titaanin sijaan ja EKG-mittaus sekä muutama ylimääräinen urheilutila ei ole itselle välttämättömiä, kannattaa ehdottomasti harkita edullisemman GT 5 -perusmallin hankkimista.
Plussaa:
- Erittäin laadukkaan tuntuinen, arvokkaita materiaaleja yhdistelevä rakenne
- Tarkka AMOLED-näyttö
- Sulavasti toimiva käyttöliittymä
- Erinomainen vedenkestävyys (IP69K, sukellus 40 metriin ja suolaveden kestävyys)
- Melko monipuoliset liikunta- ja terveysominaisuudet
- Akunkesto
- Tuki langattomalle Qi-lataukselle
Miinusta:
- Korkeahko hinta varauksin
- Health-sovellus ei ole saatavilla Google Play -kauppapaikasta
- Ei WiFi- ja matkapuhelinyhteyksiä hintaluokasta huolimatta
- Maksuominaisuudet ei toiminnassa Suomessa
Huomioitavaa:
- Työpuhelimissa Play-kaupan ulkopuoliset sovellukset saattaa olla estetty
Aiemmin Huaweilla on ollut tapana julkaista uusi GT-sarjan sukupolvi kahden vuoden sykleissä, mutta nyt Watch GT 5 -malliston myötä aikajänne lyhentyi vuoteen, sillä GT 4 -mallit näkivät päivänvalon syyskuussa 2023. Samalla yritys julkisti myös uudet GT 5 Pro -mallit hypäten kokonaan GT 4 Pro -mallien yli.
Watch GT -mallisto on ollut tyypillisesti Huawein edistyneempi kevytälykellovaihtoehto, joka asemoituu yrityksen monipuolisemmilla yhteysominaisuuksilla varustettujen Watch-sarjan kellojen alapuolelle. Pro-versiot ovat puolestaan lähinnä materiaaleiltaan ylellisempiä vaihtoehtoja GT-mallistossa.
Watch GT 5 -perusmallien hinnat alkavat Suomessa 269 eurosta, eli lähtöhinta on noussut edelliseen sukupolveen nähden 20 eurolla. Watch GT 5 Pro -malliston hinnat alkavat puolestaan mustan kumirannekkeisen version 399 eurosta, kun taasen titaanirannekkeisesta versiosta joutuu pulittamaan satasen enemmän. Nämä hinnat ovat pysyneet samoina edellisestä Pro-sukupolvesta. Lisäksi Prosta tulee tarjolle pienempi keraaminen vaihtoehto, jonka 599 euron suositushinta on noussut viidellä kympillä aiemmasta. Myynninaloituksen yhteydessä Huawei tarjoaa lisäksi rajatun ajan FreeBuds i5 -nappikuulokkeet kaupan päälle.
Tutustumme tässä artikkelissa 499 euron hintaiseen titaanirannekkeiseen Watch GT 5 Pro -malliin noin puolentoista viikon ympärivuorokautisen käyttötestin pohjalta.
Pakkaus ja oheistarvikkeet
Watch GT 5 Pron pakkauksen toteutus ei tarjoa yllätyksiä edelliseen sukupolveen nähden. Pakkauksen sisällä kello on ensimmäisenä esillä ja latauskaapeli, metallirannekkeen jatkopalat sekä paperitavara löytyvät omista lokeroistaan alemmasta kerroksesta. Pienenä toiveena 500 euron hintaisen metallihihnallisen kellon mukana olisi toivonut näkevänsä myös vaihtoehtoisen kumirannekkeen urheilukäyttöön.
Mitä uutta?
Watch GT 5 Pro tarjoaa 1,5 vuoden takaiseen Watch GT 3 Pro -edeltäjämalliin nähden seuraavat muutokset:
- 46 mm malli:
- Läpimitta on pienentynyt 0,3 mm
- Paksuus on kasvanut 0,4 mm
- Paino on laskenut gramman
- 42 mm malli:
- Läpimitta on pienentynyt 0,4 mm
- paksuus pienentynyt 0,9 mm
- Paino on noussut 6 grammaa
- Rannekkeen leveys kaventunut 18 mm:iin
- IP-luokitus parantunut 68:sta 69K:hon
- EN13319-sukellusluokitus
- Parannetut satelliittiantennit
- Uudet ohjelmisto-ominaisuudet:
- Harmony OS 5.0
- TruSense System
- Running Form Analysis
- Värillinen kartta ulkourheilutiloissa
- Polkujuoksu reittinavigoinnilla
- Pyöräilytila puhelimen näytöllä
- Professional Golf Mode + kenttäkartat
- Vapaasukellustila
Rakenne ja tekniset ominaisuudet
- Mitat:
- 46 mm kokoversio:
- 46,3 x 46,3 x 10,9 mm (ilman ranneketta)
- Massa: 53 grammaa (ilman ranneketta)
- Ranneke: 22 mm leveä, fluorokumi- tai titaani, 140-210 mm
- 42 mm kokoversio:
- 42,5 x 42,5 x 9,6 mm
- Massa: 44 g (ilman ranneketta)
- Ranneke: 18 mm leveä, keraaminen 130-190 mm
- 46 mm kokoversio:
- Materiaalit:
- 46 mm: runko TC4-titaania, keraaminen takakuori, safiirilasi
- 42 mm: runko nanokiteistä keraamia, titaanikehys, keraaminen takakuori, safiirilasi
- Suojaus: IP69K, ATM 5 (ISO 22810:2010), 40 mm sukelluskestävyys (EN13319)
Heti alkajaisiksi on hyvä kerrata, että Watch GT 5 Pro on saatavilla kahdessa koossa – 46 ja 42 mm rungoilla. Testikappaleemme edusti näistä suurempaa 46 mm mallia. Suuremman kokovaihtoehdon runko on aina titaania, kun taasen pienempi variantti on saatavilla Pohjoismaissa ainoastaan valkoisena keraamisena vaihtoehtona. Takakuori on Pro-malleissa keraamia. GT 5 -malliston perusversioissa kellojen runko on terästä ja näytön pinta karkaistua lasia.
Muotoilullisesti Huawei on korostanut entistä enemmän kehyksen kahdeksankulmaista muotoa. Yleisilme on melko perinteisen kellon näköinen, mutta on kyse lähinnä makuasioista, onko muotoilussa menty parempaan vai huonompaan suuntaan. Fakta kuitenkin on, ettei Huawein muutaman viimeisimmän sukupolven älykelloista ole enää voinut ulkoisesti päätellä mikä on uudempi ja mikä vanhempi.
Paino ja ulkomitat eivät ole muuttuneet mainittavasti edellisten sukupolvien malleihin nähden. Kädessä testaamamme 46 mm malli on melko suurikokoinen, mutta ei kuitenkaan Apple Watch Ultran tai Samsung Galaxy Watch Ultran tasoinen möhkäle. Paino on siinä määrin maltillinen, ettei siihen kiinnitä huomiota kellon ollessa ranteessa.
Rakenteella on edeltäjästä parantunut IP69K-suojaus, joka tarkoittaa käytännössä pölysuojauksen ohella suojaa paineella suihkutettavalle kuumalle vedelle. Lisäksi kellolla on ATM 5 -vesisuojaus sekä EN13319-standardin mukainen sukellusluokitus 40 metriin asti.
GT 5 Pro -mallien takakuori on edeltäjämallin tapaan valmistettu tummasta nanokiteisestä keraamista, joka on erittäin kovaa ja sileää. Muotoilu on vastaava kuin edellisen sukupolven GT-malleissa, mutta keskellä sensorien asettelu on hieman uudenlainen.
Takakuoren keskellä sijaitsevaan kohoumaan on sijoitettu Huawein uusi kolmiosainen TruSense-mittausmoduuli, jonka kerrotaan sietävän aiempaa paremmin muuttujia, kuten ranteen liikkeitä ja vettä urheilusuorituksen aikana. Tämä on saatu aikaan mm. uudistettujen sensorien keskenään poikkeavalla suuntauksella, ja minimoimalla häiriöitä eristämällä ledien ja tunnistimien väliset alueet. Osana uutta mittausjärjestelmää on myös täysin uusitut algoritmit, joiden tarkemmista uudistuksista valmistaja jakaa kuitenkin varsin vähän tietoa.
Pro-malleissa rannekemateriaali riippuu koko- ja värivaihtoehdosta. Suuremmassa 46 mm mallissa se on 22 mm leveä ja joko mustaa fluoroelastomeerikumia tai titaania. Pienemmässä 42 mm mallissa se on 18 mm leveä ja valkoista keraamia.
Ranneke on varustettu pikakiinnityksellä, eli kiinnityksen saa vapautettua yksinkertaisesti yhtä nappia painamalla. Tästä huolimatta kellossa on onneksi kiinnityspisteet myös perinteiselle standardinmukaiselle rannekkeelle, eli käyttäjä voi halutessaan vaihtaa tilalle minkä tahansa mieleisen kellorannekkeen. Itse en esimerkiksi kokenut metalliranneketta kovinkaan mukavaksi ja napakaksi urheillessa, joten vaihdoin treenien ajaksi tilalle mustan kumirannekkeen.
Palasista koostuvaa titaaniranneketta voi lyhentää pikakiinnitteisten jatkopalojen avulla. Pakkauksen mukana toimitetaan myös muutama lisäpala rannekkeen jatkamista varten.
Näytön tiedot:
- 46 mm kokoversio:
- 1,43” AMOLED -kosketusnäyttö
- 466 pikseliä halkaisijalla, 326 PPI
- 42 mm kokoversio:
- 1,32” AMOLED-kosketusnäyttö
- 466 pikseliä halkaisijalla, 352 PPI
- safiirilasi
Watch GT 5 -mallistossa käytetyt näytöt ovat tuttuja Huawein aiemmista malleista. 46 mm testikappaleessamme on sama 1,43-tuumainen AMOLED-kosketusnäyttö, joka on ollut käytössä mm. GT 4 -mallissa. Näytössä ei ole sinällään mitään valittamista, mutta näytön koon pienoinen kasvattaminen ja reunojen kaventaminen ei olisi ehkä ollut sukupolvipäivityksen yhteydessä liikaa pyydetty.
Aiempaan tapaan näyttö tukee Always On Display -tilaa, jossa näyttö on siis jatkuvasti päällä, mutta se kutistaa samalla akunkeston alle kolmannekseen maksimista. AOD täytyy kytkeä erikseen käyttöön kellon asetuksista.
Titaaninväriseen vaihtoehtoon Huawei on päätynyt toteuttamaan sini-punaisen näytön koristekehän, joka varmasti jakaa mielipiteitä ja tekee myös kellon sovittamisesta pukeutumiseen hieman hankalampaa. Mustassa värivaihtoehdossa kehyksessä ei ole värejä, joten se on kokonaisuudessaan hillitymmän näköinen.
Myös kellon painikejärjestely on pysynyt tuttuna edellisistä sukupolvista. Oikean kyljen yläosassa on edelleen pyöritettävä kruunupainike ja sen alapuolella pillerin muotoinen toimintopainike, jonka yhteyteen on Pro-malleissa integroitu EKG-mittauksen sensori. Kruunupainike on siltä osin näppärä, että se mahdollistaa valikoiden ja sisältöjen selaamisen laittamatta sormea näytön päälle. Kello tarjoaa kruunupainikkeella valikoita selatessa fyysisen värähdyspalautteen.
Kaiuttimen aukko sijaitsee tuttuun tapaan kellon pohjaosan reunassa samalla puolella painikkeiden kanssa ja mikrofonin pieni aukko vastaavasti vastapuolella pohjaosan reunassa. Kelloa voi aiempaan tapaan käyttää handsfree-laitteena puheluiden puhumiseen ja homma hoituu kellolla melko mukavasti, kunhan ympäristö ei ole liian meluisa.
Tekniset tiedot:
- Akku:
- 46 mm: jopa 14 päivää, 9 päivää tyypillistä käyttöä, 5 päivää AOD-näytöllä
- 41 mm: jopa 7 päivää, 5 päivää tyypillistä käyttöä, 3 päivää AOD-näytöllä
- langaton Qi-pikalataus (0-100 % 60 min)
- Bluetooth 5.2 (BR & BLE), NFC
- GPS (L1+L5) + GLONASS + GALILEO (L1+L5) + BDS (L1+L5) + QZSS (L1+L5)
- kaiutin ja mikrofoni
- Sensorit: Kiihtyvyysanturi, Gyroskooppi, Magnetometri, Optinen sykeanturi, Barometri, Lämpötila-anturi, Ympäröivän valon tunnistin, EKG-anturi, Syvyysanturi
Huawei paljastaa tälläkin kertaa vain hyvin nihkeästi kellonsa tarkemmista rautaominaisuuksista ja esimerkiksi muistimäärät tai käytetty piiri ei ole julkista tietoa. Niiden speksien osalta, jotka valmistaja kertoo, ei ole tapahtunut mainittavia muutoksia edelliseen sukupolveen nähden.
Esimerkiksi yhteysominaisuudet ovat Bluetoothin ja satelliittiyhteyksien osalta samat, joskin Huawei mainostaa toteuttaneensa kelloon uuden käyttäjän liikkeen mukaan kohdistettavan ”auringonkukka-GPS-antennin”, jonka luvataan tarkentavan reitin tallennusta jopa 40 %, etäisyyden mittaustarkkuutta 30 % ja tahdin mittausta 20 %. Käytössä GPS:n toiminnassa ei havaittu mainittavia eroja aiempaan, sillä jo edellisen sukupolven Watch GT:t ovat toimineet paikannuksessa testeissämme pääosin moitteetta.
Kuten älykelloissa on tyypillisesti tapana, laitteen akun koko kulkee käsi kädessä ulkomittojen kanssa, eli Watch GT 5 Pron 46 mm mallissa on suurempi akku kuin 42 mm mallissa, joka puolestaan näkyy ilmoitetuissa akunkestoissa. Valmistajan ilmoittavat lukemat ovat hyvin samankaltaisia edellisen sukupolven kanssa – suuremmalle mallille luvataan jopa parin viikon akunkesto ja aktiivisemmassa sekalaisessa käytössä 9 päivää. Pienemmässä 42 mm mallissa lukemat ovat noin puolet pienemmät.
Testijaksolla Huawein lupaukset pitivät varsin hyvin paikkansa, sillä 46 mm mallissa akku kesti yhdellä latauksella pitkälti toista viikkoa, kun käyttöön kuului liikuntasuoritusten tallentamista lähes päivittäin. Käytössä tunnin GPS-seurantaa sisältävä ulkoliikunta kulutti akkua noin 3 %-yksikköä ja sisäliikunta noin 1-2 %-yksikköä.
Lataaminen tapahtuu langattomasti Qi-tekniikan avulla. Kellon mukaan toimitetaan latauskiekko, joka kiinnittyy magneetilla kellon takakuoreen. Kiekossa on kiinteä johto, jonka toisessa päässä olevan vanhahtavan USB-A-liittimen Huawei saisi jo vaihtaa modernimpaan versioon. Kelloa voi myös ladata millä tahansa muulla Qi-laturilla ja testien perusteella se onnistui ongemitta, joskin titaanirannekkeisen version ranneke on lataamisen tiellä, joten se on irrotettava kellosta toisesta päästään, jotta lataaminen onnistuu alustamallisella laturilla.
Ohjelmisto
Watch GT 5 -sarjan kellot kommunikoivat puhelimen kanssa tuttuun tapaan Huawei Health -sovelluksen avulla Bluetooth-yhteyden välityksellä. Sovellus on saatavilla sekä Apple- että Android-puhelimille (Android 9.0 ja iOS 13.0 tai uudempi).
Olemme aiemmin valittaneet sovelluksen puuttumista Googlen Play -kaupasta, eikä tilanne ole valitettavasti muuttunut mihinkään. Android käyttäjien on asennettava se Huawein omasta AppGallery-sovelluskaupasta tai uutena tervetulleena vaihtoehtona Samsungin sovelluskaupasta. Samsungin ollessa markkinajohtaja Suomessa tämä mahdollisuus helpottaa kellon käyttöönottoa monilla käyttäjillä ja mahdollistaa sen myös niissä työpuhelimissa, jossa sovellusten asentaminen ulkopuolisista lähteistä on estettynä. Hankalimpana vaihtoehtona ladattava se asennuspakettina Huawein sivuilta.
Aiempaan tapaan ainakin osassa Android-puhelimista myös sovelluksen ilmoitusten kytkeminen vaatii ylimääräistä säätöä, sillä ilmoitusasetuksissa puhelin saattaa kertoa asetusten olevan rajoitettu, jolloin käyttäjän on kytkettävä rajoitukset pois päältä sovellusasetusten kautta (sovellukset->Huawei Health->kolme pistettä oikeassa ylänurkassa->salli rajoitetut asetukset). Tämä voi tuntua monista peruskäyttäjistä hankalalta.
Applen puhelimiin sovelluksen saa ladattua suoraan AppStoresta, joskin jotkut toiminnot, kuten viestien pikavastaus ja musiikin hallinta eivät toimi Applen laitteiden kanssa.
Puhelimeen asennettava Health-sovellus ei ole muuttunut käyttöliittymänsä osalta oikeastaan mitenkään. Aloitusnäkymä ja helposti lähestyttävä perusilme on pysynyt täysin samana – sisältö on koottu helposti selattavien korttien muotoon ja ruudun alareunassa aihepiirit on jaoteltu viidelle eri välilehdelle. Healthin kautta hallinnoidaan niin liikunta- kuin urheilutietojakin ja sovelluksen kautta hoidetaan myös yhteys puhelimen ja kellon välillä. Tiedot synkronoituvat näiden kesken automaattisesti.
Huawei on onnistunut tiivistämään kellon keräämän datamäärän melko helposti luettavaan ja ymmärrettävään muotoon. Terveyden kokonaiskuvaa helpottamaan tarjolla on Suuntaukset-näkymä, joka kokoaa keskeisimmistä osa-alueista pidempiaikaisen trendin ja kertoo mahdollisista muutoksista yleiseen tasoon nähden.
Terveystiedot koostavan Terveys-välilehden keskellä näkyy uutena ominaisuutena oransseista pikkukuvakkeista koostuva Health+-palkki, johon palaamme vielä hetken päästä tarkemmin.
Kuukautiskierron seurantaominaisuus on päivittynyt 4.0-versioon, jonka myötä raportit ovat entistä monipuolisemmat ja kerätyn datan trendit entistä selkeämmin visualisoituna.
Täysin uutena palveluna Huawei tarjoaa maksullisen Health+-laajennuksen, joka tuo 7,99 euron kuukausimaksulla käyttäjälle lisäominaisuuksia Health-sovelluksen perustoimintojen lisäksi. Tarjolla on mm. tunnettujen urheilijoiden tekemiä treenioppaita ja harjoituksia eri lajeihin, yli 150 Premium-harjoitusta, nukahtamista helpottavia Soundscape Music -ääniraitoja, Stay Fit Plan -kehittymis ja laihdutusohjelma sekä Meditointi-opastus ja laajempi valikoima hengitysharjoituksia.
Jostain syystä Health+-ominaisuudet latatuivat testijaksolla epätavallisen hitaasti, jolloin näytöllä pyöri latauskuvake tyypillisesti usean sekunnin ajan. Sovellus lataa tiedot ilmeisesti internetin kautta, joka ei ainakaan anna kovin hyvää kuvaa käyttökokemuksesta. Hitaus saattoi tosin liittyä myös käyttämäämme sovelluksen beetaversioon.
Testijakson lyhyiden kokeilujen perusteella Health+-palvelu vaikutti varsin kalliilta siihen nähden mitä se lopulta tarjoaa. Personoitu treeniohjelma sekä ammattilaisten vetämät kuntoilukurssit ovat sinällään ihan hauska idea, mutta kahdeksan euron kuukausihinta vaikuttaa niistä todella suurelta hinnalta. Käyttäjä voi onneksi kokeilla palvelua ilmaiseksi ilman maksutietojen syöttämistä, joten jokainen voi lopulta päätellä itse ovatko ominaisuudet lisähinnan arvoisia. Health+:n vuoksi en kuitenkaan suosittele kelloa hankkimaan.
Ohjelmistopuolella Watch GT 5 -mallisto luottaa Huawein HarmonyOS-käyttöjärjestelmän uusimpaan 5.0-versioon ja sen kevennettyyn Lite-varianttiin. Huawei mainostaa uudistaneensa käyttöliittymän ilmettä värikkäämmillä taustoilla ja selkeämmillä ikoneilla sekä fonteilla, joka pitää kyllä paikkansa, mutta yleisilme on silti pysynyt tuttuna ja hyvin samankaltaisena yrityksen aiemmista kellomalleista. Käytettävyydeltään ohjelmisto on edelleen hyvä – se ei töki eikä hidastele käytössä.
Käyttöliittymän toimintalogiikka on pysynyt prikulleen samana kuin aiemmissa versioissa. Kellotaulunäkymästä vasemmalle pyyhkimällä saa auki widgetti-välilehtiä, jotka ovat käyttäjän kustomoitavissa. Pikatoimintovalikko löytyy kotinäkymästä alaspäin pyyhkäisemällä ja ylöspäinpyyhkäisyllä pääsee vastaavasti selaamaa tulleita ilmoituksia. Sovellusvalikkoon pääsee kruunupainikkeesta ja viimeksi käytettyjen sovellusten näkymään kruunupainiketta kahdesti painamalla.
Aiempaan tapaan kelloon on mahdollista asentaa kolmansien osapuolien sovelluksia, mutta niiden tarjonta on edelleen hyvin heikkoa, eikä tarjolla ole lähestulkoon mitään tunnettuja tai Suomalaisittain hyödyllisiä sovelluksia.
Uutena ominaisuutena GT-sarjassa on nyt ensimmäistä kertaa kuvaruutunäppäimistö, jota voi hyödyntää viesteihin vastaamiseen. Näppäimistön tekstinsyöttö ei tosin tue toistaiseksi suomenkieltä, eli täkäläisten on toistaiseksi tyydyttävä naputtelemaan manuaalisesti saksalaisella näppäimistöasettelulla. Myös kuvankaappausten ottaminen on nyt mahdollista kylkipainikkeita samanaikaisesti painamalla.
Lähimaksuominaisuutta ei Watch GT 5 -malleilla pääse valitettavasti edelleenkään hyödyntämään, sillä Huawein Wallet -palvelu ei ole vieläkään käytettävissä täkäläisillä markkinoilla.
Käyttökokemukset
Testijaksolla kello oli ympärivuorokautisessa käytössä noin puolentoista viikon ajan ja sitä käytettiin urheillessa mm. kuntosalilla, pyöräillessä ja salibandykentällä. Kellon kanssa ei havaittu testijaksolla minkäänlaisia ongelmia.
Watch GT 5 Pro tarjoaa valmistajansa mukaan runsaat 100 treenitilaa, aivan kuten yrityksen aiempienkin sukupolvien kellot ovat tehneet. Valikoima ei ole edelleenkään aivan täydellinen, sillä itse jäin esimeriksi kaipaamaan Salibandy-tilaa, joka joistain kilpailevien valmistajien kelloista löytyy.
Uusina treenitiloina GT 5 Pro -kelloissa on polkujouksu karttatoiminnolla, eli käyttäjä voi halutessaan ladata kelloon haluamansa reitin (GPX-, TCX tai KML-muodossa, Komoot-yhteensopivuus), tai vaihtoehtoisesti tallentaa kulkemansa reitin ja palata sitä pitkin myöhemmin takaisin. Valmistajan mukaan polkujuoksun kartoissa pitäisi näkyä myös kartan korkeuskäyrät, mutta ainakaan itse en saanut sellaisia näkyville metsäpoluilla liikkuessani. Liekö vika sitten karttapohjissa vai liikkumassani alueessa. Värillistä karttaa voi tarkastella myös muissa ulkoilmatreenitiloissa.
Muita uusia treenitiloja ovat edistynyt golf-tila, joka mahdollistaa mm. väyläkarttojen lataamisen kelloon sekä etäisyyksien mittaamisen kellon avulla, mutta valitettavasti ominaisuus tulee saataville vasta lokakuussa, joten emme päässeet kokeilemaan sitä millään muotoa testijakson aikana. Pro-mallit tukevat myös vapaasukellustilaa, joka näyttää käyttäjälle oleellisia sukelluksenaikaisia tietoja, kuten syvyystiedon ja nousunopeuden.
Juoksutilassa uutena lisänä on tarjolla juoksutekniikan analysointinäkymä (Running Form Analysis), jonka avulla kello osaa avustaa tekniikan parantamisessa ja vammojen välttämisessä kertomalla mm. jalan kontaktiajan maahan, sivuttaisen siirtymän sekä jalkojen välisen juoksutasapainon.
Sykemittaus hyödyntää nyt Huawein uutta TruSense-anturimoduulia sekä algoritmejä, joiden ei kuitenkaan näin perusharrastajan näkökulmasta pystynyt havaitsemaan tarjoavan merkittävää lisäarvoa tai parannusta yrityksen aiempiin kelloihin verrattuna. Huawein kellot ovat jo aiemmin olleet rannesykemittauksessa pääosin melko päteviä, emmekä tehneet mainittavia eriäviä havaintoja myöskään GT 5 Pron kanssa urheillessa. Vertasimme sykemittauksen käyttäytymistä Polarin H10-sykevyöhön ja kokonaiskuvassa tulokset olivat hyvin samankaltaisia. Rannemittaus toki reagoi sykkeen nopeisiin intervallimaisiin muutoksiin hitaammin, joten vaativampaan käyttöön sykevyön käyttö on suositeltavaa.
Huawei mainostaa uudistaneensa GPS-järjestelmänsä entistä tarkemmaksi, mutta sykemittauksen tapaan senkään toiminnassa oli hankala havaita mitään merkittäviä muutoksia. Vertailukohtana käytettyyn Polarin Vantage M -urheilukelloon nähden tallennetut pyöräily- ja juoksureitit osuivat pituudeltaan tyypillisesti noin prosentin virhemarginaalin sisään ja maksimi- ja keskinopeustiedot olivat useimmiten lähes identtisiä. Karttapohjalle piirrettyä reittiä tarkastellessa GT 5 Pro seurasi kuljettua reittiä varsin hyvin pois lukien satunnaiset muutaman metrin oikaisut mutkien ja kadunkulmien sisäkurvin puolelta.
GT 5 Pron unenseuranta osaa näyttää unen eri vaiheet, sykkeen, veren happitasapainon sekä ihon lämpötilan selkeän kuvaajan muodossa ja vertaa niitä suosituksiin ja keskiarvoihin. Lisäksi kello osaa antaa sanallisia analyysejä ja vinkkejä nukkumisen parantamiseen. Tuettuna on myös unenaikaisen hengityksen seuranta sekä nukkumisäänien (kuorsaaminen ja puhuminen) tallennusmahdollisuus. Toteutukseltaan unianalyysit ovat samaan aikaan melko monipuolisia mutta helppolukuisia.
Käytännössä unenseuranta tulkitsi ainakin allekirjoittaneen tapauksessa aiemmista Huawein kelloista tuttuun tapaan nukkumisen melko positiivisessa valossa, vaikka käyttäjästä itsestään yöunet eivät olisikaan sujuneet erityisen hyvin. Erityisesti syvän unen määrän kello mittaa suuremmaksi kuin monilla muilla kelloilla. Pienen lapsen öisiä syöttöhetkiä kello ei myöskään tuntunut aina tulkitsevan oikein, sillä välillä se katkaisi mitatun yöunen tunnin mittaisen hereillä olon aikana ja tallensi sen jälkeen jatkuneen unen ”päiväunina”, joka toi luonnollisesti myös virheellistä tietoa unitilastoihin. Myös kellon antamat ohjeet ”öisien heräilyjen” vähentämiseen pistivät hymyilyttämään, kun niiden käytännön tarkoituksellinen syy oli tiedossa.
Tyypillisesti hieman kalliimpien kellojen erikoisominaisuudeksi laskettava EKG:n mittaaminen löytyi jo GT 3 Pro -malleista, eikä toteutuksessa ole tapahtunut GT 5 Prossa mainittavia muutoksia. Mittauksen aikana sormea on pidettävä alemman sivupainikkeen päällä ja mittaus kestää noin puolisen minuuttia, joten sen tekemiseen on varattava rauhallinen hetki, sillä kello herjaa varsin helposti, jos mittaustapahtuma ei etene optimaalisesti.
Terveystoimintojen valikoimaan kuuluu GT 5 Prossa edellä mainittujen ohella mm. yleinen aktiivisuuden seuranta, jatkuva sykemittaus, stressitason seuranta sykevälivaihtelun avulla, veren happipitoisuuden mittaus ja ihon lämpötilaseuranta ja valtimoiden jäykkyyden mittaus.
Yhteenveto
Yhteenvetona Huawei Watch GT 5 Pro ei tarjoa varsinaisesti mitään mullistavaa uutta edelliseen sukupolveen nähden. Kun vertailee laitteen plussia ja miinuksia edeltäjämalliin, voi todeta niiden olevan hyvin samankaltaiset niin hyvässä kuin pahassakin. Merkittävää kehitystä ei siis valitettavasti ole tapahtunut – sama seisahtuneisuuden trendi on ollut nähtävissä myös monen muunkin valmistajan älykelloissa.
Watch GT 5 Pron vahvuudet ovat tuttuja – laadukkaan tuntuinen rakenne arvokkaista materiaaleista klassiseen tyyliin muotoiltuna, hyvä näyttö, pitkä akunkesto langattomalla latauksella ja peruskuntoilijan näkökulmasta melko monipuoliset selkeäkäyttöiset terveys- ja treeniominaisuudet.
Ohjelmistopuolelle on tuotu pieniä viilauksia ja parannuksia, mutta niistä oikeastaan kaikki on sellaisia, jotka olisivat toteutettavissa myös päivityksenä edeltäjämalleihin. Yleisesti ottaen käyttökokemus on kokonaisuudessaan hyvin tuttu Huawein aiempien kellojen omistajille, eikä GT 5 -mallisto tarjoa varsinaista suurempaa syytä päivitykselle, jos ranteessa on esimerkiksi edellisen sukupolven Watch GT 4 tai GT 3 Pro.
Suurimmat kompastuskivet löytyvät edelleen softapuolelta, eli käyttöönotto saattaa olla etenkin peruskäyttäjille hankalaa, sillä Health-yhteyssovellus ei ole saatavissa Play-kaupasta, joka saattaa estää sen asentamisen kokonaan esimerkiksi työpuhelimeen. Onneksi tilanne on helpottunut hieman sen saavuttua tarjolle Samsungin sovelluskauppaan. Miinusta tulee myös maksuominaisuuden puuttumisesta, sillä Huawein Wallet-ominaisuus ei ole toiminnassa Suomessa.
Miinusta tulee pienellä varauksella myös hinnasta, sillä GT 5 Pro -mallien hinnat ovat melko korkeat ottaen huomioon, että kyseessä ei ole varsinainen täysälykello mm. WiFi:n, LTE/5G-yhteyden ja laajemman sovellustuen uupuessa varustuksesta. Jos teräsrakenne riittää titaanin sijaan ja EKG-mittaus sekä muutama ylimääräinen urheilutila ei ole itselle välttämättömiä, kannattaa ehdottomasti harkita edullisemman GT 5 -perusmallin hankkimista.
Plussaa:
- Erittäin laadukkaan tuntuinen, arvokkaita materiaaleja yhdistelevä rakenne
- Tarkka AMOLED-näyttö
- Sulavasti toimiva käyttöliittymä
- Erinomainen vedenkestävyys (IP69K, sukellus 40 metriin ja suolaveden kestävyys)
- Melko monipuoliset liikunta- ja terveysominaisuudet
- Akunkesto
- Tuki langattomalle Qi-lataukselle
Miinusta:
- Korkeahko hinta varauksin
- Health-sovellus ei ole saatavilla Google Play -kauppapaikasta
- Ei WiFi- ja matkapuhelinyhteyksiä hintaluokasta huolimatta
- Maksuominaisuudet ei toiminnassa Suomessa
Huomioitavaa:
- Työpuhelimissa Play-kaupan ulkopuoliset sovellukset saattaa olla estetty
njoo,jotain älykelloa oon harkinnut…tää ois kait yks vaihtoehto.
nuo terveys ja kuntoilu tiedot olis yks agenda…..hmm
Hävetkää ketkä ostatte Kiinalaista ja tuette Venäläisiä lapsen raiskaajia.
Apple ei ole vieläkään sulkenut venäläisiltä pääsyä palvelimilleen, eikä google, eikä ms….. Joten mitä jää jäljelle?
Perjantaipullo näköjään korkattu?
io-tech wannabe Russianit?
Varmaan et sitten aja autollakaan etkä pyöräile yms, koska niissä varmasti on kiinalaista alkuperää olevia komponentteja. Tuplastandardit ja silleen.
Täydellinen ero Kiinasta ei liene vielä nykyään mahdollista,mutta minimointi on suositeltavaa.
Ja komponenttien tuotannon siirto muualle kuin Kiinassa etenee.
Itsellä ollut Watch 3 Pro jo tovin ja ajaa muuten loistavasti tarpeeni. Suurinta plussaa pitkästä akkukestosta.
Ainoa, jota voisin ajatella tilalle, olisi ehkä Oneplussan kakkonen… Kun tuli tuo 12R:kin hommattua.
Mutta ehkäpä odottelen sitä kolmosversiota siitä…
Ei varmaan tarvitse hengitystä pidätellä siitä, että tuo HuiHain Wallet täällä meillä korvessa alkaisi toimimaan
Ei kannata todellakaan.
katso liitettä 1395344